Ban Gioc watervallen (Vietnam) in de authentieke provincie Cao Bang

Ban Gioc watervallen (Vietnam) in de authentieke provincie Cao Bang

In het noorden van Vietnam vind je Cao Bang, een provincie die vele meren, minderheidsdorpen, karstbergen en grotten rijk is. Daarnaast vind je er de indrukwekkende Ban Gioc watervallen.

Door , laatst bijgewerkt op 22 februari 2023
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Cao Bang stad
 2. Thang Hen meer
 3. Ban Gioc Watervallen
 4. Nguom Ngao grotten
 5. Overnachten in Cao Bang
 6. Reizen naar Cao Bang
 7. Beste reistijd Cao Bang
 8. Reiservaringen en tips

Waar staan Cao Bang & de Ban Gioc watervallen om bekend?

In een land waar het toerisme zich langzaam maar zeker ontwikkelt, zijn er gelukkig nog tal van minder bekende en meer authentieke bestemmingen. De noordelijke provincie Cao Bang is één van deze onontgonnen gebieden. Hier is waar de Vietnamezen vroeger woonden, voordat ze zich verder naar het zuiden verspreidden.

Met de prachtige natuur die het gebied rijk is, valt het gemakkelijk te begrijpen waarom de lokale bevolking zo lang heeft gewacht met te migreren. Meren, karstbergen en grotten maken deel uit van de prachtige lokale fauna, met als kers op de taart de imposante Ban Gioc watervallen bij de grens met China.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Cao Bang stad

Cao Bang is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en meest logische uitvalsbasis voor zelfstandige reizigers: vanuit hier kun je gemakkelijk al je excursies plannen. De stad werd tijdens de oorlog met China zwaar beschadigd, maar is sindsdien weer opgebouwd. Het ligt op een hoogte van 300 meter, dus het klimaat is gunstig gedurende het gehele jaar. De markten behoren tot de grootste van noord Vietnam en zijn vast en zeker het bezoek waard.

Cao Bang

De omgeving van Cao Bang.

Thang Hen meer

Omgeven door bergen lijkt dit meer zo uit een oosters sprookje te komen. Je bezoekt het ‘t best tijdens het regenseizoen (mei t/m september), want tijdens het droge seizoen is het een stuk minder omvangrijk. In de bergen is het ook heerlijk wandelen tussen de lokale herders en boeren. Er rijden geen bussen naar Thang Hen, dus je kunt het best vanuit Cao Bang een privé-chauffeur huren. Van hieruit is het zo’n uurtje rijden en je zou niet meer dan €6 moeten betalen voor de totale trip.

Thang Hen meer, Vietnam Thang Hen meer, Cao Bang

Ban Gioc Watervallen

De breedste waterval van Vietnam bestrijkt de grens met China, die ‘hun’ deel van de watervallen overigens de ‘Detian Falls’ noemen. Op verschillende niveaus vallen meerdere stromen water naar beneden over een totale breedte van wel 300 meter. Ook hier is een bezoek het meest indrukwekkend tijdens het regenseizoen.

 • Een toegangskaartje kost slechts 40.000 VND (ca. €1,50) en brengt je via een avontuurlijk paadje tot bij de eigenlijke watervallen: een waar spektakel der natuur en een van de absolute highlights van ongerept Vietnam.
 • Als je altijd al eens de hand hebt willen schudden van een Chinees, kun je een bamboevlot huren en de watervallen van iets dichterbij verkennen, waar je tal van Chinese toeristen zult aantreffen.

Trung Khanh, waar Ban Gioc zich bevindt, ligt op 85 kilometer van Cao Bang City, wat in deze bergachtige regio neerkomt op zo’n drie uurtjes rijden. Van hieruit vertrekken er bussen die je voor zo’n drie euro naar de watervallen brengen.

Ban Gioc watervallen

De Ban Gioc watervallen in vol ornaat.

Ban Gioc watervallen Ban Gioc watervallen, Vietnam

Nguom Ngao grotten

Deze kalksteengrotten liggen vlakbij de Ban Gioc watervallen. Voor zo’n twee euro per persoon brengt een motortaxi je naar de ingang van het complex. De ingang bedraagt nog geen anderhalve euro per kaartje en er zijn gidsen aanwezig die je kunnen rondleiden. De grot zelf biedt indrukwekkende stalactieten- en stalagmieten formaties en is het bezoek zeker waard.

Nguom Ngao grotten, Vietnam

Overnachten in Cao Bang

Het toerisme in de regio is nog volop in ontwikkeling, heel veel opties om te overnachten in Cao Bang zijn er niet. Het Jeanne Hotel is een uitstekende en uiterst betaalbare optie. Voor een tweepersoonskamer (met twee aparte bedden) betaal je zo’n vijftien euro. Het hotel biedt onder meer gratis wifi en autoverhuur aan.

Reizen naar Cao Bang – Hoe kom je er?

Cao Bang ligt op zo’n acht uur rijden van Hanoi. Hier zijn verschillende busstations van waar bussen en minibussen vertrekken. Na 10 uur ‘s ochtends is het aantal bussen minder frequent, dus probeer vroeg te vertrekken.

 • Een kaartje kost zo’n €7,50 voor een enkele reis. Hoewel de bussen regelmatig stoppen is het aan te raden zelf een lunchpakketje mee te nemen.
 • Vanuit Cao Bang is het zo’n vijf uur rijden naar Lang Son, waar je de grens kan oversteken naar China.

Georganiseerde Vietnam-rondreizen die Cao Bang aandoen zijn er amper. Wel kun je je eigen Vietnam-reis sámenstellen met Cao Bang & Ban Gioc-bouwsteen: kijk bij Van Verre of bij SNP Natuurreizen.

Cao Bang – Beste reistijd

Dankzij het koele klimaat is de provincie het hele jaar geschikt voor een bezoek. Door haar prachtige natuur is het echter aangeraden tijdens de lente (van februari tot mei) te komen, om ook hevige regenval te vermijden. Van november tot januari is er kans op sneeuw, wat de mogelijkheid tot een onvergetelijk bezoek biedt. In augustus en september is het water van de Ban Gioc watervallen het helderste.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Ban Gioc watervallen reiservaring

 • Ruud Been op 20-01-2019

  “Ban Gioc watervallen”

  Waanzinnige ervaring. Bijna geen buitenlandse toeristen. Met locale in busjes die met je op de foto willen. Bij de watervallen was ook nog een trouwrepportage wat het allemaal nog mooier maakte. De grotten die vlakbij zijn MOET je ook bezoeken die zijn gigantisch. Hotel was prima maar niemand spreekt Engels en er zijn ook geen restaurants. Heerlijk handen en voeten werk en eten op straat. Enige tent wat op een restaurant leek was een zaak waar je kon BBQ-en. Echt een onvergetelijke ervaring voor dat we naar Sapa gingen. Wereld van verschil met Sapa waar het wemelt van restaurants etc.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Ban Gioc watervallen reiservaring en tips!

Ben jij in Ban Gioc watervallen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief