Walvissen spotten in Húsavík (IJsland)

Walvissen spotten in Húsavík (IJsland)

Húsavík is dé plek in IJsland waar je walvissen kunt spotten. Vanuit dit kleine vissersdorpje kun je op de boot stappen om de enorme walvissen te zien en ook puffins vind je hier.

Door , laatst bijgewerkt op 23 juni 2022
6 minuten lezen

Húsavík (IJsland): dé plek om walvissen te spotten

Húsavík is een havenstad in het noorden van IJsland. In de stad staan veel gekleurde huisjes welke voor een leuke en gezellige sfeer in de straten zorgen. Met de besneeuwde bergen op de achtergrond is Húsavík een lust voor het oog. Buiten het spotten van walvissen om kun je in Húsavík nog meer ontdekken van het pure IJsland. Vooral als je van oude gebouwen en bijzondere architectuur houdt, ben je in deze stad aan het goede adres.

 • De Húsavíkurkirkja – kerk van Húsavík – bijvoorbeeld, is een gebouw dat totaal niet lijkt op andere gebouwen en huizen in IJsland. Deze rood met wit versierde kerk is in 1907 gemaakt van Noors hout en heeft meer iets weg van een huisje in de Alpen.
 • Het Culture House museum is één van de leukste musea van Noord-IJsland. In dit museum leer je alles over het leven in de noordelijke regio’s van IJsland, inclusief de bijzondere dieren die hier leven of leefden.
 • Het museum wat je zeker niet mag overslaan is het Húsavík Whale Museum. Ter voorbereiding op je walvistour leer je alles over de beesten die rondzwemmen in de baai van Húsavík, Skjálfandi Bay.

IJsland vakantie boeken – onze tips!

Is Húsavík de moeite waard?

Ja, de walvissen van Húsavík zijn voor veel mensen de reden om naar Húsavík te reizen. En de walvissen komen speciaal naar Húsavík toe. Dit komt door de gunstige ligging van Húsavík en de draaikolk die zich onder water in de baai van Skálfandi bevindt. Deze draaikolk zorgt, samen met twee rivieren die hier uitmonden in de zee, voor fris water. Walvissen vinden het aantrekkelijk om hun jongen in dit frisse water op te voeden.

 • Daarnaast komt het zeewater rondom Húsavík in de zomer tot leven met duizenden planktonplanten. Al deze factoren maken dat vooral grote zeezoogdieren, zoals walvissen en orka’s, naar Skálfandi Bay afreizen om te rusten of hun kinderen op te voeden.
 • Elke zomer bezoeken ongeveer 11 verschillende soorten walvissen de baai van Húsavík. In de zomermaanden, tussen juni en augustus, kun je hier zowel de kleine bultrugwalvis als de blauwe vinvis (het grootste dier ter wereld) spotten.
 • Alle walvissoorten zijn verschillend van kleur, grootte en huidmotief. De ene is egaal en grijs, de ander is zwart met witte stippen. Ga op ontdekkingstocht en geniet van deze immens grote zeedieren!
Húsavík walvissen

De staart van een bultrug walvis in de baai van Húsavík.

Húsavík walvistours

Húsavík is de walvisspot hoofdstad van IJsland. Er zijn nog meer plekken in IJsland – waaronder bij Olafsvik op het Snaefellsnes schiereiland – waar je walvissen kunt spotten, maar nergens in IJsland kun je in de zomer meer soorten walvissen spotten dan in Húsavík. Tussen juni en augustus heb je 100% kans op het spotten van minstens één walvis, dus redenen genoeg om in Húsavík walvissen te komen spotten.

 • Vanuit Húsavík-haven vertrekken momenteel drie verschillende touroperators: North Sailing, Gentle Giants en Salka. De prijzen en services van deze drie operators liggen dicht bij elkaar, dus het maakt niet veel uit welke organisatie je moet nemen. Het enige wat verschilt is de soort boot waarmee je de zee op gaat.
 • Een walvistour duurt ongeveer drie uur. Tijdens de boottour word je voorzien van een gids die je de details van de baai en de walvissen vertelt, warme kleding en dekens en warm eten en drinken. De hele dag door, tussen 8.30 tot 20.00 uur, varen er regelmatig boten de haven uit om op zoek te gaan naar de walvissen.
 • Als je op eigen gelegenheid een rondreis IJsland maakt, wordt aangeraden om ’s ochtends vroeg of aan het einde van de middag een walvistour te doen. In de middaguren gaan de grote groepsreizen namelijk op walvissen zoektocht. Boek hier vooraf bij GetYourGuide je walvistour.
Vissersboten in de haven van Húsavík

Vissersboten in de haven van Húsavík.

Ook is het mogelijk om een walvistour te combineren met een puffinstour, waarbij je langs Puffins Island vaart, waar duizenden puffins komen om zich voort te planten.

Haven van Húsavík

De haven van Húsavík.

De baai van Skálfandi

De baai van Skálfandi.

Lupinen weide bij Húsavík

Lupinen weide bij Húsavík.

Reizen naar Húsavík – hoe kom je er?

Húsavík ligt een klein stuk vanaf de Route 1 van IJsland, neem hiervoor de 85 om er te komen. Ook heeft Húsavík een vliegveld dat 12 kilometer ten zuiden van de stad gelegen is. Het hele jaar door vliegt Eagle Air dagelijks tussen Reykjavík en Húsavík. Húsavík is per bus bereikbaar vanuit o.a. Akureyri, Ásbyrgi, Dettifoss, Mývatn en Þórshöfn. Als je een eigen auto of camper(van) huurt, kun je Húsavík eenvoudig zelf bezoeken. Huurauto’s op IJsland kun je regelen via Sunny Cars.

Voor een walvis safari vanuit Húsavík kun je terecht bij BBI Travel, of bezoek de Húsavík tijdens één van de rondreizen van TUI of Sawadee.

Beste reistijd Húsavík

De beste tijd om naar Húsavík te reizen, en de grootste kans op het spotten van walvissen, is tussen juni en augustus. In deze maanden komen de walvissen met hun jongen naar de baai van Húsavík toe om daar hun baby’s te voeden. Je hebt dan 100% kans op het spotten van walvissen. Een nadeel aan deze periode is de grote hoeveelheid bezoekers: iedereen wil de walvissen spotten. Vermijd daarom de maand juli en vertrek begin juni of eind augustus naar Húsavík om de walvissen te spotten.

IJsland vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

10 Húsavík reiservaringen en tips

 • Annet van der Stel op 17-05-2019

  “Walvistocht en kloof, Húsavik is leuk stadje”

  We hebben hier een walvistocht gedaan. Kregen pakken aan, best zwaar. De tocht duurde ongeveer drie uur. We hebben veel walvissen gezien, bultruggen, zeer indrukwekkend. Verder ook dolfijnen en dwergvinvissen.
  Het dorp was erg leuk, we bezochten eerst de kloof (twee uur gewandeld), deden vervolgens de walvistocht en hebben daarna heel lekker gegeten in het dorp. Toen terug naar ons verblijf bij het Mytvatn meer.

 • Claire op 29-04-2019

  “Alleen voor de walvissen leuk”

  Ik ben in Husavik geweest maar heb geen walvistour gedaan. Het is een klein stadje waar je even gezellig iets kan eten in een fishermans restaurantje (heerlijke vis overigens). Doordat ik snel zeeziek ben heb ik de walvistour overgeslagen. Verder bleek dit stadje niet echt te moeite waard te zijn.

 • Niels Verhoeven op 29-12-2017

  “Ik zie ik zie wat jij niet ziet...”

  Op zich is het stadje Húsavík niet de aanrader van Ijsland als het gaat over het ontdekken van Ijsland. Wel is dit stadje de plaats van waaraf je een perfecte walvisexpeditie kunt ondernemen. Twijfel dus ook niet, huur een auto en rijd zeker langs Húsavík. Daarbij is het zo dat je de garantie hebt om walvissen te zien bij de meeste maatschappijen en mocht dit niet het geval zijn, dan krijg je een voucher om nogmaals een expeditie bij te wonen, wat een service!

 • Amy van Loon op 26-11-2017

  “Wauw zoveel walvissen bij elkaar.”

  Husavik is een klein schattig dorpje, zo eentje waar IJsland er veel van heeft. Het speciale aan Husavik is dat je hier walvissen komt spotten. De kans is zeer groot dat dat je hier walvissen tegen komt. Zorg dat je sochtends optijd bij de haven bent om daar bij een van de vele bedrijfjes een toer te boeken. Kies voor een klein bootje, deze zijn sneller bij de walvissen.

  Na deze geweldige, vermoeiende en ook koude toch warm je lekker op bij een van de restaurantjes in de haven met een heerlijk kopje lamssoep. Dit is zeker mijn favoriete eten in IJsland.

 • Lisette op 23-11-2017

  “Walvissen spotten!”

  De beste plek in IJsland om walvissen te spotten. Kies voor een tour met een RIB boot. Zo ben je veel sneller te plaatse bij de walvissen. Ook zit je dichterbij het water, waardoor je de indrukwekkende dieren nog beter kan zien

 • Amy Muller op 19-11-2017

  “Walvissen en Tungulending”

  Walvissen, is de enige reden waarom wij stopte in Husavik tijdens onze rondreis door IJsland. Tungulending, een uniek hostel waar wij voor het eerst het Noorderlicht zagen maar wat ook uniek gelegen is omdat het aan de zee ligt waar wij in de vroege ochtend de walvissen voorbij zagen zwemmen. Husavik vond ik overigens de perfecte start om de diamond circle te bezoeken; de Dettifoss, de canyon van Asbyrgi en het meer rond Myvatn • Aniek de Kort op 11-11-2017

  “Perfecte uitvalsbasis voor walvis spotten”

  Húsavik is dé plek in IJsland om walvissen te spotten. Een must do, het is fantastisch om deze enorme dieren van dichtbij te mogen zien! Maar dit is ook de enige reden om naar Húsavik te gaan. Het is een klein slaperig stadje waar verder niets te doen is.

 • Vronie Roorda op 28-10-2017

  “Walvissen!!!!!”

  Als je in Ijsland bent dan is walvissenspotten een must. Husavik is hiervoor de plek. Vanuit Reykjavik is het een flink eind rijden, maar als je een rondrit maakt is het geen omweg.
  In het dorp zelf is niks te beleven, wij hebben er dan ook voor gekozen om bij Myvatn te slapen, vanwaar er veel meer excursies en bezienswaardigheden zijn. Vanuit daar is het een uurtje rijden om te genieten van walvissen. Kleed je warm aan, daarnaast krijg je op de boot ook warme kleding. De zee kan heel wild zijn. Ik heb mij zeer slecht gevoeld, dus ik zou echt reis/zeeziek/pillen innemen, gewoon ter voorkoming. Want de walvissen zien is ontzettend mooi, je kunt vrij dicht bij komen. Reserveer van tevoren en boek niet de laatste toer. Als je geen walvissen ziet mag je namelijk nog een keer gratis mee. heb je nog zin en puf kun je dat meteen erna doen.

 • Jón Jonker op 27-10-2017

  “Hier moet je zijn voor de mooiste walvistocht”

  Walvissen spotten in IJsland doe je eigenlijk maar op 1 plek, in de baai van Husavik. Hier leven verschillende soorten grote walvissen en is de kans dat je er een tegen komt het groots van IJsland! Tip: de Fish en Chips in de haven is overheerlijk!

 • Anne Van Zoest - Besuijen op 26-10-2017

  “Walvisvaart”

  Tijdens onze rondreis over IJsland hebben we bij Husavik een boottocht gemaakt opzoek naar Walvissen. Helaas hadden we niet heel veel geluk en hebben we 'slechts' een bultrug gezien. (dit is een ervaring op zich, wat een waanzinnig dier!)
  Het was een mooie boot waar we ongeveer 3 uur op gezeten/gelopen hebben. Je werd ook lekker warm aangekleed, wat ook echt nodig was!

  Het stadje Husavik stelt verder niet zoveel voor, en volgens mij draait het er ook alleen maar om de visserij en de walvistochten.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Húsavík reiservaring en tips!

Ben jij in Húsavík geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief