Odisha (voorheen Orissa): oostelijke deelstaat in India voor de avontuurlijke reiziger!

Odisha (voorheen Orissa): oostelijke deelstaat in India voor de avontuurlijke reiziger!

De oostelijke Indiase deelstaat Odisha (voorheen Orissa) is niet zo bekend bij toeristen, maar voor de avontuurlijke reiziger is het een bezoek meer dan waard.

Door , laatst bijgewerkt op 19 juli 2023
5 minuten lezen

Odisha

Diegene die de moeite neemt om Odisha (tot 2011 nog bekend al Orissa) te bezoeken zal beloond worden met een prachtige mengeling van historie, cultuur, een onwaarschijnlijk mooi landschap, honderden tempels en langgerekte stranden. In het zuidwesten leeft de inheemse Adivasi stam, verborgen in de heuvels. De natuurparken en de kuststreek zijn de thuisbasis voor bijzondere dieren zoals zeldzame dolfijnen, schildpadden en duizenden vogels. Verder staat Odisha bekend om de fantastische keuken met bijzondere regionale gerechten.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

De tempels van Bhubaneswar

Mukteshvara tempel, Odisha

De Mukteshvara tempel.

Samen met Puri en Konarak vormt hoofdstad Bhubaneswar de zogenaamde ‘gouden driehoek’ van Odisha. De bijnaam van Bhubaneswar is ‘stad van de tempels’, en met meer dan 700 tempels doet de stad die bijnaam eer aan. De belangrijkste tempels die zeker een bezoek waard zijn, zijn de Lingraj tempel, de Mukteshwar tempel, de Brahmeshwar tempel, de Rajarani tempel en de Yogini tempel.

Rajarani tempel, Odisha

De Rajarani tempel.

Satkosia Tiger Reserve

Niet ver van Bhubaneswar ligt in een prachtig rivier- en bosrijk landschap de Satkosia Tiger Reserve. Dit park ligt precies op de plek waar de Mahanadi-rivier door een 22 km lange kloof in de Eastern Ghats gaat. Niet alleen het spotten van de tijgers (en krokodillen, trouwens) zelf, maar zeker ook de indrukwekkende kloof en het blauwe water van de rivier zijn de moeite waard. Toeristen vind je hier amper!

Satkosia Tiger Reserve

Puri en de heilige Jagannath tempel

Aan de golf van Bengalen ligt Puri, één van de heiligste bedevaartsoorden van India. Bekendst hier is de heilige Jagannath tempel, gewijd aan de Krishna-incarnatie van Vishnu. Tijdens een jaarlijks festival in juni en juli vindt hier de hoogste verering, de Rath Yatra, plaats. Helaas is de tempel niet toegankelijk voor niet-Hindoes, maar vanuit de toren van de naastgelegen bibliotheek kun je er toch een blik op werpen. Puri staat daarnaast bekend om zijn fijne stranden. Hierbij is een waarschuwing wel op zijn plaats, het water heeft een gevaarlijke onderstroom waardoor met enige regelmaat toeristen in de problemen komen.

De heilige Jagannath tempel in Puri

De heilige Jagannath tempel in Puri.

Strand bij Puri

Strandweg bij Puri.

De zonnetempel van Konarak

De zonnetempel van Konarak, ook wel zwarte pagode genoemd, is gebouwd in 1250 en is daarmee een van de oudste centra voor zonneverering in India. De tempel staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is gebouwd in de vorm van een strijdwagen die naar de zon toe rijdt. De tempel is rondom voorzien van indrukwekkende voorstellingen en twaalf wielen die de uren van de dag representeren. Helaas is in 1869 een deel van de tempel ingestort, de restauratie hiervan is nog steeds niet afgerond. In de avonduren wordt de tempel sfeervol verlicht. De hoofdingang van de tempel wordt bereikt via een aantal trappen, hier ligt ook een grote toeristenmarkt. Het is erg leuk om de tempel te bezoeken tijdens het Konark Dance festival in de winter. De tempel licht dan op en je krijgt een mooi kijkje in de Indiase muziek- en danscultuur.

De zonnetempel van Konarak

De zonnetempel van Konarak.

De beste stranden van Odisha

Het is niet alleen Goa en Kerala wat de klok slaat: ook de oostkust van India telt een aantal geweldige stranden. In het zuiden van Odisha ligt Gopalpur-on-Sea, een mooie badplaats met historische gebouwen met accommodaties aan het strand. Een ander bijzonder strand is dat van Chandipur. Dit strand is er soms wel, en soms niet. Bij vloed verdwijnt het volledig en bij eb trekt de zee zich maar liefst 5 kilometer terug. Het is erg leuk om het strand dan af te struinen op zoek naar mooie schelpen en krabbetjes die zijn achtergebleven in het zand.

Cuttack

Cuttack is de voormalige hoofdstad van Odisha en één van de oudste steden van India. Tegenwoordig is het een belangrijk zakencentrum in de staat. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de blauwe ruïnes van het Maratha Fort en de ommuurde vesting Qaclam-I-Rasool. De stad staat daarnaast bekend om haar schitterende zilveren filigraanwerk. Je vindt hier de mooiste sieraden, potten en decoratieve items.

De Adivasi-stam

Adivasi-stam

De Adivasi worden gezien als de oorspronkelijke bevolking van India. De Adivasi dorpen liggen vooral in het zuidwesten van Odisha en bestaan uit geschilderde lemen huisjes rond een offerpaal. Adivasi is een overkoepelende naam van vele verschillende inheemse stammen met ieder hun eigen specifieke gewoonten en gebruiken. Je kunt de stammen bezoeken en het leven van de stammen van dichtbij meemaken tijdens de kleurrijke weekmarkten.

Reizen naar Odisha – hoe kom je er?

Het vliegveld van Bhubaneswar in Odisha biedt goede connecties met grote steden zoals New Delhi en Mumbai. Ook per trein is Odisha goed te bereiken, er zijn regelmatige verbindingen met New Delhi, Kolkata, Bangalore, Visakhapatnam, Hyderabad en Chennai.

Georganiseerde India reizen die Odisha aandoen, vaak in combinatie met de nabijgelegen deelstaat Sikkim, vind je o.a. bij Sawadee en Koning Aap.

Beste reistijd Odisha/Orissa

De beste tijd van het jaar om Odisha te bezoeken is in de winter, tussen december en maart. Daarna wordt het te heet en in de zomer vallen de moessonregens.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Shoestring – privé- & groepsreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Odisha reiservaring en tips!

Ben jij in Odisha geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief