Mondulkiri (provincie): het ongerepte oosten van Cambodja!

Mondulkiri (provincie): het ongerepte oosten van Cambodja!

In het verre oosten van Cambodja ligt Mondulkiri, een provincie vol dik beboste bergen, machtige watervallen en weelderig groene heuvels. Toeristen? Die komen hier bijna niet. Wel leven er nog traditionele stamvolkeren.

Door , laatst bijgewerkt op 28 februari 2023
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Hoofdstad Senmonorom
 2. De stamvolkeren van Mondulkiri
 3. Mondulkiri Elephant Sanctuary
 4. Overnachten in Mondulkiri
 5. Reizen naar Mondulkiri
 6. Reiservaringen en tips

Waar staat de provincie Mondulkiri om bekend?

Hoewel het de grootste provincie van het land is, is Mondulkiri tevens de meest dunbevolkte. Ondanks de toenemende ontbossing is de streek nog altijd een van de grootste bosgebieden van Cambodja. Je vindt er ook nog ongerepte jungle met een rijke variëteit aan flora en fauna, waaronder de imposante watervallen van Bou Sraa en Chrey Thom. Het is voor avonturiers dé regio om te ontdekken, bijvoorbeeld per ‘dirt bike’ of tijdens een trekking door stamdorpen en de jungle.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

De hoofdstad Senmonorom

Het enige noemenswaardige stadje in de provincie is meteen ook de hoofdstad: Senmonorom. Middenin de plattelandsstad – eigenlijk meer een uitgegroeid dorp – liggen twee meren waar je om heen kunt wandelen. Met ongeveer 10.000 inwoners, circa twintig guesthouses, een stuk of tien à vijftien restaurantjes en een handjevol bars valt er verder niet zoveel te beleven. Toch is het uitermate geschikt als basiskamp om de omliggende streek te verkennen.

 • Rondom Senmonorom liggen allerlei dorpjes waar verschillende authentieke stammen wonen. Op de plaatselijke markt kom je al deze bevolkingsgroepen tegen. Hier kopen en verkopen zij hun producten en spullen.
 • Verder vind je in de regio onder meer een olifanten- en wildnatuurreservaat en diverse watervallen, waarvan de Bou Sraa en de Chrey Thom Falls de bekendste zijn.
Senmonorom Bou Sraa waterval, Mondulkiri

De Bou Sraa waterval. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Chrey Thom waterval, Mondulkiri

Chrey Thom waterval.

De stamvolkeren van Mondulkiri

In tegenstelling tot veel ‘authentieke’ stammen in bijvoorbeeld Thailand, zijn ze in Mondulkiri nog niet of nauwelijks beïnvloed door massatoerisme. Het merendeel van de bevolking van Mondulkiri behoort tot een van de tien minderheidsstammen, de meeste tot animistische Phnong-stam. Ook leven er onder meer Khmer, Chinezen en islamitische Cham.

Het grootste deel van de bevolking in de provincie leeft van het land en plant rijst, fruitbomen en groenten. Anderen kweken koffie, aardbeien, rubber en cashewnoten. Al deze stammenvolkeren leven in kleine dorpjes rondom Senmonorom, die je tijdens trektochten kunt bezoeken. Vooral in de Phnong-dorpen vind je nog bijzondere traditionele huizen met diverse kenmerkende spirituele accessoires zoals grote gongs en potten.

Lokale familie, Mondulkiri

Lokale familie. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Mondulkiri Elephant Sanctuary

Vlakbij Senmonorom ligt het Mondulkiri Elephant Sanctuary. In dit reservaat leven zes olifanten die gered zijn van activiteiten die zij moesten voldoen om toeristen te vermaken, zoals schilderen, kunstjes doen en mensen op hun rug laten rijden. Daarom heeft Mr. Tree, de eigenaar van het reservaat, het Mondulkiri Project opgericht.

 • Vroeger waren er erg veel olifanten in Cambodja, maar veel wilde olifanten zijn gedood vanwege het aanleggen van rubberplantages. Het project is bedoeld om het oerwoud in Mondulkiri te beschermen tegen verwoesting, mishandelde en zwakke olifanten op te vangen en de omliggende bergstammen te voorzien van werk, medicijnen en voedsel en hen te stimuleren hun culturele tradities te behouden.
 • Je kunt het project financieren door geld te doneren maar ook door een trekking te doen in het reservaat. Tijdens deze trekking ontdek je de ongerepte jungle van Mondulkiri en ga je met de olifanten de watervallen in waar je hen kunt wassen en met ze kan spelen. Een dag door de jungle kost ongeveer €50 per persoon. Twee dagen door de jungle kost ongeveer €80. Je kunt boeken via de website www.mondulkiriproject.org.
Mondulkiri Elephant Sanctuary

Olifant in het Mondulkiri Elephant Sanctuary.

Mondulkiri

De omgeving van Mondulkiri. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Overnachten in Mondulkiri

Meest logische uitvalsbasis voor een paar dagen in Mondulkiri is het hoofdstadje Senmonorom en de landerijen daaromheen. Hier vind je een redelijk aantal overnachtingsmogelijkheden, waaronder goedkope guesthouses en diverse lodges in de natuur. Zoals de fraaie Nature Lodge, met diverse goedkope vrijstaande bungalows met hangmatten in het groen (€10 à €20 per nacht). Je kunt een verfrissende duik in een vijver nemen op een steenworp afstand van de lodge. Het resort organiseert ook gemeenschappelijke trektochten, yogales en andere activiteiten.

Nature Lodge, Mondulkiri

Nature Lodge.

Reizen naar Mondulkiri – Hoe kom je er?

De hoofdstad Senmonorom is gelegen op 390 kilometer van de hoofdstad Phnom Penh en je doet er zo’n zes uur over om hier te geraken met een minibus. Vanuit andere steden zoals Siem Reap of Sihanoukville moet je eigenlijk altijd eerst via de hoofdstad reizen.

Tip: er zijn maar weinig georganiseerde Nederlandse Cambodja-rondreizen die Mondulkiri aandoen, uitzondering is bijvoorbeeld déze individuele rondreis van Riksja Travel. Bij specialist Van Verre kun je je eigen Cambodja reis samenstellen met bouwstenen met onder andere deze Mondulkiri bouwsteen.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Mondulkiri reiservaring

 • Geert jan op 24-11-2017

  “Watervallen verkennen op de scooter”

  In de omgeving van mondulkuri zijn enorm veel watervallen te vinden. De beste manier om er zoveel mogelijk te zien is per scooter wat het echt een top ervaring maakt! Je kunt de watervallen goed gebruiken als stops ter afkoeling en onderweg maak je al veel mee van de plattelands cultuur van Cambodja! Het is totaal niet toeristisch waardoor het echt een top bestemming is!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Mondulkiri reiservaring en tips!

Ben jij in Mondulkiri geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief