De Nijl in Egypte: alle info, bezienswaardigheden & tips voor Nijlcruise

De Nijl in Egypte: alle info, bezienswaardigheden & tips voor Nijlcruise

Ontdek de indrukwekkende cultuurschatten die de Nijlvallei herbergt. Maak kennis met de Nubische cultuur, vergaap je aan de adembenemende tempels van Kom Ombo, Abu Simbel en Horus en bezoek de laatste restanten van de ooit zo imposante steden.

Door , laatst bijgewerkt op 9 april 2022
5 minuten lezen

Waar staat de Nijlvallei om bekend?

De Nijlvallei is de smalle, bewoonbare regio rondom de gelijknamige rivier de Nijl in Egypte. De vallei strekt zich over 800 kilometer uit, vanaf Caïro tot aan Aswan en was ooit het centrum van de Egyptische beschaving. De bevolking was volledig overgeleverd aan de grillen van de rivier: de jaarlijkse overstroming van de rivier maakte de grond vruchtbaar, maar als de overstroming te lang aanhield vergingen de gewassen alsnog.

Na de aanleg van de Aswandam is dit geen probleem meer en kunnen de landbouwgronden door irrigatie van water worden voorzien. Dit maakt de regio een van de meest vruchtbare stukken van Egypte: het land bestaat namelijk voor 95 procent uit woestijn. De gehele Nijlvallei kun je het best bewonderen met een Nijlcruise en is te verdelen in de noordelijke en zuidelijke Nijlvallei.

Nijlcruises zijn onder meer te boeken bij Corendon (voordeligste optie), Stip Reizen en – als onderdeel van avontuurlijke groepsreizen Egypte – bij Djoser.

Egypte vakantie boeken – onze tips!

De noordelijke Nijlvallei

De noordelijke vallei ligt tussen Caïro en Luxor in. Het is verleidelijk om vanaf Caïro direct naar Luxor reizen om alle hoogtepunten van Egypte in één adem te kunnen bezichtigen. Maar het minder toeristische gebied tussen deze twee beroemde steden in, is ook zeker de moeite waard.

 • Deze regio was vroeger namelijk van ongekend belang voor de Egyptenaren en dat is te zien aan de archeologische vindplaatsen hier.
 • De bekendste vondsten zijn de kleurrijke tombes in de kalksteenrotsen in Beni Hasan. Hier zijn 39 graven ontdekt, waarvan er vier open zijn voor bezoekers.
Beni Hasan, Nijlvallei

Zonsondergang bij Beni Hasan.

Tempel van Seti I, Egypte

Egyptische hiërogliefen in de tempel van Seti I.

Neem ook zeker een kijkje bij de resten van de gedoemde stad Akhetaten, nu beter bekend als Tell Al Amarna. Deze stad werd door farao Amenhotep IV gebouwd en uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad van Egypte. Het is tevens de stad waar Toetanchamon is opgegroeid.

 • Ook zijn er enkele kloosters in de regio te bezoeken, zoals het Koptische klooster Deir Al Muharraq, een van de oudste nog functionerende kloosters ter wereld. Ook de schitterende muurschilderingen van het Rode Klooster wil je niet missen.
 • Daarnaast heb je nog de kalkstenen tempel van Seti I, een van de best bewaarde monumenten in Egypte. Deze tempel behoorde tot de ‘tempels voor miljoenen jaren’, zoals de Egyptenaren dat noemde, omdat de verering van de overleden koning in theorie nog miljoenen jaren moest voortduren.

LEES OOK: De 7 mooiste plekken & bezienswaardigheden van Egypte

De zuidelijke Nijlvallei

De zuidelijke Nijlvallei strekt zich uit vanaf Luxor naar Aswan. Hier krijg je de unieke kans om het echte Egypte en haar rijke geschiedenis mee te maken. Van noord naar zuid kun je de volgende bezienswaardigheden niet missen.

 • Het begint in Edfu met de tempel van Horus, een van de grootste en best bewaarde tempels van Egypte. De grote, sobere kamers in de tempel laten geen bezoeker onbewogen.
 • Zo’n veertig kilometer zuidelijker ligt de steengroeve Gebel Silsila. Hier komen veel van de zandstenen vandaan waaruit de tempel van Luxor is opgebouwd. Ook vind je hier de Speos Horemheb kapel die volledig uit de rotswand is gehouwen.
De tempel van Horus, Edfu

De tempel van Horus in Edfu.

Tempel van Kom Ombo, Egypte

De tempel van Kom Ombo.

De volgende stop is de unieke tempel van Kom Ombo. Uniek, omdat deze tempel aan twee goden gewijd is, namelijk Sobek en Haroeris. Dit is ook terug te zien in de opbouw van de tempel, die volledig symmetrisch is, maar in de lengte in tweeën is gesplitst. Eén kant voor elke god.

De reis eindigt in Aswan, een schitterende stad in het Nijldal met een ontspannen sfeer die haaks staat op de chaos in Caïro. Er zijn veel bezienswaardigheden in de stad, zoals het Nubisch Museum, Elephantine eiland, de ruïnes van Abu en de botanische tuin. Ben je nog niet klaar om afscheid te nemen van het levendige Egypte? Reis dan nog iets verder naar het zuiden om de tempel van Isis en de grootse Abu Simbel tempel te bewonderen.

Aswan, Egypte

Aswan.

Tip: Nijlcruises zijn onder meer te boeken bij Corendon (voordeligste optie), Stip Reizen en – als onderdeel van avontuurlijke groepsreizen Egypte – hier bij Djoser.

Felucca op de Nijl, Luxor

Reizen naar de Nijlvallei – hoe kom je er?

Als jij de Nijlvallei van Noord naar Zuid wil bereizen, begin je in Caïro. Het is mogelijk om vanaf Amsterdam met EgyptAir of KLM direct naar Caïro te vliegen. Je bent dan zo’n 4,5 uur onderweg. Kijk op Cheaptickets.nl voor KLM-tickets. Vanaf terminal 1 kun je de bus pakken naar het centrum voor zo’n 5 EGP (circa €0,30). Voor een taxi ben je rond de 150 EGP (circa €8) kwijt.

Als je van plan bent de Nijlvallei van Zuid naar Noord te bereizen begin je in Aswan. Vliegen op Aswan International Airport, ook wel bekend als Daraw Airport, gaat vanuit Nederland altijd gepaard met een tussenstop. In dat geval ben je zo’n acht uur of langer onderweg. Kijk op Tix.nl of Cheaptickets.nl om een goede deal voor jou vliegticket te vinden. De luchthaven ligt ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Aswan. Een taxi naar de stad kost tussen de 100 – 150 EGP (circa €5 à €8).

Wat is de beste periode om de Nijlvallei te bezoeken?

De beste reistijd ligt tussen oktober en november, en maart en april. De temperatuur ligt dan zo rond de 22 ℃. In deze tijd is de zinderende hitte van de zomer redelijk voorbij en heb je nog geen last van de koude nachten in de winter. Dit kan zeker bij het maken een Nijlcruise het verschil maken.

Egypte vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Nijlvallei reiservaring

 • Sander op 18-04-2019

  “Veel in het teken van de Nijl”

  Egypte draait werkelijk om de Nijl, hieromheen zijn alle belangrijkste bezienswaardigheden en woont de meerderheid van de bevolking. Een Nijlcruise kan dan ook niet ontbreken aan een tour door Egype. Al hebben wij na een paar dagen die poespas ook wel weer gezien en hebben wij het gehouden van het stuk van Aswan naar Luxor. Vanaf de boot kun je tempelcomplexen al zien liggen en heb je de mooiste uitzichten over de Vallei.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Nijlvallei reiservaring en tips!

Ben jij in Nijlvallei geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief