Tonlé Sap meer (Cambodja): boottocht langs drijvende dorpen

Tonlé Sap meer (Cambodja): boottocht langs drijvende dorpen

Het Tonlé Sap-meer is een meer in Cambodja, gelegen tussen de hoofdstad Phnom Penh en Siem Reap. In de regentijd zwelt het meer op waardoor de oppervlakte van het meer tien keer groter wordt. In het Tonlé Sap-meer zijn meerdere drijvende dorpen en markten.

Door , laatst bijgewerkt op 28 februari 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. De opzwelling van het Tonlé Sap-meer
 2. Tours over het Tonlé Sap-meer
 3. Reizen naar het Tonlé Sap-meer
 4. Beste reistijd Tonlé Sap-meer
 5. Reiservaringen en tips

Waar staat het Tonlé Sap-meer om bekend?

De eerste beschavingen van Cambodja (het Khmer-rijk en Chenla) ontwikkelden zich op en rond het enorme Tonlé Sap-meer. Dit kwam door de vruchtbare grond in dit gebied. Tegenwoordig leven er veel vissers en landbouwers op en aan het meer. Deze mensen wonen veelal in drijvende dorpen en zijn de hele dag aan het werk. Als je een boottocht over dit fascinerende meer maakt, zie je dat iedereen bezig is.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

De opzwelling van het Tonlé Sap-meer

Tijdens de droge periode stroomt het water het meer uit via de Tonlé Sap-rivier naar de Mekong in Phnom Penh. Echter, in het regenseizoen wordt de waterstand zo hoog in de Mekong, dat het water vanuit de Mekong via de Tonlé Sap-rivier naar het Tonlé Sap-meer stroomt. Hierdoor wordt het meer in de Cambodjaanse regentijd (juni tot oktober) wel tien keer zo groot qua oppervlakte.

 • Het meer zwelt op van 2590 vierkante kilometer naar maar liefst 24.605 vierkante kilometer. In de regenperiode is dit meer dan ook het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië.
 • Op sommige plekken raken de oevers van het meer zelfs de kust van Zuid-Cambodja. Tijdens de regenperiode planten de vissen in het meer zich voort. Hierdoor wordt de visvangst na de regentijd vergroot.
Tonlé Sap-meer

Traditionele houten huizen op palen in het Tonlé Sap meer.

Tonlé Sap-meer Tonlé Sap-meer

Tours over het Tonlé Sap-meer

Een tour over het Tonlé Sap-meer is het hele jaar door mogelijk. De meest voor de hand liggende ‘tour’ is een boottocht van Phnom Penh naar Siem Reap of andersom, waarbij je het nuttige (van a naar b komen) met het aangename combineert.

 • Tijdens deze tocht zie je het dagelijks leven rondom het meer van dichtbij. Als je vanuit Phnom Penh vertrekt, vaar je via de Tonlé Sap-rivier naar het meer. Je passeert dichtbegroeide jungle en smalle watersteegjes. Het water wordt steeds breder en je ziet steeds meer drijvende dorpen met gekleurde huizen.
 • De mensen zijn allemaal druk bezig: er wordt gevist, de kinderen worden verzorgd en er wordt eten klaargemaakt. Je vaart ook langs stukken land waar landbouw uitgeoefend wordt. Hier zie je de mensen gras oogsten en zaaien. Op de lang uitgestrekte stukken land zie je bizons grazen.
 • Wat echter het meeste opvalt, is de vrolijkheid van de Cambodjanen. Als er een boot langsvaart, stoppen ze met hun werkzaamheden en nemen ze even de tijd om te zwaaien en te lachen.

Deze boottocht van vijf uur kost ongeveer €35. Je kunt deze boottocht boeken bij je hotel, hostel of guesthouse in Phnom Penh of Siem Reap. Ook een mooie boottocht over het Tonlé Sap-meer is die van Siem Reap naar Battambang.

Tonlé Sap-meer Tonlé Sap meer

Georganiseerde reizen die een van deze twee boottochten in het programma hebben zijn o.a. déze van 333TRAVEL of déze van Sawadee. Met deze bouwsteen van Riksja Cambodja kun je bij een lokaal gezin overnachten in een traditionele paalwoning op het Tonlé Sap-meer.

Tonlé Sap-meer – hoe kom je er?

Je komt op het Tonlé Sap-meer via Siem Reap of Phnom Penh. Een boottocht kost €35. Deze boottocht boek je via je hostel, hotel of guesthouse. Het is ook mogelijk om de boottocht te boeken bij de haven.

Beste reistijd Tonlé Sap-meer

De beste reistijd om het Tonlé Sap-meer te bezoeken is tijdens de droge periode van november t/m februari. Het is dan het meest aangenaam om over het meer te varen, omdat het dan niet regent en nog niet te heet is.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 Tonlé Sap-meer reiservaringen en tips

 • Britt Jespers op 28-10-2017

  “Van Siem Reap naar Battambang”

  De tocht met de slowboat van Siem Reap naar Battambang was super gaaf. We werden bij ons hotel opgehaald met een tuktuk en we werden afgezet bij een bootje. Verrassend genoeg moesten we ongeveer 2 uur wachten totdat we gingen varen. In het begin vaar je over een heel groot breed meer, waar de floating villages op staan. Er is een kerk, een school, een winkel en een café als drijvend gebouw. Daarna krijg je heel veel bochten en kom je langs het arme gedeelte. Het is bijzonder om te zien hoe mensen op het water leven en dat zij overal met de boot naar toe gaan. Echt een aanrader!!

 • Bob van den Broek op 28-10-2017

  “Hele mooie boottocht”

  Wij hebben de boot gepakt van Siem Reap naar Battambang, dit was de extra reistijd zeker waard. Prachtig om te zien dat er mensen daadwerkelijk op het water leven. Bij de floating villages was het ook leuk om te zien dat hier gewoon supermarkten en scholen op het water waren. Verder zou je aan de kleur van het water niet zeggen dat er zoveel vis in dit meer zit.

 • Esmee De Boer op 29-12-2015

  “Heel bijzonder”

  Wij hadden een taxi chauffeur geregeld die ons naar het meer heeft gebracht. Het ligt een beetje aan het seizoen.. wij moesten een eindje rijden vanuit Siem Riep en een aantal km voor het meer een kaartje kopen voor een bootritje.
  Wij hadden een priveboot ( wij waren aan het begin van het regenseizoen.. erg rustig!) en hebben 3 uur rondgevaren op het meer.
  Op het meer zie je prachtige huisjes op hoge palen en gemaakt van riet. Ook zie je varkensstallen, tempels en een school op palen in het water.
  Heel bijzonder om te zien hoe deze mensen leven in samenspraak met de natuur.

 • Wout of the World op 21-11-2015

  “Drijvende dorpen op het levende meer!”

  Er is niet heel veel te doen volgens mij, maar ik ben een dag naar een drijvend dorp geweest als tussenstop van Phnom Penh naar Siem Reap. Veel huizen zijn op of rond het meer gebouwd op palen, maar andere huizen zijn constant in beweging als mekongrivier meer of minder water geeft.
  Mooi om te zien hoe de mensen wonen en leven rond het meer. De vele vissersbootjes en de mensen om het water doen denken aan de film 'water world'! Dat je je echt afvraagt hoe je zo kan leven.. Bizar.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Tonlé Sap-meer reiservaring en tips!

Ben jij in Tonlé Sap-meer geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief