Rijnland-Palts (Duitsland): alle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Rijnland-Palts (Duitsland): alle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Fraaie natuur gaat in Rijnland-Palts hand in hand met historische bezienswaardigheden. De dalen van de Rijn en de Moezel zijn toeristische topbestemmingen, maar ook de Vulkaaneifel en de Hunsrück trekken jaarlijks massa’s bezoekers. Lees hier alle tips voor een vakantie in Rijnland-Palts.

Door , laatst bijgewerkt op 20 september 2023
10 minuten lezen

Inhoud:

 1. Interessante plaatsen & bezienswaardigheden Rijnland-Palts
 2. Mainz
 3. Worms
 4. Speyer
 5. Idar-Oberstein & de Hunsrück
 6. De Romantische Rijn
 7. Tip: Rüdesheim am Rhein
 8. De Moezelvallei
 9. De Eiffel
 10. VIDEO: Rijnland-Palts filmpje
 11. Leuke campings, vakantieparken & hotels
 12. Vakantie Rijnland-Palts boeken

Vakantie in Rijnland-Palts: deelstaat in zuidwest-Duitsland

De deelstaat Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan het Groothertogdom Luxemburg, België en Frankrijk. De hoofdstad is Mainz. Rijnland-Palts bezit schitterende rivierdalen en natuurgebieden. Het beroemde dal van de Rijn tussen Koblenz en Bingen wordt de Romantische Rijn genoemd, met vele interessante plaatsen, idyllische dorpen en fraaie kastelen aan de rivier, perfect voor een weekendje of midweek weg.

Ook voor een langere vakantie is het Duitse Rijnland erg geschikt vanwege de vele bezienswaardigheden. Heel bekend is ook het dal van de Moezel. In de Eifel tref je eindeloze bossen, uitgedoofde vulkanen en kratermeren aan. Het nationaal park Hunsrück lokt talloze natuurliefhebbers en wandelaars, terwijl de streek rond Idar-Oberstein een mekka is voor liefhebbers van edelstenen. De steden Mainz, Worms en Speyer bezitten een schat aan historische gebouwen en interessante musea.

Rijnland-Palts: je treft er geen paradijselijke stranden of bergen met eeuwige sneeuw aan, maar het is wel een stukje Duitsland waar je een leuke en gevarieerde vakantie doorbrengt. Lees verder voor de mooiste bezienswaardigheden, interessante plaatsen en tips voor campings, vakantieparken en vakantiehuisjes in Rijnland-Palts.

Rijnland-Palts vakantie boeken – onze tips!

Wat zijn interessante plaatsen & bezienswaardigheden in Rijnland-Palts?

Mainz

De hoofdstad Mainz ligt aan de samenvloeiing van de rivier de Main met de Rijn. Aan de overzijde van de Rijn ligt de stad Wiesbaden (hoofdstad van deelstaat Hessen). De Theodor-Heussbrug verbindt beide oevers, en dus beide steden, met elkaar.

 • Het belangrijkste historische gebouw is ongetwijfeld de Dom van Mainz, waarvan de eerste steen werd gelegd in het jaar 975. De kolossale Dom is in romaanse stijl opgetrokken uit rode zandsteen.
 • Ook de Sint-Stefanuskerk (Pfarrkirche St. Stephan) is een bezoekje waard. Opvallend aan deze kerk zijn de glas-in-loodramen, ontworpen en vervaardigd door de toen 91-jarige kunstenaar Marc Chagall.
Mainz, Duitsland

Het Gutenberg Museum is gewijd aan de geschiedenis van de boekdrukkunst en in het bijzonder aan Johannes Gutenberg. Drukker Johannes Gutenberg werkte in Mainz. In het museum kun je originele gedrukte bijbels van Gutenberg bewonderen. Overige interessante musea zijn het Römisch-Germanisches Zentralmuseum (archeologische collectie) en het Landesmuseum (kunsthistorische collectie). Het Römisch-Germanisches Zentralmuseum is gehuisvest in het barokke Kurfürstliches Schloss, de voormalige residentie van de keurvorst.

Mainz, Duitsland

Worms

De stad Worms ligt aan de linkeroever van de Rijn. Worms is een van de oudste steden in Duitsland. Het belangrijkste kerkgebouw is de Dom van Worms, opgetrokken in de 12de eeuw in romaanse stijl. Je vindt er ook de oudste Joodse begraafplaats in Europa: Heiliger Sand. De begraafplaats telt zo’n 2.000 oude grafstenen. Het Nibelungen Museum is gevestigd in twee torens van de oude stadsmuur. Met moderne audiomiddelen leer je hier alles over het ontstaan van het Nibelungenlied, een Duits heldenepos uit de 13de eeuw. Bezichtig in Worms ook de Nibelungenturm bij de Nibelungenbrücke over de Rijn.

Worms, Rijnland-Palts

De Dom van Worms.

Speyer

De stad Speyer, vroeger Spiers genoemd, is vooral bekend om zijn Dom. De Dom van Speyer is de grootste romaanse kerk ter wereld. De eerste steen ervan werd gelegd rond het jaar 1030. In de gigantische crypte onder de kerk vind je de graven van vier Duitse keizers. De Oude Poort (Altpoertel) is een van de grootste nog overblijvende middeleeuwse stadspoorten in Duitsland. Een derde attractie in de stad is het gigantische Technikmuseum Speyer. Het museum omvat een interessante collectie van allerlei soorten voertuigen. Ook het Russische ruimteveer Boeran kun je er bezichtigen.

Speyer, Rijnland-Palts

De Dom van Speyer.

Idar-Oberstein & de Hunsrück

Idar-Oberstein ligt in de kloof van de rivier de Nahe. In de omgeving strekt zich het middelgebergte van de Hunsrück uit, een schilderachtige streek omsloten door de rivieren Moezel, Saar, Nahe en Rijn. Idar-Oberstein is de stad van de edelstenen. Al eeuwenlang verwerken ambachtslui uit Idar-Oberstein edelstenen zoals agaat en amethyst in sieraden.

Bezoek de edelsteenmijn Steinkaulenberg, waar vroeger agaat en amethyst uit de rotsen werd gehaald. In het stadje zelf mag je de Felsenkirche niet missen: een klein kerkje dat op indrukwekkende wijze tegen de rotswand is gebouwd. Boven de Felsenkirche ontdek je de ruïnes van twee burchten. In het Deutsches Edelsteinmuseum worden zowat alle edelsteensoorten ter wereld tentoongesteld.

Idar-Oberstein

Idar-Oberstein.

De Romantische Rijn: bezienswaardigheden & leuke stadjes

Een van de grootste attracties in Rijnland-Palts is het schilderachtige dal van de Rijn tussen de plaatsen Bingen en Koblenz. Dit gedeelte van het Rijndal wordt ook wel de Romantische Rijn genoemd.

Loreley

De Loreley is een 132 meter hoge legendarische rots bij de stad Sankt Goarshausen. De Rijn maakt op deze plaats een scherpe bocht en kent hier een zeer sterke stroming. Tal van schepen vergingen bij de Loreley. Volgens de legende werden de schippers betoverd door het mooie gezang van een nimf op de top van de rots. Het beklimmen van de Loreley is een toeristische topattractie, die je natuurlijk niet mag missen.

LEES OOK: Riviercruises dichtbij: de mooiste riviercruises door Duitsland en Nederland

Loreley, Rijnland-Palts

Sankt Goar

Aan de overzijde van de Rijn ligt het schilderachtige Sankt Goar, van oudsher een vissersgemeente en bedevaartplaats. Bezoek in de omgeving zeker de Burg Rheinfels, een van de grootste burchtruïnes in het dal van de Rijn.

Burg Rheinfels bij Sankt Goar

Burg Rheinfels bij Sankt Goar.

Wandelen langs de Rheinsteig

Om de Romantische Rijn optimaal te beleven kun je deelnemen aan een riviercruise. Wandelliefhebbers volgen de Rheinsteig, een wandelroute van 320 kilometer die helemaal van Bonn naar Wiesbaden loopt. Op talloze plaatsen geniet je van het fenomenale uitzicht over het Rijndal.

Rüdesheim am Rhein

Een van de mooiste en drukbezochtste stadjes in het dal is Rüdesheim am Rhein. In de middeleeuwse stadskern tref je schitterende vakwerkhuizen, gezellige terrasjes en leuke souvenirwinkeltjes aan. Wandel door de Drosselgasse, waar het barst van de wijnlokalen. Voor een mooi panorama kun je de kabelbaan naar boven nemen, om daarna rustig door de wijngaarden terug naar het stadje te lopen.

LEES OOK: De 20 leukste & mooiste stadjes van Duitsland

Rüdesheim am Rhein

Boppard

Boppard is nog zo’n stadje in het Rijndal dat je niet mag missen. Boppard ligt ca. acht kilometer ten noorden van de Loreley. De 12de-eeuwse Sint-Severuskerk ligt vlak achter de aanlegplaats van de cruiseschepen. Ook in dit stadje vind je het ene wijnlokaal naast het andere, in een decor van prachtige vakwerkhuizen. Neem zeker de kabelbaan naar het uitzichtpunt ‘Vierseenblick’, waar je het magnifieke panorama ziet van de Rijn, die een grote bocht in het berglandschap.

Boppard, Rijnland-Palts

Saarburg

Het pittoreske stadje Saarburg is een toeristische trekpleister in het zuidwesten van Rijnland-Palts. Saarburg ligt aan de voet van de Warsberg in de prachtige vallei van de rivier de Saar. Op de flanken van de naburige heuvels wordt volop aan wijnbouw gedaan.

 • Het riviertje Leukbach stroomt dwars door het stadje. De Leukbach dondert langs een twintig meter hoge waterval naar beneden vooraleer het riviertje uitmondt in de Saar.
 • Het oude stadscentrum met zijn vele bruggetjes lijkt op Venetië. De neogotische Sint-Laurentiuskerk werd opgericht in de 19 de eeuw op de plaats van een vroegere kerk.
 • Hoog boven het stadje prijkt de ruïne van een burcht, die in de 16de eeuw door Franse troepen werd verwoest. Vanaf de toren is het uitzicht over het stadje en het dal van de Saar absoluut de moeite waard.

Een nog spectaculairder uitzicht krijg je als je de stoeltjeslift neemt naar de top van de naburige Warsberg. Op de heuveltop bevindt zich een restaurant met speeltuin en – heel interessant voor gezinnen met kinderen – een avontuurlijke rodelbaan.

Saarburg

5x campings, vakantieparken & hotels Rijnland-Palts

 • Natuurhuisje in Bad Sobernheim
  Natuurhuisje in de Hunsrück bij het plaatsje Bad Sobernheim, omgeven door bossen. Ligt op een landgoed van 8500 vierkante meter. Met een omheinde tuin van 250 vierkante meter. Vlak bij het natuurpark Soonwald.
 • Knaus campingpark Bad Dürkheim ★★★★
  Camping gelegen aan een meer. Verhuur van kampeerplaatsen, bungalowtenten, glampingtenten en stacaravans. Tal van sportfaciliteiten en watersportmogelijkheden op het meer. Kuurbad Bad Dürkheim op 2,5 kilometer.
 • Hotel Moselromantik Panorama ★★★
  Driesterrenhotel in Cochem, aan de rand van de stad dicht bij de Moezel. Met een tuin, terras, binnenzwembad en wellnessfaciliteiten.
 • Landal Vakantiepark Hochwald
  Geliefd Landal park met 205 rookvrije bungalows en 10 stacaravans tussen de groene bossen van het Hochwald.
 • Vakantiepark Eifel Prümtal
  Vakantiepark in Waxweiler in de Eifel, dicht bij het drielandenpunt van Duitsland, België en Luxemburg. Met sportfaciliteiten, animatie en speeltuin voor de kinderen. Aan de oever van het riviertje Prüm.

De Moezelvallei

De rivier de Moezel stroomt tussen Trier en Koblenz door een prachtige vallei, waar al 2.000 jaar aan wijnbouw wordt gedaan. Net als in het Rijndal ontbreekt het in de Moezelvallei niet aan kastelen, burchten en ruïnes. Een van de meest romantische burchten met acht spitse torens is Burg Eltz, nabij Moselkern.

Burg Eltz, Duitsland

Burg Eltz.

De Reichsburg Cochem staat trots op een hoge rots boven het stadje Cochem. De schitterende vakwerkhuizen op het marktplein trekken dadelijk de aandacht. Met een stoeltjeslift bereik je de bergtop Pinnerkreuz, waar een onvergetelijk panorama van de Moezelvallei op je wacht.

Cochem, Duitsland

Reichsburg Cochem.

Ook de stad Trier mag je niet links laten liggen. Dit is een van de oudste steden in Duitsland, gesticht door de Romeinen. De Porta Nigra is een overblijfsel van de oude stadsmuur. Andere gebouwen uit de Romeinse tijd zijn onder meer de Keizerthermen, de Dom, de Romeinse Brug en het amfitheater.

Trier, de Moezel

Trier.

In Koblenz stroomt de Moezel in de Rijn. De oude stadskern ligt ingeklemd tussen beide rivieren. Bewonder in het historische stadscentrum de vier fraaie vakwerkhuizen met hoektorens ‘Vier Türme’, het stadhuis en de Florinskirche.

Koblenz

Koblenz.

Lees hier meer Moezel tips, bezienswaardigheden en ervaringen.

De Eifel

De Eifel ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het is een streek met middelhoge bergen, uitgestrekte bossen en klaterende riviertjes. Fervente wandelaars stappen naar de top van de ‘Hohe Acht’, de hoogste berg in de Eifel (747 meter).

 • Het landschap in de Eifel is van vulkanische oorsprong. Het zuidoostelijk deel van de Eifel noemt men niet zonder reden de Vulkaaneifel.
 • In het plaatsje Wallenborn tref je een heuse koudwatergeiser aan: ‘der Brubbel’. Tal van meren ontstonden door vulkanische explosies, bijvoorbeeld het Pulvermaar en de drie ‘Maare’ nabij Daun.
Rursee, Eifel

Rursee, Eifel.

Bad Neuenahr-Ahrweiler is een kuuroord in de Eifel, gelegen aan de rivier de Ahr. De Ahr stroomt in het fraaie Ahrtal naar de Rijn. Het Ahrtal is net als de Moezelvallei bekend om de uitstekende wijn. Meest idyllische kleine verblijfdorpen in het Ahrdal zijn Altenahr en Mayschoss, vlak bij elkaar geleden direct aan de kronkelende Ahr.

Lees hier meer Eifel tips, bezienswaardigheden en ervaringen.

VIDEO: Rijnland-Palts filmpje

Rijnland-Palts vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Rijnland-Palts reiservaring en tips!

Ben jij in Rijnland-Palts geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief