Luchtballonnen die vredig zweven over een met tempels en bomen bezaaide vlakte. Een rood-oranje zon die onder gaat. Een mysterieus laagje mist dat hangt boven de stad. Stap in het bekendste plaatje van Myanmar, Bagan!

Reizigers over Bagan

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Bagan bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 28 Bagan reiservaringen

Bagan

Bagan werd in de 9e eeuw gesticht en ligt in het midden van Myanmar aan de Ayeryawady rivier (189 km ten zuiden van Mandalay en 690 km ten noorden van Yangon). De stad bestaat uit twee delen, Oud-Bagan en Nieuw-Bagan, en is vrijwel nog steeds in de originele staat. Het oude Bagan ligt 4 km ten zuiden van het nieuwe Bagan, dat in 1990 is gesticht. Nieuw-Bagan is een stadje waar de lokale bevolking leeft. De twee delen van Bagan zijn met elkaar verbonden door stoffige rode wegen. Deze stoffige rode wegen zijn aangelegd door de locals van Bangan en brengen je van Nieuw-Bangan naar de oevers van de rivier en naar de tempels van het oude Bangan.

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 524 Meer over vliegen naar Myanmar

Overnachten in Bagan

Vergelijk alle hotels in Bagan
Bekijk hotels

Tempels van Bagan

Bagan

De Ananda Pahto, Gawdawpalin Pahto en Thatbyinnyu tempels.

Bagan heeft de grootste verzameling tempels, pagoda’s en stupa’s ter wereld en staat op de lijst van nominaties tot toevoeging aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het tempelcomplex is verspreid over een oppervlakte van 104km² en telt 4.000 tempels. De tempels van Bagan laten een prachtig beeld achter op je netvlies. De poorten van de tempels worden vergezeld door stenen leeuwen, de daken lijken te zijn ondergedompeld in een gouden glitterbad en de gedetailleerde houten versiersels van de tempel zijn perfect uitgesneden. Deze tempels in combinatie met de gehele heuvelachtige vlakte van Bagan, waar exotische bomen door de wind waaien en rotsachtige bergtoppen op de achtergrond dansen, maken het plaatje compleet. Door de eeuwen heen is Bagan meer dan eens door een aardbeving overvallen. De laatste was in 2016, waarbij 400 tempels beschadigd raakten. De renovaties van de historische bouwwerken is inmiddels alweer bijna voltooid. Het ‘onbekende’ Bagan wordt wel eens vergeleken met het wereldberoemde Angkor Wat in Cambodja. Beide oude steden bestaan voornamelijk uit tempels en ruïnes maar in vergelijking met Angkor Wat is Bagan vrij onbekend gebleven. Dit is te verklaren door het internationalisatiebeleid van Myanmar. Bagan is momenteel nog steeds een rustig en authentiek tempelcomplex. En in plaats van de welbekende tempel- en kloosterapen vind je hier veel meer dartelende eekhoorntjes op de muren van de ruïnes.

Bagan

Tempels van Bagan bezoeken

Bagan was vroeger de hoofdstad van het Bagan-rijk. Het rijk, dat zorgde voor de Gouden Eeuwen in Myanmar, volgde een speciale Boeddhistische stroom, genaamd het Theravada-Boeddhisme. Door het Theravada-boeddhisme zijn de tempels, pagoda’s en stupa’s die je in Bagan vindt anders dan veel andere soorten tempels in Zuidoost-Azië. Voor de huidige Theravada-boeddhisten is Bagan nog steeds een bedevaartsoord. Je zult daarom tijdens je bezoek aan de tempels van Bagan veel monniken tegenkomen. Vanuit Bagan zelf is het mogelijk om een georganiseerde tour te boeken bij een guesthouse, hostel of reisbureau. Je kunt ook een scooter of fiets huren en er zelf op uit gaan. In de guesthouses en hotels kunnen ze je de mooiste en interessantste tempels aanbevelen. De culturele autoriteiten van Myanmar hebben besloten om aan alle toeristen die Bagan bezoeken een bijdrage te vragen van €20. Sinds maart 2016 is het niet meer toegestaan om op de daken van de tempels te klimmen, vanwege veiligheidsredenen en om de bouwwerken zelf te beschermen.

Zonsopkomst Bagan

Voordat je je Bagan-ontdekkingstocht begint, is het een must om de zonsopkomst te beleven. De licht oranje zon die omhoog komt, het zonlicht dat langzaam over de tempels neerdaalt en de stralen die tussen de sculpturen tevoorschijn komen. Je zult deze zonsopkomst niet snel vergeten. Misschien wordt het wel één van je mooiste zonsopkomsten ooit! Je mag vanaf maart 2016 de daken van de tempels niet meer beklimmen, maar er gaan geruchten dat er een uitkijkpunt zal worden gebouwd, zodat je de zonsopkomst evengoed kunt bewonderen.

Zonsopkomst Bagan
Zonsopkomst Bagan

Luchtballonvaart Bagan

Boven alle tempels zweven terwijl de zon opkomt, zicht hebben over alle tempels in de droge bruine vallei met haar wuivende groene bomen en verder kijken dan je dacht dat mogelijk was. Dit is mogelijk als je in Bagan in een luchtballon stapt! De luchtballonvaarten zijn er elke dag. Een voorwaarde is dat het niet moet regenen. Het is aan te raden om van tevoren een luchtballon te reserveren. Zo ben je zeker van je vlucht, want vliegen boven de tempels van Bagan is erg populair. Een ritje met de luchtballon kost je ongeveer €300.

Luchtballonvaart Bagan

Nyaung U

Dit stoffige maar erg vriendelijke stadje ligt vlak bij Oud- en Nieuw-Bagan. Veel reizigers stoppen hier om te genieten van de goede Birmese restaurants, de levendige markt en de nieuwsgierige locals. Door de vele aanwezige backpackers is de sfeer in Nyaung U erg gezellig. Sightseeing is ook mogelijk in deze stad: een gouden grote tempel genaamd Shwezigon Paya vertegenwoordigt het religieuze beeld van Nyaung U. Nyaung U is bovendien een goede uitvalsbasis van waaruit Bagan verkend kan worden en kent vele guesthouses, hostels en reisbureaus die je verder kunnen helpen met je trip naar Bagan of je reis door Myanmar. Nyaung U is daarnaast een makkelijk te bereiken plaats vanuit andere bekende steden in Myanmar.

Bagan

Bagan. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar Bagan – hoe kom je er?

Bagan is een makkelijk bereikbare plaats. Vanuit Mandalay is het mogelijk om met de boot, bus en trein naar Bagan te reizen. Een busrit van 8 uur kost ca. €10. Vanuit Yangon kun je per trein en bus in Bagan komen. Een busrit van 10 uur kost €15. Een kaartje in de tweede klascoupe van een nachtrein vanuit Yangon kost ongeveer €9. Vanuit Inle Lake en Kalaw is Bagan bereikbaar per bus. Kies je er voor om in Nyaung U te verblijven, dan verschilt dit qua reistijd en prijs niet van bovenstaande informatie.

Georganiseerde Myanmar rondreizen die Bagan aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je o.a. bij Sawadee, FOX Verre Reizen en Djoser. Bij Riksja Myanmar en 333 Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Bagan

De beste reistijd om naar Bagan te reizen is in het droge seizoen van Myanmar. Dit seizoen is van november t/m februari. Tijdens deze maanden is de temperatuur warm en is de kans op regenbuien erg klein tijdens je reis naar Bagan.

Myanmar rondreis aanbiedingen

28 Bagan reiservaringen en tips • 26 reviews
  34 waarderingen

  “Fotogeniek en heerlijk om rond te biken”

  Geplaatst 29-11-2017

  Bagan was een van die plaatsen waar we van te voren van ' wisten dat we naartoe zouden gaan wanneer we besloten om naar Myanmar te gaan. Ik moet zeggen dat het me zeker en vast gepakt heeft om hier 2 dagen lang van sunrise tot en met sunset rond te biken en rond te wandelen op zoek naar die geschiedenis en prachtige tempels. Jammer dat sommige niet goed onderhouden zijn of niet gerestaureerd zijn. Stadje bij bagan (Nyaung u) was fijn om te gaan eten of een lekkere shake te drinken. Voor ons even een meer 'westerse' tussenstop, maar ook weer heel blij om verder te gaan naar het 'echte' Myanmar waar ze nog bijna geen toerististen kennen.
  Je kan ook mount popa doen vanuit bagan, maar dit is niet te moeite, slecht onderhouden, allemaal toeristische shops langs de trap.. Enkel de view van verder is mooi..

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 reviews
  14 waarderingen

  “Slecht gerenoveerd, teveel tourisme”

  Geplaatst 29-11-2017

  Bagan blijft uiteraard een prachtige plaats op aarde. Er staan zo'n 4000 oude tempels verspreid over het domein die bijna 1000 jaar oud zijn. Spijtig genoeg zijn veel van die tempels tijdens aardbevingen beschadigd geraakt en daarna bijzonder slecht gerenoveerd. Ook kennen ze hier toerisme, wat betekend ontelbare souvenir shops, veel te hoge prijzen en totaal niet het authentieke onontdekte gevoel dat je in de rest van Myanmar krijgt...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 50 landen bezocht
  4 reviews
  1 waardering

  “Met escooter (en kleuter) cruisen langs de tempels!”

  Geplaatst 27-11-2017

  Je gaat natuurlijk naar Bagan of wellicht zelfs naar Myanmar voor de tempels!!

  Wij zaten in een simpel hotelletje in Nyaung-U, genoeg restaurantjes, bedrijvigheid en het regelen van een escooter / excursies / de was :-) zijn hier makkelijk geregeld. Even verderop mag je de tempels beklimmen waar je bij zonsopkomst de luchtballonnen prachtig voorbij ziet komen.

  Heerlijk een aantal dagen op de escooter tussen de tempels door rijden en maar kijken waar je uitkomt. Je komt altijd wel weer op een weg terecht waar de weg aangegeven staat. Ook tussen de tempels is bewegwijzering aangebracht mocht je ergens doelgericht heen willen rijden.

  Ga vanuit hier niet alleen naar de tempels, maar ook een uitstap naar Mount Popa is een aanrader!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  26 reviews
  12 waarderingen

  “Overal waar je kijkt tempels”

  Geplaatst 27-11-2017

  Bagan is een geweldig mooie plek! We zijn hier drie dagen geweest en achteraf heb ik spijt dat we niet langer zijn gebleven. Je kijkt je ogen uit hier. We verbleven in een guest house op de weg tussen old en new bagan in. Hier zaten ook een paar leuke restaurantjes. Overdag huurden we een fiets om de tempels te bekijken. Ik moet wel zeggen dat het er erg warm was en fietsen misschien niet de beste manier is om je hier te bewegen. Ze verhuren ook e-scooters, dus dit zou ik eerder aanraden. Ondanks dat er meer dan 4000 tempels in dit gebied staan, zijn ze allemaal totaal verschillend. Sommige tempels kun je ook in en soms kun je zelfs naar boven klimmen, waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Vanaf de tempels heb je dus ook een prachtig zicht op de zonsopkomst en zonsondergang. Bij een reis door Myanmar kan een bezoek aan Bagan eigenlijk niet missen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 37 landen bezocht
  56 reviews
  24 waarderingen

  “Prachtig prachtig!!”

  Geplaatst 24-11-2017

  We zijn hier een paar dagen geweest en hebben twee keer een zonsondergang gezien. De eerste keer waren we met e-scooters en dat was ideaal omdat we daardoor flinke afstanden konden afleggen en zodoende heel veel konden zien. Wel was het behoorlijk toeristisch maar dat kan niet anders. Ga op tijd naar de plaats waar je foto's wilt maken, dan heb je mooie plaatsen met goed zicht. Verder ook overdag de prachtige tempels bezocht, giga grote buddah beelden, en prachtig om het bidden te zien.
  Het plaatsje Bagan vonden we ook heel leuk, erg lekker gegeten in het straatje waar alle restaurants zijn, vooral bij een groot restaurant met allemaal tv-schermen en veel mannen, maar heerlijk eten!!
  De markt was ook heel leuk. In een schooltje werd me nog gevraagd te helpen met Engelse les, de uitspraak was voor de leraar erg lastig, met veel plezier een half uurtje geholpen.
  We zijn hier een paar dagen gebleven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  8 waarderingen

  “Bijzondere plek en prachtige tempel ruïnes”

  Geplaatst 21-11-2017

  Bagan is een van de meest bijzondere plekken waar ik ooit ben geweest. Hier vind je meer dan 4400 tempels. Overal waar je kijkt zie je dan ook tempels. Vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang heb je hier een prachtig fotogeniek plaatje. Je kunt een scooter of fiets huren om zo te vele tempels te verkennen. Als je een wat hoger budget hebt kun je hier tijdens zonsopgang een luchtballon tocht maken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 69 landen bezocht
  26 reviews
  9 waarderingen

  “Disneyland ”

  Geplaatst 13-11-2017

  Bagan lijkt wel op een attractie in Disney, zo mooi en zo sprookjesachtig ziet het eruit. Ik kan aanraden om een fiets te huren om langs de tempels te rijden. Zo kan je ook de wat minder beroemde tempels aandoen. Het voordeel daar van is dat er niet overal mensen met souvenirs lopen en je echt op eigen houtje alles kan ontdekken.
  De trappen de tempels op zijn vaak heel erg steil.
  Wij waren er in mei 2012, en toen waren er nog weinig hotels. Het princess hotel was echter een erg goed hotel, met hele aardige werknemers. We vertrokken bijvoorbeeld om 4 uur 's nachts met de bus naar Inle Lake, en toen hadden ze een ontbijtje voor ons ingepakt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  27 reviews
  3 waarderingen

  “Magisch Bagan”

  Geplaatst 10-11-2017

  Bagan is toeristisch maar oh, zo de moeite waard. Voor mij persoonlijk is Bagan de absolute highlight van Myanmar. Op de fiets langs de vele mooie tempels van Bagan kan je een aantal dagen plezier bieden. Vooral de zonsopkomst en zonsondergang zijn adembenemend mooi om vanaf een tempel te aanschouwen. Ondanks dat het een hele reis is om deze plek te bereiken, raad ik iedereen aan die Myanmar bezoekt, hier heen te gaan. Om nog meer te weten te komen over de tempels en de history hiervan, boek een chauffeur/gids die je naar verschillende interessante tempels brengt en hierover kan vertellen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “Schitterend tempelcomplex”

  Geplaatst 08-11-2017

  Schitterend tempelcomplex! Aanrader is om een fiets te huren en met de fiets langs alle mooie tempels te fietsen. Neem ook zeker een zonsopgang over Bagan mee. Dit gaat je ook zeker niet teleur stellen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  13 reviews
  4 waarderingen

  “Nog mooier dan op de foto's”

  Geplaatst 08-11-2017

  Huur een fiets voor een paar euro en trek erop uit. De route maakt niet uit, het is magisch om tussen de duizenden tempels door te fietsen. Bezoek de 'bekende' tempels, maar verdwaal ook tussen de onbekende kleintjes. De mensen daar zijn met alle liefde bereid je de bijzonderheden van de tempel te laten zien. Wat is ook fantastisch vond is dat deze enorm bekende bestemming toch voelde alsof ik alleen was; iets wat je niet vaak mee maakt bij zulke toeristische attracties.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Bagan reiservaring en tips!

Ben jij in Bagan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Meer over vliegen naar Myanmar

Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
3. FOX Verre Reizen

Groeps en individueel.
Bezoek websiteBekijk 43 Myanmar rondreizen
Vanaf €1308 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 524 Meer over vliegen naar Myanmar