Inhoud:
- Waar staat Boekarest om bekend?
- Is Boekarest leuk? Ervaringen van bezoekers!
- Wat is er te doen in Boekarest?
- VIDEO: Boekarest filmpje
- Centrum
- Bezienswaardigheden
- Het Parlementspaleis
- Arcul de Triumf
- Het Romeins Athenaeum
- Musea in Boekarest
- Het Cismigiupark
- Meer Boekarest tips
- Klimaat & beste reistijd
- Reizen naar Boekarest: hoe kom je er?
- Verblijftips: 3x hotels in het centrum
- Verblijftips: 3x boutique hotels
- Stedentrip Boekarest boeken?
Waar staat Boekarest om bekend?
Het parlementspaleis is het symbool van Boekarest. Het is een van de grootste gebouwen in Europa en is een overblijfsel van het communistische tijdperk. Naast deze enorme trekpleister weet ook de oude stad – Centru Vechi – veel toeristen aan te trekken, zowel overdag als ‘s nachts.
Stedentrip Boekarest boeken – onze tips!
- Cheaptickets.nl – voordelige vliegtickets
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – losse hotels
→ Bekijk aanbiedingen - GetYourGuide – tickets & rondleidingen
→ Bekijk aanbiedingen - Withlocals – tours met locals
→ Bekijk aanbiedingen
Is Boekarest leuk? Ervaringen van bezoekers!
Boekarest is niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip. Toch is de Roemeense hoofdstad wel een interessante optie, vooral als je van cultuur, geschiedenis en architectuur houdt. Ook het bruisende nachtleven en de betaalbaarheid spelen vaak een rol bij de keuze voor een stedentrip naar Boekarest.
Op reviewsites en in blogs laten mensen wisselende geluiden horen, al vinden veel reizigers Boekarest een veelzijdige bestemming. Een greep uit de vele online ervaringen:
“Boekarest is geen gemakkelijke stad, maar eentje om te ontdekken. Maar het is een fijne plaats voor 48u, om koffie te drinken in hippe zaakjes, om te kuieren door de straten in de winterzon. Om de schoonheid te ontdekken in de rauwe straten met zijn vervallen glorie.”
“Het ‘oude centrum’ van Boekarest is fantastisch. Het is een wirwar van kleine straatjes, met mooie oude gebouwen. Heel wat gevels zijn ondertussen gerestaureerd, sommigen moeten nog gerestaureerd worden wat ook zijn charmes heeft.”
– Glenn P.
“Eenmaal in Boekarest aangekomen, werd ik aangenaam verrast. De grauwe, sombere stad met communistische gebouwen en straathonden die ik in mij had voorgesteld, maakte plaats voor de realiteit. Een fascinerende stad met spectaculaire architectonische tegenstrijdigheden, hippe Berlijn-achtige cafés, karakteristieke wijken en groene parken.”
“Het Parlementspaleis is het meest indrukwekkende gebouw en attractie van Boekarest, afgezien van de trieste historie die erachter schuilgaat. Gelukkig een aantal dagen van tevoren een rondleiding geboekt.”
–Maarten Sneep
“Boekarest is één van de meest fascinerende hoofdsteden van Europa, omdat het enerzijds nog volgebouwd staat met gebouwen in Stalinistische stijl, terwijl je in het centrum gigantische shopping malls vindt zoals je die in Amerika ook ziet.”
“Op zondag per toeval langs het Roemeens Athenaeum gewandeld. Hebben met de kinderen een kaartje gekocht (ingang aan de zijkant van het gebouw) en mochten vrij rondlopen door het gebouw. Toevallig waren er twee muzikanten aan het spelen, wat de ambiance nog leuker maakt!”
– S. Schut
“De hoofdstad van Roemenië is geen super populaire citytrip. Eigenlijk is dit zonde, want de stad heeft enorm veel te bieden. Boekarest wordt niet voor niks ‘Klein Parijs’ genoemd.”
VIDEO: Boekarest filmpje!
Wat is er te doen in Boekarest (& omgeving)?
In Boekarest is van alles te zien en te doen. Om de hoogtepunten van de Roemeense hoofdstad te ontdekken, raden we aan om er minimaal 2 volle dagen door te brengen. Wie het liever wat rustiger aandoet en ook andere bezienswaardigheden (zoals musea) wil zien, doet er verstandiger aan drie of vier dagen voor Boekarest uit te trekken. Van plan om ook nog een dagtrip te maken naar Dracula’s kasteel, Peles en Brasov? Trek dan een extra dag voor je stedentrip uit.
Centrum
Een stedentrip Boekarest is niet compleet zonder een bezoek aan het oude centrum, ook wel Centrul Vechi of de Lipscani buurt genoemd. Het is een van de weinige plekken in de stad die de Tweede Wereldoorlog en het communisme ongeschonden is doorgekomen. De gebouwen hier stammen veelal uit de 18e en 19e eeuw en de stijlen variëren van neoklassiek tot art nouveau. Dat de meeste gebouwen nog overeind staan, betekent echter niet dat ze in goede kwaliteit verkeren.
In het centrum is er veel verval en sommige ondernemers maken hier slim gebruik van. Ze openen bars, restaurants en winkels in aftandse panden en maken er een hippe plek van. Een mooi voorbeeld hiervan is de Food Hood Court, waar ‘s zomers een groot aantal foodtrucks staan. Een bouwwerk dat wel mooi bewaard is gebleven, is de Sint-Antoniuskerk. Naar verluid is dit het oudste gebouw van Roemenië.
Lipscani is trouwens niet alleen de naam van de wijk, maar ook van een lange straat. In de middeleeuwen vormde deze straat de belangrijkste commerciële route van Boekarest. De naam ‘Lipscani’ komt van ‘Lipsca’ ofwel ‘Leipzig’, de plaats waar de goederen die verhandeld werden vandaan kwamen. De namen van de omringende straten doen herinneren aan de ambachten die hier vroeger beoefend werden. Zo verwijst ‘Strada Șelari’ naar de straat waar zadelmakers actief waren.
Aan de Strada Lipscani en in de rest van de wijk bevinden zich tal van winkels, restaurants en bars. Ook elegante boetieks, kunstgalerijen en souvenirshops zijn er goed vertegenwoordigd. ‘s Nachts is het er een levendige bedoening als de clubs en discotheken hun deuren openen. Boekarest is een echte studentenstad, wat ook terug te zien is aan het uitgaanspubliek.
Verblijftips: 3x hotels in het centrum
Het Parlementspaleis
Het parlementsgebouw is het bekendste – en wellicht ook meest omstreden – gebouw van Boekarest. Het werd in de jaren ‘80 gebouwd in opdracht van de communistische leider Nicolae Ceausescu, terwijl veel inwoners honger leden. Ook moest er een flink deel van de historische wijk tegen de vlakte gegooid worden om ruimte te maken voor het paleis.
Het parlementspaleis – dat ook wel Casa Poporului (Huis van het Volk) wordt genoemd – is vandaag de dag in gebruik als parlementsgebouw en administratief kantoor. Qua oppervlakte is het een van de grootste gebouwen van Europa. Je kunt er georganiseerde rondleidingen volgen om een deel van de zalen en galerijen te aanschouwen.
Iets van het parlementsgebouw af op Revolution Square bevindt zich het Memorial of Rebirth, een gedenkteken voor de slachtoffers van de Roemeense Revolutie van 1989. Het monument is 25 meter hoog en heeft sinds de onthulling in 2005 op aardig wat kritiek kunnen rekenen. Zo draagt het monument de bijnamen ‘the potato of the revolution’ en ‘an olive on a toothpick’.
Arcul de Triumf
De Arcul de Triumf is een triomfboog in het noordwesten van Boekarest. De boog is te vinden op een rotonde aan de Kiseleffweg en doet denken aan de Arc de Triomphe in Parijs. In 1878 werd voor het eerst een boog op deze locatie gebouwd. Deze triomfboog was van hout en werd geplaatst ter ere van de Roemeense onafhankelijkheid. In de decennia erna is de Arcul de Triumf meermaals aangepast, totdat de huidige variant van steen deze verving in 1936.
Het Romeins Athenaeum
Het Romeins Athenaeum is een groot concertgebouw in het centrum van Boekarest. Het gebouw dateert uit 1888 en heeft een neoklassieke stijl met romantische elementen. In het concertgebouw bevinden zich een congreszaal en een auditorium. Voor het gebouw staat een standbeeld van George Enescu, een beroemde Roemeense componist, muzikant, dirigent en docent.
Het Romeins Atheneum kan tegen betaling bezocht worden. Tickets kunnen met contant geld gekocht worden bij Casa Ateneului of bij de artiesteningang aan de Benjamin Franklin straat. De openingstijden kunnen variëren. Op de website van Filarmonica George Enescu vind je hier meer informatie over.
Musea in Boekarest
In Boekarest is een verscheidenheid aan musea te vinden. Wie van kunst houdt, kan terecht bij het National Museum of Art of Romania in het Koninklijk Paleis en het National Museum of Contemporary Art (MNAC) in de nieuwe glazen vleugel van het Parlementspaleis.
Wie meer wil leren over het leven in Boekarest en de rest van Roemenië, kan een paar uur doorbrengen bij het National Village Museum in Herastrau Park.
Dit is een van de grootste en oudste musea in Europa en toont traditionele Roemeense architectuur met meer dan 200 historische gebouwen. Ook geeft het een inkijkje in hoe er werd en wordt geleefd op het Roemeense platteland.
Een ander interessant museum is het Romanian Peasant Museum, ofwel: het museum van de Roemeense boer. Kleding, iconen, keramiek en andere iconen geven hier een beeld van hoe het leven van de Roemeense boerenstand eruitziet. Wie zich wil verdiepen in de algehele geschiedenis van Roemenië, kan een bezoek brengen aan het National Museum of Romanian History.
Het Cismigiupark
Het Cișmigiupark is een groot park in het centrum van Boekarest. Het is gebouwd in Engelse landschapsstijl met fonteinen, monumenten en een klein meer. ‘s Zomers is het mogelijk om bootje te varen op het meer, ‘s winters kan er geschaatst worden. Het park is een ideale plaats voor een wandeling; er zijn meerdere cafés en kiosken te vinden voor een versnapering. Ook zijn er een aantal grote speeltuinen voor kinderen te vinden.
Meer Boekarest tips
De belangrijkste bezienswaardigheden van Boekarest gezien? Hieronder nog een aantal tips om je stedentrip mee te vullen.
- Fabrica is een van de hipste plekken in Boekarest. De voormalige sokkenfabriek is omgetoverd tot een terrein met cafés, restaurants en winkeltjes. De muren staan er vol met street-art en er zijn wekelijks concerten. Bij Fabrica vind je ook een van de beste clubs van Boekarest, Fabrica CLUB.
- De Stravopoleos-kloosterkerk is zeker niet een van de grootste kerken van Boekarest, maar wel een van de mooiste. De kleine kloosterkerk is gewijd aan de aartsengelen Michael en Gabriel en maakte deel uit van een klooster. Hier is alleen de kerk van overgebleven. Je kunt de Stravopoleos-kloosterkerk gratis betreden.
- Een andere plek om een stop te maken, is het Curtea Veche. Het oude prinselijke hof werd gebouwd in 1459 tijdens het bewind van Vlad III, ook wel bekend als Dracula. Tegenwoordig fungeert Curtea Veche als museum dat de historische kern van de stad tentoonstelt.
Verblijftips: 3x boutique hotels:
Beste reistijd
Boekarest kan het best bezocht worden in mei, juni en september. In deze maanden is het gemiddeld tussen de 23 en 27 graden. Wel valt er in deze periode de meeste neerslag. De zomer- en wintermaanden kunnen het best vermeden worden: de zomers kennen een heet verloop, de winters hebben een kil karakter.
Reizen naar Boekarest: hoe kom je er?
Boekarest kan het snelst bereikt worden per vliegtuig. Vanaf Amsterdam en Eindhoven vertrekken rechtstreekse vluchten naar de Roemeense hoofdstad. Het is ook mogelijk om vanaf Brussel en Düsseldorf te vertrekken. Tickets kunnen geboekt worden vanaf €178 retour. Bekijk en vergelijk prijzen op Cheaptickets.nl.
Het is ook mogelijk om met de auto naar Roemenië te gaan. De afstand van Utrecht naar Boekarest bedraagt zo’n 2.200 kilometer. Op de route naar Boekarest liggen onder meer Leipzig, Praag en Bratislava. Ook steden als Wenen, Boedapest en Timisoara bevinden zich in de buurt van deze route.
Stedentrip Boekarest boeken – onze tips!
- Cheaptickets.nl – voordelige vliegtickets
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – losse hotels
→ Bekijk aanbiedingen - GetYourGuide – tickets & rondleidingen
→ Bekijk aanbiedingen - Withlocals – tours met locals
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Jasmijn Veldhuizen
Jasmijn heeft twee passies - schrijven en reizen - en combineert deze in haar werk als redacteur en blogger bij 27vakantiedagen. Ze is een heuse Griekofiel, maar ook dol op stedentrips en auto- of treinvakanties in heel Europa. Lees meer over Jasmijn
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!