Schiereiland Snaefellsnes (IJsland): bezienswaardigheden & tips

Schiereiland Snaefellsnes (IJsland): bezienswaardigheden & tips

Op en top typisch IJsland’s landschap vind je op het schiereiland Snaefellsnes. Slechts 200 kilometer ten noorden van Reykjavík ligt een prachtig natuurgebied op je te wachten waar je je ogen uitkijkt!

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
6 minuten lezen

Waar staat schiereiland Snaefellsnes om bekend?

Het schiereiland Snaefellsnes staat garant voor zeer bijzondere natuurtaferelen. Overal waar je kijkt, worden je zintuigen geprikkeld door alle geuren en kleuren, de watervallen, de immense ijsrotsen en de overweldigende fjorden. Het Snaefellsnes schiereiland werd in de film The Secret Life of Walter Mitty (2013) gebruikt als decor voor de scene die ging over Ben Stiller zijn bezoek aan IJsland.

Stiller reed op zijn skateboard langs metershoge watervallen die over ravijnen naar beneden vallen. Hij scheurde door het heuvelachtige landschap langs dorpjes met kleurrijke huizen en ontweek de wilde paarden die over de wegen heen en weer renden. Snaefellsnes toont je in een compacte omgeving enkele van de beste dingen die IJsland te bieden heeft. En dat op maar een paar uurtjes rijden van Reykjavík!

IJsland vakantie boeken – onze tips!

Wat te doen in Stykkishólmur?

Stykkishólmur is de grootste stad van Snaefellsnes. Deze stad ligt in het noorden van het schiereiland en kijkt uit op rotsen en een eilandje. Het 19-eeuwse stadje vol gekleurde huizen wordt van alle kanten omsingeld door water en is daardoor een typische havenstad. In Stykkishólmur vind je veel goede restaurants en hotels. Dit maakt Stykkishólmur een prima uitvalbasis om het Snaefellsnes schiereiland te ontdekken.

 • In het meest noordelijke puntje van Stykkishólmur vind je het bijzondere fjord Breiðafjördður. Vanaf het fjord kun je de kustlijn van de Westfjords zien en de duizenden kleine hoopjes natuur die in de baai van Stykkishólmur liggen.
 • Vanaf de vuurtoren Súgandisey heb je juist weer een mooi uitzicht over Breiðafjörður die je kunt bereiken via de haven van Stykkishólmur.
 • De kust van Stykkishólmur kun je ontdekken, inclusief de kleine hoopjes land in het water en duizenden puffins die af en aan vliegen, met verschillende boottours die vanuit de haven vertrekken.
Stykkishólmur

Grundarfjörður

Het kleine Grundarfjörður, gelegen in het noorden van Snaefellsnes, wordt vergezeld door watervallen en omringd door ijsrotsen. Grundarfjörður is een typisch IJslands vissersdorpje met houten huizen waar je als reiziger in je sars bent vanwege leuke sfeer en de prachtige natuur rondom het dorp. Ten noorden van Grundarfjörður ligt de bijna 500 meter hoge heuvel Kirkjufell. Deze berg heeft een bijna symmetrische vorm, en samen met de watervallen vormt Kirkjufell een bijzonder mooi plaatje. Ook deze plek zie je terug in de film The Secret Life of Walter Mitty. Vanuit Grundarfjörður zelf is het mogelijk om zowel vis-, puffin- als walvistours te doen.

Kirkjufell

Kirkjufell.

Ólafsvík

Ólafsvík is met stip op één het meest typische IJslandse vissersdorpje op Snaefellsnes. In alle straten en stegen ruik je de sterke geur van vers gevangen vis. Ólafsvík is de oudste handelsstad van IJsland en dat is te zien aan de oude gebouwen. De huizen en kerken in Ólafsvík stammen uit de 17e eeuw. Ólafsvík bezoek je vanwege het historische en traditionele karakter, maar ook wanneer je walvissen wilt spotten. Genoeg touroperators die je graag de grootste vissen van de zee laten zien. Gegarandeerd walvissen zien? Dan kun je beter naar Húsavík gaan.

Ólafsvík

De weg naar Ólafsvík.

Snaefellsnes schiereiland

Rif

Rif is een klein vissersdorpje naast Ólafsvík. In vergelijking met Ólafsvík is Rif een ontzettend klein dorpje. Maar vlakbij Rif vind je een immens grote waterval met de naam Svödufoss. Als je in het hart van Rif staat, zie je de waterval al in de verte, die over stenen en rotsen van een grote hoogte naar beneden klettert.

Tussen Hellissandur en Rif staat een bijzondere kerk met de naam Ingjaldshóll. Deze kerk is voor verschillende films als setting gebruikt. In de kerk vind je een schilderij waar je het mogelijke bezoek aan IJsland door Christopher Columbus in 1477 op kunt bewonderen.

Snaefellsnes schiereiland

Snaefellsjökull National Park

Snaefellsjökull National Park is een beschermd natuurgebied in het westelijke deel van het schiereiland Snaefellsnes. Het toppunt van dit Nationale Park is de gletsjer Snaeffellsjökull. De gletsjer is van origine een vulkaan die ontplofte en vervolgens instortte.

 • Het magma vormde vervolgens een grote krater, welke vandaag de dag is gevuld met ijs. Het ijs vormt een soort dop op de krater en bereikt een hoogte van 1446 meter.
 • Rondom de gletsjer liggen lavavelden, zoals het Neshraun lavaveld. Op deze lavavelden leven enorm veel dieren die in andere delen van de wereld niet te vinden zijn. Zo vind je hier unieke vogelsoorten en bijzondere kleine zoogdieren.
 • Langs de kust van Snaefellsjökull National Park vind je speciale uitkijkpunten over zee van waar je de kans hebt om walvissen te zien zwemmen. Rondom Öndverðarnes liggen nog meer bijzondere stukken natuur, zoals het gouden strand Skarðsvík of de vulkanische krater Vatnsborg.

Het zuiden van Snaefellsnes.

Het zuiden van het schiereiland Snaefellsnes wordt gekenmerkt door hoge fjorden, meterslange watervallen, door de zee ontworpen rotsformaties en veel stranden.

 • Hellnar is de bekendste stad aan de zuid-kust van Snaefellsnes. Deze vissersstad kijkt uit op een rotsachtige baai en is het thuisfront van veel zeevogels. In de baai van Hellnar worden tevens vaak walvissen gespot.
 • Het zuiden van Snaefellsnes leent zich voor wandelen. Een beroemde wandeling, waarmee je door prachtige natuur loopt, is de 2,5 kilometer route van Hellnar naar Arnarstap. Tijdens deze route passeer je lavavelden en uitgeholde stenen grotten.
Hellnar

De kust bij Hellnar.

Reizen naar het Snaefellsnes schiereiland – hoe kom je er?

Het Snaefellsnes schiereiland is een makkelijk bereikbare regio in IJsland. Vanuit Reykjavík ben je met de bus in 2,5 uur in Stykkishólmur. Neem eerst de bus 58 naar Borgarnes. Stap in Borgarnes over op Bus 82 richting Arnarstapi. Vanuit Brj’nslaekur in de Westfjorden is het mogelijk om met een bootferry naar Stykkishólmur te varen. Deze bootferry duurt 2,5 uur. Wil je het Snaefellsnes schiereiland zelf per huurauto verkennen? Kijk dan bij Sunny Cars voor een huurauto.

Voor een excursie naar het Snaefellsnes schiereiland vanuit Reykjavík kun je terecht bij BBI Travel, Riksja Travel of bezoek Snaefellsnes schiereiland tijdens één van de rondreizen van Djoser, De Jong Intra Vakanties of Sawadee. Tijdens een rondreis IJsland wordt een bezoek aan Snaefellsnes schiereiland vaak gecombineerd met een trip naar de Westfjorden; een regio waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat.

Beste reistijd Snaefellsnes schiereiland

Het Snaefellsnes schierieland kun je het hele jaar door goed bezoeken. Het is echter aangenamer om de regio in de periode van juni t/m oktober te bezoeken, omdat de temperatuur dan iets hoger ligt. Daarentegen is de kans dat je veel andere reizigers tegen komt erg groot.

IJsland vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Snaefellsnes schiereiland reiservaringen en tips

 • Nikki op 10-04-2019

  “'Onontdekt' rondje ijsland ”

  Het schiereiland snaefellsnes is nog minder bezocht door toeristen en dat merk je. Je rijdt zowat het hele eiland rond zonder toeristen te zien. De leukste bezienswaardigheid vond ik de vulkaankrater saxholl. Als je richting de vulkaankrater rijdt, bevind je je in tussen oude lavevelden. Bij de krater aangekomen, kun je met een lange trap helemaal omhoog lopen naar de rand van de krater. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht.

 • Amy van Loon op 27-11-2017

  “Net als op de maan”

  Snaefellsnes is een veelzijdig stukje IJsland. Je kan hier mooie hikes maken langs de grillige kust. Je hebt hier vulkaan kraters, kleine schattige dorpjes. Indrukwekkende watervallen en de leuke gravel wegen die een roadtrip door IJsland extra leuk maken. Heb je geen tijd om de volledige ring te volgen, breng dan een bezoekje aan Reykjavik, de golden cirkel en aan Snaefellsnes

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Snaefellsnes schiereiland reiservaring en tips!

Ben jij in Snaefellsnes schiereiland geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief