Stedentrip Warschau (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Stedentrip Warschau (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

De stad was het decor van gruwelijke vervolgingen en werd grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is Warschau opnieuw de bruisende hoofdstad van Polen, met een heropgebouwde historische stadskern, een schat aan musea en tal van andere bezienswaardigheden.

Door , laatst bijgewerkt op 24 mei 2023
9 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Marktplein Oude Stad
 3. Musea
 4. Overige bezienswaardigheden in Warschau
 5. Winkelen in Warschau
 6. Eten, drinken en uitgaan
 7. Stedentrip Warschau – Accommodatie tips
 8. Stedentrip Warschau boeken

Warschau: heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog

Warschau, de hoofdstad van Polen, leed enorm onder de gevechten, executies, vervolgingen en verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog lag Warschau grotendeels in puin. Gelukkig bouwden de Polen de oude stadskern nauwgezet terug op. Vandaag genieten de bezoekers opnieuw van de (heropgerichte) historische gebouwen in de oude stad (Stare Miasto), waar vooral het centrale marktplein (Rynek Starego Miasta), het koninklijk paleis, de oude stadsmuur en enkele historische kerken de aandacht trekken.

Warschau is ook een stad van musea. Veel musea zijn gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging, zoals het Warsaw (up)Rising Museum en het Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden. Niet te missen is het Nationaal Museum met een rijke collectie aan klassieke en moderne kunst.

Voor het hoogste gebouw in Warschau moet je naar het Paleis van Cultuur en Wetenschap, dat ooit een geschenk was van de Sovjet-Russische leider Stalin aan Polen. Een andere attractie is het prachtige Wilanówpaleis aan de rand van de stad. Zin om even weg te zijn uit de drukte? Ga naar het uitgestrekte Łazienki Park! Kortom, bezienswaardigheden genoeg voor een grandioze citytrip in Warschau.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Bezienswaardigheden in de oude stad van Warschau

Marktplein Oude Stad (Rynek Starego Miasta)

Het marktplein van het oude stadsgedeelte is het middelpunt van Warschau. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vernielden Duitse troepen dit stadsdeel vrijwel volledig. Na de oorlog werden de huizen rond het marktplein zorgvuldig terug opgebouwd. In deze statige en kleurrijke herenhuizen vind je elementen terug van verschillende bouwstijlen, van gotisch tot neoclassicistisch. Midden op het plein staat een standbeeld van de beschermvrouwe van Warschau, de zeemeermin Syrena Staromiesjka. Rond het plein bevinden zich meerdere musea, waaronder het historisch Museum van Warschau (Muzeum Warszawy).

Marktplein Oude Stad, Warschau

De Johanneskathedraal (Kathedra sw. Jana)

Ten zuidoosten van het marktplein vind je de Johanneskathedraal, een van de oudste kerken in de stad. Ook dit gebouw werd vernield in WOII en na de oorlog terug opgebouwd in de oorspronkelijke gotische stijl. Veel historische graven in de kathedraal bleven gelukkig bewaard, waaronder het graf van de laatste Poolse koning, Stanislaus August Poniatowski.

Johanneskathedraal, Warschau

Het Koninklijk Paleis (Zamek Królewski)

Het Koninklijk Paleis bevindt zich aan de zuidoostelijke rand van het oude stadsgedeelte, aan het Slotplein (Plac Zamkowy). Dit is het heropgebouwde paleis van de vroegere Poolse koningen, dat later ook werd gebruikt als woning voor de Poolse president en als parlementsgebouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Koninklijk Paleis volledig verwoest. In de periode 1971 – 1984 volgde de heropbouw van het paleis. Tegenwoordig is het opengesteld voor het publiek. Bewonder vooral de fraai gedecoreerde Troonzaal en Balzaal.

Koninklijk Paleis, Warschau

De Barbakan Warszawski

Dit is een deel van de oorspronkelijke verdedigingsmuur met verdedigingstorens rond de oude stadskern. De historische verdedigingswerken rond de oude stad dateren uit de zestiende eeuw. Een deel ervan werd na WO II heropgebouwd.

Barbakan Warszawski, Warschau

Bezienswaardigheden buiten de oude stadskern

De Koninklijke Route

De Koninklijke Route is een traject in Warschau dat begint aan het Koninklijk Paleis en eindigt aan het Wilanówpaleis in het zuiden van de stad. Het noordelijk gedeelte van de Koninklijke Route bestaat uit de straat Krakowskie Przedmieście. Dit is waarschijnlijk de beroemdste en meest prestigieuze straat in Warschau. In deze straat bevinden zich onder meer het presidentieel paleis en de universiteit van Warschau. Ook de historische straat Nowy Świat, een heel bekende winkelstraat, ligt op de Koninklijke Route.

Het Wilanówpaleis

Dit Wilanówpaleis (Pałac Wilanowski) met bijhorend park in het stadsdeel Wilanów werd gebouwd voor koning Jan III Sobieski in de zeventiende eeuw. Het is een van de weinige paleizen in Warschau die niet verwoest werden in WOII. Bewonder de indrukwekkende paleisvertrekken, met schitterende plafondschilderingen, meubels en kunstwerken. Ook een wandeling door de barokke tuin mag je niet overslaan.

Wilanówpaleis, Warschau

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap (Pałac Kultury i Nauki) stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en is een geschenk van de Sovjet-Unie aan Polen. Het gebouw is maar liefst 188 meter hoog (237 meter met de spits meegerekend) en is daarmee het op twee na hoogste gebouw in Polen. In het Paleis vind je vooral kantoren en tentoonstellingsruimten, maar ook bioscopen, theaters en musea. Op de dertigste verdieping (op 115 meter hoogte) bevindt zich een observatieplatform, waar een adembenemend uitzicht over Warschau op je wacht.

Paleis van Cultuur en Wetenschap, Warschau

Het Łazienkipark

Dit is het grootste park van Warschau. Midden in het park tref je het Łazienkipaleis aan, een neoclassicistisch 18de-eeuws paleis op een eilandje. Het paleis was oorspronkelijk bedoeld als badhuis en werd nadien herbouwd tot koninklijke privéresidentie. Een andere trekpleister in het park is het standbeeld van de beroemde Poolse componist Frédéric Chopin.

Stedentrip Warschau – Accommodatie tips

 • Hotel Leonardo Royal Warsaw ★★★★
  Viersterrenhotel in het centrum van Warschau, dicht bij bekende winkelstraten. Gratis wifi. Mogelijkheid tot het huren van een fiets. Betalend parkeren bij het hotel. Huisdieren toegelaten.
 • Bed and Breakfast Chopin Boutique
  B&B op 200 meter van de straat Nowy Świat . Kamers met badkamer en gratis wifi. Familiekamers beschikbaar. Voorzien van tuin en picknickplaats. Betalend openbaar parkeren in de buurt.
 • Rondreis in Polen
  Georganiseerde groepsrondreis in Polen, met bezoek aan Warschau. Ook bezoek aan o.a. Krakau, Gdansk en Auschwitz. Verblijf in middenklassehotels. Vluchten inbegrepen.
 • Chillout Hostel
  Hostel op 700 meter van het centrum. Gemeenschappelijke lounge en keuken. Sommige kamers hebben een eigen badkamer. Voorzien van terras. Gratis wifi. Betalend parkeren in de straat.

Warschau, stad van musea

Warschau telt een enorm aantal musea. In de musea komt niet alleen kunst aan bod, maar ook de lange geschiedenis van Polen en de pijnlijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog

.

Het Warsaw Uprising Museum

Het Warsaw Uprising Museum staat in het teken van de Opstand van Warschau in WOII, die begon op 1 augustus 1944 en 63 dagen duurde. De Opstand van Warschau was een actie van het Poolse verzet tegen de Duitse bezetters. Tijdens de opstand werd zo’n 80% van de stad verwoest en verloren 185000 mensen het leven. In dit grote en indrukwekkende museum zie je een enorme collectie van foto’s, voorwerpen, filmfragmenten en interactieve displays die het verhaal vertellen van de opstand.

POLIN

Het Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden (Muzeum Historii Żydów Polskich), ook wel POLIN genoemd, vertelt de geschiedenis van het jodendom in Polen. Het is niet toevallig dat je het POLIN vindt op de locatie van het vroegere Joodse getto in Warschau. De collectie betreft alle aspecten van het duizendjarige Poolse jodendom. Een klein deel ervan is gewijd aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

POLIN, Warschau

De Pawiakgevangenis

De Pawiakgevangenis (Muzeum więzienia Pawiak) staat eveneens in het voormalige Joodse getto. Ze werd gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten de Duitse bezetters politieke gevangenen op in de Pawiakgevangenis. Meer dan 37.000 gevangenen werden er terechtgesteld. Je kunt er de gerestaureerde cellen zien en een tentoonstelling bezoeken met fotomateriaal en persoonlijke bezittingen van de gevangenen.

Het Nationaal Museum

De collectie van het Nationaal Museum (Muzeum Narodowe w Warszawie) omvat zowel antieke als moderne stukken. Het museum werd opgericht in 1862 en nam in de loop der jaren collecties over van andere instellingen. Vooral de collectie over Europese schilderkunst is erg uitgebreid.

Andere interessante musea

In het Chopinmuseum leer je alles over het leven en het werk van de Poolse componist Frédéric Chopin. Je ziet er onder meer zijn dodenmasker en de piano die hij het laatst bespeelde. Het Copernicus Science Centre is een wetenschapsmuseum, waar je kennismaakt met diverse aspecten van wetenschap en technologie. Het Maria Skłodowska-Curie Museum is gewijd aan het leven en werk van de wereldberoemde wetenschapster en Nobelprijswinnaar Marie Curie, die als Maria Skłodowska in 1867 werd geboren in Warschau. De militaire geschiedenis van Polen wordt uit de doeken gedaan in het Pools Legermuseum (Muzeum Wojska Polskiego).

Overige bezienswaardigheden in Warschau

Het Warschau Fotoplastikon is een origineel stereoscopisch theater, de voorloper van de huidige bioscoop. Het Fotoplastikon is hier gevestigd sinds 1905 en is het oudste stereoscopisch theater in Europa. De opstelling bestaat uit 24 kijkgaten. De bezoekers kijken door deze gaten naar driedimensionale beelden.

Het Keret Huis (Dom Kereta) is het smalste huis ter wereld. Architect Jakub Szczęsny ontwierp een huis, ingeklemd tussen twee gebouwen, op een perceel dat op zijn smalst 92 centimeter bedraagt. Het huis wordt regelmatig bewoond door kunstenaars.

De Joodse begraafplaats in Warschau is een van de grootste in Europa. De begraafplaats beslaat een oppervlakte van 33 hectaren en werd opgericht in 1806. Het kerkhof telt meer dan 250.000 graven.

De Heilige Kruiskerk (Kościół św. Krzyża), ten zuiden van het oude stadscentrum, is een schoolvoorbeeld van barokstijl. De kerk is ook bekend omdat ze de laatste rustplaats is van het hart van Chopin, bijgezet achter een tablet met zijn beeltenis.

Winkelen in Warschau

Wat winkelen betreft hoeft Warschau niet onder te doen voor andere grote Europese steden. De belangrijkste winkelstraten in het centrum van Warschau zijn Chmielna en de al genoemde Ulica Nowy Świat. Hier vind je stijlvolle boetieks met luxe koopwaar. Aan de straat Marszalkowska, in de buurt van het Paleis van Cultuur en Wetenschap, tref je flink uit de kluiten gewassen warenhuizen aan. Grote shoppingcentra zijn onder meer Arkadia en Galeria Mokotów.

Eten, drinken en uitgaan in Warschau

De meeste clubs en bars in Warschau tref je aan langs het plein Plac Teatralny, in de zogenaamde Theaterwijk. In de straten Nowy Świat en Chmielna vind je een grote verscheidenheid aan cafés. De oude stadskern biedt een gevarieerd aanbod aan restaurants, waar je niet alleen van Poolse gerechten, maar ook van internationale gerechten mag genieten. Typisch voor Warschau zijn de zogenaamde melkbars (Bar Mleckzny), een overblijfsel uit het communistische tijdperk, waar je voor weinig geld een smakelijke maaltijd krijgt.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

24 Warschau reiservaringen en tips

 • Roelien Akkerman-Buskes op 18-02-2021

  “Warschau”

  Polen in het algemeen heeft ons verrast. We hebben rondgereisd door Polen en de Baltische Staten. Vooral de binnenstad van de steden heeft veel sfeer en is kleurrijk. Ook in Warschau was dit zo. Het centrum heeft veel leuke plekken te bieden. Ons hotel van Hilton stond in het economische hart van Warschau. Een mooi maar wat duurder hotel en dit zou ik niet specifiek aanraden. Ook het economische hart van Warschau is leuk om te ontdekken. Midden tussen alle wolkenkrabbers zitten ook veel verborgen plekjes. De buitenwijken van Warschau is zoals verwacht: veel betonnen blokkendozen...

 • Freya de Weijer op 11-05-2019

  “Prima”

  Warschau is een mooie stad die eigenlijk na de tweede wereld oorlog compleet opnieuw opgebouwd is. Dit is wel historisch verantwoord gedaan, maar de stad heeft niet super veel te bieden en ook niet super interessant. Wel is het een goedkope reisbestemming en voor een vrienden/vriendinnen weekend is het een goede locatie.

 • Femke van der Laan op 04-05-2019

  “Verrassend leuk”

  Ik had zelf niet voor Warschau als vakantiebestemming gekozen, maar toen ik er op verrassingsreis toch kwam, was ik blij verrast. Ik vond het een leuke ervaring dat je werkelijk helemaal niets van de taal kunt maken en het is er erg goedkoop. Het oude centrum is erg kleurrijk. Een aanrader 's avonds is het multimedia Fountain Park, waarbij 's avonds een mooie show met fonteinen en licht te zien is.

 • Annette op 04-05-2019

  “Oud en nieuw door elkaar”

  Warschau is geen stad zoals andere hoofdsteden. De sfeer voelt wat bedroevend, de mensen kijken niet heel vrolijk en de gebouwen zijn grauw en grijs. Op de oude binnenstad na, daar hebben de huizen een kleurtje gekregen waardoor het er gezellig uitziet. Een aanrader is de Palace of Culture and Science. Het is een hoge toren van 231 meter die een geschenk is van Stalin. De lift brengt je naar boven en eenmaal aangekomen krijg je een prachtig uitzicht over de hele stad. Het is drukke stad met veel verkeer: moderne auto's wisselen de oudere Fiat Polski's af. Je kunt, als je van lopen houdt, alles prima te voet doen. Maar het metrostelsel is ook erg goed en het kost weinig. Wil je de rust opzoeken, ga dan naar Lazienki Park. Een mooi park met veel bomen en mooie statische gebouwen die zijn omgetoverd in musea waarvan enkele ook nog gratis zijn. Ik vond het leuk om de hoofdstad van Polen te hebben bezocht, maar na 2 dagen heb je deze stad echt wel gezien.

 • Dion Koesoemo Joedo op 04-05-2019

  “Geschiedenis, hoop en wederopbouw”

  De binnenstad is in de Tweede Wereldoorlog voor 90% plat gebombardeerd. Hoewel het na restauratie er authentiek uitziet, zijn sommige delen té gelikt: bijna een Disney gevoel.
  Tip is om de stad te verkennen met het lokale fietsplan: leen een fiets en lever het weer in bij een volgend inleverpunt. Warschau is ook buiten het “oude” centrum een hele leuke stad met gafe plekken om te bezoeken: de dierentuin, strand aan de rivier, leuke parken, het voormalige joodse ghetto. In het gebouw dat Stalin aan de stad Warschau cadeau heeft gedaan, kun je naar de bioscoop: leuke activiteit.
  Filmtip ter voorbereiding aan een bezoek aan Warschau: The pianist en The zookeeper’s wife.

 • Jacqueline Westerhoff op 28-04-2019

  “De romantiek van de oude binnenstad én Chopin”

  Eerlijk is eerlijk, Warschau stond vooral op mijn bucket list omdat ik zo ontzettend graag oog in oog wilde staan met het monument voor Frédéric Chopin. Het Lazienkipark waarin het monument van deze grote Poolse componist en pianist aan een idyllisch meertje staat, was overigens wel het hoogtepunt van onze citytrip. Een verrassing voor ons was dat een standbeeld van de Hongaarse companist en pianist Franz Liszt ook in dit prachtige park te vinden is. Het Lazienkipaleis op zich is overigens ook absoluut een bezoek waard.

  Verder heeft Warschau als stedentrip ons enorm verrast. Het centrum is compact, waardoor het prima te doen is om de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens een stadswandeling af te strepen.

  Het oude stadsplein is het middelpunt van Warschau met prachtige historische gebouwen. In het hoogseizoen hebben de aangrenzende restaurants er hun stoelen neergezet, zodat je er heerlijk in de buitenlucht en in de sfeer van de oude binnenstad kunt dineren. De traditionele keuken is overigens het proberen meer dan waard. Fijne bijkomstigheid is dat de prijzen in Warschau verrassend laag zijn. Restaurant tip: Restauracja Zapiecek, waar typisch Poolse gerechten worden opgediend door serveersters in Poolse dirndljurkjes.

 • Lars Maree op 26-04-2019

  “Mooie stad, maar saai met Pasen”

  Warschau kent zeker zijn mooie kanten. Het oude stadscentrum is prachtig om doorheen te wandelen. De vraag die je jezelf wel telkens moet stellen is of alles wel écht is (veel is namelijk verwoest in de Tweede Wereldoorlog) Betaalbaar is Warschau zeker. Ik was hier op Paaszondag en dat was niet een goede keuze in een van de meest katholieke landen van Europa. Alles (ja echt alles) was gesloten op deze dag, pas aan het einde van de middag gingen enkele winkeltjes weer open.

 • Laura Oude Vrielink op 25-04-2019

  “Gezellige en kleurrijke Poolse stad ”

  Warschau heeft het imago niet mee, maar is een super leuke stad! Een knus oud centrum en het ruigere gedeelte aan de andere kant van de rivier! Warschau is betaalbaar als citytrip bestemming en heeft een paar leuke bezienswaardigheden. Street art liefhebbers zijn in Warschau ook helemaal op hun plek!

 • Tamara van de Klashorst op 23-04-2019

  “Modern maar knus”

  Warschau heeft me ontzettend verrast. Het is namelijk geen standaard bestemming en bij Polen denkt men toch al snel aan Krakau. Het oude en zeer gezellige centrum waar zelfs in januari nog een kerstsfeer hing liet een hele andere kant van de stad zien dan de moderne grote winkelstraten en gigantische wolkenkrabbers die zich een eindje verderop bevinden. Het paleis van Cultuur en Wetenschap beklimmen is zeker een aanrader aangezien vanaf hier bijna de hele stad te overzien is en het met een beetje fantasie net New York lijkt!

 • Joke Vos op 18-04-2019

  “Indrukwekkende stad”

  Warschau heeft een prachtig oud centrum en daarom heen de wat nieuwere wijken . Het is een schone stad met veel musea en winkels. Bijna in alle wijken zijn mooie muurschilderingen. Blij verrast was ik met restaurants die buiten al aangaven dat ze glutenvrije maaltijden hadden. Heerlijke pizza gegeten en allemaal tegen leuke prijzen.. Toen wij er waren was het koud met af en toe een sneeuwbuitje. Toch ontzettend genoten.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Warschau reiservaring en tips!

Ben jij in Warschau geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief