Picardië (Frankrijk): alle bezienswaardigheden, plaatsen, info & tips voor je Picardië vakantie

Picardië (Frankrijk): alle bezienswaardigheden, plaatsen, info & tips voor je Picardië vakantie

Op vakantie naar Picardië in noordwest-Frankrijk? De regio Picardië biedt de vakantieganger cultuur, geschiedenis en natuurschoon. Prachtige baaien en kliffen aan de kust, uitgestrekte bossen, schilderachtige riviertjes en fraaie tuinen in het binnenland. Ontdek alle bezienswaardigheden!

Door , laatst bijgewerkt op 9 februari 2024
10 minuten lezen

Vakantie Picardië (Frankrijk) – een introductie

De voormalige Franse regio Picardië ligt in het noorden van Frankrijk, ten oosten van Normandië en ten noorden van Parijs. Picardië bestaat uit drie departementen: Aisne, Oise en Somme. Sinds begin 2016 maakt Picardië deel uit van de grotere Franse regio Hauts-de-France. De belangrijkste stad in Picardië is Amiens. Picardië grenst in het westen aan de Noordzee, waar de baai van de Somme een schitterend natuurgebied vormt.

In het heuvelachtige binnenland van Picardië vind je groene valleien, bossen en moerasgebieden. De steden in deze regio getuigen van een rijke geschiedenis. Picardië is de bakermat van de gotiek. De kathedralen van Amiens, Laon en Beauvais zijn toonbeelden van de gotische bouwkunst. De streek rond de rivier Somme herinnert aan één van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Lees hieronder verder voor tips over de mooiste plekken, bezienswaardigheden en stadjes van Picardië.

Picardië vakantie boeken – onze tips!

Wat zijn de mooiste plekken in Picardië?

Alleen al voor het natuurschoon is een vakantie in Picardië een aanrader. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste natuurgebieden, parken en tuinen die je kunt bezoeken.

Baai van de Somme

De baai van de Somme, met een oppervlakte van 7200 hectare, vormt de grootste riviermonding van Noord-Frankrijk. De baai is het leefgebied van talrijke vogelsoorten, maar je treft er ook een kolonie zeehonden aan. Neem het stoomtreintje tussen de plaatsen Le Crotoy en Cayeux-sur-Mer om een goede indruk van het gebied te krijgen. Informatie over de fauna en flora van dit rijke natuurgebied vind je in het vogelpark van Marquenterre.

Baai van de Somme, Picardië

Baai van de Somme.

Krijtrotsen van Ault

De krijtrotsen tussen Cayeux-sur-Mer en Ault mag je niet missen. Deze rotsen bereiken op sommige plaatsen een hoogte van 100 meter boven de zeespiegel. Er zijn prachtige wandelingen te maken. Loop bijvoorbeeld over de kliffen van Ault naar Le Bois de Cise, een onvergetelijke wandeling met formidabele uitzichten over de zee en het landschap!

Krijtrotsen van Ault, Picardië Kliffen van Ault, Picardië

De Krijtrotsen van Ault.

Bos van Saint-Gobin

Het bos van Saint-Gobin, in het binnenland van Picardië ten westen van Laon, strekt zich uit over meer dan 9000 hectare en is een belangrijke trekpleister voor wandelaars en fietsers. In het gebied bevinden zich de ruïnes van de voormalige abdij Saint-Nicolas-aux-Bois. Ook de abdij van Prémontré, die nu dienstdoet als psychiatrisch ziekenhuis, bevindt zich vlak in de buurt.

Abdij van Valloires

Wie van mooie tuinen houdt, kan in Picardië kiezen uit meer dan 70 parken en tuinen die toegankelijk zijn voor bezoekers. We raden zeker de schitterende tuinen van de Abdij van Valloires aan, nabij het plaatsje Argoules. Ook de abdij zelf is een bezoek meer dan waard.

Abdij van Valloires, Picardië

Het Abdij van Valloires.

Cultuurhistorisch erfgoed & overige bezienswaardigheden

Picardië wordt beschouwd als de bakermat van de gotische bouwkunst. Dat bewijzen de prachtige kathedralen die je hier in de belangrijkste steden kunt bewonderen. Daarnaast tellen de Picardische steden ook talrijke kastelen, abdijen, kloosters, belforten en stadhuizen die van cultuurhistorisch belang zijn.

Mooiste en leukste campings Picardië tips

 • Flower Camping Le Rompval ★★★
  Camping Le Rompval ligt in Mers-les-Bains, niet zo ver van de bekende badplaatsen Ault en Le Tréport. Voorzien van een modern overdekt zwembad. Boeiend activiteitenprogramma in het zomerseizoen. Meer informatie en boeken hier bij ANWB Campings.
 • Camping Le Domaine du Château de Drancourt ★★★★
  Gelegen nabij Saint-Valery-sur-Somme, in het mondingsgebied van de Somme. Te midden van fraaie natuur. Camping op een prachtig kasteeldomein. Met twee zwembaden en glijbaan, kinderanimatie en ponyclub. Meer informatie en boeken hier bij Allcamps.
 • Camping Le Royon ★★★★
  Op slechts twee kilometer van het strand van Fort-Mahon. Voorzien van mooi aangelegde moderne binnen- en buitenzwembaden met glijbanen en een veilige kinderspeeltuin. Animatie voor jong en oud. Meer informatie en boeken hier bij Booking.com.
 • Camping Le Val de Trie ★★★★
  In het rustige plaatsje Béhen, nabij Abbeville. Camping met een verzorgd zwembad. Ook een bubbelbad, visvijver en een kinderboerderij zijn aanwezig. Boeiende animatie in het zomerseizoen. Meer informatie en boeken hier bij ANWB Camping.
 • Camping Le Champ Neuf ★★★★★
  Le Champ Neuf is een fijne, middelgrote familiecamping met animatie voor de kids en een zwembad met glijbanen, watervallen, speeltoestellen, een opblaaskasteel en een peuterbadje. Meer informatie en boeken hier bij ANWB Camping.

LEES OOK: De 25 mooiste & best beoordeelde campings in Frankrijk!

Amiens

Tot aan de oprichting van de grotere regio Hauts-de-France was Amiens de hoofdstad van de regio Picardië. De kathedraal van Notre-Dame is de grootse gotische kathedraal van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een bezoekje aan deze kathedraal mag je tijdens je vakantie in Picardië niet overslaan! Ook het belfort van Amiens is beroemd.

 • Een bekende inwoner van Amiens was de Franse schrijver Jules Verne. Zijn woonhuis is tegenwoordig ingericht als een museum. Amiens heeft ook een stenen circusgebouw dat naar Jules Verne werd genoemd (Cirque Jules Verne).
 • Vergeet niet om ook de ‘Hortillonnages’ te bezichtigen. Dit is een moerassig gebied met talrijke volkstuintjes, die van elkaar gescheiden zijn door kleine kanaaltjes. Sommige van deze volkstuintjes kunnen alleen met een bootje bereikt worden. Maak een boottocht door dit schitterende gebied van meer dan 300 hectare!
De Hortillonnages, Amiens

De Hortillonnages, Amiens.

Amiens, Picardië

Notre-Dame, Amiens.

Laon

De kathedraal van Laon zie je al van ver als je stad nadert, omdat deze boven op een heuvel werd gebouwd. De oude stadskern van Laon ligt in de omgeving van de kathedraal, een heel stuk boven de benedenstad. De kathedraal is een voorbeeld van bouwkunst in vroeggotische stijl. Wandel door de pittoreske, middeleeuws aandoende steegjes in de buurt van de kathedraal. Op verschillende plaatsen heb je een schitterend uitzicht over de streek. Houd er wel rekening mee dat het hier in het hoogseizoen erg druk kan zijn en dat een parkeerplaats vinden niet altijd even gemakkelijk is.

Laon, Picardië

De kathedraal van Laon.

Compiègne

Compiègne ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Aisne en Oise. De stad is vooral bekend om het kolossale paleis dat werd gebouwd in opdracht van Lodewijk XV. Ook keizer Napoleon III gebruikte dit paleis als residentie. In het paleis zijn nu drie musea ondergebracht. Vergeet vooral niet om de fraaie tuinen van het paleis te bezoeken. Het uitgestrekte woud van Compiègne grenst aan het kasteel. Vroeger werd het gebruikt als jachtdomein voor de Franse koningen en keizers, maar nu loop je er naar hartenlust rond op de uitgestippelde paden. Ook met de fiets kun je het woud verkennen langs geasfalteerde fietsroutes.

 • In 1918 werd in dit bos, in een spoorwegrijtuig, de wapenstilstand getekend die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.
 • In 1940 zou het Franse leger zich op dezelfde plaats en in hetzelfde rijtuig overgeven aan de Duitsers. Op deze open plaats in het bos – Clairière de l’Armistice – is tegenwoordig een gedenkteken te zien.
 • Bezoek ook het nabijgelegen museum waar je een kopie van het spoorwegrijtuig kunt bekijken.
Compiègne, Picardië

Compiègne.

Pretpark Astérix

Interessant voor gezinnen met kinderen: het pretpark Astérix nabij Plailly, naast de autosnelweg naar Parijs. In dit bekende attractiepark staat alles in het teken van de striphelden Asterix en Obelix.

De mooiste stranden van Picardië

De Picardische kust loopt van Fort Mahon Plage in het noorden tot Mers-les-Bains in het zuiden. De bekendste trekpleisters aan de Picardische kust zijn de baai van de Somme en de schitterende krijtrotsen tussen Cayeux-sur-Mer en Ault, zoals hierboven reeds besproken. Het grootste gedeelte van de Picardische kustlijn bestaat uit kiezelstranden en krijtrotsen, maar er zijn ook een aantal plaatsen met mooie zandstranden.

Het strand van Fort-Mahon-Plage bijvoorbeeld, bestaat uit fijn zand. In het naburige Quend vind je eveneens een mooi zandstrand. Ook rxond de baai van de Somme tref je een aantal zandstranden aan, bijvoorbeeld in Le Crotoy.

Le Crotoy strand, Picardië

Het strand bij Le Crotoy.

Verder naar het zuiden bestaat de kustlijn vooral uit kiezelstranden en krijtrotsen. Op de gedeelten naast de strandhuisjes heeft men vaak houten plankieren aangebracht.

Vakantie Picardië – accommodatietips

 • Dormio Resort Berck-sur-Mer ★★★★
  Luxe vakantiepark met volledig ingerichte woningen op één kilometer van het strand. Gezellige boulevard ligt op 900 meter en er bevinden zich restaurants in de directe omgeving.
 • Vakantiepark Grand Laviers ★★★★
  Sfeervol chalet in een vakantiepark gelegen in het groen tussen de monding van de Somme en Abbeville. Vakantiepark met verwarmd binnenzwembad, fitnessruimte en restaurant.
 • Natuurhuisje in Colonfay
  Knusse studio voor 2 personen op een domein van 2,5 hectare. Met een prachtige tuin en overdekt terras in een rustgevende natuurlijke omgeving.
 • Vakantiepark Belle Dune ★★★★
  Autovrij vakantiepark bestaande uit 6 wijken met gekleurde gebouwen. Gelegen tussen de duinen en vlak bij de baai van de Somme. Ideaal voor families.
 • Le Domaine du Val ★★★
  Kleinschalig vakantiepark in de natuur met houten huizen op palen, tegenover de golfbaan Grand-Laviers. Voor de kinderen is er een speeltuin.

Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog

Picardië was eveneens het decor van erg bloedige veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. De slag aan de Somme in 1916 eiste meer dan één miljoen slachtoffers. Het gebied tussen de steden Péronne en Albert is een aaneenschakeling van oorlogsmonumenten, militaire kerkhoven en gedenktekens. Een indrukwekkend oorlogsmonument vind je in Thiepval.

Het Thiepval Mémorial is 45 meter hoog en daarmee het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld. De namen van meer dan 72.000 vermiste Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten staan op de muren van het monument. Wie geïnteresseerd is in het oorlogsverleden van deze streek, moet in de stad Péronne ook beslist het museum van de Eerste Wereldoorlog (Historial de la Grande Guerre) bezoeken.

Thiepval Mémorial, Picardië

Het Thiepval Mémorial.

Omliggende regio’s & uitstapjes

Ten noorden van Picardië vind je de regio Nord-Pas-de-Calais, met de mooie stad Arras en de kliffen van Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. In de regio Champagne-Ardenne is een bezichtiging van de wijngaarden en de wijnkelders in Reims en Châlons-en-Champagne een aanrader. Afhankelijk van je verblijfplaats, komen de hoofdstad Parijs en de invasiestranden van Normandië eveneens in aanmerking voor een daguitstap.

LEES OOK: Mooiste plekken Frankrijk: de 10 leukste regio’s & streken!

Reizen naar Picardië – hoe kom je er?

Met de auto is de streek Picardië makkelijk en vrij snel te bereiken. Vanuit Amsterdam is het ongeveer vier tot vijf uur rijden tot in Amiens. Een veel gebruikte route is Amsterdam, Antwerpen, Gent, Rijsel, Arras en Amiens via autosnelweg A1. Een andere mogelijkheid is de route Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Valenciennes en Amiens via de A2. Amiens is een knooppunt van autosnelwegen, vanwaaruit je via de A16 de kust kunt bereiken. Het is ook mogelijk om met de trein naar Amiens te reizen. Je moet wel minstens tweemaal overstappen: niet erg vlot dus.

Klimaat en beste reistijd Picardië

Picardië kent een gematigd zeeklimaat. Extreme weersomstandigheden komen er weinig voor. De meeste neerslag valt in de winter. Aan de kust kan het in de winter flink waaien. De beste reistijd is daarom het voorjaar en de zomer, wanneer de temperaturen het aangenaamst zijn. Om de drukte in de belangrijkste toeristische plaatsen te vermijden, plan je het best een vakantie vlak vóór het begin van het zomerseizoen.

Picardië vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Picardië reiservaring en tips!

Ben jij in Picardië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief