Arches National Park (Utah): bezienswaardigheden & tips voor National Parks Arches

Arches National Park (Utah): bezienswaardigheden & tips voor National Parks Arches

Arches National Park is een bijzonder park met door de natuur gevormde rotsbogen. Vanwege de vele kilometers aan wandelpaden en steile rotsen is het park erg geliefd onder wandelaars en klimmers.

Door , laatst bijgewerkt op 30 december 2022
6 minuten lezen

Waar staat Arches National Park bekend om?

Op geen andere plek in de wereld zijn er zoveel natuurlijke rotsbogen als in het (relatief kleine) Arches National Park in Utah, Amerika. 300 miljoen jaar geleden was dit gebied nog een zee, maar de vlakte is door de tijd heen volledig opgedroogd. Het enige wat overbleef was zout, wat bedekt werd door zand.

Dit leidde tot het verstenen van de onderste lagen. De zoutlagen konden het gewicht niet dragen en uithollingen begonnen te ontstaan. Het zorgde er uiteindelijk voor dat inmiddels meer dan 2.000 rotsbogen zijn gevormd. Het maakt het Arches National Park tot één van de meest bijzondere parken ter wereld.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizenBekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizenBekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellenBekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizenBekijk aanbiedingen

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van het park vind je direct na de ingang. Dit centrum is het hele jaar toegankelijk met uitzondering van 25 december. In de wintermaanden zijn de openingstijden korter en is het centrum geopend van 9.00 tot 16.00 uur. In de andere seizoenen worden de openingstijden verlengd.

In het bezoekerscentrum is er elk half uur een kort en oriënterend programma over het park. Meer over de historie van het park vind je terug in het museum en tijdens de tentoonstelling. Eveneens is er de mogelijkheid om boeken en kaarten over het park te kopen.

Delicate Arch Trail

De Delicate Arch is de bekendste boog van het Arches National Park. De boog heeft een breedte van ruim 10 meter en gaat 14 meter de lucht in. Een stevige wandeling en klimtocht is nodig om de boog te bereiken. Onderweg overbrug je een flink hoogteverschil en is er ook geen schaduw aanwezig. Voldoende watervoorraad is dan ook geen overbodige luxe op deze tocht. De lastige klim is absoluut de moeite waard. Je wordt hier beloond met fenomenale uitzichten.

Arches National Park Delicate Arch, Arches National Park

Zonsondergang bij de Delicate Arch.

Double Arch

Een andere bekende plek in het Arches National Park is die bij de Double Arch. De grootste boog heeft hier een opening van 45 meter en de kleinere boog een opening van 37 meter. Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 400 meter lopen naar de dubbele bogen. Er zijn hier geen hekken aanwezig, dus je kunt helemaal onder de bogen doorlopen als je wilt. De Double Arch heb je misschien ook voorbij zien komen in de film Indiana Jones and the Last Crusade.

Meer redenen waarom de Double Arch zo populair is:

 • Al zichtbaar vanaf de parkeerplaats.
 • Ook toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.
 • Startpunt voor het maken van hikes op verschillende niveaus.
Double Arch, Arches National Park

Landscape Arch

Devils Garden is één van de populairste plekken in het park. Hier vind je één van de grootste bogen ter wereld. De Landscape Arch heeft een breedte van 88 meter en is ruim 32 meter hoog. Het is één van de langste natuurbruggen ter wereld. Andere opvallende bogen in Devils Garden zijn de Tunnel Arch en de Pine Tree Arch.

Naar de Landscape Arch toe hiken? Kies dan een van deze trails:

 • Devils Garden Trailhead
 • Devils Garden primitive loop trail
 • Spur trail to pine tree and tunnel arch
Landscape Arch, Arches National Park

Courthouse Towers

Het Arches National Park is een walhalla voor actievelingen. Er zijn vele wandelroutes en klimkilometers voor de actieve wandelaar en klimmer. Eén van de routes is Park Avenue Trail. Opmerkelijk op deze route zijn de steile rotswanden, bestaand uit rood zandsteen. Aan het einde van deze route doemen de imposante Courthouse Towers op. Vanaf dit uitkijkpunt heb je zicht op meerdere schitterende rotsformaties.

Courthouse Towers, Arches National Park

Park Avenue met rechts de Courthouse Towers.

Balance Rock Trail

Dit reusachtige rotsblok lijkt elk moment van zijn voetstuk te gaan vallen. Gelegen op een voetstuk bestaand uit zacht zandsteen balanceert dit imposante rotsblok met een gewicht van drie miljoen kilogram.

Balance Rock, Arches National Park

Fiery Furnace gebied

De zogenaamde Fiery Furnace vormt een doolhof van zandstenen rotswanden die vooral weggelegd voor de meer ervaren klimmers. Een vrij koel gebied, dat met een Ranger bezocht kan worden. Wil je een tocht met een Ranger maken? Reserveer dan op tijd: minimaal vier dagen van tevoren.

Tijdens een drie uur durende wandeling geeft de Ranger de nodige informatie over het gebied. Nauwe doorgangen, smalle kloven en lastige passages maken dit tot een uitdagende wandeling voor ervaren klimmers.

Fiery Furnace, Arches National Park

Skull Arch in het Fiery Furnace gebied.

Natuurlijke habitat

Er is een overvloed aan wilde dieren in het Arches National Park. Veel inheemse diersoorten kunnen gespot worden tijdens een tocht door het park, waaronder:

 • De rode vos
 • Poema’s
 • Ratelslangen
 • Hagedissen
 • Adelaars

Niet alleen dieren domineren het landschap, maar ook vele plantensoorten. Cactussen, mossen, pijnbomen en andere planten geven het landschap aanzicht.

Arches National Park

Hagedis in het Arches National Park.

Arches National Park – Hoe kom je er?

Het park heeft één ingang, die gelegen is aan de zuidkant van het park. De ingang is gelegen aan de UT-191. Vanaf de toeristische plaats Moab is het 8 km rijden. In het park loopt een weg 29 km noordwaarts. Hier zijn twee korte zijwegen aan verbonden.

Een vlucht naar Salt Lake City of Las Vegas is de meest logische keuze voor een bezoek aan Arches National Park. Voor tussen de €500 en €900 heb je een vliegticket naar Las Vegas vanuit Amsterdam, Düsseldorf of Frankfurt, of voor tussen de €600 en €900 een vliegticket naar Salt Lake City.

Wil je met een camper reizen door Amerika? Deze boek je eenvoudig hier bij Travelhome, specialist in camperreizen en onderdeel van de ANWB.

Voor huurauto’s in alle soorten en maten – en 100% verzekerd! – moet je hier bij Sunny Cars zijn.

Voor complete flydrives naar West-Amerika en Arches National Park kun je terecht bij TUI en ANWB Vakanties. Camperreizen naar West-Amerika vind je bij Tenzing Travel, SNP Natuurreizen en 333TRAVEL. Bij deze laatste aanbieder kun je ook je eigen rondreis naar West-Amerika samenstellen met bouwstenen. Ideaal voor als je je eigen rondreis wilt bepalen en bijvoorbeeld ook de Grand Canyon wilt bezoeken en een stuk van de route 66 wilt rijden.

Wil je een groepsrondreis naar West-Amerika boeken? Kijk dan bij Djoser of Sawadee.

Wat is de beste maand om Arches National Park te bezoeken?

Een bezoek aan het Arches National Park is het meest geschikt in het voor- of najaar. In de zomermaanden lopen de temperaturen regelmatig op tot boven de 35 graden Celcius. In de avond is de kans groot op zware stormen. In de winter is er vaak matige tot strenge vorst met kans op sneeuwval. Door gladheid zijn wandelpaden en wegen onbegaanbaar. In de lente en herfst zijn de temperaturen een stuk aangenamer. De temperatuur varieert sterk van 0 tot 25 graden Celcius.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizenBekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizenBekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellenBekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizenBekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

11 Arches National Park reiservaringen en tips

 • John op 13-07-2019

  “mooi, mooier, mooist”

  Instappen in de blauwe Dreamliner van Neerlands luchtvaarttrots geeft mij altijd een gevoel van: "De vakantie begint".
  Niet alleen de bestemming maar zeker ook de reis telt en die begint toch echt als ik aan boord verwelkomt wordt door het altijd vriendelijke en klantgerichte personeel. Soepel worden we naar Salt Lake City gevlogen waar de in Nederland gehuurde auto al op de luchthaven staat te wachten. Geen tijd te verspillen. Nu direct naar het hotel downtown Salt Lake City waar een korte nacht wordt doorgebracht. De volgende ochtend om 5 uur opstaan voor de reis naar Arches National Park en alles wat we ondertussen tegenkomen. We zijn nog maar net de stad uit of de oeh's en aah's zijn niet van de lucht. De brede langgerekte wegen leiden ons langs strakke vergezichten die ik alleen van de tv ken. Bergketens doemen uit het schilderachtige landschap op alsof ze met een afstandsbediening op verzoek worden opgestuwd. De vlakke vlakten met hun roodbruine kleuren worden afgewisseld met de groene kleur van een diversiteit aan vegetatie met continue op de achtergrond de gebergten met de wit besneeuwde toppen. Een onbegrijpelijk contrast van kleuren gezien het feit dat het bijna 40 graden is waar wij rijden. Onze eindbestemming is het park met de uit de rotsen gesleten bogen (Arches). Met slechts weinig fantasie zie je onderweg de kuddes bizons grazen terwijl op de fijn getekende bergranden de silhouetten van indianen opdoemen met daaronder op de vlaktes de cowboys die hun ding doen. Gelukkig wordt hier, behalve met een fototoestel niet meer geschoten. Hier begrijp je beter wat zich hier allemaal in een koloniaal verleden moet hebben afgespeeld. In deze caleidoscoop van kleuren en met een temperatuur die je al snel naar een frisse duik doen verlangen zie je waar de mooiste ansichtkaarten hun ontstaan hebben gevonden. Mooier kunnen de plaatjes niet worden......toch?
  Plots worden we opgeschrikt door de onmiskenbare stoomfluit van een locomotief die een zeventig tal aan wagons door het rauwe landschap sleurt. Je vraagt je af waar dat naartoe moet. Na de grote stad hebben we geen dorp of zelfs nederzetting meer gezien en we zijn al ruim 2 uur onderweg. Nog een paar uurtjes doorzetten terwijl alle bekende nummers uit " once upon a time in de west" uit de luidsprekers in de auto knallen. Een perfecte combinatie van belevenissen. Aangekomen bij het park waar we $30 per auto betalen voor de entree rijden we als een tour de France karavaan de bergen op om uiteindelijk te parkeren bij ons doel. Als we de airco omgeving uitstappen zijn we blij dat we genoeg te drinken hebben meegenomen en voorzien zijn van de hoogst noodzakelijke hoofddeksels. Dat wordt hiken in de zinderende hitte. Al snel zien we de eerste van ongeveer 2000 in het park aanwezige arches. Leve het tijdperk van de digitale fotografie want met de ouderwetse filmrolletjes hadden we direct rechtsomkeerd kunnen maken omdat die dan waarschijnlijk bij deze eerste boog al waren volgeschoten. We lopen, glijden en klimmen ons een weg door het park. Voor mensen die slecht ter been zijn is dit een onbegonnen missie. Na nog tig arches en de meest waanzinnige uitzichten keren we bijna vol ongeloof terug naar de auto. Hoe leggen we dit thuis uit? We komen al snel tot de conclusie dat dat een onmogelijke opdracht is. Het gaat hier niet om alles wat je vastlegt op de gevoelige plaat maar vooral om wat je niet kunt vastleggen. Een belevenis waarbij superlatieven niet kunnen weergeven wat je bedoelt. Al die verschillend gekleurde lagen gesteente die in de loop van miljoenen jaren door moeder natuur in de rotsen zijn getekend en nu als een horizontaal dopplereffect het landschap vervolmaken terwijl je daar bijna ontroerd met je geliefde naar staat te kijken met de daarbij behorende sentimenten......... Tja, leg dat thuis maar eens uit. De reis gaat verder en we stoppen bij de Colorado river voor een verfrissend pootje baden. De waarschuwingsbordjes op de oevers geven waarschijnlijk niet voor niks aan dat zwemmen in dit snelstromend water gevaarlijk is. Gelukkig hebben we bij het stadje Moab op de prairie een tent gehuurd bij " Under Canvas" . Deze vorm van glamping overtreft al onze verwachtingen. De goed ingerichte tent en het vriendelijke personeel zorgen voor een buitenleven ervaring in een ruige westernomgeving. De bbq met alle bijbehorende gereedschappen, bestek en sauzen zijn kosteloos. Gelukkig hebben we zelf aan het voedsel gedacht en al snel liggen de hamburgers op de grill om ons van de benodigde energie te voorzien. Per tent voor 4 personen betaal je $180 voor 1 nacht en het is elke dollar waard. Terwijl 's avonds een live zanger ons vermaakt bij het kampvuur begint de vermoeidheid ons te pakken te krijgen en we gaan naar de prima bedden in de tent. De marshmallow,s zijn voor niets geroosterd. De volgende ochtend word ik om 4 uur wakker en ga een eindje wandelen. De koffie is al gezet in de " receptie" tent dus ik wacht op mijn reisgenoten die wakker worden terwijl de nacht door de ochtend wordt verdreven. We pakken wat stoelen en lopen naar de mooiste plek om de zonsopkomst af te wachten. Het kleurenpalet wat hierbij ontstaat veroorzaakt een oorverdovende stilte............. De zon lijkt vanachter de bergen uit te barsten in een kleurrijke vuurspuwende explosie. Mooier wordt het niet .........toch? Bijna helaas komt de zon toch weer op en we moeten dit spektakel achter ons laten. Volgende locatie is Dead horse caynon. Hierboven is beschreven dat de uitzichten en vergezichten niet beter kunnen worden. Dat is een vergissing geweest als je deze locatie hebt bezocht. Op 300 meter diepte meandert de Colorado river zich door een landschap wat buitenaard is. Elke foto die hier gemaakt wordt lijkt gefotoshopt in een nog niet uitgevonden methode. Je kunt verliefd worden op iets wat niet menselijk is..........mooier kon het echt niet worden. Ik zeg "gaan"!!

 • Linda op 11-05-2019

  “Arches National Park”

  Gewoon in 1 woord GEWELDIG!! Je moet er wel wat voor over hebben kwa lopen om het te kunnen bewonderen. Maar als je er eenmaal bent... voor iedereen een aanrader!!! We hadden gelukkig erg mooi weer (eigenlijk een beetje te warm aangezien het een beste klim is om ernaar toe te kunnen) het is wel aan te raden om zo vroeg mogelijk te gaan. Dus ongeveer 07:00 aanwezig te zijn.

 • Rilana Ruissen op 09-05-2019

  “Snel saai”

  Arches Nationaal Park was niet helemaal mijn ding. Na het zien van een paar bogen vond ik het zelfs saai worden. De wandeling naar Delicate Arch en het uitzicht is wel tof, maar zelfs vroeg in de ochtend krioelde het al van de toeristen. Als je graag naar dit park wil gaan, dan zou ik het wel 's ochtends bezoeken. Niet alleen vanwege de vele toeristen, maar ook vanwege de warmte!

 • Marc op 07-05-2019

  “Woestijnlandschap met verschillende kunstwerken.”

  Een bezoek aan Arches national park is zeker de moeite waard. Het is er in de zomer wel erg warm en wij vonden het dan ook wel wat pittig soms om bij de te bezichtigen Arch te komen zonder ons helemaal zeiknat te zweten. Je loopt vaak wel een stuk vol in de zon, maar de uitzichten zijn dan wel weer de moeite waard. Even doorbijten en dan snel weer terug naar de airco!

 • Marielle Hartog op 24-04-2019

  “De woestijn waar je wil wezen.”

  Arches NP was voor ons het eerste gedeelte in de woestijn. Wat een warmte! Maar, echt onmisbaar. Je kunt hier een wandeling doen die meer op een speurtocht lijkt. Van te voren moet je je aanmelden en vol=vol. Ik weet zo niet meer hoe de wandeling heet, maar als je het omschrijft weten zij het wel. Tijdens de wandeling loop je tussen de rotsen en stenen en moet je op zoek naar kleine pijltjes. De pijltjes wijzen je de weg en als het allemaal goed gaat, kom je na een tijd aan het einde. Geen paniek, van te voren schrijf je je gegevens op en als je rond 16u nog niet terug bent, gaan ze je zoeken en vinden ze je sowieso. Spannender kan niet toch? Was een hele gave ervaring!

 • Helma Mittertreiner op 29-11-2017

  “De natuur is hier geweldig en groots...”

  Wanneer je een annual parken pass hebt, dan kun je in veel parken van Amerika terecht. Deze pas kost $80 maar dat haal je er gemakkelijk uit wanneer je meerdere nationale parken gaat bezoeken. Ook bij het Arches National Park kun je met deze pas terecht.
  Het park beslaat een groot gebied en heeft meerdere punten waar een rotsformatie is. Iedere formatie heeft een naam. In de beschrijving, die je bij de entree krijgt, staat de route en de naam van de formatie. Ikzelf vond de bogen het mooist en het meest indrukwekkend. Het is ongelooflijk hoe de natuur deze formatie geformeerd heeft door de water- en winderosie.

 • Jordy (JOAT Travel) op 26-11-2017

  “Uniek Park, perfect voor een dagtrip”

  Arches is een prachtig park met uniek uitgeslepen arches die je nergens anders ter wereld kunt vinden. ook dit park wordt door de national park service uitstekend onderhouden. Ook personen die slecht ter been zijn of niet ver of lang kunnen lopen kunnen in dit park toch genieten van de prachtige Arches. ben je sportief aangelegd kun je ook langere hikes maken om dicht bij de arches te komen. Uit eigen ervaring heb je aan 1 dag genoeg om dit park eens goed te bekijken. verblijf in green river of moab als je dichtbij het park wilt overnachten.

 • Sandra op 23-11-2017

  “Double O arch is prachtig”

  De arches Np is prachtig, het lijkt wel alsof je duizenden jaren terug gaat in de tijd.
  Veel mensen hiken naar het boegbeeld van Utah; delicate arch.
  De route schijnt pittig te zijn doordat je weinig schaduw hebt en daardoor een tijd in de felle zon aan het lopen bent.
  We hebben deze hike overgeslagen omdat we niet met massa's mensen naar deze arch wilde lopen.
  De arch is van een afstand ook te zien op andere plekken, waarvoor je niet 3 uur hoeft te lopen.

  We hebben de hike gedaan naar de Double O arch. Niet te vergissen met de double arch...
  Er zitten op deze route naar de Double O nog een paar andere arches; waaronder de double.
  De route is soms best pittig, je moet een beetje klimmen. Maar het is absoluut goed te doen.
  We waren ongeveer 1.5 uur bezig om er te komen.
  Eenmaal daar heb je een prachtig uitzicht over de vallei en het mooiste, je bent er alleen.
  Geen massa's mensen met statieven en grote camera's wat mooie plaatjes schieten lastig maakt.
  We waren onwijs onder de indruk van hike, al kwam het maar omdat we geen idee hadden waar we naar toe liepen.

  Natuurlijk zie je de delicate arch overal en is hierdoor je interesse wel gewekt om deze arch ook van dichtbij te bekijken, maar de andere arches zijn net zo mooi, al dan niet mooier! Onderschat de rest van het park niet, en ga niet als een schaap in hordes mee op de gebaande paden.

 • Bart Ruis op 12-11-2017

  “Delicate arche”

  In het arches national park kun je een lange wandeling maken naar de delicate arche. Mooie glad gesleten, gelaagde gesteentes met een enorme grote vrijstaande boog van gesteente zijn het eindpunt van de wandeling. Het is er prachtig en je loop contant over de gladde stenen waardoor de wandeling goed te doen is. door de hitte is het wel erg zwaar, het kost je ongveer 3 uur om deze wandelin te doen.

 • Hubert op 10-11-2017

  “Moab en zijn prachtige omgeving”

  Rondom Moab is veel te zien en te beleven. Een hoogetpunt hierval is het Arches national Park. Je kunt hier zelf mooie wandelingen maken langs Park avenue, de Delicate arch en de double-arch. Je hebt hier telkens prachtig uitzicht met de telkens verschillende invallen van de zon. Een aanrader is een wandeling met een ranger van het park bij Fiery Furnace. Je loopt hier met een kleine groep door de smalle kloven van de gesteentes, een echte beleving.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Arches National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Arches National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief