Laatst bijgewerkt op 20 september, 2022

De oostelijke Indiase deelstaat Odisha (voorheen Orissa) is niet zo bekend bij toeristen, maar voor de avontuurlijke reiziger is het een bezoek meer dan waard.

Odisha

Diegene die de moeite neemt om Odisha (tot 2011 nog bekend al Orissa) te bezoeken zal beloond worden met een prachtige mengeling van historie, cultuur, een onwaarschijnlijk mooi landschap, honderden tempels en langgerekte stranden. In het zuidwesten leeft de inheemse Adivasi stam, verborgen in de heuvels. De natuurparken en de kuststreek zijn de thuisbasis voor bijzondere dieren zoals zeldzame dolfijnen, schildpadden en duizenden vogels. Verder staat Odisha bekend om de fantastische keuken met bijzondere regionale gerechten.

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 444

Overnachten in Odisha

Vergelijk alle hotels in Odisha
Bekijk hotels

De tempels van Bhubaneswar

Mukteshvara tempel, Odisha

De Mukteshvara tempel.

Samen met Puri en Konarak vormt hoofdstad Bhubaneswar de zogenaamde ‘gouden driehoek’ van Odisha. De bijnaam van Bhubaneswar is ‘stad van de tempels’, en met meer dan 700 tempels doet de stad die bijnaam eer aan. De belangrijkste tempels die zeker een bezoek waard zijn, zijn de Lingraj tempel, de Mukteshwar tempel, de Brahmeshwar tempel, de Rajarani tempel en de Yogini tempel.

Rajarani tempel, Odisha

De Rajarani tempel.

Satkosia Tiger Reserve

Niet ver van Bhubaneswar ligt in een prachtig rivier- en bosrijk landschap de Satkosia Tiger Reserve. Dit park ligt precies op de plek waar de Mahanadi-rivier door een 22 km lange kloof in de Eastern Ghats gaat. Niet alleen het spotten van de tijgers (en krokodillen, trouwens) zelf, maar zeker ook de indrukwekkende kloof en het blauwe water van de rivier zijn de moeite waard. Toeristen vind je hier amper!

Satkosia Tiger Reserve

Puri en de heilige Jagannath tempel

Aan de golf van Bengalen ligt Puri, één van de heiligste bedevaartsoorden van India. Bekendst hier is de heilige Jagannath tempel, gewijd aan de Krishna-incarnatie van Vishnu. Tijdens een jaarlijks festival in juni en juli vindt hier de hoogste verering, de Rath Yatra, plaats. Helaas is de tempel niet toegankelijk voor niet-Hindoes, maar vanuit de toren van de naastgelegen bibliotheek kun je er toch een blik op werpen. Puri staat daarnaast bekend om zijn fijne stranden. Hierbij is een waarschuwing wel op zijn plaats, het water heeft een gevaarlijke onderstroom waardoor met enige regelmaat toeristen in de problemen komen.

De heilige Jagannath tempel in Puri

De heilige Jagannath tempel in Puri.

Strand bij Puri

Strandweg bij Puri.

De zonnetempel van Konarak

De zonnetempel van Konarak, ook wel zwarte pagode genoemd, is gebouwd in 1250 en is daarmee een van de oudste centra voor zonneverering in India. De tempel staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is gebouwd in de vorm van een strijdwagen die naar de zon toe rijdt. De tempel is rondom voorzien van indrukwekkende voorstellingen en twaalf wielen die de uren van de dag representeren. Helaas is in 1869 een deel van de tempel ingestort, de restauratie hiervan is nog steeds niet afgerond. In de avonduren wordt de tempel sfeervol verlicht. De hoofdingang van de tempel wordt bereikt via een aantal trappen, hier ligt ook een grote toeristenmarkt. Het is erg leuk om de tempel te bezoeken tijdens het Konark Dance festival in de winter. De tempel licht dan op en je krijgt een mooi kijkje in de Indiase muziek- en danscultuur.

De zonnetempel van Konarak

De zonnetempel van Konarak.

De beste stranden van Odisha

Het is niet alleen Goa en Kerala wat de klok slaat: ook de oostkust van India telt een aantal geweldige stranden. In het zuiden van Odisha ligt Gopalpur-on-Sea, een mooie badplaats met historische gebouwen met accommodaties aan het strand. Een ander bijzonder strand is dat van Chandipur. Dit strand is er soms wel, en soms niet. Bij vloed verdwijnt het volledig en bij eb trekt de zee zich maar liefst 5 kilometer terug. Het is erg leuk om het strand dan af te struinen op zoek naar mooie schelpen en krabbetjes die zijn achtergebleven in het zand.

Cuttack

Cuttack is de voormalige hoofdstad van Odisha en één van de oudste steden van India. Tegenwoordig is het een belangrijk zakencentrum in de staat. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de blauwe ruïnes van het Maratha Fort en de ommuurde vesting Qaclam-I-Rasool. De stad staat daarnaast bekend om haar schitterende zilveren filigraanwerk. Je vindt hier de mooiste sieraden, potten en decoratieve items.

De Adivasi-stam

Adivasi-stam

De Adivasi worden gezien als de oorspronkelijke bevolking van India. De Adivasi dorpen liggen vooral in het zuidwesten van Odisha en bestaan uit geschilderde lemen huisjes rond een offerpaal. Adivasi is een overkoepelende naam van vele verschillende inheemse stammen met ieder hun eigen specifieke gewoonten en gebruiken. Je kunt de stammen bezoeken en het leven van de stammen van dichtbij meemaken tijdens de kleurrijke weekmarkten.

Reizen naar Odisha – hoe kom je er?

Het vliegveld van Bhubaneswar in Odisha biedt goede connecties met grote steden zoals New Delhi en Mumbai. Ook per trein is Odisha goed te bereiken, er zijn regelmatige verbindingen met New Delhi, Kolkata, Bangalore, Visakhapatnam, Hyderabad en Chennai.

Georganiseerde India reizen die Odisha aandoen, vaak in combinatie met de nabijgelegen deelstaat Sikkim, vind je o.a. bij Sawadee en Koning Aap.

Top 3 India specialisten

Riksja India
Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Sawadee biedt meer dan 20 verschillende groepsrondreizen door India, met ook festivalreizen, wandelreizen en fietsreizen.
Bezoek website

Beste reistijd Odisha/Orissa

De beste tijd van het jaar om Odisha te bezoeken is in de winter, tussen december en maart. Daarna wordt het te heet en in de zomer vallen de moessonregens.

Deel jouw Odisha reiservaring en tips!

Ben jij in Odisha geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 India specialisten

Riksja India

Riksja India

Stel zelf de India reis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


Shoestring

Shoestring

Shoestring heeft een enorme aanbod aan groepsrondreizen en individuele rondreizen door heel India (ook Sikkim, Ladakh & meer!).
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Sawadee biedt een breed aanbod groepsreizen naar India, maar ook een familiereis die India combineert met Nepal.
Bezoek website

Meer India reisorganisaties

ANWB Vakanties
ANWB

Privéreizen, singlereizen & groepsreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Individueel India avontuur.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Avontuurlijke rondreizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Specialistisch advies.
Bezoek website

SRC
SRC

Cultuurreizen met privéchauffeur.
Bezoek website

TUI
TUI

Incl. Zuid-India & Nepal-combi.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden India

Alle bezienswaardigheden in India

Vliegtickets naar India


Hotels in India zoeken

Hotels in India zoeken

Boek je rondreis naar India

Riksja India
1. Riksja India

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

Shoestring
2. Shoestring

India on a budget.
Bezoek website

Sawadee
3. Sawadee

Ruim rondreis aanbod.
Bezoek websiteBekijk 106 India rondreizen
Vanaf €120 incl. vliegticket

Vliegtickets India

Vind de goedkoopste vliegtickets naar India
V.a. 444

Volg ons op Facebook