Wood Buffalo National Park (Canada): bezienswaardigheden & tips

Wood Buffalo National Park (Canada): bezienswaardigheden & tips

Eindeloze vlaktes met rivieren, kilometers lange bossen en wilde beren, lynxen en bizons: het immense Wood Buffalo National Park is ruig Canada op zijn best. Het werd niet voor niets toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Laatst bijgewerkt op 22 maart 2022

Waar staat Wood Buffalo National Park om bekend?

Het Wood Buffalo National Park in Canada is ontstaan tijdens de laatste ijstijd, die dateert van zo’n 10.000 jaar geleden. Zachte gedeelten land werden door erosie weggeslepen, harde gedeelten bleven overeind. Door overstromingen transformeerden deze zich tot talloze granieten eilandjes in de ontstane Saint Lawrence River. Volgens de officiële teller gaat het om liefst 1864 eilanden in totaal. Het gebied heeft een geheel eigen ecosysteem en flora en fauna, met veel dennenbomen, zeldzame schildpadden en vogelsoorten.

Canada reis boeken – onze tips!

Top 5 Canada reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. ANWB Vakanties – groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Alberta Plateau

Het Alberta Plateau beslaat het grootste gedeelte van het park. Hier vindt je ontelbaar veel bossen, moerassen en rivieren. Het gedeelte van het Canadese schild eindigt in de Slave River en gaat langzaam over in uitgestrekte laagvlaktes. De Caribou- en Birchhoogvlakten liggen langs de zuid- en westkant van het park. Hier hebben rivieren diepe en lange kloven uit de grond gespoeld. Op de hoogvlaktes vindt je de typerende naaldbomen en korstmossen.

Wood Buffalo National Park

Het Grosbeak Lake in het Wood Buffalo National Park. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Wolven, bizons en beren

Nationaal park Wood Buffalo is één van de weinige plekken op de wereld waar je nog de roofdier-prooi relatie terugziet tussen bizons en wolven. De kudde van ruim 5.000 bizons in het park is de grootste kudde bizons die op aarde rondloopt. Wood Buffalo vormt ook de natuurlijke broedplaats van de (bedreigde) trompetkraanvogel. Daarnaast is het de thuisbasis van onder meer Amerikaanse zwarte beren, bruine beren, bevers, lynxen, Amerikaanse hazen en Canadese kraanvogels.

Bizon in het Wood Buffalo National Park

Bizon in het Wood Buffalo National Park. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Salt Plains

Wood Buffalo National Park biedt naast grootse bossen en moerassen ook de indrukwekkende ‘Salt Plains’. Op deze uitgestrekte zoutvlaktes van oude zeeën wandel je door unieke en rustgevende natuur, geniet je van fraaie zonsopkomsten en spot je onder meer bizons en kraanvogels. De enorme biodiversiteit kun je op eigen gelegenheid ontdekken, maar om meer te weten te komen laat je je begeleiden op een wandeling door een gids.

Salt Plains in het Wood Buffalo National Park

Salt Plains in het Wood Buffalo National Park. Foto: David Dodge.

Peace-Athabasca Delta

In het zuidoosten van het park ligt de Peace–Athabasca Delta, de grootste zoetwater delta in Noord-Amerika waar de rivieren Peace, Athabasca en Birch uitmondden in het Athabascameer. Het is één van de mooiste moeraslanden ter wereld en de natuurlijke habitat van miljoenen vogels, honderden bizons en andere diersoorten.

 • De migratie van vele vogelsoorten kun je aanschouwen vanaf Lake Mamawi, of tijdens een kanotocht over de Peace River naar Sweetgrass Landing.
 • Vanuit hier kan je beginnen aan een 14 kilometer lange wandeling naar Sweetgrass Station. Zet hier je tent op en hoor de wolven huilen en de bizons grazen. Het afgelegen gehuchtje Fort Chipewyan is de uitvalsbasis voor dit deel van het park.
Athabasca Delta, Wood Buffalo National Park

De Athabasca Delta vanuit de lucht. Foto: Carole Musialek.

Beverdam

In het zuiden van het Wood Buffalo National Park, vlak onder Lake Claire, ligt de grootste natuurlijke beverdam ter wereld. Deze dam is maar liefst 850 meter lang. In de jaren ’70 werd al gestart met de bouw van de dam door de bevers en hij is nog steeds groeiende. Dit natuurfenomeen is zeer uniek, de beverdam is langer dan de langste door mensen gebouwde dam!

Beverdam in het Wood Buffalo National Park

Beverdam in het Wood Buffalo National Park. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Noorderlicht in Wood Buffalo National Park

In het na- en voorjaar alsmede in de winter heb je de kans om het noorderlicht te zien in het park.

 • In de maanden augustus en september is de temperatuur het meest aangenaam.
 • De kans op het Noorderlicht is groter in de koude en vaak heldere maanden december, januari en februari.

Zorg ervoor dat je warme kleding draagt, het kan er ’s nachts wel -20 graden worden. In augustus is er het jaarlijkse Dark Sky Festival, om de terugkeer van de lange donkere nachten te vieren. Tijdens het festival worden diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Reizen naar Wood Buffalo National Park – hoe kom je er?

De wegen die door het park leiden zijn bereikbaar via de MacKenzie Highway, die in de buurt van Hay River overgaat in de Hay River Highway en Highway 5.

 • Die laatste weg voert je vervolgens dwars door het park naar Fort Smith, waar het hoofdkwartier van Wood Buffalo National Park is gevestigd.
 • Andere ‘gateway’ naar vooral het zuidoostelijk deel van het park is Fort Chipewyan, iets makkelijker te bereiken maar deze weg voert je niet door het park zelf.

De meest logische stad om op te vliegen voor een trip door Wood Buffalo National Park is Edmonton. Hier vlieg je met één overstap naartoe vanaf zo’n €700 retour. Vanuit Edmonton kun je een huurauto, jeep of camper huren waarmee je in zo’n 10 uur naar Hay River rijdt, van waar het nog ca. 3,5 uur is naar Fort Smith.

Of je rijdt naar Fort McMurray (ca. 5 uur), waar je een nachtje blijft (hier zijn nog diverse hotelletjes en inns) en vervolgens verder noordwaarts in ongeveer een dag naar Fort Chipewyan. In zowel Fort Chipewyan als Fort Smith kun je tours en overnachtingen boeken in het park, in tenten of cabins.

Tip: vanuit Edmonton kun je ook een binnenlandse vlucht nemen naar Fort Smith (Northwestern air). Reizen op maat door minder bezochte delen van Canada kun je regelen via o.a. Tenzing Travel en BBI Travel. Ideaal voor als je naast Banff National Park en Calgary ook kleinere nationale parken en onbekende steden aan wilt doen.

Wat is de beste reistijd voor Wood Buffalo National Park?

In de maanden oktober tot en maart is het koud met vorst en sneeuw, de zomers zijn kort maar een stuk aangenamer met temperaturen tussen de 10 en 30 graden. In het vroege najaar is het park ideaal om te bezoeken. Er zijn dan weinig insecten en de bomen hebben prachtige kleuren.

Canada reis boeken – onze tips!

Top 5 Canada reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. ANWB Vakanties – groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Gemiddelde beoordeling:
4.7 16139 - reviews totaal

Deel jouw Wood Buffalo National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Wood Buffalo National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?