Op de ringweg, tussen Skaftafell en Höfn, ligt een spectaculair natuurtafereel waar water en ijs samen komen. Jökulsárlón is een lust voor het oog en heeft al vaak als decor voor vele films gediend.

Reizigers over Jökulsárlón

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Jökulsárlón bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 18 Jökulsárlón reiservaringen

Jökulsárlón gletsjermeer

Jökulsárlón is een gletsjermeer dat gelegen is aan de voet van de Vatnajökull gletsjer in het oosten van IJsland. Het gletsjermeer bestaat uit blauw water met grote witte rotsblokken in de gekste vormen. Sommige ijsblokken hebben een zwart randje door de as die afkomstig is uit de dichtbij gelegen vulkaan. Het gletsjermeer ligt tussen de Vatnajökull gletsjer en de Atlantische Oceaan. Het meer heeft iets weg van een cliché-scene uit een Ice Age film, maar Jökulsárlón ontstond pas in de jaren ’30. In 1979 was het meer 7,9 km² groot. Door het smeltende water is het meer vandaag de dag gegroeid naar 25 km² en 260 meter diep. Het meer wordt elk jaar 500 meter groter. Er wordt gevreesd dat de dunne strook land, die tussen Jökulsárlón en de Atlantische Oceaan ligt, verdwijnt en er een enorme baai ontstaat.

Vliegtickets IJsland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar IJsland
V.a. 182

Overnachten in IJsland

Vergelijk alle hotels in IJsland
Bekijk hotels

Jökulsárlón boottochten

Jökulsárlón boottocht

Boottocht op het Jökulsárlón meer.

De grote ijsrotsen zien er uit als kunstwerken en drijven af en aan over het meer. Tijdens een boottrip over Jökulsárlón kun je deze ijsblokken van dichtbij bekeken en heb je de kans om zeehonden te spotten. Tussen april en september kun je een boottrip van 40 minuten boeken. In de overige maanden kun je rondom het meer wandelen en kun je de drijvende ijsrotsen ook goed bekijken.

Jökulsárlón filmset

Jökulsárlón

Het landschap van Jökulsárlón werd vaak gebruikt als filmset. Wellicht heb je de natuur rondom het gletsjermeer al eens gespot in de film Batman Begins (2005), Lara Croft: Tomb Raider (2001) of de James Bond-film Die Another Day (2002) waarbij het meer speciaal werd bevroren en er zes Aston Martins sneuvelden in het ijs.

Jökulsárlón
Jökulsárlón
Jökulsárlón
Breiðamerkursandur

IJsschots op het zwarte strand van Breiðamerkursandur bij Jökulsárlón.

Reizen naar Jökulsárlón – hoe kom je er?

Als je Route 1 volgt rondom IJsland, dan kom je Jökulsárlón vanzelf tegen tussen Skaftafell en Höfn. Als je een eigen auto of camper(van) huurt, kun je de Jökulsárlón eenvoudig zelf bezoeken. Huurauto’s op IJsland kun je regelen via Sunny Cars. Jökulsárlón is ook bereikbaar per bus vanuit Reykjavík, Skógar en Skaftafell via de lijnen 12 en 51 naar Höfn. Deze bussen rijden dagelijks naar Jökulsárlón. Kijk voor de exacte tijden op de websites van de IJslandse busmaatschappijen.

Voor een excursie naar de Jökulsárlón vanuit Reykjavík kun je terecht bij BBI Travel, of bezoek Jökulsárlón tijdens één van de rondreizen van Djoser, Kras, De Jong Intra Vakanties, FOX Verre Reizen of Sawadee.

Top 3 IJsland specialisten

BBI Travel
BBI Travel

BBI Travel biedt het meest uitgebreide & gevarieerde IJsland reisaanbod in Nederland tegen scherpe tarieven.
Bezoek website

TUI
TUI

TUI biedt een ruim aanbod van rondreizen en fly-drives naar IJsland, waaronder speciale Noorderlicht reizen.
Bezoek website

Kras
Kras

Kras heeft een gevarieerd aanbod van fly-drives, individuele- en groepsrondreizen naar IJsland.
Bezoek website

Beste reistijd Jökulsárlón

De Jökulsárlón is het hele jaar door goed te bezoeken. De plaatsen liggen dichtbij Reykjavík en de wegen er naar toe zijn altijd goed begaanbaar. In het voorjaar (april en mei) en najaar (september en oktober) is het prettiger de Jökulsárlón te bezoeken, omdat het gebied dan niet volloopt met toeristen.

IJsland rondreis aanbiedingen

18 Jökulsárlón reiservaringen en tips • 19 landen bezocht
  26 reviews
  7 waarderingen

  “IJsmeer”

  Geplaatst 12-05-2019

  Vanaf Reykjavik zijn wij in 1 dag langs de zuiderkust langs de watervallen naar Jokulsarlon gereden. Deze rit hebben we wel iets onderschat, het was een flinke rit en met alle tussenstops tussendoor deden we hier een hele dag over. Het is een bijzondere plek met de ijsschotsen in het water, hier en daar hoor je het kraken van de ijsschotsen die afbrokkelen. Wij hebben zelfs een zeehondje gespot in het water!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 9 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Onbeschrijflijk mooi”

  Geplaatst 29-04-2019

  Van een immense gletsjer breken steeds grote brokken ijs af die langzaam richting de zee drijven via een gigantisch ijsmeer. Als je stil bent hoor je de brokken in de verte afbreken en in het water glijden. Als je naar de immense ijsblokken kijkt, bedenk je dan dat het grootste gedeelte van de blokken onder water zit. Dit alles is zo indrukwekkend en mooi.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  27 reviews
  5 waarderingen

  “Hele bijzondere gewaarwording”

  Geplaatst 26-04-2019

  Geweldig mooi. Van de gletsjer breken ontzettend grote stukken ijs af en vallen in het meer, vanuit het meer worden ze via de rivier naar de zee gedwongen door de stroming. Vervolgens zorgt de zee er voor dat de ijsrotsen weer terug komen op het zwarte strand.
  Er liggen dan ontzettend mooie ijsschotsen in allerlei kleuren op het zwarte strand. Sla dit zeker niet over als je in Ijsland bent voor de mooiste foto's

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  26 reviews
  0 waarderingen

  “Onbeschrijflijk mooi”

  Geplaatst 09-04-2019

  Deze plek kan niemand overslaan bij een bezoek aan Ijsland. Dit grote ijsmeer is betoverend. De immense ijsblokken die afbreken van de gletsjers drijven hier langzaam in richting de zee. De ijsblokken zijn helder en groot. Met een dikke jas aan kan je hier uren blijven kijken naar de schoonheid van de natuur.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  13 reviews
  0 waarderingen

  “Diamond beach ”

  Geplaatst 08-04-2019

  Wanneer je naar jokulsarlon gaat, kijk je je ogen uit. De harde wind zorgt ervoor dat je ijsschotsen hard ziet bewegen in het water. Het aantal ijsschotsen varieert bij eb en vloed en uiteraard per dag. Wij zijn er 2 dagen achter elkaar geweest en het blijft bijzonder. Steek ook eens de weg over naar Diamant beach. Prachtig hoe de ijsschotsen hier afsteken tegen het zwarte zand.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 35 landen bezocht
  28 reviews
  14 waarderingen

  “Blauw, blauwer, blauwst”

  Geplaatst 30-11-2017

  Als ijsblok, kabbelend op het meer van Jökulsárlón. Dat is het verlangen wat je bijna krijgt op de plek waar het woord 'blauw' een andere betekenis krijgt. Robuust, dynamisch, de rotsen laten je wanen in een oase van rust. De kou valt als een warme deken om je heen wanneer je je ogen uitkijkt bij dit bijzonder verschijnsel. Ga voor een lekkere wandeling, kies ervoor om even te gaan zitten en ontdek alle verschillende kleuren blauw die de natuur te bieden heeft.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 59 landen bezocht
  40 reviews
  52 waarderingen

  “Bizar, uniek en prachtig!”

  Geplaatst 27-11-2017

  Op een zwart zandstrand spoelen enorme blokken ijs aan. Ze smelten langzaam weg onder het zachte licht van de zon die de ijsblokken die nog in zee liggen groen, turquase, blauw en geel kleuren (ga vroeg in de ochtend!). En dan heb ik het alleen nog maar over het stuk aan de zeekant van de brug. De gletsjer zelf, het meer en haar zeehonden zijn zelf al meer dan fantastisch.
  Enige nadeel: dat het meer uberhaupt bestaat (en dus de blokken ijs op het strand), want de mens heeft hiervoor gezorgd door de warmtestijging van de aarde...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 18 landen bezocht
  26 reviews
  12 waarderingen

  “IJs IJs en IJs”

  Geplaatst 27-11-2017

  Tijdens onze roadtrip door IJsland over de ringweg kom je langs Jökulsárlón hier kun je echt niet langsrijden zonder te stoppen. Wat een geweldige plek is dit. We hadden geluk met het weer. De avond van te voren stormde het flink. Gelukkig is het IJsland en kan het weer ten aller tijde zo weer omslaan. De ochtend dat wij naar het gletsjer meer gingen was het dus ook prachtig weer. We zijn zelf een stuk langs het meer gelopen. Als je geluk hebt kom je nog wat zeehonden tegen. Je zou hier eventueel ook een excursie kunnen boeken om per boot het meer op te gaan en om zo dichter bij de ijsschotsen te komen.

  Als je de grote weg langs het meer oversteekt kom je op het strand dat ook nog vol licht met ijsschotsen. Zelfs in de zee zijn er nog wat ijsblokken te vinden. Mooi om te zien, maar het zette me ook wel aan het denken.....

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  26 reviews
  12 waarderingen

  “Fantastisch gletsjermeer”

  Geplaatst 13-11-2017

  In juli 2016 zijn we naar IJsland geweest en hadden we een excursie geboekt om met een boot over het gletsjermeer te gaan. We wilden dit doen met een klein bootje (Zodiac) met dit bootje kon je verder op het meer komen en dichter bij de ijsschotsen. Helaas ging de excursie door het tegenvallende weer niet door, we kregen netjes ons geld terug. Toch zijn we naar het gletsjermeer gereden ondanks het slechte weer. We hadden op de weerberichten gezien dat het ’s avonds zou opklaren, en aangezien het toch 24 uur per dag licht was hebben wij een tijdje bij het meer gewacht. Toen het weer op klaarde rond 19uur ’s avonds waren alle toeristen weg en konden wij met ons tweeën van het mooie uitzicht genieten, we konden toen ook erg mooie beelden met onze drone maken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  16 reviews
  7 waarderingen

  “Koud en mistig, maar zeer bijzonder!”

  Geplaatst 07-11-2017

  We hadden helaas maar 1 dag om het Jokulsarlon meer te bewonderen, en nét die dag hing er een dikke mist boven het meer. Hierdoor konden we helaas niet het meer over kijken. Desondanks is het prachtig om te zien, de verschillende ijsschotsen met allerlei kleuren blauw en zwart er in. Omdat we buiten het toeristische seizoen waren (begin april) ging er helaas geen bootje het meer op, maar je kan er heel mooi langs lopen en zelfs wat zeehonden spotten als je geluk hebt!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Jökulsárlón reiservaring en tips!

Ben jij in Jökulsárlón geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 IJsland specialisten

BBI Travel

BBI Travel

BBI Travel biedt het meest uitgebreide & gevarieerde IJsland reisaanbod in Nederland tegen scherpe tarieven.
Bezoek website


TUI

TUI

TUI biedt een ruim aanbod van rondreizen en fly-drives naar IJsland, waaronder speciale Noorderlicht reizen.
Bezoek website


Kras

Kras

Kras heeft een gevarieerd aanbod van fly-drives, individuele- en groepsrondreizen naar IJsland.
Bezoek website

Meer IJsland reisorganisaties

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Autorondreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Individuele- en groepswandelreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Familiereizen en rondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

IJsland combineren met New York.
Bezoek website

Travelhome
Travelhome

Camperreizen.
Bezoek website

Voigt Travel
Voigt Travel

Fly & drive rondreizen IJsland.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
De Jong Intra Vakanties

Individuele autorondreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden IJsland

Alle bezienswaardigheden in IJsland

Vliegtickets naar IJsland


Hotels in IJsland zoeken

Hotels in IJsland zoeken

Boek je rondreis naar IJsland

BBI Travel
1. BBI Travel

Uitgebreide & gevarieerd aanbod.
Bezoek website

TUI
2. TUI

Ruim aanbod van rondreizen en fly-drives.
Bezoek website

Kras
3. Kras

Rondreizen & fly-drives.
Bezoek websiteBekijk 55 IJsland rondreizen
Vanaf €270 incl. vliegticket

Vliegtickets IJsland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar IJsland
V.a. 182

Volg ons op Facebook

Volg ons op Pinterest