St. Lucia & het iSimangaliso Wetland Park in Zuid-Afrika

St. Lucia & het iSimangaliso Wetland Park in Zuid-Afrika

De omgeving van St. Lucia staat voornamelijk bekend vanwege de aanwezigheid van het ruim 3.000 km2 tellende iSimangaliso Wetland Park. Dit park is gelegen in de provincie Kwazoeloe-Natal en staat bekend vanwege zijn bijzondere ecosystemen en wildlife.

Door , laatst bijgewerkt op 27 maart 2022
5 minuten lezen

Waar staat St. Lucia om bekend?

Het iSimangaliso Wetland Park, voormalig het Greater St. Lucia Wetland Park genaamd, is in 1895 opgericht als wildreservaat. Inmiddels is het park uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed vanwege het bijzondere ecosysteem. De naam iSimangaliso is afkomstig uit de Zoeloe-taal en betekent ‘een wonder’.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Natuur in het park

Het iSimangaliso Wetland Park bestaat veelal uit zoutwater moerasgebied. Uniek op aarde is dat dit moerasgebied 5 verschillende ecosystemen kent. Hierdoor tref je een veelzijdig natuurlandschap aan van o.a. bossen, stranden, moerassen, koraal en duinen. Tevens biedt het park een kustlijn van maar liefst 280 km lang: van de grens met Mozambique tot iets ten zuiden van het plaatsje St. Lucia.

Het iSimangaliso Wetland Park Giraffes in het iSimangaliso Wetland Park

Giraffes in het iSimangaliso Wetland Park.

iSimangaliso Wetland Park

Dieren in het park

Het iSimangaliso Wetland Park biedt een enorme populatie aan wildlife; zowel de verscheidenheid in diersoorten als het aantal dieren is erg groot.

 • Nijlpaarden en krokodillen leven er in overvloed en tevens kent dit park grote aantallen zwarte neushoorns.
 • Ook voor de liefhebber van vogels, reptielen en insecten heeft het iSimangaliso Wetland Park genoeg te bieden zoals vlinders, pelikanen en slangen.
 • De kust van het park wordt ieder jaar bezocht door walvissen die in deze regio hun jongen komen baren. Maak een boottocht op de oceaan om van het schouwspel van deze gigantische dieren te genieten.

Ook reuzenschildpadden bezoeken jaarlijks de stranden van dit wetland om eitjes te leggen. Onder begeleiding van een gids is het mogelijk een nachtelijke excursie naar deze schildpadden te maken zodat je het eieren leggen met eigen ogen kunt aanschouwen!

Nijlpaarden in het iSimangaliso Wetland Park

Nijlpaarden in het iSimangaliso Wetland Park.

Het dorpje St. Lucia

St. Lucia, opgericht in 1822, is oorspronkelijk een vissersdorpje. Toen het toerisme naar het Wetland Park op gang kwam, is het dorpje uitgegroeid tot de uitvalsbasis van dit park. Dit dorp biedt diverse overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. Je kunt in het kleine centrum van St. Lucia ook ideaal je voorraden aanvullen alvorens je iSimangaliso inrijdt.

St. Lucia kan eveneens uitstekend als uitvalsbasis dienen voor het maken van safari’s in het Hluhluwe–iMfolozi Park. Dit oudste wildpark van Zuid-Afrika is 96.000 hectare groot: genoeg leefruimte voor onder meer leeuwen, olifanten, neushoorns, luipaarden, giraffen, buffels en wilde honden.

Cape Vidal

Ten noorden van St. Lucia – in het Greater St Lucia Wetlands Park – ligt Cape Vidal, algemeen beschouwd als een van de mooiste stranden van Zuid-Afrika. Het langgerekte, ruige strand ligt hier direct aan groenbegroeide duinen die tot wel 150 meter hoog kunnen worden. Er leven meerdere soorten vogels en tropische vissen onderwater. Relax op het prachtige strand, maak één van de vele wandelingen in de omgeving of ga zwemmen in de door kliffen afgeschermde baai. Het onderwaterleven en koraal is ideaal voor duikers en snorkelaars.

Cape Vidal, St. Lucia

Cape Vidal.

Overnachtingen in St. Lucia

St. Lucia is een echt toeristenstadje: op relatief kleine ruimte vind je vele tientallen hotels, b&b’s, guesthouses en lodges. Check hier het complete aanbod op Booking.com.

 • De mooie Forest Lodge (v.a. €75) bijvoorbeeld ligt in St Lucia zelf en beschikt over een zwembad omgeven door een prachtige tuin. De accommodatie biedt vervoer naar het nabijgelegen Hluhluwe Umfolozi Game Park.
 • Als je liever zelf wilt koken dan zijn de vakantiewoningen van St Lucia Palms (v.a. €40) erg geschikt.
 • Andere tips: de Ndiza Lodge and Cabanas (v.a. €65) of Lodge Afrique (v.a. €111).

LEES OOK: De 7 mooiste plekjes van Zuid-Afrika

Reizen naar St. Lucia & iSimangaliso Wetland Park – hoe kom je er?

Het dorpje St. Lucia is op ruim 200 km van Durban gelegen. De entree van het iSimangaliso Wetland Park ligt op ongeveer één uur rijden. Wil je op eigen gelegenheid het park bezoeken? Dan is het aan te raden al in Durban een auto te huren. Vooraf reserveren kan o.a. via Sunny Cars. Liever een camper huren in Zuid-Afrika? Dan moet je hier bij TravelHome (onderdeel van ANWB) zijn! Houd er rekening mee dat de meeste wegen in het park onverhard zijn en de bewegwijzering vaak summier is.

St. Lucia – beste reistijd

De beste tijd om naar St. Lucia en het nabijgelegen wetland af te reizen is helemaal afhankelijk van je wensen. Tussen half november en januari bezoeken de schildpadden deze regio. Echter zijn de walvissen te zien tussen juni en september.

Zuid-Afrika reis boeken – onze tips!

Top-5 Zuid-Afrika reisaanbieders
 1. TUI – fly-drives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

25 St. Lucia reiservaringen en tips

 • Karien van Jaarsveld op 05-05-2019

  “beware of hippos!”

  St. Lucia is een klein, toeristisch stadje met vele mogelijkheden in de omgeving. Het voordeel in vergelijking met andere Zuid-Afrikaanse steden is dat je hier gewoon s avonds te voet over straat kan gaan om wat te gaan eten in een van de gezellige restaurantje. Als je niet aan de hoofdstraat woont, moet je alleen oppassen voor de nijlpaarden die soms s nachts een rondje door de stand gaan wandelen/grazen. In St. Lucia kan je een klein stukje wandelen (bijv. naar de bootclub voor een lekker biertje of langs het strand) of een hippo-boottocht maken (gegarandeerd dat je ze daar ziet, als ze je niet al bij het ontbijt kwamen storen). Voor de rest kan je vanuit hier goed het isiMangaliso Wetland Park bezoeken (bijv. naar Cape Vidal rijden) of ook een tour naar het Hluhluwe/iMfolozi National Park voor de Big 5 (qua natuur ook veel mooier dan het Krugerpark).

 • wil op 18-04-2019

  “Fijne dagen in St.Lucia”

  We verbleven vier nachten in dit plaatsje. We hadden een fijn guesthouse jn een rustige straat. We bezochten van daaruit de Wetlands en het prachtige Cape Vidal ( in de wetlands) ook het Hluhluwe Imfolozi park is goed te bezoeken vanaf daar. Bij het guesthouse regelden ze een boottocht voor ons om nijlpaarden te spotten. Superleuk en goed verzorgd. In het dorp hebben we helaas geen nijlpaard zien lopen.

 • debbie op 12-04-2019

  “Hippo's en Crocs ”

  Een klein dorpje midden in het moerasgebied. Het dorpje bestaat eigenlijk maar uit een paar straten. Hier zijn prima hotels en guesthouses te vinden. Ook zijn er een paar restaurantjes en barretjes. Leuk is om naar de Ski Boat club te gaan , net iets buiten het dorpje. Hier kun je als je geluk hebt de nijlpaarden in de avond uit het water zien komen. Let wel op de muggen want wij zijn hier lek geprikt. Het eten is normaal, niet speciaal maar de locatie maakt het bijzonder. De dag erna hebben wij een een hippo and croc boottocht gemaakt. We hebben er ook voldoende gezien. Het was erg leuk! Tip: op een uurtje rijden ligt Gooderson Dumazulu Lodge & Traditional Village. Wij hebben hier verbleven in een typisch Zuid Afrikaanse Rondavel en een tour gedaan door het dorpje. Was heel leuk!

 • Judith Van Der Linden op 10-04-2019

  “Nijlpaarden in de stad”

  Zelden heb ik zoiets bizars gezien als in St. Lucia! Hier lopen de nijlpaarden namelijk gewoon over straat. Overdag liggen ze in de rivier maar 's avonds gaan ze de stad in op zoek naar eten. Het kan dus zomaar gebeuren dat er een nijlpaard naast je auto staat te grazen.
  Ook leuk om te doen vanuit St. Lucia is een gamedrive door het iSimangaliso Wetland Park.

 • Chantal van Beek op 27-11-2017

  “Wat een ervaring!”

  Dit was heel erg bijzonder om mee te maken! Als je uit het hotel loopt, kan je gewoon een nijlpaard op straat tegen komen. Dat maakte het een hele ervaring. We hebben ook een boottocht gemaakt tussen de nijlpaarden wat echt fantastisch was. Neem wel zeker een verrekijker mee, of een camera die goed kan inzoemen!

 • Karlijn van der Reest op 26-11-2017

  “Nijlpaarden, krokodillen en geen schildpadden”

  St. Lucia is fantastisch! In dit dorpje gebeurt zoveel! 's Avonds niet over straat mogen omdat er nijlpaarden rondwandelen, hier kan dat. Wij hebben een paardrijtocht gemaakt over het strand en door de wetlands, krokodillen gespot, gegaloppeerd tussen de zebra's en wildebeasts en genoten van de natuur. Ook hebben we een night drive door het wildpark en over het strand gedaan, op zoek naar schildpadden. Ondanks dat we geen schildpad gezien hebben was het absoluut de moeite waard. Er waren allerlei schitterende andere dieren te zien en 's nachts in een dergelijk park zijn is heel bijzonder. Let wel goed op welke verblijfplaats je kiest, wij zaten per ongeluk in een smerig party-hostel waar het vergeven was van de kakkerlakken, maar dit was het enige minpunt aan ons verder heerlijke verblijf in St. Lucia.

 • Leonie de Groot op 23-11-2017

  “Een nijlpaard in de straat! ”

  St.Lucia is prachtig! Toen wij het dorpje binnen reden stond er een nijlpaard midden op de weg, dat kan daar allemaal gewoon want ze hebben er behoorlijk veel. Maak met de boot een rondtochtje over de rivier richting de oceaan en geniet van de mooie omgeving, de vele krokodillen en de luie nijlpaarden. In St.Lucia zitten veel leuke hotels/appartementen waarbij vaak een terras zit waar je zelf kunt barbecueën. In de omgeving kun je prachtig wandelen of paardrijden. Combineer een trip naar St.Lucia met een bezoek aan het Umfolozi-Hluhluwe wildpark waar je een mooie gamedrive kunt maken.

 • Stephanie Roeffen op 23-11-2017

  “Grootste nijlpaarden populatie van in Zuid Arika”

  St Lucia staat bekend om de nijlpaarden. Het is gelegen in een moerasgebied waar een grote concentratie nijlpaarden woont. Bij de brug waar je het dorp inrijdt, zie je aan de linkerkant de opstapplaats om een boottocht te maken. Op deze manier kun je veilig en van zeer dichtbij de nijlpaarden ervaren.
  St Lucia is klein maar sfeervol. Je vindt er leuke restaurants, winkeltjes, en je kunt er wandelingen maken (bv over het strand of de Estuary Boardwalk). 's Avonds loop je maar zo een nijlpaard tegen het lijf. Blijf dus altijd waakzaam, want deze beesten zijn levensgevaarlijk.
  Op circa een uur rijden van St Lucia ligt het national park Hluhluwe-Imfolozi. Je kunt hier met eigen vervoer rondrijden, net als in Kruger.

 • Ria Bonninga op 20-11-2017

  “Nijlpaarden en krokodillen”

  Niets is mooier dan de geluiden die nijlpaarden maken, echt fantastisch! En in St Lucia zie je absoluut veel nijlpaarden. Daarnaast zie je ook krokodillen. Het viel mij wel op dat het er een stuk kouder is dan in de rest van Zuid-Afrika, maar dat mag de pret niet drukken. Het dorpje op zich is knus en er zijn genoeg leuke restaurantjes en kroegjes om je een avond te vermaken.

 • Chantal Roessink op 19-11-2017

  “Gegarandeerd nijlpaarden”

  St. lucia is een erg gezellig dorpje. Het is niet groot maar leuk om een paar dagen door te brengen. Het ligt prachtig aan het strand. Er zijn erg veel mogelijkheden om te overnachten. Ook zijn er veel verschillende restaurantjes beschikbaar. Bij zonsondergang worden de nijlpaarden erg actief en komen ze aan land om te grazen. De kans bestaat dat je 'savonds oog in oog komt te staan met zo'n enorm gevaarlijk dier. Er zijn verschillende boottochten te boeken om dichtbij de nijlpaarden te komen. Dit is erg leuk om bij avondschemering te doen. De rest van de dag zijn de nijlpaarden nauwelijks actief!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw St. Lucia reiservaring en tips!

Ben jij in St. Lucia geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief