Everglades National Park (Florida, VS): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Everglades National Park (Florida, VS): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

In het zuidwesten van de staat Florida ligt het enige subtropische nationale park van de VS: Everglades National Park. Een wildernis vol moerassen, bijzondere landschappen en een bont gezelschap aan dieren.

Door , laatst bijgewerkt op 30 december 2022
6 minuten lezen

Waar staat Everglades National Park bekend om?

Het Everglades National Park werd in 1947 opgericht en is voortgekomen uit een 150 km brede rivier die ontspringt in het stroomgebied van de Kissimmee River. Je vindt hier een uniek ecosysteem en het grootste mangrovebos van Amerika. Ga op een boot- of wandeltocht om de schoonheid van het park te ontdekken en zeldzame vogels en inheemse dieren te spotten.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Flamingo Visitor Center

De hoofdingang van het park ligt in het oosten aan de State Highway 9336. Hier begint de Main Park Road die 60 km door het park heen loopt. Aan deze hoofdweg liggen meerdere stopplaatsen, vanwaar je het park verder lopend kunt verkennen. Direct bij de hoofdingang staat het Ernest F. Coe Visitor Center

.

Hier vind je veel technisch hoogstaande informatie over het bijzondere ecosysteem van de Everglades. Ook kun je genieten van een oriëntatiefilm over het park en verkrijg je boeken en brochures. Niet onbelangrijk is het aanschaffen van muggenspray.

Everglades National Park

Wandelen in het Everglades National Park

In tegenstelling tot veel nationale parken staat Everglades National Park niet bekend om zijn prachtige uitzichten. Everglades Park is vooral een belevenis en perfect te ontdekken door wandeltochten. Aan de hoofdweg door het park zijn meerdere stopplaatsen gelegen, alwaar vele wandeltochten starten. Door het volgen van één van de vele trails ontdek je de bijzondere flora en fauna van de Everglades. Een aantal van de populairste trails in de Everglades zijn:

 • Mahogany Hammock Trail – Pine Island Trails
 • Anhinga Trail – Pine Island Trails
 • Nine Mile Pond Trail – Flamingo Trails
 • Bobcat Boardwalk – Shark Valley Trails
 • Sandfly Island – Gulf Coast Trails
Everglades National Park wandelen

Everglades per boot

Het gebruik van airboats is in de Everglades tegenwoordig streng verboden. In het park zelf worden boottochten georganiseerd in de Flamingo Area en in de Gulf Coast Area. Erg leuk is het huren van een houseboat waarin je kunt overnachten.

Everglades National Park per boot

Om de Everglades optimaal te beleven is een kanotocht uitermate geschikt. Kano’s huur je in Gulf Coast en Flamingo. Bij de bezoekerscentra haal je kaarten en aanwijzingen voor de kanotochten. Er zijn diverse kanotochten mogelijk die je leiden door de prachtige mangroves, moerassen en wateren.

Florida Bay

Florida Bay is één van de grootste gedeeltes van de Everglades en beslaat ruim een derde deel van het park. Hier vind je veel vissen en schaaldieren die een onderkomen proberen te vinden tussen het zeegras. Op het hardere gedeelte van de bodem komen sponsachtigen en koralen voor.

Shark Valley

Dit gebied ligt in het noorden van het park en biedt je de kans om alligators te spotten. Over een 24 km lange route naar het zuiden rijd je door het moeras om een glimp op te vangen van de alligators. Aangekomen op het meest zuidelijke punt heb je vanuit een 15 meter hoge toren een prachtig uitzicht over het moeras.

Everglades National Park alligator

Alligator in Shark Valley.

Chekika

In dit gedeelte van het park vind je ruim 100 vogelsoorten. Grote kans dat je op deze hardwood hammocks en wetlands zeldzame vogelsoorten kunt spotten. Hier kun je vogels kijken terwijl je geniet van een zelfgemaakte lunch.

Everglades National Park

Overnachten bij Everglades National Park

Hotels vind je volop in de buiten het park gelegen steden, zoals Miami.

 • Een goede uitvalsbasis is het Mandarin Oriental, mooi gelegen buiten het centrum, waar je wel de hoofdprijs voor betaalt met ruim een paar honderd euro per nacht voor een tweepersoonskamer.
 • Een stuk goedkoper is het Best Western Plus hotel, waar je nog geen €200 per nacht betaalt.

Als je met een gehuurde camper aan het reizen bent kun je gebruik maken van de campings Long Pine Key Campground en Flamingo Campground. Beide campings zijn voorzien van water, fire grates en picknickplaatsen.

Everglades National Park – Hoe kom je er?

De hoofdingang van het Everglades Park ligt in het oosten en is te bereiken vanuit Miami vanaf de State Road 9336. Ook kent het park ingangen vanuit het noorden, noordoosten en noordwesten. In het noorden vind je de toegang tot Shark Valley vanaf de US-41, wat ook geldt voor de ingang nabij het Gulf Coast Center in het noordwesten. Vanaf de State 997 rijd je naar Chekika in het noordoosten.

De meest logische stad om op te vliegen voor een bezoek aan Everglades National Park is Miami. Voor tussen de €300 en €800 heb je een vliegticket naar Miami vanuit Amsterdam, Düsseldorf of Frankfurt.

 • Wil je met een camper reizen door Amerika? Deze boek je eenvoudig hier bij Travelhome, specialist in camperreizen en onderdeel van de ANWB.
 • Voor huurauto’s in alle soorten en maten – en 100% verzekerd! – moet je hier bij Sunny Cars zijn.

Voor fly&drives naar Amerika en Everglades National Park kun je terecht bij TUI, De Jong Intra Vakanties en ANWB Vakanties. Camperreizen naar Amerika vind je bij Travelhome (van de ANWB) en bij 333TRAVEL kun je je eigen rondreis naar Amerika samenstellen met bouwstenen. Handig voor als je bijvoorbeeld je bezoek aan de Everglades bijvoorbeeld wilt combineren met relaxen bij de Florida Keys.

Beste reistijd Everglades National Park

De beste reistijd voor een bezoek aan Everglades National Park is tussen december en april. De temperatuur is in deze periode het meest aangenaam. In de zomer is het erg warm en vochtig en heb je veel last van muggen. In de avond zijn er ook nog eens kans op zware onweersbuien.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

20 Everglades National Park reiservaringen en tips

 • Liesbeth op 21-05-2019

  “Super mooi! ”

  Binnen een uur rijden van Miami zit je in de Everglades. Een mooi national park, bij de ingang koop je een kaartje voor een aantal dagen. Hierna kan je met dit kaartje het park in wanneer je wil. In het park zijn meerdere trails te lopen, je kan ook op internet kijken welke trails er te lopen zijn. De website van het park is een site die je voor je bezoek aan het park even moet bezoeken. Per trail wordt er aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is en wat de lengte is. Ze zijn verdeeld in verschillende categorieën. Wij vonden de trails goed te doen, niet te lang en niet te moeilijk. Het was vrij heet toen wij er waren, maar sommige trails zijn goed overdekt door de bomen. Andere trails zijn compleet open en merk je dat de zon constant op je brandt. Er zijn bij alle trails goede parkeergelegenheden en het is op de weg goed aangegeven welke trail er komt en welke afslag je daar voor moet hebben.

  Er zijn trails die je naar een uitzichtpunt leiden, maar ook trails waarbij je door de bomen door naar het water wordt geleid. De schade van orkaan Irma was vorig jaar nog goed te zien, sommige bruggen waren nog niet hersteld en de bomen lagen geknakt in het water. Doordat sommige bruggen waren verwoest kon je de trail niet afmaken, maar moest je terug. Je ziet dat de natuur zich aan het herstellen is door kleine plantjes die weer begonnen te groeien. Het is indrukwekkend om in het park, maar ook buiten het park de schade van een orkaan te zien. Je ziet dan hoe groot de kracht geweest moet zijn om zoveel bomen en stevige houten bruggen te kunnen verwoesten.

  In het park kan je alle kanten op, zorg dat je een plattegrond vraagt bij de ingang zodat je onderweg kan kijken welke activiteiten je nog meer wil bezoeken. De alligators in het park zijn enorm groot en je kan ze van zeer dichtbij zien. Ze liggen soms gewoon naast het pad zoals bij de Anhinga Trail. Volg altijd de instructies van de rangers en houd je aan de regels van het park om gevaarlijke situaties te voorkomen. Neem wat te eten mee want in het park zijn geen restaurants of andere eetgelegenheden. Zorg wel dat je dit in de auto laat, op veel trails mag je geen eten mee nemen omdat dit bepaalde dieren naar je toe trekt.

  Een aanrader is om een kano/kajak te huren in het park. Je moet vroeg zijn om te zorgen dat er nog 1 beschikbaar is, 10 uur daar zijn. Je kan ze per uur huren. Onderweg zie je volgens en alligatoren in het water om je heen liggen. Je kan een airboat tour boeken, dit is leuk maar ook meer omdat het toeristen trekt. Je ziet verder geen andere of speciale landschappen. In het park bevindt zich ook de alligator farm, waar je shows kan bekijken met slangen en alligatoren. Je moet voor jezelf kijken of je dit wil.

 • Tara Jansen op 24-04-2019

  “Een ander Florida”

  Als je denkt aan Florida denk je aan stranden en Disneyland. De Everglades is verre van dit en toch in dezelfde staat. Bijzonder stukje natuur met veel alligators natuurlijk. Probeer met een camper er doorheen te rijden en te overnachten voor een nacht midden in het park op een camping. Een bijzondere ervaring aangezien je alle geluidjes van insecten hoort. Alleen de vele muggen is een groot nadeel.

 • Sebastiaan Berswerda op 22-04-2019

  “Fascinerend landschap”

  Het beeld van de Everglades is waarschijnlijk wel bekend uit series zoals CSI Miami. Het is een fascinerend landschap en heeft interessante flora en fauna die je ergens anders niet tegenkomt. Behalve alligators zijn er ook ontzettend veel vogels zoals reigers, ooievaars en visarenden.
  Wij voelden ons min of meer verplicht toch een tripje met een airboat te maken (want ja, dat doen toeristen). De eerste twintig seconden (bij het eerste bochtje) zijn leuk, je zweeft echt over het water, maar de resterende 40 minuten zijn eigenlijk een hels kabaal en waarschijnlijk zie je vrij weinig.

  Tip: Probeer ook het Myakka State Park te bezoeken. Dit is een stukje kleinschaliger, maar ook goedkoper en minder toeristisch en er is minstens zoveel te zien!

 • Charlotte de Vries op 17-04-2019

  “Sanibel”

  Sanibel is een eiland aan de westkant van Florida. Je bereikt het door door de Everglades te rijden vanaf Miami (+/- 3 uur) en het is bereikbaar met een brug. Het eiland is een geweldige plek om schelpen te vinden. Veel wat oudere Amerikanen hebben hier een tweede huis. De dolfijnen zie je eigenlijk dagelijks vanaf het strand, soms springende roggen. Oh ja, en alligators, echt grote! Het is een heerlijk relaxed eiland waar je ook lekker kunt fietsen! Zeker een leuke plek om naartoe te gaan voor een paar daagjes als je in Florida bent!

 • Daphne Smit op 23-11-2017

  “Varen over de swamp”

  Met een prachtige boot, aangedreven door een grote ventilator glijdt je over het water in de Everglades. Opzoek naar alligators. Wij hadden een privéboot met zijn vieren. Erg leuk, onze gids vertelde veel over de natuur en de dieren die in het moeras leven. En natuurlijk ook over de alligators. Hij had wat brood meegenomen om te voeren en hiermee de alligators te lokken. Heel bijzonder om deze dieren van zo dichtbij te zien. Daarnaast was de tocht zelf al geweldig.

  Tip: Neem zelf oordopjes mee, is erg fijn tegen de herrie

 • Mathieu van Vlijmen op 21-11-2017

  “Erg mooi”

  Niet te vergelijken met de Nationale parken in het westen van het land, maar Everglades National Park heeft zijn eigen charme. Het is groot, vergeet dus niet op tijd te tanken want in het park zijn wij maar één keer een tankstation tegen gekomen.

  Er zijn ook veel muggen in het park. Tijdens een tocht door de mangrove van 30 minuten heb ik (ja zelf 's avonds geteld) 114 muggenbulten opgelopen! Vergeet je dus ook niet héél goed in te smeren/sprayen met Deet. Maak een tour met een Airboat. Adrenaline op en top!

 • Melissa Hensbroek op 19-11-2017

  “Florida trip must do”

  Als je dan een trip door florida doet ga dan zeker naar de everglades. Wij hadden maar 1 volle dag. te weinig denk ik om alles te zien. We zijn met een propeller boot het water op geweest op zoek naar krokodillen. De trip zelf was tof maar daarna met zo'n kleine krokodil op de foto is niet aan ons besteed. Ze in het wild zien is wel heel gaaf.

 • Nicole op 16-11-2017

  “Op avontuur in Everglades National Park”

  Het Everglades National Park is ontzettend uitgebreid. Hier kun je met gemak meerdere dagen vullen. Wij hebben de eerste dag besteed bij het visitors centre Shark Valley. Hier kunnen vele wandelingen gemaakt worden (kort of lang) en hier kan er ook een fiets gehuurd worden om een loop te fietsen. Het leuke hieraan is dat er in het midden een observatietoren staat. Het uitzicht vanuit deze toren is echt waanzinnig. Let wel goed op dat je muggenspray gebruikt en meeneemt (het stikt hier van de muggen!).
  De loop is leuk en mooi om rond te fietsen. Daarnaast is er ook veel wildlife te zien. Wij hebben diverse schildpadden, vogels en zelfs een alligator gezien.

  Behalve fietsen is het Everglades National Park ook een goede plek om een boottocht te maken. Door diverse organisaties wordt een Airboat tour aangeboden. Dit is een must! Geweldig om zo door de mangrove te gaan. Het gerucht dat een airboat dieren afschrikt, dat is niet waar.

 • Danny van Engeldorp op 16-11-2017

  “Florida”

  Een must voor als je naar Florida gaat! Een leuke tip om met je huurauto te doen: The Loop Road. Een route van 1,5 uur door de Everglades en je komt hier veel krokodillen in het wild tegen. Super gaaf!

 • Tom Hagendoorn op 13-11-2017

  “Het avontuurlijke gezicht van Florida”

  Het was in de maand maart dat we Florida bezochten, en de Everglades stonden al een tijdje op ons verlanglijstje. Tijdens een rit van de westkust van Florida, passeerden we de Everglades waar we verschillende tours hebben gedaan. Meteen op onze hoede voor alligators reden we het national park in, en begonnen na een niet al te lange rit vanuit Naples aan een bezoek aan het ‘Corkscrew Swamp Sanctuary’, waar men over houten ‘boardwalks’ kan lopen door een prachtig natuurpark, en waar men alligators van grote formaten kan bekijken, vogels kan spotten en kan genieten van een wandeling door de natuur van Florida. Bij het informatiecentrum aan het begin kan je een plattegrond vragen welke handig is om te weten wat er allemaal te zien is tijdens deze wandeltocht.

  Hierna vervolgden we onze reis naar het centum van het nationale park. Onderweg zagen we aan de overkant van de riviertjes al wat alligators in het wild aan de rand van het water liggen! Later hoorden we dat deze beesten rond de maand maart, waarin het voor lokale begrippen nog wat koud kan zijn (een graad of 15), de zon opzoeken en weinig bewegen om zo warm te blijven.

  Uiteindelijk kwamen we aan bij Wooten’s, het bedrijf waarbij we een Grassland Airboat Tour hebben gedaan. Dit vonden we een bijzondere en leuke ervaring! Je krijgt gehoorbeschermers mee welke je ook echt op moet doen, het kabaal wat zo’n airboat maakt is namelijk enorm! We hebben mede door het koude weer helaas amper alligators en anaconda’s, welke hier ook zitten, gezien maar desondanks hadden we geen spijt van het deelnemen aan deze leuke tour! We eindigden onze dag met een Swamp Buggy Tour waarbij je met een soort hoge jeep door de natuur wordt gereden, heuvels op en af en soms het water door. Ook hier vanwege het weer weinig dieren gezien maar ook deze tour was leuk om eens mee te maken!

  Kortom, een dag of twee de Everglades bezoeken is zeker een aanrader. In de ‘koude’ maanden moet je er dus wel rekening mee houden dat het aantal dieren die je zou willen zien beperkt kan zijn, maar desondanks maakt de algehele ervaring dit vanzelf goed!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Everglades National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Everglades National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief