Op minder dan 100 km rijden van Reykjavík liggen drie heel bijzondere plekken, die samen de ‘Gouden Driehoek’ vormen, welke bekend staat om haar extreme natuurtaferelen en bijzondere landschappen.

Reizigers over Gouden Driehoek

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Gouden Driehoek bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 19 Gouden Driehoek reiservaringen

27Vakantiedeals

Unieke Deal: Winterse stedentrip Reykjavík!

4-daagse wintercitytrip Reykjavik incl. vlucht & hotel v.a. 339

Gouden Driehoek

De Gouden Driehoek, nabij Reykjavík, wordt in de volksmond ook wel de ‘Golden Circle’ genoemd. Voor veel bezoekers aan IJsland is de Gouden Driehoek een eerste kennismaking met het bijzondere landschap van IJsland. De drie plekken van de Gouden Driehoek vormen drie uitersten op gebied van natuur. In Nationaal Park Þingvellir vind je de Mid-Atlantische Rug waar de tektonische Amerikaanse en Euraziatische platen bij elkaar komen, Gullfoss staat bekend om zijn spectaculaire waterval en bij Geysir kun je enorme heetwaterbronnen zien uitbarsten. Je kunt deze drie bestemmingen gemakkelijk bezoeken tijdens een dagtour vanuit Reykjavík, of huur een auto of camper en bezoek ze zelf tijdens een rondreis door IJsland.

Vliegtickets IJsland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar IJsland
V.a. 182

Overnachten in IJsland

Vergelijk alle hotels in IJsland
Bekijk hotels

National Park Þingvellir

National Park Þingvellir

Ongeveer 23 kilometer ten oosten van Reykjavík ligt het bijzondere Nationale Park Þingvellir. Dit Nationale Park is een van IJsland’s belangrijkste historische plekken en werd in 2004 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Van 930 tot 1789 werd Þingvellir jaarlijks gebruikt als plek waar de nationale volksvergaderingen plaatsvonden. Vanuit alle uithoeken van IJsland kwamen vertegenwoordigers naar het park toe. Þingvellir betekent dan ook letterlijk ‘Vlakte van het parlement’. In het National Park Þingvellir drijven de twee tektonische platen van Noord-Amerika en Europa uit elkaar. De afstand tussen de beide platen zorgt voor indrukwekkende watervallen (zoals Öxarárfoss), efficiënte rivieren (die voor de af- en aanvoer van water in IJsland zorgen), bijzondere meren (zoals Thingvallavatn) en prachtige rotsformaties. Tip: ga duiken bij Silfra! Hier vind je het helderste water van heel Europa en kun je de twee tektonische platen van heel dichtbij bekijken. Er zijn onder het Thingvallavatn-meer talloze lagunes, ondergronds met elkaar verbonden door een gangen- en tunnelstelsel. Een spectaculaire duikbeleving!

Öxarár waterval in Þingvellir

De Öxarár waterval in Þingvellir.

Silfra, IJsland

Duiken bij Silfra tussen de Amerikaanse en Europese aardplaten.

Geysir

Strokkur geiser bij Geysir

De Strokkur geiser bij Geysir.

Geysir is de geiser waar alle andere geisers in de wereld naar vernoemd zijn. Geysir betekent letterlijk ‘spuiten’. Het hetebronnengebied rondom Geysir is al meer dan 800 jaar actief. Geysir kan tot 80 meter hoog hete stoom in de lucht spuiten. Helaas is Geysir zelf, sinds er chemicaliën in gegooid zijn zodat ‘ie vaker zou spuiten, niet meer zo actief. Vandaag de dag borrelt Geysir een beetje en spuit hij af en toe wat flarden stoom de lucht in. Rondom Geysir vind je wel vele andere kleine heetwaterbronnen die langzaam aan het uitgroeien zijn tot echte geisers. Een geiser die momenteel wel een forse hoogte bereikt is Strokkur. Dezeligt in hetzelfde hetebronnengebied en spuit elke acht tot tien minuten hete stoom tot 30 meter de lucht in.

Gullfoss

Gullfoss is volgens velen de mooiste waterval van IJsland. De naam betekent letterlijk ‘Gouden Waterval’. De betekenis van deze naam is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat de waterval de naam heeft gekregen omdat er vaak een regenboog te zien is. Volgens oude folklore heeft Gullfoss zijn naam echter te danken aan een steenrijke boer die vroeger al zijn goud in de waterval gegooid heeft omdat ‘ie niet wilde dat iemand anders dit na zijn dood zou erven. Gullfoss stort langs rotsachtige muren en diepe ravijnen 32 meter water naar beneden. Je kunt zowel bovenaan als ergens in het midden vanaf een rotsplateau de waterval bewonderen. Beide plekken zijn bereikbaar via een wandelpad. Vanaf het middelste rotsplateau kun je goed zien hoe het water via een soort stenen trap naar beneden klettert. De rivier Hvíta, die stroomt vanuit Gullfoss, heeft hier voor een diepe kloof in het landschap gezorgd.

Gullfoss

Gullfoss van dichtbij. Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar de Gouden Driehoek – hoe kom je er?

De Gouden Driehoek is makkelijk bereikbaar over de weg vanuit zowel Reykjavík als het vliegveld Keflavík. Je kunt een rechtstreekse dagtour boeken, of vanuit het centrum van Reykjavík bus 6 nemen, die langs alle drie de plaatsen rijdt. Als je een eigen auto of camper(van) huurt, kun je de Gouden Driehoek ook eenvoudig zelf bezoeken. Huurauto’s op IJsland kun je regelen via Sunny Cars.

Voor een excursie naar de Gouden Driehoek vanuit Reykjavík kun je terecht bij BBI Travel, of bezoek de Gouden Driehoek tijdens één van de rondreizen van Djoser, Kras, De Jong Intra Vakanties, FOX Verre Reizen of Sawadee.

Top 3 IJsland specialisten

BBI Travel
BBI Travel

BBI Travel biedt het meest uitgebreide & gevarieerde IJsland reisaanbod in Nederland tegen scherpe tarieven.
Bezoek website

TUI
TUI

TUI biedt een ruim aanbod van rondreizen en fly-drives naar IJsland, waaronder speciale Noorderlicht reizen.
Bezoek website

Kras
Kras

Kras heeft een gevarieerd aanbod van fly-drives, individuele- en groepsrondreizen naar IJsland.
Bezoek website

Beste reistijd Gouden Driehoek

De Gouden Driehoek is het hele jaar door goed te bezoeken. De plaatsen liggen dichtbij Reykjavík en de wegen er naar toe zijn altijd goed begaanbaar. In het voorjaar (april en mei) en najaar (september en oktober) is het prettiger de Gouden Driehoek te bezoeken, omdat het gebied dan niet volloopt met toeristen.

IJsland rondreis aanbiedingen

19 Gouden Driehoek reiservaringen en tips • 8 landen bezocht
  26 reviews
  5 waarderingen

  “Moet je gezien hebben.”

  Geplaatst 30-04-2019

  Het zijn een van de toeristische hoogtepunten van IJsland, maar ondanks dat moet je het uiteraard gezien hebben. Huur een auto en rijd er op je gemakje langs op. Probeer optijd of juist later op de dag te gaan, zodat er minder toeristen zijn. De geisers en de Gulfos waterval was wel echt een hoogtepunt. Ook in het Thingvellir National Park is het boeiend om de aardplaten te bewonderen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 9 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Toeristisch maar mooi”

  Geplaatst 29-04-2019

  Ondanks de enorme hoeveelheid toeristen die hier dagelijks over de bekende paden lopen, is het nog steeds heel erg mooi om te zien. Aanschouw hoe de geysers de grond uitspuiten bij Geysier en bezoek de immense Gulfoss waterval. Deze plekken zijn prachtig en indrukwekkend en je parkeert je auto gewoon op het parkeerterrein vlak ernaast.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Dagvullend”

  Geplaatst 25-04-2019

  De gouden driehoek kunt u makkelijk met de auto in een dag bezoeken. Wij zijn vanuit Reykjavik vertrokken om de gouden Driehoek te bezoeken. Het is wel uiterst toeristisch. Bij elke tussenstop verzamelen de toeristen zich, wat zich vervolgens wel weer verspreid. De Geisers zijn zeer indrukwekkend door de kracht die de aarde heeft. Tip is om eventueel op je terugweg later op de middag nogmaals langs te stoppen bij de bezienswaardigheid. Daardoor hebben wij vaker met een stuk minder mensen gestaan, wat het allemaal nog wat mooier maakt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  13 reviews
  0 waarderingen

  “In 1 dag de Golden circle”

  Geplaatst 10-04-2019

  De golden circle is een mooi rondje voor 1 dag. Officieel bestaat de golden circle uit Geysir, Gullfoss en Thingvellir, maar wij hebben het ook nog gecombineerd met Kerio.

  Ik vond zelf de geisers heel indrukwekkend. Geysir is niet meer actief maar zijn kleinere broertje Strokkur wel. Elke 8 minuten spuit deze water omhoog. Let op, ga aan de goede kant staan anders ben je zeiknat als die spuit. Wel leuk voor de foto trouwens ;-)

  Wij waren in april, dit betekent dat het kratermeer van Kerio nog deels bevroren is. Dit geeft weer een ander speels gezicht dan in zomer.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  26 reviews
  0 waarderingen

  “Alles is even mooi!”

  Geplaatst 09-04-2019

  De vele watervallen en de spuitende gijsers die je op één dag in de Gouden Driehoek kan zien zijn prachtig. Ik ben er in het voorjaar geweest en vond ze heel mooi maar ik ga ook graag een keer terug om deze natuurlijke schoonheden in de wintermaanden te bewonderen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 35 landen bezocht
  28 reviews
  14 waarderingen

  “Toeristisch, maar zeker goud waard.”

  Geplaatst 30-12-2017

  De gouden driehoek van IJsland is de toeristenspot bij uitstek. Zelf ben ik niet van de toeristische plekken, maar de Gouden Driehoek is een duidelijke uitzondering op de regel. De overweldigende schoonheid overspoelt je zonder dat je er zelf ook maar iets over te zeggen hebt. Ontdek, neem de tijd en zeker bij Thingvellir National park: Ga op eigen gelegenheid.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 51 landen bezocht
  26 reviews
  34 waarderingen

  “Mooi, maar gaat aan succes ten onder?”

  Geplaatst 22-11-2017

  Ik vond alles even mooi: de Geysir in het veld vol bubbelende gaten waar kokend water uit komt, de machtige Gulfoss waterval, en het Thingvellir National Park met de waterval en basalt rotsen. Wij waren hier in november, buiten de drukke periodes, tijdens zonsondergang en zonsopkomst. Maar wat een toeristen waren er nu al, op dit incoulante tijdstip...ik kan me voorstellen dat het in de zomer echt niet leuk meer is, zeker niet als er net wat touringcar bussen zijn gearriveerd. Er zijn vooral veel Jappanners, Chinezen en Indiërs, viel me op.
  Toch blijft deze combinatie van bezienswaardigheden een aanrader, zeker als je maar weinig tijd hebt in Reykjavik, bijvoorbeeld vanwege een overstap. Tip: huur een eigen auto, is niet duurder dan de georganiseerde trips, en je hebt zo ook de mogelijkheid om wat meer onbekende watervallen of kraters te bezoeken en zo ook een andere indruk van Ijsland te krijgen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 47 landen bezocht
  27 reviews
  28 waarderingen

  “Met een huurauto IJsland rond”

  Geplaatst 21-11-2017

  We zijn het hele eiland rondgereden en begonnen met de Gouden Driehoek. Mooi gebied, maar wel heel veel toeristen. Omdat we eigen vervoer hadden, konden we de toeristen enigszins ontwijken. Zeker de moeite waard om te gaan kijken. Maar zodra je verder naar het oosten gaat, kom je steeds minder toeristen tegen en zie je meer van het ruige IJsland.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 0 reviews
  0 waarderingen

  “IJslands bron van groene energie”

  Geplaatst 12-11-2017

  We hebben een auto gehuurd om op eigen tempo de 3 natuurwonderen te bezoeken. Je kunt stoppen als je wilt en ben je uitgekeken ga je er weer vandoor! De Golden Circle is iets wat je gezien moet hebben als je in IJsland bent geweest. De watervallen, geisers en gebied met de tektonische platen zijn fantastisch!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  28 reviews
  5 waarderingen

  “Wat een natuur!!”

  Geplaatst 06-11-2017

  Dit hoort bij je reis door Ijsland.
  Echt prachtig! De ervaring.
  Wij hebben dit gedaan met een kleine groep mensen.
  We hadden een busje waar ongeveer 12 mensen in konden.
  wij hadden overal voldoende tijd om alles te zien.
  Echt geweldig hoe de Geysir om de zoveel minuten het water spuit. dit was een geweldig foto momentje.
  En voordat de Geysir spuit vormt zich een bol. Echt super om te fotograferen.
  Dit moet je gezien hebben.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Gouden Driehoek reiservaring en tips!

Ben jij in Gouden Driehoek geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 IJsland specialisten

BBI Travel

BBI Travel

BBI Travel biedt het meest uitgebreide & gevarieerde IJsland reisaanbod in Nederland tegen scherpe tarieven.
Bezoek website


TUI

TUI

TUI biedt een ruim aanbod van rondreizen en fly-drives naar IJsland, waaronder speciale Noorderlicht reizen.
Bezoek website


Kras

Kras

Kras heeft een gevarieerd aanbod van fly-drives, individuele- en groepsrondreizen naar IJsland.
Bezoek website

Meer IJsland reisorganisaties

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Autorondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Individuele- en groepswandelreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Familiereizen en rondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

IJsland combineren met New York.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Voigt Travel
Voigt Travel

Fly & drive rondreizen IJsland.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
De Jong Intra Vakanties

Individuele autorondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden IJsland

Alle bezienswaardigheden in IJsland

Vliegtickets naar IJsland


Hotels in IJsland zoeken

Hotels in IJsland zoeken

Boek je rondreis naar IJsland

BBI Travel
1. BBI Travel

Uitgebreide & gevarieerd aanbod.
Bezoek website

TUI
2. TUI

Ruim aanbod van rondreizen en fly-drives.
Bezoek website

Kras
3. Kras

Rondreizen & fly-drives.
Bezoek websiteBekijk 55 IJsland rondreizen
Vanaf €270 incl. vliegticket

Vliegtickets IJsland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar IJsland
V.a. 182