Kampot & Kep (zuid Cambodja): reisinformatie, tips & ervaringen

Kampot & Kep (zuid Cambodja): reisinformatie, tips & ervaringen

Kampot en Kep zijn twee plaatsjes dicht bij elkaar in het zuiden van Cambodja. Kep ligt aan zee en Kampot iets er vanaf. Kep is een geliefde kustplaats voor Cambodjanen; Kampot een gemoedelijk rivierstadje met Franse invloeden.

Door , laatst bijgewerkt op 5 juni 2023
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Kampot
 2. Bokor Hill Station
 3. De omgeving van Kampot
 4. Peperplantages en rijstvelden
 5. Kep
 6. Koh Tonsay (Rabbit Island)
 7. Reizen naar Kampot & Kep
 8. Beste reistijd Kampot & Kep
 9. Reiservaringen en tips

Waar staan Kampot & Kep om bekend?

Los van de fijne stadjes zelf en de ligging aan zee op vier uur afstand van hoofdstad Phnom Penh, vergroot het nabijgelegen platteland nog eens de aantrekkingskracht van Kampot en Kep. Het zijn fijne, authentieke bestemmingen om het echte Cambodja te beleven. Wat ons betreft een verplichte tussenstop tijdens elke Cambodja rondreis!

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Het gemoedelijke rivierstadje Kampot

Kampot was, voordat Sihanoukville tijdens de Vietnamoorlog een havenstad werd, de belangrijkste havenstad van Cambodja. Kampot ligt vlakbij de Vietnamese grens aan de Kampot rivier, op enkele kilometers van de Golf van Thailand. Het is zo’n typisch slaperig rivierstadje met huizen in oude, vervallen Frans koloniale bouwstijl. Sommigen ervan vormen nu leuke restaurants, barretjes of boetiekholletjes (prima opties al vanaf enkele tientjes per nacht).

Kampot ontwikkelt zich langzaamaan tot een populaire toeristenplaats, maar blijft voorlopig een relaxte vibe houden. Toen Cambodja een kolonie van Frankrijk was, woonden er vrij veel Fransen in Kampot. De gebouwen en huizen van toen zijn nu veelal afgebladderd, maar geven Kampot wel een typisch sfeertje. Dankzij de Franse invloeden behoren croissantjes, wijn en zelfs fondue (in het Auberge du Soleil restaurant) hier tot de mogelijkheden. Ook pizza’s, burgers, espresso en zelfs tapas staan op het menu. Het decor van de stad is het Bokorgebergte, waarvan de bergtoppen de mist in prikken.

De rivier bij Kampot

De rivier bij Kampot.

Kampot

Kampot in de avond.

Accommodatietips voor Kampot: de schitterende, aan de rivier gelegen Vila Vedici (incl. zwembad, v.a. €28), het mooie boetiekhotel The Columns (v.a. €45), of de supergoedkope maar fantastische Kampot Cabana (v.a. €11).

Bokor Hill Station

Bokor Hill Station was een verlaten spookstadje op de top van de Bokor Hill in het Bokor Hill National Park. Tegenwoordig zijn Chinese investeerders de plek aan het opfrissen en moderniseren, waardoor het zoetjes aan zijn oude, duistere charme begint te verliezen. Deze berg was tijdens de kolonisatie een populaire plek onder de Fransen om te verblijven.

 • Dit kwam door de frisse zeewind die er voor zorgde voor een aangename temperatuur en hen herinnerde aan de zomers in Frankrijk. Ze besloten een luxe vesting te bouwen op de berg. Er kwam een postkantoor, katholieke kerk, watertoren, school, hotel en casino.
 • In 1940 werd de Bokor Hill verlaten vanwege de opkomende oorlog tussen de strijdende Vietnamezen en de Franse kolonisten. In 1970 werd de berg definitief verlaten door de opkomst van de Rode Khmer. De Rode Khmer gebruikte de berg uit strategisch oogpunt: de berg was moeilijk te bereiken en vanaf de berg had je goed zicht over de Golf van Thailand.

In 1979 werd Cambodja door Vietnam bevrijd van de Rode Khmer. Er werd heftig gevochten op de berg. De kogelgaten in het hotel en de kerk zijn hier het bewijs van. Je kunt Bokor Hill bezoeken door een georganiseerde tour te boeken bij een reisbureau of hotel, maar je kunt er ook zelf met een huurscooter naartoe.

Bokor berg

Verlaten kerk op de top van Bokor berg.

De omgeving van Kampot: platteland, grotten en een geheim extra

Een dagje met de scooter rondrijden op het platteland buiten Kampot is een genot. Overal zwaaien vriendelijke locals vanaf hun fiets of de veranda’s van hun simpele houten huisjes. Vooral de stoffige landweg richting Kep is prachtig.

 • Rondom Kampot liggen ook enkele bijzondere grotten en een ‘secret’ lake. De grotten werden tijdens de overheersing van de Rode Khmer gebruikt als schuilplaatsen. Je kunt voor €1 een grot bekijken. De grotten zijn donker, maar er gaat een gids met je mee.
 • Het ‘secret’ lake ligt vlakbij de grotten. Dit meer wordt als geheim beschouwd, omdat de locals naar dit meer gingen om ‘geheime’ activiteiten te verrichten. Zo kwamen mannen hier met hun minnaressen. Tegenwoordig is het meer niet meer zo geheimzinnig: je kunt hier eten, kanoën en genieten van de zon.
Boer op het platteland bij Kampot

Jonge Cambodjaanse boer op weg naar zijn boerderij bij Kampot.

Het platteland rondom Kampot

Het platteland rondom Kampot. Foto door Peter Verburg.

Peperplantages en rijstvelden

Rondom Kampot vind je kwalitatief goede peperplantages. Tijdens de Franse kolonisatie werden er veel peperplantages rondom de stad geplant. Deze ‘Kampot Pepper’ was erg beroemd, vooral in Europa. In de luxe restaurants in Frankrijk stond altijd een peperstel met peper uit Kampot op tafel.

Je kunt de peperplantages bezoeken door een georganiseerde tour te boeken in een reisbureau, hostel, hotel of guesthouse. In combinatie met andere activiteiten rondom Kampot kost dit ongeveer €15. Je kunt ook een tuk-tuk aanhouden en hem vragen of hij je naar de peperplantages brengt, of er zelf heenrijden met een gehuurde scooter.

Waar staat Kep om bekend?

Kep is een plaats aan de kust die ongeveer 20 km verwijderd ligt van Kampot. Kep staat bekend om mooie zonsondergangen en verse seafood. Kep is geliefd bij Cambodjaanse toeristen, maar je vindt hier voornamelijk Europese restaurants. Op de krabmarkt daarentegen vind je typisch zuid-Cambodjaans voedsel. Je kunt hier verse krab eten. De krabben, die in kooien in zee in leven gehouden worden, worden per direct uit hun kooien gehaald en vers voor je bereid. Naast krab kun je hier ook andere zeevruchten eten, terwijl je uitkijkt op de golvende zee.

De krabmarkt bij Kep

De krabmarkt bij Kep.

Visserboten bij Kep

Visserboten bij Kep.

Accommodaties in Kep hebben vaak mooie uitzichten op zee. Je vindt er prima hotels & resorts vanaf zo’n €20. Tip: het fijne, goed gelegen Saravoan-Kep Hotel (v.a. €28) en het luxe Veranda Natural Resort (v.a. €90).

Koh Tonsay (Rabbit Island)

Koh Tonsay – ook wel Rabbit Island genoemd – is een Cambodjaans eilandje dat op ongeveer 20 minuten varen van de kust bij Kep ligt. Het eiland is erg klein en onontwikkeld: er zijn geen wegen en van elf tot acht uur ’s nachts zijn er slechts beperkte elektriciteit- en watervoorzieningen. Op Koh Tonsay wonen een paar families die in het verleden de enige aanwezigen waren op het eiland.

 • Het toerisme op Koh Tonsay staat nog in de kinderschoenen, maar je kunt er prima verblijven in simpele strandhutjes. Deze kosten ongeveer €10 per nacht.
 • Verder kun je het eiland te voet verkennen, maar vraag dan wel een local mee zodat je niet verdwaald. Het eiland bestaat namelijk voornamelijk uit oerwoud. Je kunt ook de andere eilanden rondom Koh Tonsay ontdekken en gaan snorkelen.
 • Een bootje huur je door een visser of local te vragen of hij je een paar uurtjes de omgeving wilt laten zien. Dit kost ongeveer €15 per boot.
Rabbit Island

Baai bij Rabbit Island.

Kampot & Kep – hoe kom je er?

Kampot & Kep zijn gemakkelijk te bereiken vanuit de rest van Cambodja. Er gaan verschillende bussen vanuit hoofdstad Phnom Penh die er zo’n 3,5 tot 5 uur over doen. Een enkele busticket naar Kampot & Kep kost ongeveer €12. Het is vanuit Kampot & Kep ook mogelijk om de grens naar Vietnam over te steken. Een georganiseerde Cambodja-reis die Kampot en/of Kep aandoet vind je o.a. hiér bij Van Verre en hiér bij Riksja Cambodja.

Beste reistijd Kampot & Kep

De beste periode om naar Kampot & Kep te reizen is van november t/m februari. Dit is de droge periode van het jaar. Je hebt dan de meeste kans op mooi zonnig weer.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

10 Kampot & Kep reiservaringen en tips

 • Herma Luiten op 20-05-2019

  “Relaxt dorpje in een prachtige omgeving”

  Ik vond Kampot een van de meest relaxte plekjes in Cambodja! Het is een heerlijk dorpje aan een rivier en met een prachtige omgeving. Die moet je dan ook zeker verkennen! Wij deden een dagtourtje naar het Bokor National Park. Het was vrij mistig bovenin de bergen, maar dat gaf juist een extra mysterieuze sfeer rondom de oude vervallen gebouwen die je er tegenkomt uit de tijd van de Franse bezetting. We bezochten ook een prachtige waterval. Vanaf de rivier (met een boottocht) kun je de geweldige zonsondergang bekijken, ook een aanrader! Ook huurden we een tuktuk, die ons door het platteland reed langs allerlei kleine dorpjes. Ook langs de peperplantages waar Kampot bekend om staat. Uiteindelijk kwamen we uit in Kep, waar we heerlijke krab hebben gegeten op de krabmarkt. Supervers! Je kunt in Kampot ook heerlijk eten op de nachtmarkt.

 • Joyce Sinnaeve op 17-05-2019

  “relaxen langs het water”

  Kampot is één van mijn favoriete plaatsen in Cambodja. Hier kan je perfect tot rust komen en toch nog genoeg te doen hebben om je niet te vervelen. Probeer zeker langs het water te logeren; zodat je smorgens kan opstaan met een frisse duik. In kampot waren er enorm veel projecten te vinden die de locale bevolking steunen. Yoga voor een goed doel met een vers ontbijt wat wil je nog meer. Je huurt best een scooter om op verkenning te gaan (6 usd per dag). Een topper is om de bergen in te rijden en bokor mountain te bezoeken en te verdwalen in een overwoekerende jungle met oude gebouwen. Als je dan nog een beetje verder de bergen inrijdt kom je bij prachtige watervallen terecht (waar wij helemaal alleen waren, verspreid over drie levels). Ga zeker ook een kijkje nemen bij de zoutvelden bij zonsondergang!

 • Freya de Weijer op 09-05-2019

  “Een echte aanrader!”

  Kampot mag je eigenlijk niet missen als je door Cambodja reist, wij hebben hele mooie herinneringen aan deze plek.
  Kampot staat bekend om de Bokor mountain waarbij je met een scooter of tuktuk door de jungle naar de top kan afreizen om vervolgens verlaten (spookachtig) panden kan bezichtigen zoals een kerkje, een casino en het oude treinstation. Dit is een hele bijzondere ervaring. Naast Bokor Mountain is het zeker de moeite waard om naar de andere kant van de stad af te reizen om naar de Peperplantage te gaan dat gerunt wordt door Franse eigenaren. Hier worden gratis rondleidingen gehouden, heel bijzonder!

 • Patrick van der Linde op 27-04-2019

  “Zeker niet zo hip als wordt gezegd”

  Kampot werd aan ons beschreven door reizigers als het Pai van Cambodja. Pai is een heel hip en leuk backpackersplaatsje in het noorden van Thailand, daar vonden we het geweldig dus besloten we ook naar Kampot te gaan. We waren echter best wel teleurgesteld. Alhoewel Kampot zeker een leuke plek is waar je heerlijk in de omgeving kunt scooteren vonden wij het zeker geen hip backpackersplaatsje. Ook hier zijn verhalen dat de Chinezen willen investeren, laten we hopen dat Kampot zichzelf kan ontwikkelen want er zit wel zeker potentie in deze plaats. Ik zou het je ook zeker niet afraden om Kampot te bezoeken al is het al alleen om de Bokor Hill op te rijden. Over Kep voelde wij ons hetzelfde. Het is zeker een leuk plekje om even te bezoeken maar veel tijd hoef je er niet in te steken.

 • Nicole op 13-04-2019

  “Supertoffe plaatsjes voor een paar dagen”

  Kampot was mijn eerste ervaring met Cambodja: een Durian-monument, de supertoffe locatie Bokor Hill station in het gelijknamige nationale park, een vuurvliegjes boottocht (die je kunt overslaan, volgens mij was het nep), met de tuktuk door de afgelegen gebieden, de vismarkt en het strand van Kep, happy pizza in Kampot, de peperplantages en zoutvelden... Je kunt gemakkelijk een paar dagen vullen in deze relaxte plaatjes met goedkoop en lekker eten.

  Houd er wel rekening mee dat er buiten de hoofdweg buiten de bebouwde kom geen verharde wegen zijn. Dat is dus wel pittig scooter rijden. Met een tuktuk schudt je al flink door elkaar, goed om te weten!

 • Veerle Schellen op 08-04-2019

  “Heerlijke sfeer! ”

  Met een scooter heb ik de omgeving van Kampot en Kep bezocht. In Kampot vond ik het Bokor National Park erg leuk om doorheen te rijden en de weg was goed te doen. Ook ben ik een dag naar de Pepper farm, secret lake, cave temple en salt field geweest. Dit heb ik met een tour gedaan omdat ik wat meer informatie wilde over de verschillende plekken. Ik was alleen en ben bij een gids achterop de scooter mee geweest. Erg leuke ervaring!

  In Kep ben ik naar het National Park en naar de crab market geweest. Het national Park vond ik niet super bijzonder, maar de markt was erg leuk en de krab die ik daar heb gegeten was heerlijk!

 • Niels Verhoeven op 30-12-2017

  “Be a Mad Monkey by driving a scooter”

  Er is maar 1 onbetwistbare tip voor Kampot... Huur een scooter en trek eropuit! Er is een National park waar je een mooie, oude kerk kunt bezoeken, een oud casino (heeft ook dienst gedaan in een James Bondfilm) en eigenlijk is de hele omgeving prachtig. De weg hiernaartoe is er al een om je ogen flink de kost te geven. Kies zelf hoe lang je waar blijft en maak er een lekker dagtochtje van. Verder ben ik een enorm fan van de Mad Monkeyketen. Het voelt hier als thuiskomen en er liggen overal nieuwe sociale contacten op de loer. Ze hebben dit concept enorm goed uitgewerkt en het is ook echt een verrijking van Kampot.

 • Tim de Vries op 30-11-2017

  “Scooter rijden door de bergen”

  Kampot is een plaatsje net over de grens bij Vietnam en perfect als tussenstop. Er zijn vele eet mogelijkheden en we hebben zelfs Tapas en Gin Tonics kunnen bemachtigen. De volgende dag hebben we 2 scootertjes gehuurd en richting het National Park gereden. Een super mooie rit van 20 kilometer omhoog. Na een heftige regenbui zijn we omgedraaid en richting de peper farm gereden. De hobbelige weg er naar toe bracht ons naar een peper farm waar de bekende 'Kampot Peper' werd gemaakt. Een leuke en leerzame rondleiding waarbij we allerlei verschillende pepers mochten proeven.

 • Tessa op 30-10-2017

  “Huur een scooter”

  Huur een scooter en ontdek de omgeving. Verschillende grotten onderweg te zien. Leuk! Beetje het plattelands.. Kep is echt een vissersdoorje. Hier is ook een markt die je zeker moet zien. De aapjes in de omgeving. Kampot een knus plekje. Tip: doe een blind handschoenen massage

 • Esmee De Boer op 29-12-2015

  “Krab eten!”

  Wij zijn 3 dagen in Kep verbleven in een prachtig resort; Darcia Resort.
  In Kep zelf was het heel rustig. Er zijn prachtige stranden en er is een vlindertuin boven in de bergen.
  Kep betekent krab en dat is er ook vollop te krijgen! We zijn aan het einde van de dag met de tuktuk naar de krabmarkt gereden waar we hebben gezien hoe deze krabben worden gevangen, bewerkt en gelijk worden verkocht.
  Bij deze markt, aan het strand, vind je ook verschillende restaurantjes waar je deze verse krab kunt eten.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Kampot & Kep reiservaring en tips!

Ben jij in Kampot & Kep geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief