Hanoi (Vietnam): alle bezienswaardigheden, tips & ervaringen van reizigers

Hanoi (Vietnam): alle bezienswaardigheden, tips & ervaringen van reizigers

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en ligt in het noorden. Hanoi is een van de leukste Aziatische hoofdsteden die we kennen. Chaotisch en exotisch, maar tegelijk knus en gezellig, vooral in zijn fraaie ‘Old Quarter’.

Door , laatst bijgewerkt op 22 februari 2023
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Geschiedenis van Hanoi
 2. Musea in Hanoi
 3. Ho Chi Minh Mausoleum Complex
 4. Hoan Kiem Meer
 5. Het waterpoppentheater
 6. Hanoi’s ‘Old Quarter’
 7. Eten in Hanoi
 8. Reizen naar Hanoi
 9. Beste reistijd Hanoi
 10. Reiservaringen en tips

Waar staat Hanoi om bekend?

Hanoi heeft een internationale luchthaven en is daarom vaak de plek waar reizigers hun Vietnamreis beginnen of eindigen. Rondom Hanoi vind je tevens de bekende toeristische plaatsen Sapa en Halong Bay, waardoor Hanoi ook een perfecte uitvalsbasis is voor ‘Noord-Vietnam’ in zijn algemeenheid (al kun je de genoemde plekken niet in een ‘dagtripje’ doen).

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

De geschiedenis van Hanoi

Vietnam heeft in het verleden veel te verduren gehad. Hierdoor heeft het hele land, maar vooral Hanoi als hoofdstad in het bijzonder, een rijke historie. Dit vind je terug in de oude gebouwen en het aanbod van musea, maar ook in de sfeer in Hanoi. Veel landen gebruikten Hanoi en omstreken een aantal eeuwen lang om er factorijen en handelsposten te vestigen.

 • In de 17e eeuw vestigde de VOC een factorij in het gebied. In 1873 namen de Fransen Hanoi in beslag en benoemden in 1887 de stad als hoofdstad van de Unie van Indochina. In 1940 werd Hanoi door de Japanners bezet gehouden tot 1945. Na de bevrijding werd de stad de zetel van de nieuwe regering die gevormd werd door de Vietminh, onder leiding van Ho Chi Minh.
 • Tussen 1946 en 1954 werden er heftige gevechten gevoerd tussen de Vietminh en het Franse leger. Tijdens de Vietnamoorlog is Hanoi veel gebombardeerd door de Amerikanen en het zuid-Vietnamese leger. Vooral bruggen en spoorwegen hebben er erg onder geleden. Op 2 juli 1976, na het einde van de oorlog, werd Hanoi de officiële hoofdstad van de socialistische republiek Vietnam.

Musea in Hanoi

Hanoi kent vanwege zijn rijke historie heel veel interessante musea. Deze musea zullen je, op een ietwat subjectieve Vietnamese manier, kennis meegeven over de geschiedenis van de stad. Zo leer je in de Hoa Lo gevangenis meer over de aanwezigheid van de Fransen in Hanoi en de functie van de gevangenis in de jaren erna.

In het Military History Museum vind je informatie over de militaire acties door Vietnam tijdens de Franse en Amerikaanse oorlog. Op het plein bij het museum staan (wrakken van) vliegtuigen, bommenwerpers en tanks. Voor wie meer wil weten over etnische minderheden en bevolkingsgroepen in Vietnam is er het Volkenkundig Museum.

Ho Chi Minh Mausoleum Complex

Het Ho Chi Minh Mausoleum is een must see in Hanoi. Het gebouw zelf is al indrukwekkend, maar ook de geschiedenis en hedendaagse functie fascineren. Op 2 september 1945 las premier en president Ho Chi Minh voor een half miljoen mensen de onafhankelijkheidsverklaring voor. Elk jaar worden hier op deze datum militaire parades gehouden.

 • Ho Chi Minh himself is hier ook te vinden. Je treft hem aan, opgebaard en gebalsemd, in een glazen kist in een donkere kamer. Velen vinden het een lugubere vertoning, maar tegelijkertijd erg speciaal.
 • Grote groepen Vietnamese toeristen komen hier om hun respect te tonen aan de communistische leider, die veel betekend heeft voor het land.
Ho Chi Minh Mausoleum Complex

Het Ho Chi Minh Mausoleum.

Het Hoan Kiem Meer

Centrale punt in Hanoi is het Hoan Kiem meer, waar ‘s ochtends (héél) vroeg de bewoners hun ochtendgymnastiek doen. Het meer vormt een grote tegenstelling tot de rest van de stad: het is er groen, rustig en erg relaxed, al zijn er altijd mensen te vinden. ’s Ochtends worden hier Tai Chi lessen gegeven en ’s middags komen veel locals hiernaartoe om mensen te kijken of gewoon lekker op een bankje te zitten met een krantje of biertje. Het meer is niet zo groot. Het is mogelijk eromheen te wandelen. Midden in het meer bevindt zich een fraaie rode brug (de ‘Huc’ brug) die omgeven wordt door witte bloesembomen.

Hoan Kiem Meer

Hoan Kiem meer en de Huc brug in de avond.

Hoan Kiem Meer in de lente

Lente in Hanoi met lelies en bloeiende bloemen rond het Hoan Kiem Meer.

Het waterpoppentheater

Tegenover het Hoan Kiem Meer vind je het Water Puppet Theatre. In dit theater wordt dagelijks een traditionele waterpoppenshow vertoont. Het is een unieke kunstvorm in Vietnam. De spelers staan, achter een doek, tot hun middel in het water. Ze houden met bamboestokken poppen vast.

Deze poppen laten ze tot leven komen door ze te laten dansen, zwemmen en praten. Er worden traditionele verhalen verteld. De verhalen worden vergezeld door zangeressen en een orkest dat muziek speelt op typische Aziatische instrumenten. De verhalen worden in het Vietnamees verteld, maar het is alsnog mogelijk de verhaallijn te volgen.

Hanoi’s ‘Old Quarter’

Direct aan de noordkant van het Hoan Kiem meer begint Hanoi’s sfeervolle ‘Old Quarter’. Hier slalommen elke dag duizenden scooters (Hanoi heeft de hoogste scooterdichtheid ter wereld!) en fietsers door smalle straatjes vol uitgestalde koopwaar. Elke straat heeft zijn eigen hang (ambacht): kleermakers, schoenmakers, kruideniers, goudsmeden, enzovoort.

 • De oude wijk is ook dé plek om heerlijk te eten in Hanoi. Je vindt er talloze simpele eetkantines aan de straat waar je de iconische ‘Pho’-noedelsoep kunt proeven, naast vele andere heerlijke Vietnamese gerechten.
 • Wees niet bang en probeer gewoon uit. Als er vers voor je neus gewokt of gebakken wordt en er veel locals bij een tentje zitten is de ‘omloopsnelheid’ van het eten goed en kun je er meestal prima en veilig eten.

De leukste plek van de oude wijk is de knusse kruising met de zogenaamde ‘bia hoi’-barretjes. Hier drinken locals, expats en toeristen samen een versgetapt Vietnamees biertje (à €0,30 per glas!).

Hanoi’s ‘Old Quarter’ Hanoi’s ‘Old Quarter’ Hanoi’s ‘Old Quarter’

Gezelligheid in de ouwe wijk van Hanoi.

Eten in Hanoi

Vietnam is een land vol culinaire tradities, bekend om zijn gebruik van verse groenten en kruiden. Wees niet te voorzichtig en proef zoveel mogelijk. In de straten van Hanoi lijkt het alsof je bij de mensen door de keuken loopt.

 • Op elke hoek van de straat zitten locals op lage krukjes te eten en te koken. Het meeste zul je ze pho (noedelsoep met kip of rundvlees) zien eten.
 • Het dichtst bij de loempia’s die wij kennen, komen de spring rolls; rijstpapier gevuld met verse groenten en/of vlees. Bij veel rijstgerechten wordt Nuoc Mam Cham (een soort vissaus) geserveerd.
 • Als je op straat iets lekkers ziet, gewoon wijzen! Je krijgt meteen een stoel en het wordt ter plekke voor je klaargemaakt. Vaak betaal je niet meer dan een euro.
Eten in Hanoi

Typische eettaferelen in Hanoi’s Old Quarter.

Op de Dong Xuan Market in de Old Quarter zie je levende schildpadden op elkaar gestapeld, grote vissen en octopussen in kleine aquariums en grote stukken vlees hangend aan haken. Je zult eerste rang staan bij bloederige ontleedtaferelen van bijvoorbeeld kikkers en slangen.

Reizen naar Hanoi – hoe kom je er?

De hoofdstad van Vietnam is erg goed te bereiken. Per vliegtuig is Hanoi zowel via binnenlandse als internationale vluchten te bereiken, lees hier meer over vliegen naar en in Vietnam. Vanaf de luchthaven kun je met bus 17 voor €0,30 naar centraal station Long Bien Station. Airport minibussen rijden voor €1,80 naar het centrum en taxi’s kosten gemiddeld €16. Vanuit verschillende plaatsen in Vietnam rijden er zowel publieke als lokale (nacht)bussen naar Hanoi. Een (nacht)busrit Hue – Hanoi duurt bijvoorbeeld 16 uur en kost maar €17.

Beste reistijd Hanoi

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam. April t/m juni en september t/m november zijn de beste periodes om deze regio te bezoeken. Er is dan de meeste kans op zon. In de zomer is de stad druk, duur en heet. In de wintermaanden is de kans op regen groot, de temperatuur is daarentegen wel aangenaam.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

45 Hanoi reiservaringen en tips

 • Jelmer Laernoes op 01-05-2019

  “Cultuurshock, scooters en sfeervol ”

  Als je vanuit NL direct naar Hanoi vliegt moet je even wennen aan de enorme chaos. Overal razen de toeterende scooters langs je heen en je moet echt af en toe even je best doen om over te steken. Verder is stad mega sfeervol en je waant je echt even in andere wereld. Verblijf hier zeker 2 á 3 dagen. Op deze manier kun je even rustig bijkomen en rustig genieten van de stad.

 • Simone op 26-04-2019

  “Chaotisch maar top ervaring”

  Hanoi is een erg chaotische stad, vooral als je hier aankomt met het vliegtuig krijg je meteen te maken met het chaotische verkeer in Vietnam. Verder is het een stad om cultuur te snuiven, markten te bezoeken en te genieten van het geweldige vietnamese eten.

 • . op 09-04-2019

  “Prachtig Hanoi”

  Wat een heerlijke stad is dit! Het is er wel heel druk maar het Vietnamese straatleven is hier zo fijn. Lekker eten bij de streetfood stalletjes, rondlopen en al het moois in je opnemen en souveniertjes scoren bij de vele kleine winkeltjes.

 • Liselot Van Der Laan op 09-04-2019

  “Leuke stad”

  Hanoi is onwijs sfeervol, vooral het oude gedeelte. Verdwaal in de steegjes en wandel om het lake heen. Een aanrader om heen te gaan is de gevangenis, dit is heftig maar wel interessant om te weten. Verder kan je vanaf Hanoi makkelijk de trein pakken naar Sapa.

 • Krista op 06-04-2019

  “Sfeervolle stad”

  In tegenstelling tot Saigon, vonden wij Hanoi een hele toffe stad. Het is zoals veel Aziatische steden, een chaotische stad. Veel drukte in veel kleine straatjes. In de avond zijn een aantal straten afgesloten voor verkeer. Alle straten zijn vernoemd naar een bepaald handelswaar, zo zie je soms een straat met alleen maar speelgoed of alleen maar gereedschap. 's avonds wordt de stad (Old Quarter) helemaal gezellig. Overal komen kleine krukjes tevoorschijn en op elke hoek zit wel een 'terrasje'. Met Friends Travel Vietnam een fietstocht door de stad gedaan, zeker een aanrader!

 • Mariska op 05-04-2019

  “Leuk maar pas op voor brommertjes”

  Het oude centrum is één grote chaos met veel brommers en stoepen die volledig bezet zijn met brommertjes, winkeltjes, eetstalletjes etc, dus je wordt wel gedwongen op straat te lopen, goed uitkijken! Leuke dingen om te bezoeken zijn het waterpoppentheater, Ho Chi Minh mausoleum en even zien hoe dichtbij de huizen de treinen langsrazen.

 • Lidy van de Sanden op 16-02-2019

  “Hanoi levendig en gezellig”

  Levendige stad waar het leven zich op straat afspeelt. Ogen en oren kom je te kort vooral in het oude gedeelte. Geuren en kleuren prikkelen je smaakpapillen en al snel zit je op een ongemakkelijk krukje te smullen tussen de locals. Voelde me hier geen toerist maar een medebewoner en dat is als groot compliment bedoeld.

 • Lieke van der Heiden op 30-11-2017

  “Heerlijke stad”

  Hanoi is een stad waar ik tijdens mijn reis meerdere keren ben geweest. Van hieruit ga je naar de Halong Bay, kom je terug, kan je naar Sapa en ik ging vanuit Hanoi naar Cat Ba eiland. Hierdoor heb ik de stad echt leren kennen en ging in me er thuis voelen. Vooral de oude stad en rond het Hoan Kiem meer vind ik het erg leuk. Het is druk, chaotisch, maar ontzettend sfeervol. Ook de vele eettentjes en streedfood stalletjes zijn geweldig. Probeer vooral een keer Bun Cha! mmmm...

 • Freya de Weijer op 28-11-2017

  “Scooters van Vietnam”

  In het Noorden van Vietnam ligt Hanoi een indrukwekkende stad waar je meer scooterrijders ziet dan wandelaars. In deze stad is veel te zien en te doen. Denk hierbij aan het bezoeken van zowel de oude als de nieuwe stad, de bibliotheek en de gevangenis. Daarnaast is het bezoeken van het graf van Ho Chi Minh al een hele bijzondere ervaring op zich. Zorg dat je op tijd in de rij staat om dit mee te mogen maken. Daarnaast kan je heerlijk streetfood eten op elke hoek van de straat, maar zeker een bezoekje waard is Bo Nuong Xuan Xuan BBQ in Ma May street nummer 47. Dit is dé lékkérsté bbq van Vietnam en je bent zeker een ervaring rijker hierna. Ga op de (voor Europeanen) te kleine krukjes zitten en ga zelf tafel bbq-en. Om te overnachten in een prachtig hotel in het hartje centrum raad ik je aan om naar Finnegans te gaan. Zij regelen het visa, cruises en denken mee met je waar je het best naartoe kan in de stad voor de laagste prijs.

 • Stefan Poel op 27-11-2017

  “Chaos, Heerlijk eten, Scooter, Welkom in Hanoi!”

  Het oude centrum van Hanoi is werkelijk 1 grote Chaos. Waar op iedere hoek van de straat het heerlijkste eten wordt bereid. Het communisme proef je nog echt bij mausoleum van Ho Chi Minh (let op vaak gesloten!). Mocht je tijd hebben doe eens wandeling rond het Hoi Kiem meer waar je de vietnamezen ziet mediteren of op een traditionele wijze ziet vissen. Hanoi is een geweldig start of eindpunt van je reis in Vietnam!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Hanoi reiservaring en tips!

Ben jij in Hanoi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief