De bergachtige binnenlanden, sfeervolle kustplaatsen en vele historische bezienswaardigheden trekken al decennialang veel vakantiegangers naar de Griekse Peloponnesos, een schiereiland ten zuiden van het Griekse vasteland.

Reizigers over Peloponnesos

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Peloponnesos bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 3 Peloponnesos reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 19 maart, 2020

Peloponnesos

De Peloponnesos is een schiereiland dat via een smalle landengte in de Golf van Korinthe verbonden is met de rest van het vasteland. Het landschap in de Peloponnesos is ruig en bergachtig. Het hele district is een bezienswaardigheid op zich. Overal op het schiereiland vind je sporen van een immens rijke geschiedenis. Bijzondere steden zoals Olympia en Mycenae, eeuwenoude tempels, amfitheaters en de kleine idyllische dorpjes geven magie aan het bergachtige landschap. Maar ook als je van zon, zee en strand houdt kom je hier aan je trekken, want er zijn tientallen leuke badplaatsen en langs de kust vind je prachtige goudgele stranden. Het leukste is om de Peloponnesos te ontdekken per huurauto!

Vakantie Peloponnesos – beste aanbieders

 • Voor de goedkoopste vliegvakanties en aanbiedingen:

  Sunweb
 • Voor kleinschalige accommodaties inclusief huurauto:

  Eliza was Here
  Ross Holidays
  Natuurhuisje.nl
 • Voor rondreizen en/of wandelvakanties:

  Kras
  Flex Travel
  SNP Natuurreizen
27Vakantiedeals Griekenland

De mooiste stranden en badpaatsen van Peloponnesos

Peloponnesos heeft een lange kustlijn en veel leuke badplaatsjes. Hier de populairste en leukste plekken:

Nafplio

Nafplio

Nafplio is een van de mooiste échte Griekse steden van de Peloponnesos. Het was tevens de eerste hoofdstad van Griekenland na de onafhankelijkheid (tussen 1833 en 1834).Een spectaculaire locatie aan een baai met een kleine haven en erboven het Palamidi fort. Smalle straten, elegante Venetiaanse huizen, neoklassieke gebouwen, gezellige straat cafés: Nafplio is een werkelijk héérlijke stad, die qua vibe wel een beetje doet denken aan de wijk Plaka in Athene.

Tolo

Tolo

Niet ver onder Nafplio ligt Tolo, een leuke badplaats die vooral bij Grieken erg in trek is. Het heeft een mooi lang zandstrand en in het centrum is het vooral ’s avonds heel gezellig. Op sommige plekken zijn de huizen tot op het strand gebouwd, waardoor er helaas weinig van het strand overgebleven is. Maar in oostelijke richting is het strand gelukkig een stuk breder. Het loopt langzaam af in zee, wat Tolo een goede bestemming voor gezinnen met kinderen maakt.

Kalamata

Kalamata

Eigenlijk is Kalamata geen badplaats, het is met 45.000 inwoners de één na grootste stad van de Peloponnesos. De stad ligt aan de golf van Messinië, heeft een internationale luchthaven en een moderne jachthaven en staat bekend om de heerlijke olijven, honingvijgen en de zijden doeken. De stad wordt gedomineerd door het hoog gelegen kasteel uit de 13e eeuw. Vanuit het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Aan de uitgestrekte boulevard van Kalamata kun je heerlijk wandelen, eten en een terrasje pakken. Langs de boulevard ligt een langgerekt kiezelstrand met ligbedjes en parasols, kraakhelder zeewater en gezellige beach bars.

Kardamili

Kardamili

Ga bij Kardamyli snorkelen in het super heldere water. Je kunt er schildpadden tegenkomen!

Zo’n 35 kilometer onder Kalamata ligt de kleine plaats Kardamyli, een dorp met een rijke geschiedenis en mooie stenen huizen met keramische daken tussen de olijfgaarden. Er zijn meerdere mooie kiezelstranden en in het dorp vind je leuke traditionele restaurants en enkele loungebars met prachtig zeezicht.

Alypa Beach bij Kardamyli, Peloponnesos

Alypa Beach bij Kardamyli.

Stoupa (& Agios Nikolaos)

Stoupa, Peloponnesos

Stoupa

Ga vanaf Kardamili nog wat zuidelijk en je komt in Stoupa, een van de meest geliefde vakantiestadjes van de Peloponnesos. Vooral de ligging direct aan zee, met mooie langzaam aflopende zandstranden is perfect. Maar ook de charmante straatjes en sfeervolle taveernes en bars maken Stóupa tot een fijne plek. Bij Stoupa zelf liggen meerdere stranden. Op alle stranden worden ligbedden en parasols verhuurd en kun je snorkelen en watersporten. In de omgeving van Stoupa vind je wat kleinere strandjes, zoals Delfini Beach en Foneas Beach. Tip: volg het prachtige wandelpad (2km) naar Agios Nikolaos! Dit rustige, karakteristieke vissersdorpje is sowieso een leuke plek voor zij die Stoupa al wat te toeristisch vinden.

Mani

Kokkala Beach, Mani

Kokkala Beach.

De Peloponnesos heeft de vorm van een soort hand met onderaan drie vingers die nog wat verder de zee insteken. De middelste van deze vingers wordt ook wel ‘de Mani’ genoemd. Het is het meest ongerepte stukje Peloponnesos. Je vindt hier deels verlaten rotsdorpen zoals Vathia, met zijn eeuwenoude torenwoningen. Aan de kust liggen slaperige, vergeten dorpjes als Kokkala, Gerolimenas en Porto Kagio. Hier moet je heen als een echte ‘ontdekker’ wilt zijn en toerisme wil vermijden. Prachtig!

Lees hier meer over de mooiste plekjes van de Mani.

Porto Kagio, Mani

Porto Kagio.

Gerolimenas, Mani

Gerolimenas.

Vathia, Mani

Vathia.

Pylos, Koroni & Chrani

Pylos

Pylos.

Aan de Golf van Messinia in het zuidwesten van de Peloponnesos liggen ook enkele geliefde kustplaatsjes. Het heerlijke Venetiaanse vestingstadje Koroni, het rustige Chrani en het idyllische Pylos. Laatstgenoemde stadje heeft een immense natuurlijke haven die vrijwel afgesloten wordt door het eiland Sfaktiria, dat voor de kust ligt. Het centrale plein van Pylos is ’s avonds een gezellige ontmoetingsplek waar je uitstekend kunt eten. De omgeving bestaat uit uitgestrekte dennenbossen en mooie stranden. Pylos heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. In 1827 vond in de baai van Navarino, zoals Pylos vroeger heette, de Slag van Navarino plaats die een eind maakte aan de Turkse overheersing op Griekenland. De belangrijkste bezienswaardigheden in Pylos zijn het Neokastro fort aan het einde van de baai en de ruïnes van een Myceense burcht uit de bronstijd: het paleis van koning Nestor. Vlak buiten het stadje liggen de schitterende lagune en het strand van Voidakilia en het langgerekte Golden beach van Gialova.

Monemvasia

Monemvasia

Monemvasia wordt ook wel het ‘Gibraltar van Griekenland’ genoemd. De historische vestingstad Monemvasia ligt ‘verstopt’ op een rotsachtig eiland in het zuidoosten van de Peloponnesos, dat per dam verbonden is met Gefira. Vanaf Gefira, op het vasteland van de Peloponnesos, kun je Monemvasia niet zien liggen. Dat komt door de 300 meter hoge rots die er voor ligt. Een deel van Monemvasia ligt tegen die rots aangebouwd, waar bijdraagt aan de sfeer in smalle straten.

Peloponnesos bezienswaardigheden

Het kanaal van Korinthe

Kanaal van Korinthe

Als schepen vroeger van de Golf van Saronikos naar de Golf van Korinthe wilden varen, moesten ze om het hele schiereiland varen. Dit was een gevaarlijke tocht, en veel schepen leden schipbreuk bij de drie kapen in het zuiden. Sinds 1893 is daar een einde aan gekomen, toen werd het kanaal van Korinthe geopend. Het is met haar 24 meter breedte een smalle doorgang bij de landengte van Korinthe en wordt gebruikt door zeilboten en plezierjachten maar ook door grote vrachtschepen. Het kanaal is goed te zien vanuit de snelweg van Athene naar Peloponnesos. In het noorden van het kanaal staat een brug die onder water zakt om schepen door te laten. Ook in het zuiden vanuit het dorpje Isthmia heb je een mooi uitzicht op alle boten die het kanaal in en uit varen.

Antiek Olympia

Olympia

Olympia is de geboorteplaats van de Olympische spelen, die hier 1000 jaar lang gehouden werden. Het is één van de belangrijkste heiligdommen uit de oudheid, opgedragen aan de Olympische Zeus. Nog altijd wordt het Olympisch vuur op deze plek aangestoken. Het opgravingsveld van Olympia ligt in een groene vallei waar de rivieren Alpheüs en Kladeos samenkomen. Het Antieke Olympia ligt op 5 minuten lopen van het moderne dorp. Hoewel er door aardbevingen veel verloren is gegaan van de imposante tempels en oude sportfaciliteiten, is er nog genoeg te zien om een beeld te krijgen van de voormalige glorie van dit heiligdom.

Mystras

Mystras

Mystras is een spookstad op een steile heuvel. Het is de voormalige hoofdstad van het Byzantijnse rijk en één van de mooist bewaard gebleven middeleeuwse ruïnes van Griekenland. De cobblestone straatjes leiden je naar de ruïnes van paleizen, kloosters en kerken die gebouwd zijn tussen 1271 en 1460. Vanuit het hoger gelegen fort heb je een fantastisch uitzicht over de Lakonia-vlakte en Sparta.

Mycenae

Mycenae

Ben je op Peloponnesos en geïnteresseerd in het oude Griekenland, dan móet je het antieke Mycenae bezoeken. Mycenae was het belangrijkste centrum van de Myceense wereld tussen de 16e en 21e eeuw voor Christus. De donkere ruïnes liggen aan de voet van de Mount Agios Ilias en de Mount Zara. De Lion’s Gate is het best bewaard gebleven en biedt toegang tot de Citadel en de Cyclopische muren. Een entreebewijs geeft je toegang tot Mycenae, het archeologisch museum en de nabijgelegen schatkamer van Atreus.

Epidaurus Amfitheater

Epidaurus

Het Epidaurus Amfitheater is één van de best bewaard gebleven overblijfselen uit de Griekse oudheid, het komt uit de 4e eeuw. Het amfitheater heeft een onwaarschijnlijk goede akoestiek; laat een muntje vallen in het midden en je zult het op de hoogste zitplaatsen horen. In de zomermaanden wordt het theater nog steeds gebruikt voor verschillende voorstellingen. Wees er op tijd bij wanneer je een voorstelling wil bezoeken, kaartjes zijn vaak snel uitverkocht.

De tempel van Apollon Epikourios

De tempel van Apollon Epikourios ligt zo afgelegen dat hij pas in de 18e eeuw bij toeval door een herder ontdekt is. Je kunt hem vinden op 1130 meter hoogte in de bergen bij Vasses, het vroegere Bassae. De tempel is gebouwd tussen 400 en 420 v. Chr. en vernoemd naar de mythische god Apollo. In de bouwstijl van de Apollon Epikourios tempel vind je Dorische, Korinthische en Ionische bouwstijlen terug, met imposante zuilen. De tempel wordt gerestaureerd waardoor je hem nu niet in volle glorie kan bewonderen. Verwacht wordt dat de restauratie in 2020 klaar is. De binnenkant is overigens wel gewoon te bezichtigen, deze is dagelijks open voor publiek.

De grotten van Pyrgos Dirou

Naast het dorpje Pyrgos Dirou ligt een bijzondere verzameling grotten van zo’n 14 kilometer lang. De grotten zijn bereikbaar vanaf het strand. Een gids zal je in een half uur door de ondergrondse meren en doorgangen varen. Binnen in de grotten vind je onvoorstelbare stalagmieten en stalactieten, die vaak niet dikker zijn dan een draad. De laatste 300 meter van de tocht leg je te voet af. De grotten van Pygros Dirou zijn bewoond geweest tot de vierde eeuw voor christus, totdat een aardbeving hier een einde aan maakte. De grotten zijn pas weer herontdekt in 1895, toen is men ze gaan onderzoeken en in kaart gaan brengen.

Wijnstreek Nemea

Nemea

De beste wijn van Griekenland komt uit de Peloponnesos. De wijnstreek Nemea ligt in de glooiende heuvels tussen Mycenea en Korinthe en wordt ook wel het bloed van Herakles genoemd. Door het zachte klimaat en de kalkrijke grond is de smaak van de Nemea wijn fantastisch en internationaal bekend. Je kunt per fiets een wijnroute volgen door de streek en natuurlijk lekker gaan proeven bij de verschillende wijnhuizen.

Peloponnesos – 5 tips

Ryalos Villas

Ryalos Villas (Verga)

Vijf prachtige villa’s aan zee in dorpje Verga. Flydrive incl. huurauto.

Petra & Fos Hotel

Petra & Fos Hotel (Oitilo)

Boetiekhotel in de ongerepte heuvels bij het pittoreske Oitilo. Flydrive incl. huurauto.

The Grove Seaside Hotel

The Grove Seaside Hotel (Tolo)

Dit viersterrenhotel in Tolo heeft een heerlijk zwembad en een ideale ligging direct aan zee.

App. Paris Village

App. Paris Village (Chrani)

Appartementen in fleurige tuin met bougainvilles. Nederlandse eigenaren.

‘Cultuurrondreis’ Peloponnesos

‘Cultuurrondreis’ Peloponnesos

9-daagse rondreis per auto langs alle culturele en historische highlights, verblijf in sfeervolle hotels.

Peloponnesos klimaat

Peloponnesos heeft een mediterraans klimaat met hete droge zomers en natte milde winters. De oostkant van het schiereiland is droger dan het westen. In de hoger gelegen gedeeltes is het een stuk koeler dan aan de kust en kan is er meer kans op vorst en sneeuw in de winter.

Beste reistijd Peloponnesos

De beste periode om de Peloponnesos te bezoeken is van april tot en met oktober. Houd er rekening mee dat er in de zomer regelmatig hittegolven voorkomen waarbij de temperatuur op kan lopen naar 40 graden. Mede daarom zijn juni en september – net voor en net na de zomervakantie – de beste maanden, ook qua drukte en prijzen. In de bergen van Peloponnesos liggen de skigebieden Chelmos en Menalon, dus afhankelijk van je reisdoel kun je hier in de winter ook prima vakantie vieren!

Vliegen naar Peloponnesos

Peloponnesos heeft twee luchthavens, waarvan die in Kalamata de belangrijkste is. Directe vluchten worden vanuit Düsseldorf georganiseerd door Aegean Airlines. Tarieven liggen tussen de €175 en €300 voor een retourvlucht. Kijk en vergelijk voor prijzen op sites als Cheaptickets.nl en Vliegtickets.nl. Een auto huren ter plekke kan o.a. via Sunny Cars.

Wil je goedkoper reizen, vlieg dan naar Athene. Vanuit hier kun je Peloponnesos makkelijk bereiken per huurauto, trein of bus. Ook is het mogelijk om via Italië te reizen. Er is een rechtstreekse bootverbinding met de haven van Patras.

3 Peloponnesos reiservaringen en tips • 39 landen bezocht
  65 reviews
  104 waarderingen

  “Goede mix van cultuur, natuur en strand”

  Geplaatst 20-11-2017

  In het eerste deel van onze Griekenland-reis van totaal bijna vier weken hadden wij drie bestemmingen op de Peloponnesos opgenomen en wij waren erg verrast over de veelzijdigheid wat dit deel van Griekenland biedt: voornamelijk cultuur in Olympia, natuur in Dimitsana en strand in Tolo.

  In Olympia had ons hotel een gezellig buitenterras en een heerlijk zwembad, wat erg prettig is als je met kinderen reist. Must-visit is uiteraard Ancient Olympia met een kijkje in de Olympische Spelen uit de oudheid. Zorg dat je hier ’s ochtends al bent op het moment dat de site opengaat, om te voorkomen dat je onder de voet gelopen wordt door de vele dagjes mensen die hier in de ene na de andere touringcar aankomen. Bovendien ontloop je hiermee in het hoogseizoen ook de ergste hitte. Ook leuk in de omgeving van Olympia is de biologische winkel en wijnmakerij van Boer Dimitris. De wijnen en andere biologische producten kun je hier niet alleen kopen, je kunt ze zelfs proeven tijdens een heerlijke lunch op het boerenerf.

  Op de Peloponnesos heeft het verblijf in Dimitsana ons het meest verrast. Dit authentieke dorpje ligt midden in een prachtig berglandschap waar je nog heuse schaapherders tegenkomt. Je moet dan ook regelmatig even stoppen voor een kudde schapen als je over de rondslingerende bergweggetjes van de ene naar de andere bestemming rijdt. Must-visits zijn het iets verderop gelegen en soortgelijke dorpje Stemnista en de Lousios River waar je langs de rivier door de kloof naar een hooggelegen klooster kunt wandelen. Een stuk verder rijden, maar zeker ook de moeite waard is een bezoek aan de tempel van Apollo Epicurius in Vassès.

  Naast heel veel cultuur en natuur zijn er ook voldoende stranden op de Peloponnesos te vinden. Een relaxte badplaats die nog niet overspoeld wordt door toeristen, is Tolo. Je vindt hier knusse hotels aan de boulevard met directe toegang tot het strand en soms zelfs de aanlegsteiger voor bootjes waarmee je de zee kunt opvaren. Op korte vaarafstand liggen een aantal onbewoonde eilandjes die perfect zijn voor een relax-dagje zon, zand en zee. Wil je niet zelf varen, dan kun je zelfs een kapitein huren die met je meegaat. Meer vertier en cultuur tref je aan in de wat verderop gelegen badplaats Nafplio. De boulevard is hier groter en levendiger en zo ontmoet je af en toe wel een verkoper van allerlei souvenirs en prullaria aan jouw loungestoel op het terras. Must-see is hier het Bourtzi kasteel dat op een klein eilandje op korte vaarafstand van de kust ligt. Een snel veerbootje brengt je.

  Een perfect vervolg op de Peloponnesos was voor ons een kort verblijf op het kleine eiland Agisitri, dat relatief snel te bereiken is vanuit de haven van Athene. Dit eiland is vooral bedoeld om te relaxen aan het strand. Verder zijn er diverse watersporten mogelijk, kun je er boottochtjes maken, gaan paardrijden of een tochtje over het eiland maken met het treintje dat er rijdt. Een wit kerkje met een blauwe koepel is vrijwel de enige bezienswaardigheid op het eiland.

  Was de Rio-Antirrio brug een hoogtepunt toen we de Peloponnesos opreden, dan was het Kanaal van Korinthe dit wel toen we hier weer vertrokken. Beide hebben een grote indruk op ons gemaakr.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  13 reviews
  8 waarderingen

  “Gythion: het pareltje aan de zuidkust vande pelops”

  Geplaatst 15-11-2017

  Authentiek haven stadje waar de tijd soms stil lijkt te staan. Leuke campings en prachtige beeldschone omgeving. Tip: maak een dagtrip naar de Mani en ontdek het andere Griekenland (ruig en rustig).

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  45 reviews
  55 waarderingen

  “Het echte Griekenland”

  Geplaatst 25-10-2017

  Vele jaren geleden met een trouwgezelschap aansluitend een tour gedaan over de Peloponnesos. Een schitterend stukje Griekenland met een zeer rustgevende omgeving en mooie vergezichten. Zeer mooie en goede herinneringen aan deze goede oude tijd.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Peloponnesos reiservaring en tips!

Ben jij in Peloponnesos geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Griekenland specialisten

TUI

TUI

De grootste ‘allround’ Griekenland aanbieder met ca. 500 vakanties naar alle bekende eilanden: van Santorini en Zakynthos tot Kreta en Kefalonia.
Bezoek website


De Vakantiediscounter

De Vakantiediscounter

Een uitstekende ‘internet only’-aanbieder met daarbij horende strakke prijzen. Met érg voordelige deals (ook all inclusive) naar de meest geliefde eilanden als Kreta, Rhodos, Kos, Zakynthos, Corfu en Santorini!
Bezoek website


Kras

Kras

Kras heeft niet alleen meer dan 200 verschillende vliegvakanties naar Griekenland (waarvan diverse ínclusief huurauto!), ook bieden ze tientallen flydrives, rondreizen, singlereizen, fietsvakanties, wandelvakanties en cruises.
Bezoek website

Meer Griekenland reisorganisaties

Ross Holidays
Ross Holidays

100% Griekenland specialist.
Bezoek website

Eliza was Here
Eliza was Here

Kleinschalige accommodaties.
Bezoek website

Eilandhoppenopmaat
Eilandhoppen op maat

Eilandhoppen in Griekenland.
Bezoek website

D-reizen
D-reizen

Groot aanbod.
Bezoek website

Stip Reizen
Stip Reizen

Zonvakanties.
Bezoek website

Prijsvrij
Prijsvrij

Last minutes & all inclusive.
Bezoek website

Sunweb
Sunweb

Goedkope deals.
Bezoek website

Corendon
Corendon

Goedkoop Kreta, Rhodos & meer.
Bezoek website

Suntip
Suntip

Voordelige zonvakanties.
Bezoek website

27Vakantiedeals Griekenland

Bezienswaardigheden Griekenland

Alle bezienswaardigheden in Griekenland

Vliegtickets naar Griekenland


Hotels in Griekenland zoeken

Hotels in Griekenland zoeken
27Vakantiedeals Griekenland

Boek je vakantie naar Griekenland

TUI
1. TUI

‘Allround’ Griekenland aanbieder.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
2. De Vakantie discounter

Goedkope aanbiedingen..
Bezoek website

Kras
3. Kras

Breed aanbod.
Bezoek websiteBekijk 3677 Griekenland aanbiedingen
Vanaf €99 incl. vliegticket

Vliegtickets Griekenland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Griekenland
V.a. 86

Volg ons op Facebook