Similan Islands (Thailand) bezoeken: tips, ervaringen & highlights

Similan Islands (Thailand) bezoeken: tips, ervaringen & highlights

Ze worden de mooiste eilanden van Thailand genoemd: de Similan-eilanden in de Andamanse Zee. Ze zijn onbewoond, hun oogverblindende witte stranden zijn uniek en de omringende zee zit vol met kleurrijke vissen en koralen.

Door , laatst bijgewerkt op 20 april 2022
4 minuten lezen

Similan-eilanden: archipel met elf eilandjes

De Similan-eilanden bestaan uit elf eilandjes, waarvan Koh Similan het grootste is. Koh Similan ligt zo’n 65 kilometer van de kust van Zuid-Thailand. Nergens op de elf eilandjes tref je permanente bewoning aan. Op Koh Similan en Koh Miang zijn er wel stations gevestigd van de rangers die voor nationaal park Mu Koh Similan werken.

Thailand reis boeken – onze tips!

Top-5 Thailand reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

De Similan-eilanden vormen inderdaad een beschermd nationaal park, opgericht in 1982. Het aantal toeristen dat de eilanden mag bezoeken, wordt door de Thaise overheid bewust beperkt.

 • Om de plaatselijke fauna en flora optimaal te beschermen, zijn sommige eilanden zelfs helemaal niet toegankelijk.
 • In het voorjaar van 2019 besloot de Thaise regering om per dag maximaal 3.325 bezoekers toe te laten.
 • In het regenseizoen, van mei tot oktober, zijn de eilanden sowieso verboden gebied voor toeristen.

Vanaf november tot april heb je echter wel de mogelijkheid om de schoonheid van deze kleine paradijsjes te bewonderen. Naast heerlijk luieren op de zonovergoten stranden zijn duiken en snorkelen de belangrijkste activiteiten in de archipel. Verwacht geen luxueuze accommodaties op de Similan-eilanden. Wie er wil overnachten, moet dit doen in tentjes of kleine bungalows.

Similan-eilanden

De fraaie natuur van de Similan-eilanden

De westkust van de eilanden bestaat voor een groot deel uit rotsformaties. De eilanden zijn bedekt met dichte bossen. Aan de oostelijke kusten vind je paradijselijke witte zandstranden. Grote dieren leven er niet op de archipel, maar je treft er wel zangvogels, allerlei hagedissen, eekhoorns en kleine aapjes aan.

LEES OOK: Mooiste plekken Thailand: de ultieme 11 hoogtepunten

De Similan-eilanden zijn een waar duik- en snorkelparadijs. Je treft er meer dan 200 soorten koraal aan, evenals een enorme verscheidenheid aan vissen en zeedieren. Beroemd zijn de zeeschildpadden. Als deze aan land komen, kun je ze vaak heel dicht benaderen. In het water zie je ook barracuda’s, mantaroggen en rifhaaien.

Waar duiken bij de Similan-eilanden?

Op Koh Similan, het grootste van de elf eilanden, ligt een mooie wandelroute van 2,5 kilometer naar het uitzichtpunt Sailing Rock, dat een fantastisch uitzicht biedt over de zee en het eiland. Koh Similan is bovendien een favoriete bestemming voor duikers en snorkelaars.

Donald Duck Bay, Similan-eilanden

Donald Duck Bay.

Aan het noordelijke uiteinde van Koh Similan vind je de zogenaamde Donald Duck Bay, een ideale locatie voor beginnende duikers. De zee is er niet zo diep en er is weinig stroming. Tal van boten met dagjesmensen leggen aan in deze baai. Je treft er onder meer groene zeeschildpadden aan.

 • Beacon Point is een andere bekende duiklocatie, gelegen aan de zuidelijke punt van Koh Similan. Hier kun je duiken tot 40 meter en zie je onder meer pijlstaartroggen, blauwe lintpalingen en af een toe een haai.
 • In de zee ten zuiden van Koh Similan ligt eveneens de beroemde duiklocatie Elephant Head Rock, een rots met de vorm van een olifantenhoofd die boven de zee uitsteekt.
Duiken bij de Similan-eilanden

Gevorderde duikers trekken naar Koh Bon om er reuzenmanta’s (een heel grote roggensoort) te zien. Deze wezens kom je bijna nergens anders in Thailand tegen, alleen bij Hin Daeng; een duikstek welke te bereiken is vanaf Koh Lanta. De stroming in de wateren rond Koh Bon is trouwens sterk, de nodige duikervaring is dus vereist.

Ook Koh Tachai is een trekpleister voor scubaduikers. Rond Koh Tachai tref je walvishaaien aan en een enorme verscheidenheid aan koralen. De vele mooie duikplekken maken de Similan eilanden tot een van de populairste duikbestemmingen van Thailand. Voor beginners zijn de wateren bij Koh Lipe, Koh Tao en Pattaya een betere keuze.

LEES OOK: 3 Weken Thailand: de mooiste reisroutes

Reizen naar de Similan-eilanden – hoe kom je er?

Er zijn geen gewone veerdiensten naar de Similan-eilanden. Om op de eilanden te raken, moet je je inschrijven voor een duikexcursie of een dagtrip boeken. Tal van reisorganisaties organiseren daguitstapjes naar de archipel, vertrekkende vanuit Phuket en Khao Lak aan de Thaise zuidkust. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Phuket.

Thailand reis boeken – onze tips!

Top-5 Thailand reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Similan-eilanden reiservaring en tips!

Ben jij in Similan-eilanden geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief