Tuol Sleng gevangenis (Cambodja) bezoeken: info, tips & ervaringen

Tuol Sleng gevangenis (Cambodja) bezoeken: info, tips & ervaringen

Hoe heftig ook: wie in Phnom Penh is, moét absoluut de Tuol Sleng gevangenis bezoeken. Hier werden tijdens het regime van de Rode Khmer meer dan twintigduizend slachtoffers opgesloten en gemarteld.

Door , laatst bijgewerkt op 28 februari 2023
3 minuten lezen

Waar staat de Tuol Sleng gevangenis in Cambodja om bekend?

In een vredige buurt van Phnom Penh staat het voormalige hogeschoolgebouw Toul Svay Prey. Toen de Rode Khmer vorige eeuw aan de macht kwam, veranderden zij deze school in een primitieve gevangenis en martelkamer met de naam ‘S21’. Het gebouwd is anno nu nog precies ingericht zoals de Rode Khmer het had ingericht.

 • Het is echter duidelijk te zien dat de gevangenis in eerste instantie een school was. Klaslokalen werden veranderd in cellen met verschillende gradaties in ‘luxe’.
 • Sommige klaslokalen dienden als één cel, andere lokalen werden weer verdeeld in tientallen kleine hokjes waar eveneens mensen gevangen genomen zaten.
 • Van 1975 t/m 1979 werden twintigduizend slachtoffers opgesloten en vervolgens gemarteld in de Tuol Sleng gevangenis.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Tuol Sleng gevangenis bezoeken

De voormalige gevangenis dient tegenwoordig als genocide museum en monument ter nagedachtenis van de duizenden Cambodjanen die omgekomen zijn tijdens het Rode Khmer regime.

 • Er hangen vele indrukwekkende foto’s van slachtoffers aan de muren en de kille sfeer in de voormalige klaslokaal-cellen geeft je kippenvel. Tere zielen en kinderen kunnen hier het beste wegblijven: de sfeer bij Tuol Sleng is werkelijk beklijvend en de foto’s zijn niets-verhullend.
 • Het museum is zeven dagen per week geopend van acht uur ’s ochtends tot vijf ’s avonds en voor een kaartje betaal je nog geen drie euro. De locatie is redelijk middenin de stad, dus een kort tuktuk-ritje van elk hotel dan ook.
Tuol Sleng Genocide Museum

Binnenplaats van het Tuol Sleng Genocide Museum.

Tuel Sleng Museum

Martelkamer in het Tuol Sleng Museum. Foto door Alfons Taekema.

Tuol Sleng Genocide Museum

Combi met de Killing Fields

Veel reizigers bezoeken naast de Tuol Sleng gevangenis ook de Killing Fields even ten zuiden van Phnom Penh. Meest logische volgorde is om eerst Tuol Sleng te bezoeken om vast bekend te worden met de gruwelijkheden van de Rode Khmer. Eenmaal bij de Killing Fields ben je dan enigszins voorbereid op de heftigheid die daar volgt.

Tuol Sleng museum Tuol Sleng gevangenis Tuol Sleng, Phnom Penh Tuol Sleng, Phnom Penh Tuol Sleng

Beste reistijd Phnom Penh

De beste periode om Phnom Penh te bezoeken, is van november t/m februari. Dit is het droge seizoen waarin het nog niet te warm is. Na februari lopen de temperaturen op, waardoor het onaangenaam kan zijn om door de toch al zo broeierige stad te lopen.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

15 Tuol Sleng reiservaringen en tips

 • Herma Luiten op 20-05-2019

  “Een must-see, hoe verschrikkelijk ook...”

  Hier moet je geweest zijn, bij voorkeur aan het begin van je reis. Het is zo belangrijk om de geschiedenis van dit land te kennen, je merkt het namelijk door het hele land heen. Het is een hele indrukwekkende plaats, je wordt er echt stil van. Het is verschrikkelijk wat hier gebeurd is en moeilijk te bevatten. Na je bezoek aan de gevangenis, kan een bezoek aan de killing fields niet ontbreken. Nog een tip: lees het boek 'First they killed my father' (daar verkrijgbaar in boekwinkels, maar ook op straat), dat brengt de geschiedenis ook echt tot leven.

 • Annette op 11-05-2019

  “Verdrietig”

  Hoe kun je hier nou aangeven of dit geweldig of tof is? Dat kan ook niet, maar indrukwekkend is het wel. Door middel van een audio tour loop je de lokalen van een voormalige school door die door de Rode Khmer is omgetoverd in een gevangenis. Je ziet hoe groot de gevangenissen waren en hoe ze de mensen martelden. Je ziet foto's van mensen die het niet overleefd hebben en je hoort de verhalen van de gruwelijkheden die daar hebben plaatsgevonden. De horror die hier heeft afgespeeld heeft ervoor gezorgd dat ik huilend deze plek verliet.

 • Willem op 10-05-2019

  “Hier ben je stil van.”

  Het Tuol Sleng-museum (het Genocide Museum) in Phnom Penh is super indrukwekkend. Dit is een belangrijk onderdeel in een redelijk recente geschiedenis van het land. Er hangen overal foto's van de gevangenen, je leest verhalen over wat hen overkomen is en hoe alles daar verliep. Heel indrukwekkend.

 • Michelle van Beek op 09-05-2019

  “Indrukwekkend ”

  De Tuol Sleng gevangenis is eigenlijk net als de Killing fields een plek waar je geweest moet zijn bij een bezoek aan Cambodja. Je ziet verschillende kledingstukken en martelwerktuigen in de verschillende ruimtes. Erg indrukwekkend. Vooral de foto's van de mensen die hier hebben gezeten zijn hartverscheurend en heel indrukwekkend.

 • Marthe Joosten op 02-05-2019

  “Nare plek, maar leerzaam”

  Net als de Killing Fields is dit een lugubere plek. Hier vonden martelingen plaats, en werden mensen gevangen gehouden, vaak zonder reden, of alleen vanwege afkomst, stand of politieke overtuigingen. Foto’s van de slachtoffers brengen ook een naar gevoel over. Toch is het een plek die je bezocht moet hebben om iets te begrijpen over de geschiedenis van het land Cambodja. Zonder audiotour is er wel wat te weinig achtergrondinformatie voorhanden.

 • Sanne op 17-04-2019

  “Niet te beschrijven”

  Indien je in Cambodja bent moet je bijna een bezoek brengen aan de Killing Fields & Tuol Sleng. Toen ik hier naartoe ging had ik eerlijk gezegd nog geen idee van de Cambodjaanse historie en wat zich heeft afgespeeld in dit land nog niet zo lang geleden, om die reden was ik geschokt toen ik arriveerde bij de Tuol Sleng/Prison 21 gevangenis. Ooit was het een school, waar kinderen opgroeide en speelde op het schoolplein, tijdens de Khmer Rouge tijd is het veranderd in een gevangenis, van beide zie je dingen nog terugkomen, bijvoorbeeld de haakjes voor de jassen aan de muur voor de 'klaslokalen'. Nu zijn die klaslokalen omgetoverd tot folterkamers en zie je in de kamers fotos van de mensen die hier gefolterd zijn. Dit is zo indrukwekkend en raakt je diep. Ook zie je nog de 'regels' op het schoolplein staan, met open mond heb ik deze staan lezen. Wat een verschikkelijke dingen zijn hier gebeurd en wat een indruk laat deze gevangenis op je achter.

 • Nicole op 10-04-2019

  “Enorm indrukwekkend”

  Een leuke bestemming is het niet, maar het is helaas wel onderdeel van de Cambodjaanse geschiedenis. Wat ik vooral indrukwekkend vond waren de kamers waar de bloedvlekken van slachtoffers nog te zien waren, het verhaal van een buitenlandse toerist die tijdens de zwaarste folteringen nog humor wist te behouden en de foto's van alle slachtoffers. Wees bij een bezoek respectvolk en draag gepaste kleding. Je kunt met een plattegrond en Nederlandse audiotour zelf rondlopen.

  In de directe omgeving zitten veel eet- en drinktentjes. Ook zit er een massagecenter in de buurt waar je door blinden gemasseerd kunt worden en ook even tot rust kunt komen: Nika's Seeing Hands.

 • Jolanda van Efferen op 09-04-2019

  “Heftig”

  Met de audiotour krijg je veel informatie over deze plek. Het was ooit een school, maar later werd het een gevangenis. Er zijn ook veel foto's te zien, dat maakt het nog heftiger. Elke gevangene werd gefotografeerd, en dat waren er echt heel veel. Hoe vreselijk dit ook was, het is goed dat deze verhalen verteld worden. Het heeft echt heel veel indruk op me gemaakt.

 • Veerle Schellen op 08-04-2019

  “Erg heftig om te zien”

  Deze gevangenis, die voorheen een school was, heeft erg veel indruk op me gemaakt. Net als bij de Killing Fields heb ik hier een Nederlandstalige audiotour gevolgd en heb ik af en toe de tour moeten pauzeren omdat de informatie me te heftig werd. In de gevangenis is een gedenkplaats en is het materiaal waar mensen mee vast zaten en zijn vermoord zichtbaar. Ook hangen er diverse schilderijen die gemaakt zijn door overlevenden. Het is een plek die je niet moet overslaan als je Cambodja bezoekt, maar je word er wel diep door geraakt.

 • marjolein op 30-11-2017

  “heftig”

  de waardering tof staat in schreel contrast met wat het eigenlijk is.
  het is verschrikkelijk om in dit museum te zien wat er in de periode van de rode khmer is gebeurd!
  Je moet vind ik als je in cambodja bent , dit museum in combinatie met de killing fields bezoeken.
  het is erg aangrijpend om de verhalen maar ook zeker de gezichten erbij te lezen/zien.
  beide musea's hebben een diepe indruk op ons gemaakt.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Tuol Sleng reiservaring en tips!

Ben jij in Tuol Sleng geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief