Kratie (Cambodja): zoetwaterdolfijnen spotten op de route naar Laos!

Kratie (Cambodja): zoetwaterdolfijnen spotten op de route naar Laos!

Kratie ligt aan de Mekong in het noorden van Cambodja. Het gemoedelijke Mekongstadje ligt op de onder backpackers populaire overlandroute richting Laos. Kratie is bekend vanwege de mogelijkheid om er de zeldzame Irrawaddy zoetwaterdolfijnen te spotten.

Door , laatst bijgewerkt op 28 februari 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Het leven in Kratie
 2. Ontdek het platteland rondom Kratie
 3. Irrawaddy dolfijnen spotten
 4. Reizen naar Kratie
 5. Beste reistijd Kratie
 6. Reiservaringen en tips

Waar ligt Kratie?

Kratie ligt ongeveer halverwege de route van hoofdstad Phnom Penh richting de Cambodjaans-Laotiaanse grensovergang bij Dom Kralor (Cambodja) en Voen Kwam (Laos, vlakbij de geliefde 4000 Islands). De route vanaf Phnom Penh ernaartoe langs de rivier en de vele rubberplantages is al erg mooi.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Het leven in Kratie

In Kratie tikt de tijd langzaam door. De vriendelijke locals leven er met de minuut en lijken zich weinig druk te maken. Kratie is een goed voorbeeld van het authentieke Cambodja. De ligging aan de Mekong zorgt voor een ontspannende, haast slaperige sfeer. Weinig fijner dan in Kratie dan met een koud biertje of een ‘tuk-a-lok’ (vruchtenshake) naar de zonsondergang boven de Mekong te kijken. Aan de rivier vind je meerdere eetstalletjes en drankkraampjes.

 • Het stadje zelf is redelijk onaangetast gebleven tijdens de oorlogen: je ziet er zowel mooie koloniaal Franse huizen als huizen in de traditionele Khmer bouwstijl.
 • Een bezoek aan de levendige markt is een must! In Kratie zijn een aantal prima, simpele, goedkope accommodaties te vinden.
Kratie

De markt in Kratie.

Schoolkinderen op de fiets in Kratie

Schoolkinderen op de fiets in Kratie.

Ontdek het platteland rondom Kratie

In Kratie zelf is behalve het relaxen aan de Mekong niet heel veel te doen, maar in de omgeving des te meer. Het is sowieso leuk om een fiets of scooter te huren in Kratie en de andere slaperige dorpjes langs de oevers van de Mekong te ontdekken. Tussen de rijstvelden in de omgeving liggen ook enkele interessante tempels die per scooter of tuktuktour te bezoeken zijn.

 • Elf kilometer ten noorden van Kratie ligt Phnom Sombok: een tempel tussen weelderig groen op een heuvel.
 • Ook ten noorden van Kratie ligt Sambor; de stad die voor Angkor de hoofdstad van het Khmer-rijk was.
Platteland buiten Kratie

Traditioneel Khmer huis gebouwd op palen, op het platteland buiten Kratie.

Phnom Sombok tempel

De Phnom Sombok tempel.

Irrawaddy dolfijnen spotten

In de Mekong rivier leeft een bijzonder zoogdier: de Irrawaddy dolfijn. Deze dolfijn is roze gekleurd en heeft een platte snuit. De dolfijn is een stuk kleiner dan de zoutwaterdolfijn en heeft een meer worstvormig lichaam. De Irrawaddy dolfijn wordt met uitsterven bedreigd en het aantal neemt nog steeds af. Kampie en Si Phan Don, dat in Zuid-Laos ligt, zijn de enige plekken waar de Irrawaddy dolfijnen nog voorkomen.

 • Kampie ligt zo’n 15 kilometer ten noorden van Kratie. Vanuit Kratie is het mogelijk om met een gehuurde brommer voor ongeveer €8 of met de taxi voor €10 in Kampie te komen.
 • In Kampie huur je een bootje (ca. €10) met schipper die precies weet waar de dieren zich bevinden. Als het water laag staat, is de kans op het spotten van de dolfijnen erg groot.
Irrawaddy dolfijn

Irrawaddy dolfijn bij Kampie.

Kratie – hoe kom je er?

Kratie is vrij gemakkelijk te bereiken overland. Vanuit Phnom Penh is het 7 uur met de bus. Deze rit kost ongeveer €15. Ook vanuit Siem Reap en Stung Treng gaan dagelijkse bussen. Bussen vanaf of naar de grens met Laos doen er ongeveer 3,5 uur over.

Beste reistijd Kratie

De beste tijd om naar Kratie te reizen is tijdens het droge seizoen. Dit is van november t/m februari. In deze periode staat het water niet te hoog waardoor de kans op het spotten van de dolfijnen groter is. Bovendien is het aangenamer om in de zon Kratie en het platteland er om heen te ontdekken.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Kratie reiservaringen en tips

 • Max Gerrits op 17-01-2016

  “Dolfijnen spotten in de Mekong”

  Op doorreis vanuit Laos naar Phnom Penh een dagje gestopt in dt rustige stadje. Er viel niet veel te beleven behalve het dolfijnen spotten. Iets ten noorden van Kratie zwemmen in de Mekong de zeldzame Irrawaddy dolfijnen. Deze dolfijnen zijn anders dan de "standaard"dolfijnen omdat ze een stompe neus hebben. Het schijnt dat dit de enige plek in de wereld is waar ze nog rondzwemmen. Voor een paar dollar vaar je een uur of twee over een breed stuk van de Mekong en als je geluk hebt duikt er af en toe een dolfijn op, meestal wat wel verder van de boot. Dit is toch echt wel hét hoogtepunt van Kratie. Daarnaast kun je nog met een bootje naar een eiland in de rivier waar je kunt fietsen en de lokale bevolking kan zien leven in hun traditionele houten huizen. Leuk vermaak voor een middag. Al met al ben je in een dag of twee wel uitgekeken in Kratie. Persoonlijk vind ik het echt een doorreisstadje.

 • Robyn Tacq op 17-01-2016

  “Suffig dorpje”

  Wij maken een stop in Kratie op onze rondreis door Cambodja. Dit dorpje staat bekend dat je hier de zeldzame Irrawaddy dolfijnen kan spotten. Dit wil ik gelijk even corrigeren door te zeggen dat deze NIET bij Kratie te spotten zijn maar dit bij Kampi is (15 KM noordelijker)

  Kratie is een suffig dorpje aan de Mekong waar niet veel te beleven valt. wel kan je vanaf hier verschillende activiteiten doen. Dolfijnentrip, kajaktrips en zo nog meer. Wij hebben een dag scooter gehuurd en zo de mehkong noordelijk gevolgd tot Sambour (35 KM). Hier kom je ook langs Kampi waar de dolfijnen wel te zien zijn. Je gaat op soort gondelachtige boot met overkapping waardoor je erg dicht bij de dolfijnen kan komen.

  Ook is aan te raden oversteek naar het eiland dat in midden van de mehkong ligt. voor een euro brengen ze je naar de overkant en daar kan je fiets huren waarmee je in uurtje het eind kan rondfietsen en overal begroet wordt door kinderen langs kant van de weg. Hier groeien ook de heerlijkste "pomelo's"

  Aanrader qua eten en drinken is Tokae Restaurant, tegenover de lokale markt. Doordat het tegen over deze markt ligt heb je op terras naast heerlijk eten ook heerlijk vermaak. Vrouwen en meisjes in hun pyjama op de scooter, mensen die veel te veel kopen en daardoor bepakt verder lopen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16143 - reviews totaal

Deel jouw Kratie reiservaring en tips!

Ben jij in Kratie geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief