Monument Valley (Verenigde Staten) bezoeken: bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Monument Valley (Verenigde Staten) bezoeken: bezienswaardigheden, tips & ervaringen

In de staat Arizona vind je één van meest bijzondere woestijnlandschappen: Monument Valley. In het eigendom van de Navajo indianen zorgen de prachtige silhouetten van eenzame rode rotsen voor een onuitwisbare indruk.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
6 minuten lezen

Waar staat Monument Valley om bekend?

In het zuidwesten van Amerika zijn veel van deze slot canyons te vinden. De kloven met verticale wanden zijn gevormd in droge gebieden. Heftige overstromingen leidden er toe dat water met steen en ander puin zich door zachtere rotslagen schuurt. Smalle kloven ontstonden door dit natuurgeweld, en zo ook de Monument Valley.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Navajo indianen

Al generaties lang woont de Navajo stam in Monument Valley. Het grondgebied van dit park wordt beheerd door de Navajo. Het toerisme vormt een belangrijk inkomen voor de mensen die in dit natuurreservaat wonen. Hier beleef je de typische tradities van de al eeuwenoude volksstam.

Monument Valley

Visitor Center

Aan het einde van de toegangsweg van dit park vind je het bezoekerscentrum. Hier kun je leuke souvenirs kopen of een hapje en drankje doen in het restaurant. In het centrum tref je een expositie aan over de geologie van Monument Valley. Verder kom je alles te weten over de geschiedenis van de Navajo indianen. Vanuit het bezoekerscentrum heb je een schitterend uitzicht over bekende rotsen van het park.

Huur een auto

Met een gehuurde auto is Monument Valley uitstekend te verkennen. Vanaf het bezoekerscentrum leidt een kronkelende weg je langs de mooiste hoogtepunten van dit natuurgebied. In het begin is de weg hobbelig en slecht begaanbaar, maar keer zeker niet om. Ook zonder 4-wheel aandrijving is de route prima te vervolgen. Stop bij diverse rotsformaties om daar wandelend de schoonheden te ontdekken. Kijk voor huurauto’s vanaf Las Vegas hier bij Sunny Cars.

Monument Valley huurauto

Boek een Navajo gids

Ga je liever niet op eigen houtje? Dan heb je de mogelijkheid om een Navajo gids te boeken. Op een Jeeptour neemt de gids je mee door de geschiedenis van de indianen en het natuurreservaat. Je kunt ook kiezen voor een rit per paard door dit prachtige natuurreservaat. Deze excursie kan van tevoren online geboekt worden.

Navajo gids, Monument Valley

Buttes

Een butte is een rots die in de breedte kleiner is dan in de lengte. Monument Valley heeft een aantal van deze bekende buttes. Wanneer je rijdt over de Valley Drive kom je aan het begin bij een stopplaats. De stop biedt je een prachtig uitzicht over drie van de meest bekende buttes. De Merrick Bute, West Mitten en East Mitten zijn met hun bijna 300 meter hoogte een imposante verschijning. Ander opvallende rotsformaties zijn:

 • De Three Sisters: formatie van 3 buttes, waarbij 2 ‘grote’ zussen op het kleinere, middelste zusje passen.
 • De Rain God Mesa: keten van buttes, vooral mooi tijdens de zonsopkomst of -ondergang.
 • De Totem Pole: een hoge, eenzame pilaar aan het eind van de Monument Valley Tribal Park Drive.
Monument Valley

De West Mitten Butte, East Mitten Butte en Merrick Butte.

Three Sisters, Monument Valley

De Three Sisters.

Rain God Mesa, Monument Valley

Rain God Mesa.

Totem Pole, Monument Valley

Zonsondergang bij Monument Valley, met rechts de Totem Pole.

Canyon de Chelly

Net als Monument Valley behoort Canyon de Chelly toe aan de Navajo indianen. De diepte van deze kloof is uitstekend te bezichtigen vanaf de North en South Rim Drive. De diepe kloof bezoek je met een gids of ranger. In het bezoekerscentrum is dit gratis te boeken. Spectaculair is de Spider Rock, die 240 meter boven de kloof uitsteekt.

Canyon de Chelly

De Spider Rock in Canyon de Chelly.

Decor voor films

Monument Valley behoort tot één van de meest gefotografeerde gebieden van Amerika. Menig western film heeft de bijzonder rode rotsformaties en de omringende woestijn gebruikt als decor. Bekende films als Once Upon A Time In The West en The Eiger Sanction alsmede een gedeelte van Back To The Future III is opgenomen in Monument Valley.

Overnachten bij Monument Valley

In en om Monument Valley zijn een aantal hotels te vinden waar je de nacht kunt doorbrengen.

 • Goulding’s Lodge is alleen al de moeite waard door zijn fantastische uitzicht. Hier betaal je wel €300 voor een luxe kamer en een riant tweepersoonsbed.
 • Andere – meer betaalbare – hotels vind je in het nabijgelegen Mexican Hat of Kayenta.
 • In en om Monument Valley zijn meerdere campings waar je terecht kunt. De meeste campings zijn ook nog eens het hele jaar door geopend.
Monument Valley overnachten

Uitzicht bij Goulding’s Lodge.

Monument Valley – Hoe kom je er?

Monument Valley is gelegen op de grenzen van de staten Arizona en Utah. Via Highway 163 rijd je naar het park. De lange rechte weg vanuit Utah met aan de horizon de silhouetten van de honderd meters hoge rotsen is een beeld dat op je netvlies gebrand blijft staan. Op ongeveer 17 mijl ten zuiden van het dorp Mexican Hat ligt de afslag Monument Valley.

Route 163, Monument Valley

Utah State Route 163 die leidt tot Monument Valley.

De meest logische stad om op te vliegen voor een bezoek aan Monument Valley is Las Vegas. Voor tussen de €500 en €900 heb je een vliegticket naar Las Vegas vanuit Amsterdam, Düsseldorf of Frankfurt. Veel vliegtuigmaatschappen maken gebruik van 1 of meerdere tussenstops.

 • Wil je met een camper reizen door Amerika? Deze boek je eenvoudig hier bij Travelhome, specialist in camperreizen en onderdeel van de ANWB.
 • Voor huurauto’s in alle soorten en maten – en 100% verzekerd! – moet je hier bij Sunny Cars zijn.

Voor complete flydrives naar West-Amerika en Monument Valley kun je terecht bij TUI, De Jong Intra Vakanties en ANWB Vakanties. Camperreizen naar West-Amerika vind je bij Tenzing Travel en bij 333 Travel kun je je eigen rondreis naar West-Amerika samenstellen met bouwstenen.

Ideaal voor als je Monument Valley wilt combineren met een bezoek aan de Grand Canyon, Arches National Park, Bryce Canyon, Zion of een van de andere nationale parken in de buurt. Wil je een groepsrondreis naar West-Amerika boeken? Kijk dan bij Djoser of Sawadee.

Wanneer Monument Valley bezoeken?

De beste tijd om een bezoek te brengen aan Momument Valley is in het voor- of najaar. In de maanden juli en augustus is het erg heet. In april, mei, september en oktober zijn de temperaturen zeer aangenaam, wat deze maanden tot de beste reistijd maakt.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

17 Monument Valley reiservaringen en tips

 • Dorothea Born op 07-09-2019

  “Monument Valley; Mijn indianennaam was "Blanke Appel"”

  Ik heb als blanke westerse vrouw de unieke kans gehad om lange tijd op een traditionele manier bij en met de Navajo indianen in Monument Valley te leven. Ik heb in de tijd dat ik daar woonde, geprobeerd me zoveel mogelijk aan te passen aan hun manier van leven; The Navajo Way of Life, met alle ongemakken en blunders, maar ook met alle emotionele en prachtige ervaringen die daarbij hoorden, vastberaden om me zo goed mogelijk als een echte Navajo vrouw staande te houden. Door bij de Navajo indianen te leven, heb ik van binnenuit heel veel over deze fascinerende cultuur geleerd en hier heb ik jaren later een boek over geschreven. Mijn boek is niet alleen een boek over de Navajo indianen en hun manier van leven. Mijn boek is veel meer dan dat. Het is mijn persoonlijke verhaal, een soort reisdagboek van een hele belangrijke periode in mijn leven, maar ook een liefdesverhaal. Een liefdesverhaal tussen een blanke westerse vrouw en een traditionele Navajo indiaan, die samen vele obstakels, zowel binnen de cultuur, als binnen de familie én binnen hun relatie moesten zien te overwinnen om bij elkaar te kunnen zijn. Een verhaal over een unieke ervaring van een blanke vrouw die er alles voor over had om haar passie, haar droom én haar grote liefde, te volgen. Monument Valley en de Navajo Way of Life heb ik voor altijd in mijn hart gesloten! Voor meer informatie over mijn boek: www.DorotheaBorn.nl, echt een uniek en mooi reisverhaal over het geweldige Monument Valley & de bijzondere Navajo cultuur!

 • Rilana Ruissen op 09-05-2019

  “Indrukwekkend!”

  In de verte zie je de bekende rode rotsen al verschijnen. Ze zijn zo indrukkend groot. En de indruk die ze maken wordt alsmaar groter als je er dichterbij in de buurt komt. Kijk van te voren goed naar je camping! Sommige campings hebben totaal geen beschutting en die heb je echt wel nodig met die hoge temperaturen! En vergeet niet in de lucht te kijken als het avond is, de sterrenhemel is er prachtig...

 • Christel Lakeman op 27-04-2019

  “Filmisch Monument valley”

  Dat er vel film in Monument valley worden opgenomen, kan ik volledig begrijpen. Wat is het er schitterend en wat een prachtige rotsfromaties. Laat je rondleiden door een van de inwoners van Monument valley, dan kom je op de mooiste plekken. Voor mij was dit een van de hoogtepunten van mijn reis.

 • Marielle Hartog op 24-04-2019

  “Net een foto”

  Het is absoluut mooi, maar je moet wel voorbereid hier heen gaan! Als je een camper hebt, moet je je erop voorbereiden dat je de route niet zelf kan rijden. Heb je een 4WD, dan kun je wel zelf rijden (wij hadden een pick-up met een camper er bovenop, die kon ook!). Omdat het geen National Park is, moet je entree betalen en als je dan ook geen 4WD hebt, moet je ook nog betalen voor een tour! Het restaurant overigens heeft onwijs lekkere nacho's, als je deze besteld (voorgerecht) heb je genoeg met zn tweetjes als lunch!

 • Peter Buster op 12-04-2019

  “Yihaaaaaa! stick 'm up!”

  John Wayne landschap had ik altijd al eens willen zien. De vereenzelviging van het landschap. Je kunt met de lokale gids mee door het nationale park. Nog net niet met de postkoets maar als het geregend heeft kun je niet eens het park in. De wegen zijn op stukken vrijwel onbegaanbaar. in de eerste bocht zat er al een vast en bij het lostrekken bleef de bumper in de klei zitten, hilariteit alom. 4WD is een must. Landschap is werkelijk fenomenaal en ik weet niet of het echt was maar het leek of je in de verte nog een verdwaalde postkoets zag die achtervolgd werd door indianen. Misschien de opnames van een nieuwe film. Tenslotte de scene waar John Wayne op het paard naar het puntje van de rots rijdt in een ondergaande zon. En we sluiten de dag voldaan af met een triple chilli burger in het restaurant op de camping.

 • Daphne op 29-11-2017

  “rijden lang moment valley”

  Vele mooie steen formaties verspreid over een redelijk gebied. Het makkelijkst is om een aantal monument met de auto te zien. Vanaf een afstandje kan je goeie foto's maken. Als je echt dichtbij wilt komen houdt er dan rekening mee dat het vooral dirt roads zijn. Het gebied ligt in het indianen gebied, zo zie je wel eens kraampjes lang de weg waar ze wat zelf gemaakte spullen verkopen. Vaak hebben ze leuke en mooie sieraden van stenen die daar te vinden zijn.

 • Hans de Weijer op 25-11-2017

  “Mixed feeling”

  Voorop gesteld: Monument vally is enorm indrukwekkend, zeker als je vanuit het oosten aan komt rijden. De strakke weg die het landschap in tweeen deelt en aan het einde de zandsteen formaties is onvergetelijk. En omdat je ze zo goed uit films kent voelen ze heel vertrouwd/bekend aan). Het gebied is helemaal in handen van de Navajo's, en die maken dankbaar gebruik van het feit dat zoveel toeristen interesse hebben in het gebied: de prijzen zijn erg hoog, en het is er niet overal even schoon. Daarnaast is het voorals schrijnend om te zien dat er zoveel drank(mis)bruik is - lege blikjes overal.

 • Jordy (JOAT Travel) op 17-11-2017

  “Wild Wild West”

  een persoonlijke highlight in het alom prachtige zuidwesten van de VS. de prachtige vergezichten die je hier hebt vind je nergens anders met zulke geslepen sandstone formaties. het verschil met vele andere parken in de omgeving is dat Monument Valley op indianen gebied ligt en dus een Najavo Tribal Park is. in het park is dan ook alleen een dirt road. Natuurlijk wordt lokaal aangeraden een prijzig tripje te boeken met een gids. Maar zolang je rustig rijdt is het park makkelijk in te rijden op eigen houtje. zelfs zonder 4x4 is mij dit al een aantal keer goed afgegaan ( maakt het avontuur alleen maar leuker door het zelf te rijden).

 • Dick op 13-11-2017

  “Bijzonder mooie route langs de stupa's”

  Het is niet groot, maar ik vond dit wel een van de mooiste bezienswaardigheden. Vooral het weidse gevoel trok mij erg aan. Je kunt er met de auto omheen rijden waardoor je langs diverse bijzonder mooie uitkijkpunten komt. Ik zou ondanks dat veel mensen wel met een gewone personenauto hier gaan rijden, wel een auto met high clearance aanbevelen omdat de weg erg hobbelig is en slecht onderhouden.

 • Sanne op 12-11-2017

  “Monument Valley”

  Wij hebben hier een tour geboekt en vonden dit absoluut de moeite waard. Je wordt hier door een navajo indiaan dieper het park mee ingenomen en je ziet dingen die je vanuit je eigen auto niet zou kunnen zien.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Monument Valley reiservaring en tips!

Ben jij in Monument Valley geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief