Phong Nha-Kẻ Bàng National Park & de Hang Son Doong grot (Vietnam)

Phong Nha-Kẻ Bàng National Park & de Hang Son Doong grot (Vietnam)

Sinds de enorme Hang Son Doong grot werd ontdekt in 2009 is Phong Nha-Ke Bagn National Park steeds meer in trek geraakt bij reizigers. Je vindt er bijna 70km aan karstrotsen, rivieren, ondergrondse gangen en grotten.

Door , laatst bijgewerkt op 22 februari 2023
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Eco-toerisme
 2. Flora, fauna en bommen
 3. De mooiste grotten van Phong Nha-Ke Bang
 4. Een boottochtje door de Phong Nha grot
 5. Overnachten in Phong Nha-Ke Bang
 6. Reizen naar Phong Nha-Ke Bang
 7. Beste reistijd Phong Nha-Ke Bang National Park
 8. Reiservaringen en tips

Phong Nha-Ke Bang

Pas in 2010 werd Phong Nha-Ke Bang National Park officieel geopend voor het publiek, voordien stond het onder de strenge controle van het Vietnamese leger. Die is nog altijd aanwezig in het park, maar over het algemeen heerst er een vrij relaxte sfeer. Al in 2003 werd Phong Nha-Ke Bang, één van de grootste kalksteenlandschappen ter wereld, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Uitvalsbasis voor tours door het park is Phong Nha Stad, ook bekend als Son Trach, een klein dorpje aan de rivier waar de meeste bussen aankomen en waar er ook een aantal guesthouses te vinden zijn.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Eco-toerisme

De Vietnamese regering hoopt van het park een van de belangrijkste toeristische eco-attracties van het land te maken. Het mooie is: Phong Nha-Ke Bang National Park biedt nog volop mysterie en ontdekking. Van de 70 kilometer aan holen, grotten, ondergrondse rivieren en watervallen is door wetenschappers nog maar 20 kilometer onderzocht. Pas in 2009 bijvoorbeeld werd de Hang Son Doong grot in kaart gebracht: sindsdien (volgens een aantal maatstaven) de grootste grot ter wereld.

Hang Son Doong

Hang Son Doong (foto via Songdoong.info).

Flora, fauna en bommen

Omdat Phong Nha-Ke Bang meer ‘blindgangers’ (bommen die nog niet zijn afgegaan) bevat dan waar ook ter wereld, is het niet toegestaan zonder erkende touroperator op verkenning te gaan. Laat dit je zeker niet ontmoedigen, want het park is sowieso de moeite waard om te bezoeken. Van de 885 vierkante kilometer bestaat meer dan 90% uit ongerepte groene jungle. Meer dan 100 zoogdiersoorten hebben hier hun thuis, waaronder tien soorten primaten, tijgers, olifanten en de saola, een zeldzame Aziatische antilope.

De mooiste grotten van Phong Nha-Ke Bang

Nergens in Azië vind je zoveel grottenstelsels als in Phong Nha-Ke Bang en jaarlijks worden er nog nieuwe ontdekt, aangezien de eerste expedities pas plaatsvonden in de jaren negentig.

 • In 2005 ontdekten Britse ontdekkingsreizigers de Thien Duong grot, die je inmiddels met de bus en scooter kunt bereiken. De wetenschappers waren zo onder de indruk van de pracht van de grot dat ze hem tot ‘Paradise Cave’ doopten. Kaartjes kosten een tientje, inclusief een Engelstalige gids.
 • De grot behoort volgens sommigen tot de mooiste ter wereld en strekt zich uit over 31 kilometer, waarvan zo’n 1,6 kilometer te bewandelen valt. De Paradise Cave heeft enkele van de meest spectaculaire stalactieten en stalagmieten die je ooit zult zien.
Paradise Cave, Phong Nha-Ke Bong

De ‘Paradise Cave’.

Tu Lan grot, Phong Nha-Ke Bang

De Tu Lan grot.

Nog een stuk avontuurlijker is de Tu Lan grot, die enkel bereikbaar is na een pittige wandeltocht en al zwemmend door twee spectaculaire riviergrotten, die uitkomen in een idyllische riviervallei. Deze grot kun je enkel met een begeleide tour bezoeken, bijvoorbeeld van Oxalis Caving Tours. Zij bieden verschillende formules aan waarbij de goedkoopste (een dagtocht) €80 kost.

Hang Son Doong

Hang Son Doong (foto via sondoongcave.org).

Als geld geen probleem is, kun je de spectaculaire Hang Son Doong grot bezoeken, die even wereldnieuws was na zijn officiële ‘ontdekking’ in 2009.

 • Het is de grootste grot ter wereld, met binnenin onder andere een stukje jungle en een snelstromende ondergrondse rivier. Deze grot is zo groot dat een volledig stadsblok uit Manhattan, inclusief wolkenkrabbers, hier binnen past.
 • Pas in augustus 2013 werden de eerste toeristen toegelaten als onderdeel van (zeer) prijzige expedities. Kaartjes zijn beperkt en kosten ongeveer 3000 euro. Voor dat geld overnacht je wel vier nachten in de grot. Van september tot januari is het niet mogelijk deze gigantische grot te bezoeken.
Hang En grot, Phong Nha-Ke Bang

Hang En grot inclusief het ‘adventure camp’ waar je overnacht (foto via Oaxalis.com.vn).

Een veel goedkopere optie is de Hang En grot, ook wel de ‘Swallow Cave’ genoemd. Qua grootte is deze bijna vergelijkbaar met de Hang Son Doong, maar met prijzen vanaf €285 (voor een tweedaagse tocht, inclusief overnachting in de grot) is deze bizar geformeerde grot – met eveneens eigen jungle en rivier binnenin – een heel stuk betaalbaarder.

Een boottochtje door de Phong Nha grot

Voor mensen met claustrofobie is er een uitstekend alternatief om de grottenpracht van het Phong Nha-Ke Bang National Park te verkennen. Vanuit Son Trach, alias Phong Nha-Ke Bang stad, is het mogelijk een boottochtje te boeken dat je door de Phong Nha grot leidt.

 • Je betaalt zo’n 5 euro voor een toegangsticket en daarnaast zo’n 12 euro voor een boot. Hierbij is het mogelijk de bootkosten met andere toeristen te delen. Vervolgens vaar je op de Son rivier langs de prachtige kalksteenbergen door naar de ingang van de grot.
 • Phong Nha, waarvan de naam van het park is afgeleid, betekent trouwens ‘tandengrot’, vernoemd naar de vele ‘tanden’ (stalactieten) die je er kunt bewonderen.
Phong Nha grot

Met de boot naar de Phong Nha grot.

Phong Nha grot boottocht

Met de boot binnenin de grot.

Overnachten in Phong Nha-Ke Bang

In en rond het stadje Phong Nha zijn diverse hotels en guesthouses om de nacht door te brengen. Aanrader is alvast het Phong Nha Coco Riverside, waar je vijftien euro betaalt voor een tweepersoonsslaapkamer. Er zijn ook meerdere toffe homestays, zoals Phong Nha Homestay, waar je tien euro betaalt voor een tweepersoonskamer met uitzicht op de bergen. Een goed alternatief is Vu’s Homestay, waar je tweeëntwintig euro betaalt voor een kamer met twee kingsize bedden. Voor meer luxe moet je naar het iets buiten het stadje gelegen fraaie Phong Nha Lake House Resort, aan de oevers van het meer Dong Suon.

Phong Nha

Het rivierstadje Phong Nha.

Reizen naar Phong Nha-Ke Bang – hoe kom je er?

De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Dong Hoi, die op 45 kilometer ligt. Hier is ook een trein- en busstation die de stad met alle andere belangrijke Vietnamese steden verbindt. Vanuit Dong Hoi reis je met de bus naar Phong Nha-Ke Bang, een reis van ongeveer anderhalf uur. Voor een kaartje betaal je iets meer dan twee euro.

Georganiseerde Vietnam-groepsreizen die Phong Nha-Ke Bang aandoen zijn o.a. déze van Sawadee; of check de individuele bouwstenen van Riksja Vietnam of 333 Travel.

Beste reistijd Phong Nha-Ke Bang National Park

Het regenseizoen duurt van juli tot december waarbij het tijdens september, oktober en november het meeste regent. Hierbij zijn er ook regelmatig overstromingen. Van oktober tot december is er ook kans op orkanen en is een bezoek zeker niet aan te raden, ook vanwege de koudere temperaturen.

Het droge seizoen duurt van januari tot juni en het minste regen valt in februari en maart. In mei en juni kan het ook af en toe overstromen. Van juni tot augustus is de temperatuur het hoogst, met temperaturen hoger dan 28°. Je bezoekt Phong Nha-Ke Bang dus best van februari tot augustus.

Vietnam reis boeken – onze tips!

Top-5 Vietnam reisaanbieders
 1. ANWB Vakanties – groeps- & privéreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Shoestring – budgetvriendelijk
  Bekijk aanbiedingen
 3. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 5. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

8 Phong Nha-Ke Bang reiservaringen en tips

 • Marthe Joosten op 02-05-2019

  “Grotten en kippen”

  Phong Nha is een mooi nationaal park met allerlei gigantische grotten. Zo ga je bijvoorbeeld eentje in met behulp van een boot. Maar na een tweetal grotten heb je het ook wel gezien. Het maakt dan ook niet heel veel uit welke je bezoekt.
  Voor de mensen met een sterke maag en vleesliefhebbers: leuk is dat je nabij het stadje van waaruit je alles bezoekt je eigen kip zou kunnen slachten, om hem verder klaar te maken voor eigen consumptie. Hostel tip: Easy Tiger Hostel, het is gezellig, en er wordt van alles georganiseerd.

 • Roxanne Vroegindeweij op 01-05-2019

  “Ziplining, modderbaden, en natuur”

  Vanuit Hanoi zijn we met de nachttrein naar Phong Nha-Ke Bang gereisd. Vanaf daar was het nog 1,5 uur rijden naar Paradise Cave maar dat was de moeite waard. De omgeving waar je doorheen rijdt is prachtig en voordat je de grot ingaat moet je nog een stuk omhoog lopen door de natuur. Als tweede grot zijn wij naar dark cave geweest wat echt heel erg tof was. Eerst hebben we bij het restaurant direct ernaast heerlijk gegeten en daarna werden we ingesnoerd en zijn we ziplinend naar de grot gegaan. Hier moesten we eigenlijk een stukje zwemmen, maar doordat de buitentemperatuur nogal fris was, zijn we lopend de grot ingegaan. In de grot moet je dan toch een stuk door het water en daarna kom je in de modder terecht en kan je een moddergevecht of moddermassage starten. Echt leuk! Daarna kan je je in het begin vd grot wassen in het " schone" water en daarna moet je een stukje kanoen. Echt een aanrader.

 • Herma Luiten op 10-04-2019

  “Geweldige grotten!”

  Phong Nha was een van mijn favoriete bestemmingen tijdens onze reis door Vietnam. Wat een mooie omgeving! En de grotten zijn echt fantastisch. De grootste die ik ooit heb gezien. We hebben de Phong Nha Cave, waar je een deel met boot doorheen gaat, en de Paradise Cave gezien. Beiden overweldigend mooi. Je kunt gemakkelijk een scooter huren en lekker toeren door het nationale park. Of als je dat niet ziet zitten, zoals wij, een easy rider huren. We zijn er drie dagen geweest en ik vond het geweldig!

 • Liselot Van Der Laan op 09-04-2019

  “Bijzondere grotten”

  Vanuit Dong Hoi hebben wij een dag tour gedaan naar het Phong Nha-Ke Bang national park. Als eerst reden we met een bus door het park heen, wat al prachtig was. En vervolgens stap je in een bootje om door een grot te varen, de grootste mag je wandelend door heen en dit was een bijzondere ervaring.

 • Krista op 06-04-2019

  “Mooie omgeving”

  Het dorpje Phong Nha zelf stelt niks voor. Het is niet groter dan één straat waar een aantal restaurantjes en hostels te vinden zijn. De omgeving van Phong Nha is prachtig. Huur een scooter en ga er op uit. Al snel zul je merken dat je door een prachtige omgeving rijdt. Een bezoekje naar de botanische tuinen is best leuk om even bij de watervallen te zwemmen. Ook zijn er veel grotten in de buurt. Een aantal zeer toeristische. Wij hebben gekozen om alleen de Paradise Cave te bezoeken. Hierbij ga je met een zipline richting de grot. Daarna zwem je een stukje door de grot en kom je uiteindelijk bij een soort modderbad aan. Een hele leuke en bijzondere ervaring. Een stukje de andere kant op met de scooter heb je 'the pub with cold beer'. Een leuk plekje waar je heerlijk in een hangmat even kunt chillen met een mooi uitzicht. Toen wij er waren hadden ze ook een lange glijbaan gemaakt. Prima om een middagje door te brengen.

 • Anne Janssen op 10-11-2017

  “Mooie grotten”

  Wij bezochten Phong Nha Ke Bang in november. Het weer was vrij goed, hoewel het wel koud was. We bezochten de Paradise Cave en lieten de Dark cave links liggen, omdat dit ons te toeristisch leek. Het was echt een goede keuze: de paradise cave was super groot, niet druk, en prachtig mooi!

 • Karien van Jaarsveld op 07-11-2017

  “Bijzondere grotten”

  Phong Nha-Ke Bang is zeker de moeite waard om te verkennen op je rondreis door Vietnam. Het is er nog niet zo erg toeristisch, maar toch zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten en te eten. Alles in Phong Nha-Ke Bang staat in het teken van grotten. Je kan er een prachtige boottocht door maken of je kan wandelen in de grote Paradise caves. Voor de avonturisten onder ons is een bezoekje aan de Dark Cave een must: eerst met een zipline over de rivier, dan zwemmend de grotten in en na nog een stukje klimmen/wandelen kan je in het donker genieten van een modderbad.

 • Maxine op 30-03-2017

  “magische grotten”

  Op zo’n 4 uur rijden vanaf Hue heb je het Phong Nha National park. Hier vind je allemaal grotten die op de UNESCO werelderfgoed lijst staan. Vooral aan te raden zijn Paradise cave, waar je een kleine hike naartoe moet maken en Phong Nha cave, waarvoor je een boot moet huren en een vietnamees vrouwtje je door een stukje van de grot heen roeit. Daarnaast heb je ook de botanische tuinen waar je een fantastische hike kunt maken van 2 uur. Let wel op dat je hem met de klok mee doet zodat je eindigt bij de waterval die je omhoog moet hiken, stuk makkelijker dan naar beneden klimmen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Phong Nha-Ke Bang reiservaring en tips!

Ben jij in Phong Nha-Ke Bang geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief