De Killing Fields in Cambodja bezoeken: info, tips & ervaringen

De Killing Fields in Cambodja bezoeken: info, tips & ervaringen

Hoe heftig ook, je kan niet Cambodja bezoeken zónder bij Phnom Penh de Killing Fields aan te doen. Dit lugubere stukje geschiedenis zal je beklijven en nooit meer loslaten.

Door , laatst bijgewerkt op 5 augustus 2023
4 minuten lezen

Inhoud:

 1. Choeung Ek – ‘The Killing Fields’
 2. De Rode Khmer
 3. De Killing Fields bezoeken
 4. De site
 5. Beste reistijd Phnom Penh
 6. Reiservaringen en tips

Choeung Ek – ‘The Killing Fields’

Een bezoek aan de Killing Fields, zo’n 17 kilometer ten zuiden van Phnom Penh, zal je voor altijd bijblijven. In 1980 werden bij deze voormalige Chinese begraafplaats, verdeeld over 86 massagraven, de resten van maar liefst 8985 lichamen gevonden; allemaal slachtoffers van Pol Pot en zijn Rode Khmer regime. Velen die hier vermoord zijn, werden eerst gemarteld in de Tuol Sleng/S21 gevangenis in het centrum van Phnom Penh.

Mannen, vrouwen en kinderen zijn op de Killing Fields (‘Choeung Ek’) vermoord op de meest bizarre manieren, simpelweg om geld te besparen: met bijlen, stokken en stompe scheppen werden zij geslagen tot zij, geblinddoekt en met hun handen vastgebonden, dood neervielen in de graven.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

De Rode Khmer

De reden voor deze brute massamoord was het bizarre ideaal van de Rode Khmer. Zij wilden van Cambodja een communistisch land maken dat rijst-export-land nummer één zou zijn. Dat betekende dat iedereen gelijk moest zijn.

 • Mensen kregen dezelfde kleding aan, deden hetzelfde werk en woonden in aftandse dorpen in bamboehutten. Vele mensen kwamen om door honger en het zware onmenselijke werk.
 • Ook families werden uit elkaar gerukt, kinderen werden opgeleid tot soldaten en naar de buitenwereld werd gecommuniceerd dat het geweldig ging met het land.

Alle intelligente mensen die de Rode Khmer als een bedreiging zagen, zoals professoren, studenten, dokters, mensen die Engels spraken en zelfs gewoonweg mensen met een bril, werden vermoord.

Killing Fields

Een standbeeld dat geesten moet weren binnen de Killing Fields.

Killing Fields

Massagraven.

Waar liggen de Killing Fields?

De Killing Fields (Choeung Ek) liggen zo’n 40 minuten per taxi of tuktuk verwijderd van Phnom Penh. Voor de volledigheid en achtergrond is het aan te raden éérst de Tuol Sleng gevangenis in de stad te bezoeken om alvast meer te leren over de gruwelijkheden van het Rode Khmer-regime.

 • Het kost ongeveer €20 om een tuktuk te krijgen die je zowel naar het Tuol-Sleng museum (S21) als naar de Killing Fields brengt.
 • Hoe indrukwekkend Tuol Sleng ook al is, weinig kan je voorbereiden op de heftigheid van Choeung Ek. Het is een serene, maar zéér sombere plek. Aan te raden is om respectvolle kleding te dragen: een lange broek en shirt met mouwen.
The Killing Fields

Gruwelijkheden in The Killing Fields. Foto door Alfons Taekema.

The Killing Fields

Armbanden worden hier achtergelaten ter nagedachtenis. Foto door Alfons Taekema.

De site bezoeken

Om meer te weten te komen over de verschrikkelijke gebeurtenissen, kun je bij bezoek aan de Killing Fields een bandje met een Nederlandse gids krijgen (zeer aan te raden). Deze gids vertelt je per onderdeel van de Killing Fields over alles wat er gebeurd is tijdens deze inktzwarte periode.

 • Meteen bij aankomst zie je in het midden van de Killing Fields een witte boeddhistische stupa. In deze stupa met glazen ramen liggen duizenden verminkte skeletten en schedels van mensen die tussen 1975 en 1979 hier vermoord zijn.
 • De meest gruwelijke plek van de site is echter de zogenaamde ‘Killing Tree’, een boom waartegen kinderen dood werden geslagen.

Je kunt de Killing Fields elke dag van de week bezoeken van acht uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s avonds. Een kaartje kost zo’n €5,50 inclusief audiotour.

The Killing Fields

Schedels in de centrale witte stupa.

Killing Fields, Cambodja

De witte stupa.

Beste reistijd Phnom Penh

De beste periode om Phnom Penh te bezoeken, is van november t/m februari. Dit is het droge seizoen waarin het nog niet te warm is. Na februari lopen de temperaturen op, waardoor het onaangenaam kan zijn om door de toch al zo broeierige stad te lopen.

Cambodja reis boeken – onze tips!

Top-5 Cambodja reisaanbieders
 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB Vakanties – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. 333 Travel – privéreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

27 Killing Fields reiservaringen en tips

 • Annette op 11-05-2019

  “Emotionele plaats”

  Tja hoe kun je deze plek nou waarderen in geweldig, tof of wel oké? Het is een plaats waar veel is gebeurd en dat voel je meteen zodra je langs de velden loopt. De audiotour zorgt dat je meer informatie hoort over de verschrikkelijke dingen die zich hier hebben afgespeeld. Als je het verhaal hoort bij de killing tree, dan vraag je je af hoe mensen zulke dingen hebben kunnen doen. Het heeft even geduurd voordat ik weer helemaal mijzelf was, zo'n indruk heeft het achter gelaten.

 • Michelle van Beek op 09-05-2019

  “Kippenvel ”

  Je moet natuurlijk naar de Killing fields als je Cambodja bezoekt. Bizar om te bedenken wat hier allemaal is gebeurd onder het regime van de rode Khmer, en dat nog maar 40 jaar geleden ongeveer. Je krijgt echt kippenvel als je hier rond loopt, persoonlijk had ik dit helemaal met de killing tree waar kinderen en baby's tegenaan werden geslagen. De audio tour is echt een toegevoegde waarde, omdat je zo de verhalen en geschiedenis te horen krijgt per onderdeel waar je staat.

 • Marthe Joosten op 02-05-2019

  “Een noodzakelijk bezoek”

  Na mijn bezoek aan de Tuol Sleng gevangenis, ging ik, net als de mensen die gevangen zaten in Tuol Sleng, richting de Killing Fields. De naam is een beetje misleidend. Ja, hier werden mensen vermoord, maar dit was slechts één van de tientallen Killing Fields waar dit gebeurde in de tijd van Pol Pot. Dit is alleen de bekendste. Normaal ben ik niet van de audio-tours, maar hier was het echt een toevoeging. Persoonlijke verhalen worden afgewisseld met de bredere historie, gedichten en muziek. Je krijgt echt een gevoel mee. Het meest lugubere is nog de boom waar kinderen tegen werden doodgeslagen. Bizarre plek, maar wel een must-visit tijdens je trip in Cambodia, om iets te leren over de tragische recente geschiedenis van het land.

 • Barbara Martens op 27-04-2019

  “Indrukwekkend en niet te beschrijven...”

  Geen woorden voor... Een trip naar de gevangenis S21 en de Killing Fields moet je zeker niet overslaan als je in Cambodja bent. Wat indrukwekkend! En dan te bedenken dat zich dit nog helemaal niet zo lang geleden heeft afgespeeld... Bij zowel S21 als bij de Killing Fields loop je rond met een koptelefoon op. Je kunt er zelfs voor kiezen om de verhalen in het Nederlands aan te horen, waardoor het nog harder binnen komt... Geen woorden voor, dit moet je gewoon zelf hebben gezien en gehoord...

 • Sanne op 17-04-2019

  “Niet te beschrijven”

  Indien je in Cambodja bent moet je bijna een bezoek brengen aan de Killing Fields. Toen ik hier naartoe ging had ik eerlijk gezegd nog geen idee van de Cambodjaanse historie en wat zich heeft afgespeeld in dit land nog niet zo lang geleden, om die reden was ik geschokt toen ik arriveerde bij de zogenaamde Killing Fields. Zodra je aankomt lijkt al het geluid uit de omgeving verdwenen te zijn, en je voelt de nasleep van de verschrikkingen die hier hebben plaatsgevonden. De Killing Fields worden bijgestaan door een audiotour en als je daar rondloopt met je koptelefoontje op weet je gewoonweg niet wat je meemaakt. Het is zo intens verdrietig en onwerkelijk om de bordjes te zien bij bomen waar kinderen bij de voeten zijn gepakt en dood zijn geslagen tegen de bomen, de mensen op een rijtje moesten gaan zitten en geexicuteerd zijn. Kleding en botten van de mensen liggen nog steeds in het park en de boom waar de kinderen tegen dood zijn geslagen is nu volgehangen met armbandjes. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe het is om hier te zijn, maar indien je er in de buurt bent is het bijna noodzaak om er een bezoek aan te brengen.

 • Thom op 15-04-2019

  “Geen woorden voor.”

  Het was bizar. Zodra je er een voet zet, ben je stil. Het is niet voor te stellen dat er relatief zo kort geleden, baby's en kinderen werden doorgeslagen tegen bomen. Het heftigst is om daar rond te lopen met je koptelefoontje op terwijl je luistert naar heftige verhalen, en bordjes te zien met 'Don't step on bones'. Dan pas zie je dat er geen afval/plastic zakken op de grond liggen, maar dat dit botten en kleding in de grond zijn, die nu bloot komen te liggen.

 • Nicole op 10-04-2019

  “Heftig, indrukwekkend, geen woorden voor”

  Deze plek moet je gezien hebben als je iets wilt begrijpen of snappen van de Khmer Rouge en het verleden van Cambodja. Hoewel er diverse tours die kant opgaan, raad ik aan om zelf te gaan en een audiotour te nemen. Er is zelfs een Nederlandse versie! Op die manier heb je meer tijd en kun je in je eigen tempo rondlopen. De Killing Fields liggen net buiten de stad. Zelf ben ik met de fiets gegaan. Het is 11 km, dus ongeveer een uurtje in het lokale verkeer. Bereid je wel voor op een heftig bezoek. Al die verhalen gaan je niet in je koude kleren zitten. Wees respectvolk en stil. Draag gepaste kleding. Combineer het (eventueel op dezelfde dag) met een bezoek aan S21, de gevangenis vanuit waar veel gevangenen naar de Killing Fields zijn gebracht.

 • Jolanda van Efferen op 09-04-2019

  “Verdrietige plek”

  Bij een bezoek aan de Killing Fields wordt een audiotour aangeboden. Het is heel leerzaam, maar ook moeilijk om te horen. Je kan je bijna niet voorstellen wat voor wreedheden hier hebben plaatsgevonden. Het wordt wel heel respectvol verteld. En ook goed dat dit verhaal gedeeld wordt met de wereld.

 • Veerle Schellen op 08-04-2019

  “Killing Fields ”

  Een bezoek aan de Killing Fields was absoluut ontzettend heftig! We kregen de informatie via een audiotour en het was verschrikkelijk om te horen wat daar allemaal gebeurd was. Toch vind ik het iets goeds dat de geschiedenis wordt gedeeld met mensen en niet wordt ontkend. Hopelijk zal zoiets in de toekomst dan nooit meer voorkomen!

 • marjolein op 30-11-2017

  “Indrukwekkend en zeer emotioneel”

  Bij het reizen in een bepaald land vinden wij het belangrijk om wat mee te krijgen van de geschiedenis van het land.
  Met een brok in onze keel hebben wij de audiotour gevolgd. Tijdens deze hele toer hebben wij amper een woord tegen elkaar gezegd zo indrukwekkend was deze tour, die nederlands gesproken was.
  Het verschrikkelijke bewind wat Paul Pot heeft gevoerd is daar nog goed te voelen en te zien. Heftig wat deze mensen hebben meegemaakt.
  Je ziet zelfs op de grond nog kledingstukken liggen die tijdens de regen weer naar boven komen. De mensen laten deze stukken liggen tot dat ze te pakken met respect voor de overledene.
  Het hefstigste was toch echt de boom waar de kinderen aan zijn overledenen.. kippenvel en erg verdrietig.

  als je in cambodja bent moet je hier zeker een bezoek aan brengen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Killing Fields reiservaring en tips!

Ben jij in Killing Fields geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief