Luchtballonnen die vredig zweven over een met tempels en bomen bezaaide vlakte. Een rood-oranje zon die onder gaat. Een mysterieus laagje mist dat hangt boven de stad. Stap in het bekendste plaatje van Myanmar, Bagan!

Reizigers over Bagan

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Bagan bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 28 Bagan reiservaringen

Bagan

Bagan werd in de 9e eeuw gesticht en ligt in het midden van Myanmar aan de Ayeryawady rivier (189 km ten zuiden van Mandalay en 690 km ten noorden van Yangon). De stad bestaat uit twee delen, Oud-Bagan en Nieuw-Bagan, en is vrijwel nog steeds in de originele staat. Het oude Bagan ligt 4 km ten zuiden van het nieuwe Bagan, dat in 1990 is gesticht. Nieuw-Bagan is een stadje waar de lokale bevolking leeft. De twee delen van Bagan zijn met elkaar verbonden door stoffige rode wegen. Deze stoffige rode wegen zijn aangelegd door de locals van Bangan en brengen je van Nieuw-Bangan naar de oevers van de rivier en naar de tempels van het oude Bangan.

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 524 Meer over vliegen naar Myanmar

Overnachten in Bagan

Vergelijk alle hotels in Bagan
Bekijk hotels

Tempels van Bagan

Bagan

De Ananda Pahto, Gawdawpalin Pahto en Thatbyinnyu tempels.

Bagan heeft de grootste verzameling tempels, pagoda’s en stupa’s ter wereld en staat op de lijst van nominaties tot toevoeging aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het tempelcomplex is verspreid over een oppervlakte van 104km² en telt 4.000 tempels. De tempels van Bagan laten een prachtig beeld achter op je netvlies. De poorten van de tempels worden vergezeld door stenen leeuwen, de daken lijken te zijn ondergedompeld in een gouden glitterbad en de gedetailleerde houten versiersels van de tempel zijn perfect uitgesneden. Deze tempels in combinatie met de gehele heuvelachtige vlakte van Bagan, waar exotische bomen door de wind waaien en rotsachtige bergtoppen op de achtergrond dansen, maken het plaatje compleet. Door de eeuwen heen is Bagan meer dan eens door een aardbeving overvallen. De laatste was in 2016, waarbij 400 tempels beschadigd raakten. De renovaties van de historische bouwwerken is inmiddels alweer bijna voltooid. Het ‘onbekende’ Bagan wordt wel eens vergeleken met het wereldberoemde Angkor Wat in Cambodja. Beide oude steden bestaan voornamelijk uit tempels en ruïnes maar in vergelijking met Angkor Wat is Bagan vrij onbekend gebleven. Dit is te verklaren door het internationalisatiebeleid van Myanmar. Bagan is momenteel nog steeds een rustig en authentiek tempelcomplex. En in plaats van de welbekende tempel- en kloosterapen vind je hier veel meer dartelende eekhoorntjes op de muren van de ruïnes.

Bagan

Tempels van Bagan bezoeken

Bagan was vroeger de hoofdstad van het Bagan-rijk. Het rijk, dat zorgde voor de Gouden Eeuwen in Myanmar, volgde een speciale Boeddhistische stroom, genaamd het Theravada-Boeddhisme. Door het Theravada-boeddhisme zijn de tempels, pagoda’s en stupa’s die je in Bagan vindt anders dan veel andere soorten tempels in Zuidoost-Azië. Voor de huidige Theravada-boeddhisten is Bagan nog steeds een bedevaartsoord. Je zult daarom tijdens je bezoek aan de tempels van Bagan veel monniken tegenkomen. Vanuit Bagan zelf is het mogelijk om een georganiseerde tour te boeken bij een guesthouse, hostel of reisbureau. Je kunt ook een scooter of fiets huren en er zelf op uit gaan. In de guesthouses en hotels kunnen ze je de mooiste en interessantste tempels aanbevelen. De culturele autoriteiten van Myanmar hebben besloten om aan alle toeristen die Bagan bezoeken een bijdrage te vragen van €20. Sinds maart 2016 is het niet meer toegestaan om op de daken van de tempels te klimmen, vanwege veiligheidsredenen en om de bouwwerken zelf te beschermen.

Zonsopkomst Bagan

Voordat je je Bagan-ontdekkingstocht begint, is het een must om de zonsopkomst te beleven. De licht oranje zon die omhoog komt, het zonlicht dat langzaam over de tempels neerdaalt en de stralen die tussen de sculpturen tevoorschijn komen. Je zult deze zonsopkomst niet snel vergeten. Misschien wordt het wel één van je mooiste zonsopkomsten ooit! Je mag vanaf maart 2016 de daken van de tempels niet meer beklimmen, maar er gaan geruchten dat er een uitkijkpunt zal worden gebouwd, zodat je de zonsopkomst evengoed kunt bewonderen.

Zonsopkomst Bagan
Zonsopkomst Bagan

Luchtballonvaart Bagan

Boven alle tempels zweven terwijl de zon opkomt, zicht hebben over alle tempels in de droge bruine vallei met haar wuivende groene bomen en verder kijken dan je dacht dat mogelijk was. Dit is mogelijk als je in Bagan in een luchtballon stapt! De luchtballonvaarten zijn er elke dag. Een voorwaarde is dat het niet moet regenen. Het is aan te raden om van tevoren een luchtballon te reserveren. Zo ben je zeker van je vlucht, want vliegen boven de tempels van Bagan is erg populair. Een ritje met de luchtballon kost je ongeveer €300.

Luchtballonvaart Bagan

Nyaung U

Dit stoffige maar erg vriendelijke stadje ligt vlak bij Oud- en Nieuw-Bagan. Veel reizigers stoppen hier om te genieten van de goede Birmese restaurants, de levendige markt en de nieuwsgierige locals. Door de vele aanwezige backpackers is de sfeer in Nyaung U erg gezellig. Sightseeing is ook mogelijk in deze stad: een gouden grote tempel genaamd Shwezigon Paya vertegenwoordigt het religieuze beeld van Nyaung U. Nyaung U is bovendien een goede uitvalsbasis van waaruit Bagan verkend kan worden en kent vele guesthouses, hostels en reisbureaus die je verder kunnen helpen met je trip naar Bagan of je reis door Myanmar. Nyaung U is daarnaast een makkelijk te bereiken plaats vanuit andere bekende steden in Myanmar.

Bagan

Bagan. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar Bagan – hoe kom je er?

Bagan is een makkelijk bereikbare plaats. Vanuit Mandalay is het mogelijk om met de boot, bus en trein naar Bagan te reizen. Een busrit van 8 uur kost ca. €10. Vanuit Yangon kun je per trein en bus in Bagan komen. Een busrit van 10 uur kost €15. Een kaartje in de tweede klascoupe van een nachtrein vanuit Yangon kost ongeveer €9. Vanuit Inle Lake en Kalaw is Bagan bereikbaar per bus. Kies je er voor om in Nyaung U te verblijven, dan verschilt dit qua reistijd en prijs niet van bovenstaande informatie.

Georganiseerde Myanmar rondreizen die Bagan aandoen – zowel individueel als in groepsvorm – vind je o.a. bij Sawadee, FOX Verre Reizen en Djoser. Bij Riksja Myanmar en 333 Travel kun je je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen.

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar
Riksja Myanmar

Zelf je Myanmar reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

FOX biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Beste reistijd Bagan

De beste reistijd om naar Bagan te reizen is in het droge seizoen van Myanmar. Dit seizoen is van november t/m februari. Tijdens deze maanden is de temperatuur warm en is de kans op regenbuien erg klein tijdens je reis naar Bagan.

Myanmar rondreis aanbiedingen

28 Bagan reiservaringen en tips • 37 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “Wauw! ”

  Geplaatst 05-11-2017

  De meest fantastische plek op deze wereld waar ik ben geweest!
  Heerlijk een aantal dagen door Bagan gereden op een elektrische scooter. Al rijdend over de zandvlakte, doemt de ene na de andere tempel op, de een nog mooier dan de ander. Van binnen zijn ze lang niet allemaal even indrukwekkend, maar het rondrijden door de stad, lekker verdwalen over de zandvlakte en nieuwe tempeltjes ontdekken en de beste plek uitkiezen om de dag erna de zonsopgang te bekijken. Wij hadden een tempel gevonden waar we helemaal alleen waren en hebben genoten van de zonsopgang met de luchtballonnen die door de lucht zweven over de tempels. Echt een fenomenale plek, en deze plek alleen al is een goede reden om Myanmar te bezoeken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  20 reviews
  1 waardering

  “Een waar sprookje ”

  Geplaatst 01-11-2017

  Wat een hitte maar wat is Bagan dit waard! Vertrek 's ochtends vroeg (een dik uur voor zonsopkomst) op een gehuurde e-scooter op weg naar alle mooie tempels. En zoek, als het even kan een plekje uit waar andere niet komen. Zo vonden wij een plekje waar niemand kwam! En hebben we een enorm mooie zonsopkomst gezien. Na een uurtje of 2 wordt de warmte behoorlijk, terug naar het hostel om lekker bij te slapen en vervolgens in het stadje ergens overheerlijk gaan eten. Een paar spelletjes spelen, wat rondtuffen en in de avond weer een mooi rondje tussen alle tempels die bagan rijk is te tuffen! Een gigantisch mooie plek die sprookachtig aanvoelt! Zo ie zo doen! Ennn.... laat die ballonvaartvlucht aub achterwegen! Zo kunnen we nog genoeg jaren van de tempels genieten! Want de trillingen die de ballonnen maken, maken enorm veel schade aan de tempels die al 1000 jaar oud zijn!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  10 reviews
  0 waarderingen

  “Een toffe plek, maar HEET!”

  Geplaatst 29-10-2017

  Bagan hoort natuurlijk echt bij het plaatje van Myanmar zoals veel mensen dat in hun hoofd hebben. De grote vlaktes met tempels zijn dan ook prachtig om te bekijken. Gewoon ergens een elektrisch scootertje huren en gaan. Wel wordt het er (afhankelijk van wanneer je gaat) echt heel erg heet gedurende de dag. Zorg er dus voor dat je óf heel vroeg gaat, óf juist dat je rond het hete punt van de dag in een verlaten tempel kunt relaxen. Zo is de hitte een beetje uit te houden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 43 landen bezocht
  52 reviews
  9 waarderingen

  “Zonsopgang en zonsondergang”

  Geplaatst 28-10-2017

  Geweldig om een tweetal dagen rond te scooteren op een elektrische scooter. Ga voor zonsopgang ergens op een kleine tempel staan en geniet. Als je geluk hebt, en het weer is goed / niet te veel wind / en je bent in het juiste seizoen hier, zie je luchtballonnen de lucht in gaan. Overdag is het te heet om veel te doen. Relax dan in je hostel of bij een zwembad. Dan kun je met zonsondergang weer ergens op een tempel staan om van het uitzicht te genieten. Niet alle tempels zijn meer toegankelijk hiervoor.
  Enige minpuntje: dit is de enige plek in Myanmar waar je door locals wél als wandelende portemonnee gezien wordt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 46 landen bezocht
  62 reviews
  35 waarderingen

  “Sprookjes achtig mooi”

  Geplaatst 21-10-2017

  Bagan, hier heb je een uniek gebied dat bezaaid ligt met tempels. Je koopt één algemeen entree ticket tot Bagan, en je kunt dus vrij en zo vaak je wilt alle tempels bezoeken. Het ticket is 5 dagen geldig.
  Wij huurden hier dagelijks een fiets omdat dat echt de aller gemakkelijkste manier is om je te bewegen tussen de diverse tempels. Er zijn ook electrische fietsen te huur! Of je kunt met de ossekar. Dat ziet er nostalgisch en comfortabel uit maar dat is het niet. Neem dus de fiets! De tempels zijn ook van binnen prachtig, met levensgrote buddha beelden in allerlei posities. Staand, liggend met de handen omhoog of juist omlaag. In de tempels moet je je schoenen uit, de krijgt dus wel zwarte voeten!
  Ook bij sunset of Sunrise kan je de tempels bezoeken. Wij waren er in 2013 toen mocht je er nog bovenop, maar dat is inmiddels (terecht) verboden.
  Van bovenaf die tempel hadden we een prachtige blik op het gebied met overal de torentjes van de tempels die er bovenuit piepten. Uniek gebied!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 42 landen bezocht
  13 reviews
  7 waarderingen

  “De mooiste plek op aarde”

  Geplaatst 21-10-2017

  Eenmaal aangekomen in Bagan ben ik rond gaan rijden op een electric bike. Het was geweldig om tussen alle tempels door rond te rijden. Ik had een hotel in Old Bagan en vanaf daar waren alle tempels die ik wilde zien op de electric bike prima te bereiken. Ik heb geen ballonvaart gemaakt omdat ik het te duur vond. Daar heb ik eeuwig spijt van...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  26 reviews
  13 waarderingen

  “Must see!”

  Geplaatst 24-03-2017

  (New) Bagan zelf stelt niet zo veel voor, maar daar kom je ook niet voor. Al met al genoeg leuke tentjes om 's avonds te eten. Je huurt in elektrische scooter bij 1 van de vele aanbieders en gaat lekker op pad in het enorme tempelcomplex. Trek er zo 3 dagen voor uit en bezoek ook de tempels bij zonsopkomst (als je al meer ervaren bent met de route, je ziet namelijk niet zo veel in de nacht) en bij zonsondergang.

  Mijn tip is om vooral niet in het hoogseizoen te gaan maar er net voor of er na, dan is het nog niet afgeladen vol met toeristen. Nu werden er al busladingen vol gedumpt bij de belangrijkste tempels maar ik denk dat het in het hoogseizoen echt verschrikkelijk druk is en misschien zelfs wel vervelend druk.

  Ik ga verder niets zeggen over de tempels en het uitzicht. Dat spreekt voor zich en moet je zelf ervaren!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  11 reviews
  3 waarderingen

  “Authentiek, uniek en adembenemend mooi”

  Geplaatst 04-01-2017

  Een echte parel in Azie met ongerepte natuur, weinig toeristen en nog zeer authentiek. Bagan heeft 3000 tempels dus je kunt je ogen hier uitkijken. Het is super om op je fiets (gewone fiets of elektrische) tussen de vele tempels door te fietsen, even te stoppen en bovenop eentje te klimmen om vervolgens van het waanzinnige uitzicht te genieten. In een aantal tempels tref je locals die op hun beurt weer muziek voor je maken, tekeningen van Bagan maken of gewoon zelf van het fantastische uitzicht aan het genieten zijn. Zowel de zonsondergang is hier uniek als de zonsopgang. Bij beide zie je heel erg veel luchtballonnen de lucht in gaan. Er hangt een serene rust en het lijkt alsof de tijd hier even heeft stil gestaan. Neem je 'entry ticket' te allen tijde mee want daar kan door de lokale politie om worden gevraagd. Dit entry ticket koop je bij binnenkomst in Bagan voor 40 euro. Uitgekeken tussen de tempels? Dan is het absoluut de moeite waard om naar het oude centrum te gaan om daar te slenteren over de vele marktjes. Ook sochtends is dit erg leuk wanneer er veel groente en fruit wordt verkocht.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Bagan reiservaring en tips!

Ben jij in Bagan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Myanmar specialisten

Riksja Myanmar

Riksja Myanmar

Stel zelf de Myanmar reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt zeer complete groepsrondreizen (17 of 26 dagen) die een unieke route volgen met de mooiste hoogtepunten.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen biedt zowel groepsreizen, individuele rondreizen, als singlereizen aan naar Myanmar.
Bezoek website

Meer Myanmar reisorganisaties

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groeps- en gezinsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Budgetreizen Myanmar.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

NL-sprekende reisleiding.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Privé-rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Privé reizen op maat.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijk Myanmar.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Lokale specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Myanmar

Alle bezienswaardigheden in Myanmar

Vliegtickets naar Myanmar


Meer over vliegen naar Myanmar

Hotels in Myanmar zoeken

Hotels in Myanmar zoeken

Boek je rondreis naar Myanmar

Riksja Myanmar
1. Riksja Myanmar

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Complete groepsrondreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
3. FOX Verre Reizen

Groeps en individueel.
Bezoek websiteBekijk 43 Myanmar rondreizen
Vanaf €1308 incl. vliegticket

Vliegtickets Myanmar

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Myanmar
V.a. 524 Meer over vliegen naar Myanmar