Laatst bijgewerkt op 4 juli, 2022

Kratie ligt aan de Mekong in het noorden van Cambodja. Het gemoedelijke Mekongstadje ligt op de onder backpackers populaire overlandroute richting Laos. Kratie is bekend vanwege de mogelijkheid om er de zeldzame Irrawaddy zoetwaterdolfijnen te spotten.

Kratie

Kratie ligt ongeveer halverwege de route van hoofdstad Phnom Penh richting de Cambodjaans-Laotiaanse grensovergang bij Dom Kralor (Cambodja) en Voen Kwam (Laos, vlakbij de geliefde 4000 Islands). De route vanaf Phnom Penh ernaartoe langs de rivier en de vele rubberplantages is al erg mooi.

Vliegtickets Cambodja

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Cambodja
V.a. 482

Overnachten in Kratie

Vergelijk alle hotels in Kratie
Bekijk hotels

Het leven in Kratie

Kratie

De markt in Kratie.

In Kratie tikt de tijd langzaam door. De vriendelijke locals leven er met de minuut en lijken zich weinig druk te maken. Kratie is een goed voorbeeld van het authentieke Cambodja. De ligging aan de Mekong zorgt voor een ontspannende, haast slaperige sfeer. Weinig fijner dan in Kratie dan met een koud biertje of een ‘tuk-a-lok’ (vruchtenshake) naar de zonsondergang boven de Mekong te kijken. Aan de rivier vind je meerdere eetstalletjes en drankkraampjes. Het stadje zelf is redelijk onaangetast gebleven tijdens de oorlogen: je ziet er zowel mooie koloniaal Franse huizen als huizen in de traditionele Khmer bouwstijl. Een bezoek aan de levendige markt is een must! In Kratie zijn een aantal prima, simpele, goedkope accommodaties te vinden.

Schoolkinderen op de fiets in Kratie

Schoolkinderen op de fiets in Kratie.

Ontdek het platteland rondom Kratie

In Kratie zelf is behalve het relaxen aan de Mekong niet heel veel te doen, maar in de omgeving des te meer. Het is sowieso leuk om een fiets of scooter te huren in Kratie en de andere slaperige dorpjes langs de oevers van de Mekong te ontdekken. Tussen de rijstvelden in de omgeving liggen ook enkele interessante tempels die per scooter of tuktuktour te bezoeken zijn. Elf kilometer ten noorden van Kratie ligt Phnom Sombok: een tempel tussen weelderig groen op een heuvel. Ook ten noorden van Kratie ligt Sambor; de stad die voor Angkor de hoofdstad van het Khmer-rijk was.

Platteland buiten Kratie

Traditioneel Khmer huis gebouwd op palen, op het platteland buiten Kratie.

Phnom Sombok tempel

De Phnom Sombok tempel.

Irrawaddy dolfijnen spotten

In de Mekong rivier leeft een bijzonder zoogdier: de Irrawaddy dolfijn. Deze dolfijn is roze gekleurd en heeft een platte snuit. De dolfijn is een stuk kleiner dan de zoutwaterdolfijn en heeft een meer worstvormig lichaam. De Irrawaddy dolfijn wordt met uitsterven bedreigd en het aantal neemt nog steeds af. Kampie en Si Phan Don, dat in Zuid-Laos ligt, zijn de enige plekken waar de Irrawaddy dolfijnen nog voorkomen. Kampie ligt zo’n 15 kilometer ten noorden van Kratie. Vanuit Kratie is het mogelijk om met een gehuurde brommer voor ongeveer €8 of met de taxi voor €10 in Kampie te komen. Daar huur je een bootje (ca. €10) met schipper die precies weet waar de dieren zich bevinden. Als het water laag staat, is de kans op het spotten van de dolfijnen erg groot.

Irrawaddy dolfijn

Irrawaddy dolfijn bij Kampie.

Kratie – hoe kom je er?

Kratie is vrij gemakkelijk te bereiken overland. Vanuit Phnom Penh is het 7 uur met de bus. Deze rit kost ongeveer €15. Ook vanuit Siem Reap en Stung Treng gaan dagelijkse bussen. Bussen vanaf of naar de grens met Laos doen er ongeveer 3,5 uur over.

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja
Riksja Cambodja

Zelf je Cambodja reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Beste reistijd Kratie

De beste tijd om naar Kratie te reizen is tijdens het droge seizoen. Dit is van november t/m februari. In deze periode staat het water niet te hoog waardoor de kans op het spotten van de dolfijnen groter is. Bovendien is het aangenamer om in de zon Kratie en het platteland er om heen te ontdekken.

2 Kratie reiservaringen en tips • 33 landen bezocht
  22 reviews
  11 waarderingen

  “Dolfijnen spotten in de Mekong”

  Geplaatst 17-01-2016

  Op doorreis vanuit Laos naar Phnom Penh een dagje gestopt in dt rustige stadje. Er viel niet veel te beleven behalve het dolfijnen spotten. Iets ten noorden van Kratie zwemmen in de Mekong de zeldzame Irrawaddy dolfijnen. Deze dolfijnen zijn anders dan de "standaard"dolfijnen omdat ze een stompe neus hebben. Het schijnt dat dit de enige plek in de wereld is waar ze nog rondzwemmen. Voor een paar dollar vaar je een uur of twee over een breed stuk van de Mekong en als je geluk hebt duikt er af en toe een dolfijn op, meestal wat wel verder van de boot. Dit is toch echt wel hét hoogtepunt van Kratie. Daarnaast kun je nog met een bootje naar een eiland in de rivier waar je kunt fietsen en de lokale bevolking kan zien leven in hun traditionele houten huizen. Leuk vermaak voor een middag. Al met al ben je in een dag of twee wel uitgekeken in Kratie. Persoonlijk vind ik het echt een doorreisstadje.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  6 reviews
  4 waarderingen

  “Suffig dorpje”

  Geplaatst 17-01-2016

  Wij maken een stop in Kratie op onze rondreis door Cambodja. Dit dorpje staat bekend dat je hier de zeldzame Irrawaddy dolfijnen kan spotten. Dit wil ik gelijk even corrigeren door te zeggen dat deze NIET bij Kratie te spotten zijn maar dit bij Kampi is (15 KM noordelijker)

  Kratie is een suffig dorpje aan de Mekong waar niet veel te beleven valt. wel kan je vanaf hier verschillende activiteiten doen. Dolfijnentrip, kajaktrips en zo nog meer. Wij hebben een dag scooter gehuurd en zo de mehkong noordelijk gevolgd tot Sambour (35 KM). Hier kom je ook langs Kampi waar de dolfijnen wel te zien zijn. Je gaat op soort gondelachtige boot met overkapping waardoor je erg dicht bij de dolfijnen kan komen.

  Ook is aan te raden oversteek naar het eiland dat in midden van de mehkong ligt. voor een euro brengen ze je naar de overkant en daar kan je fiets huren waarmee je in uurtje het eind kan rondfietsen en overal begroet wordt door kinderen langs kant van de weg. Hier groeien ook de heerlijkste "pomelo's"

  Aanrader qua eten en drinken is Tokae Restaurant, tegenover de lokale markt. Doordat het tegen over deze markt ligt heb je op terras naast heerlijk eten ook heerlijk vermaak. Vrouwen en meisjes in hun pyjama op de scooter, mensen die veel te veel kopen en daardoor bepakt verder lopen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Kratie reiservaring en tips!

Ben jij in Kratie geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Cambodja rondreis aanbiedingen

Top 3 Cambodja specialisten

Riksja Cambodja

Riksja Cambodja

Stel zelf de Cambodja reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt meerdere groepsrondreizen naar Cambodja aan, incl. combireizen met Thailand, Vietnam en/of Laos én een fietsreis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt een ruim aanbod van zowel groeps-, familie-, als privérondreizen naar Cambodja.
Bezoek website

Meer Cambodja reisorganisaties

Van Verre
Van Verre

Individueel & zelf samenstellen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

O.a. met privégids/chauffeur!
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Cambodja on a budget.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Specialist in individuele Azië-reizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen incl. Thailand & Laos.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Rondreizen op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Cambodja

Alle bezienswaardigheden in Cambodja

Vliegtickets naar Cambodja


Hotels in Cambodja zoeken

Hotels in Cambodja zoeken

Boek je rondreis naar Cambodja

Riksja Cambodja
1. Riksja Cambodja

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Djoser
2. Djoser

Groepsrondreizen incl. combireizen.
Bezoek website

ANWB Vakanties
3. ANWB Vakanties

Scherp geprijsde privérondreizen.
Bezoek websiteBekijk 54 Cambodja rondreizen
Vanaf €123 incl. vliegticket

Vliegtickets Cambodja

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Cambodja
V.a. 482

Volg ons op Facebook