De Bromo vulkaan in het oosten van Java is de bekendste vulkaan van Indonesië. Samen met twee andere vulkanen vormt Mt. Bromo een spectaculair vulkaanlandschap in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru.

Reizigers over Bromo vulkaan

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Bromo vulkaan bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 25 Bromo vulkaan reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

De Bromo vulkaan

Hoewel de Bromo vulkaan de bekendste vulkaan van Indonesië is, is de berg met zijn 2392 meter niet de hoogste berg van de regio. Door zijn ligging samen met andere vulkanen in een spectaculair maanlandschap, is het wel één van de meest bijzondere vulkanen van Indonesië. De Bromo maakt deel uit van het Tengger-massief in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru. Ook de Semeru-vulkaan behoort hiertoe, met een hoogte van 3676 meter. De Bromo vulkaan is net als vele andere vulkanen in Indonesië nog steeds actief. Dit bleek toen hij in 2004 plotseling barstte en 2 toeristen om het leven kwamen. Tegenwoordig verbiedt de overheid om de Bromo te beklimmen wanneer deze aan het rommelen is en mag je niet dichterbij komen dan 2 kilometer.

Vliegtickets Jakarta

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jakarta
V.a. 469

Overnachten bij Bromo

Vergelijk alle hotels bij Bromo
Bekijk hotels

Zonsopkomst bij de Bromo vulkaan

Bromo vulkaan

Zonsopkomst bij Mount Bromo.

Het mooiste moment van de dag om de Bromo in volle glorie te aanschouwen is tijdens zonsopkomst. De mist trekt dan langzaam weg en de spectaculaire vulkanen doemen langzaam in de verte op. De zon komt hier rond 05:30 uur op, dus om dit schouwspel te zien, zul je vroeg op moeten staan. Helaas ben je hier niet alleen en zul je het uitzicht met heel veel toeristen moeten delen. De beste plek om de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan te zien is vanaf Gunung Penanjakan, een berg op de rand van de moederkrater. Vanuit Cemoro Lawang is het per jeep ongeveer een uur rijden om hier te komen. Probeer op tijd te zijn en onthoud voor de zekerheid het nummerbord en de kleur van jouw jeep. Houd er verder rekening mee dat het ’s ochtends vroeg hier nog behoorlijk fris kan zijn, dus kleed je warm aan of draag laagjes. Eventueel kun je daar een jas huren of een sjaal kopen.

Bromo vulkaan, Java
Bromo vulkaan, Indonesië
Bromo vulkaan

Mount Bromo beklimmen

Zodra de zon eenmaal is opgekomen, gaan veel toeristen de Bromo vulkaan zelf beklimmen. Een tip is om juist dan nog even bij het Penanjakan viewpoint te blijven, wanneer het rustiger is en de vulkanen prachtig fel oranje kleuren. Zoek daarna je jeep op, die je afzet in de Sea of Sand – de vallei tussen de vulkanen en het viewpoint. Vanaf dit bijna buitenaardse maanlandschap kun je er voor kiezen om te paard of lopend naar de voet van de vulkaan te gaan. Via steile trappen klim je hier naar de top van de vulkaan, waar je een prachtig uitzicht hebt. Je kunt hier de vulkaan soms nog horen borellen en je ruikt er de zwavellucht.

Bromo vulkaan trap

De steile trap naar de top van Mount Bromo.

Bromo vulkaan jeep

Jeep in de Sea of Sand.

Overnachten bij de Bromo vulkaan

Om dicht in de buurt van de Bromo vulkaan te overnachten is het dorpje Cemoro Lawang vrijwel de enige optie. Verwacht hier niet al te veel van de accommodaties, want de meeste hotels en guesthouses zijn hier zeer eenvoudig. Maar aangezien je hier rond 3:30 uur al op zult staan voor de zonsopgang, is het voor die paar uurtjes prima. Goedkopere en betere hotels vind je in de dichtsbijzijnde stad Malang. Vanaf hier kun je de Bromo vulkaan ook bezoeken, al moet je dan nog vroeger opstaan.

Cemoro Lawang, Bromo
Cemoro Lawang, Bromo vulkaan

Het dorpje Cemoro Lawang aan de rand van de moederkrater.

Bromo vulkaan

Reizen naar de Bromo vulkaan – hoe kom je er?

De Bromo vulkaan ligt helemaal in het oosten van Java en de dichtstbijzijnde luchthaven is die van Surabaya, op drie uur rijden. De meeste mensen bezoeken de Bromo vulkaan echter tijdens een rondreis door Java en reizen vanaf Yogyakarta door naar Bromo. Je kunt dan het beste de trein nemen naar Surabaya, vanaf daar een bus naar Probolinggo en daarna een minibusje naar Cemoro Lawang.

Georganiseerde Java-rondreizen die de Bromo vulkaan aandoen vindt je o.a. bij FOX Verre Reizen, TUI, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Bromo vulkaan – beste reistijd

De beste periode om de Bromo vulkaan te zien is in het droge seizoen tussen mei en oktober. De maanden juni tot en met augustus zijn echter wel het hoofdseizoen dus dan is het wel drukker. Jaarlijks wordt er, meestal in maart, het Karo- of Kesada feest gevierd. De Tenggerezen werpen dan offergaven in de krater om de demonen van de vulkaan gunstig te stemmen.

Indonesië rondreis aanbiedingen

25 Bromo vulkaan reiservaringen en tips • 36 landen bezocht
  97 reviews
  109 waarderingen

  “Schitterende zonsopgang”

  Geplaatst 24-10-2019

  Zeer speciaal om midden in de nacht te vertrekken en daarna je weg naar boven te banen tussen de vele jeeps en andere roege vogels. Daarna sta je letterlijk te schudden van de kou op 2300m hoogte maar wanneer de zon stilaan te voorschijn komt en je een duidelijker zicht op de Bromo vulkaan en zijn magistrale omgeving krijgt is alle miserie vlug vergeten. Mount Bromo in het zonlicht met de flarden wolken in het dal en daaronder de "sea of sands" blijft indrukwekkend en zeer mooi om te zien.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  36 reviews
  6 waarderingen

  “Hele indrukwekkende zonsopkomst”

  Geplaatst 26-04-2019

  Je moet er voor opstaan rond een uur of drie in de ochtend maar dan heb je ook wel wat, de zonsopkomst bij Mount Bromo. Samen met behoorlijk wat andere toeristen hebben wij genoten van dit spektakel en er een drankje op gedronken. Ik vond dit zelf ook leuker dan de hike bij de vulkaan zelf, maar moet hierbij wel toegeven veel geluk gehad te hebben met het weer.
  Enige nadeel is dat het erg druk is op de viewpoints en je ook erg op je spullen moet passen...

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Brrrromo”

  Geplaatst 18-04-2019

  De morning-walk voor het sunrise uitzicht was kouder dan verwacht. Een pittige tocht, maar het uitzicht was er wel naar, erg mooi! Je moet wel geluk hebben met het weer, wij hoorden van een ander stel dat ze niks anders dan mist hadden gezien. De tour naar de promo zelf was ook de moeite waard, echter stonk het er wel naar zwavel.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  53 reviews
  30 waarderingen

  “Bromo”

  Geplaatst 17-04-2019

  Vanuit Yogja zijn we met de trein naar Malang gereisd. Een super chille manier van reizen. We hadden alle ruimte in de trein en de trein kwam stipt op de minuut aan. In Malang regelde we een tourtje naar de Bromo en Ijen vulkanen.

  In de nacht vertrokken we naar de Bromo. Onderweg konden we genieten van de prachtige Milky Way. We werden eerst afgezet bij de uitkijkpunt op de Bromo. Omdat het nog stikdonker was hadden we nog geen idee wat we konden verwachten. Langzaam kwam de zon op en verlichtte de zon het mooie landschap. Prachtig op te zien hoor, maar toen het licht was, werd ook meteen zichtbaar hoe veel mensen er stonden. Wat een bizarre ervaring!
  Daarna reden we in een jeep naar de onderkant van de vulkaan. Je kunt via de trap de vulkaan beklimmen, maar voor de erg luie mensen kun je je ook laten vervoeren door een bezweette ezel. Ik ben hier absoluut geen voorstander van! Jij wil de vulkaan zien, doe er dan ook wat voor! Onderweg de trap op ruik je al de zwavellucht.
  Bovenaan staat een altaartje en kun je op de Bromo lopen. Bizar, want een misstap en je bent dood! Het ronkende, borrelende geluid uit de vulkaan, de lucht en wolken maken het een bijzondere ervaring. Vanaf de Bromo vulkaan hem je een prachtig uitzicht!
  Naar beneden lopen; dat doe je rennend, door het zand, zigzaggend. Niet willen missen!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 13 landen bezocht
  27 reviews
  2 waarderingen

  “Unieke ervaring in een desolaat landschap ”

  Geplaatst 13-04-2019

  Bij de Bromo kun je rondrijden met een gave jeep, het stof stuift aan alle kanten op. Vanuit de jeep wandelden we naar de Bromo, prachtig om in de wijde omtrek geen andere toeristen te zien. Toen we aan de andere zijde van de Bromo kwamen, waren er wel andere toeristen. Dit waren er erg weinig omdat wij aan het einde van de dag aankwamen.
  De volgende ochtend nog een prachtige zonsopgang gezien. Zeker de moeite waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  23 waarderingen

  “Mijn hoogtepunt van Indonesië ”

  Geplaatst 13-04-2019

  In de ochtend zijn we na een kopje koffie bij een lokale familie in de jeeps gestapt. Met de jeeps vervolgde wij onze weg door de bergen richting de Bromo. Na dik een uur rijden stonden we in een verlaten landschap, omringd door prachtige bergen. Na de lunch zijn we nog een stukje verder gereden en vervolgens zijn we richting de Bromo gewandeld. Hier kon je zien waar het lava jaren geleden een pad had gemaakt. Aan deze zijde van de Bromo kwamen we geen andere toeristen tegen, en dat op zo'n bekende plek. We hebben vervolgens de Bromo beklommen via de wand van de vulkaan, samen met onze gids. Een unieke ervaring, helemaal onder het stof, maar wat hebben we genoten. Onze lokale gidsen waren geweldig, zo vriendelijk, en oprecht geïnteresseerd. We hebben leuke gesprekken gevoerd en zijn zo nog meer te weten gekomen over de lokale bevolking. Wat een gave dag is dat geweest!
  De dag erna hebben we pas de zonsopkomst bekeken (neem warme kleding en een muts mee), de meeste tours gaan hierna door naar de vulkaan. Als je de mogelijkheid hebt om dit de dag ervoor te doen, moet je dit zeker doen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 59 landen bezocht
  40 reviews
  53 waarderingen

  “En toen waren we met meer...”

  Geplaatst 29-11-2017

  De zonsopgang is echt mooi, maarrrrr om eerst in het donker te horen dat je niet de enige bent was tot daaraan toe. Toen het daadwerkelijk licht werd en ik om mij heen keek wist ik niet wat ik zag.... honderden (het voelde als duizenden) toeristen op een kluitje... Not my cup of tea. Heb je tijd (en vind je al die toeristen niet erg): vooral gaan. Heb je minder tijd of wil je je tijd beter besteden? Ga vooral naar een ander plekkie!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  26 reviews
  36 waarderingen

  “De moeie om vroeg voor op te staan”

  Geplaatst 29-11-2017

  Ok, je moet dus echt heel vroeg op, eerst om de zonsopkomst te bekijken (waar je niet romantisch met z'n 2en bent maar met heel veel anderen die allemaal op hetzelfde moment foto's gaan nemen, lees flitsen), toch heel gaaf. Vervolgens ga je verder om Bromo zelf te beklimmen. Verwacht geen mooi paadje/ trapje, het is echt even doorstappen door het zand. (Zand wat je ook echt overal later weer terug vindt) maar ook dit vond ik heel bijzonder. zeker 1 van de highlights op mijn vakantie en echt een aanrader.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  8 waarderingen

  “Onwerkelijk plaatje”

  Geplaatst 21-11-2017

  De Bromo vulkaan geeft bijna een onwerkelijk maanachtig uitzicht. Met name tijdens zonsopgang heb je een prachtig mysterieus uitzicht op de vulkaan. Houd er wel rekening mee dat het erg koud is als de zon nog onder is. Een muts en handschoenen zijn dan wel aan te raden. Deze kun je ook voor €1 kopen bij het uitkijkpunt. Wanneer de vulkaan actief is kun je helaas niet naar de kraterwand, maar is het alsnog meer dan de moeite waard om de uitkijkpunten op de vulkaan te bezoeken. Je kunt de vulkaan vanaf verschillende plekken bezoeken. Wij hebben de trein naar Malang gepakt en hebben vanaf daar een tour geboekt naar de Bromo, waarbij we om 01.00 uur werden opgehaald.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 0 reviews
  0 waarderingen

  “Warme kleren mee”

  Geplaatst 21-11-2017

  Twee dingen die je niet moet vergeten wanneer je naar Bromo gaat zijn 1) warme kleding en 2) hoogteziekte.
  De temperatuur gaat van 30+ naar ongeveer 13 graden. En omdat je s ochtends heel vroeg gaat opstaan om de vulkaan te zien bij het ochtendgloren is het extra koud. Daarnaast ligt het gebied een stuk hoger. Zelf had ik last van hoogte ziekte door het snelle stijgen en dalen. Wees alert zodat je lichaam zich goed kan aanpassen

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Bromo vulkaan reiservaring en tips!

Ben jij in Bromo vulkaan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelige rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek websiteBekijk 595 Indonesië rondreizen
Vanaf €329 incl. vliegticket

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 469

Volg ons op Facebook