In Bromo vulkaan geweest?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 19 Bromo vulkaan reiservaringen

De Bromo vulkaan

Hoewel de Bromo vulkaan de bekendste vulkaan van Indonesië is, is de berg met zijn 2392 meter niet de hoogste berg van de regio. Door zijn ligging samen met andere vulkanen in een spectaculair maanlandschap, is het wel één van de meest bijzondere vulkanen van Indonesië. De Bromo maakt deel uit van het Tengger-massief in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru. Ook de Semeru-vulkaan behoort hiertoe, met een hoogte van 3676 meter. De Bromo vulkaan is net als vele andere vulkanen in Indonesië nog steeds actief. Dit bleek toen hij in 2004 plotseling barstte en 2 toeristen om het leven kwamen. Tegenwoordig verbiedt de overheid om de Bromo te beklimmen wanneer deze aan het rommelen is en mag je niet dichterbij komen dan 2 kilometer.

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 498 Meer over vliegen naar Indonesië

Overnachten bij Bromo

Vergelijk alle hotels bij Bromo
Bekijk hotels

Zonsopkomst bij de Bromo vulkaan

Bromo vulkaan

Zonsopkomst bij Mount Bromo.

Het mooiste moment van de dag om de Bromo in volle glorie te aanschouwen is tijdens zonsopkomst. De mist trekt dan langzaam weg en de spectaculaire vulkanen doemen langzaam in de verte op. De zon komt hier rond 05:30 uur op, dus om dit schouwspel te zien, zul je vroeg op moeten staan. Helaas ben je hier niet alleen en zul je het uitzicht met heel veel toeristen moeten delen. De beste plek om de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan te zien is vanaf Gunung Penanjakan, een berg op de rand van de moederkrater. Vanuit Cemoro Lawang is het per jeep ongeveer een uur rijden om hier te komen. Probeer op tijd te zijn en onthoud voor de zekerheid het nummerbord en de kleur van jouw jeep. Houd er verder rekening mee dat het ’s ochtends vroeg hier nog behoorlijk fris kan zijn, dus kleed je warm aan of draag laagjes. Eventueel kun je daar een jas huren of een sjaal kopen.

Bromo vulkaan, Java
Bromo vulkaan, Indonesië
Bromo vulkaan

Mount Bromo beklimmen

Zodra de zon eenmaal is opgekomen, gaan veel toeristen de Bromo vulkaan zelf beklimmen. Een tip is om juist dan nog even bij het Penanjakan viewpoint te blijven, wanneer het rustiger is en de vulkanen prachtig fel oranje kleuren. Zoek daarna je jeep op, die je afzet in de Sea of Sand – de vallei tussen de vulkanen en het viewpoint. Vanaf dit bijna buitenaardse maanlandschap kun je er voor kiezen om te paard of lopend naar de voet van de vulkaan te gaan. Via steile trappen klim je hier naar de top van de vulkaan, waar je een prachtig uitzicht hebt. Je kunt hier de vulkaan soms nog horen borellen en je ruikt er de zwavellucht.

Bromo vulkaan trap

De steile trap naar de top van Mount Bromo.

Bromo vulkaan jeep

Jeep in de Sea of Sand.

Overnachten bij de Bromo vulkaan

Om dicht in de buurt van de Bromo vulkaan te overnachten is het dorpje Cemoro Lawang vrijwel de enige optie. Verwacht hier niet al te veel van de accommodaties, want de meeste hotels en guesthouses zijn hier zeer eenvoudig. Maar aangezien je hier rond 3:30 uur al op zult staan voor de zonsopgang, is het voor die paar uurtjes prima. Goedkopere en betere hotels vind je in de dichtsbijzijnde stad Malang. Vanaf hier kun je de Bromo vulkaan ook bezoeken, al moet je dan nog vroeger opstaan.

Cemoro Lawang, Bromo
Cemoro Lawang, Bromo vulkaan

Het dorpje Cemoro Lawang aan de rand van de moederkrater.

Bromo vulkaan

Reizen naar de Bromo vulkaan – hoe kom je er?

De Bromo vulkaan ligt helemaal in het oosten van Java en de dichtstbijzijnde luchthaven is die van Surabaya, op drie uur rijden. De meeste mensen bezoeken de Bromo vulkaan echter tijdens een rondreis door Java en reizen vanaf Yogyakarta door naar Bromo. Je kunt dan het beste de trein nemen naar Surabaya, vanaf daar een bus naar Probolinggo en daarna een minibusje naar Cemoro Lawang.

Georganiseerde Java-rondreizen die de Bromo vulkaan aandoen vindt je o.a. bij NRV, FOX Verre Reizen, TUI, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Bromo vulkaan – beste reistijd

De beste periode om de Bromo vulkaan te zien is in het droge seizoen tussen mei en oktober. De maanden juni tot en met augustus zijn echter wel het hoofdseizoen dus dan is het wel drukker. Jaarlijks wordt er, meestal in maart, het Karo- of Kesada feest gevierd. De Tenggerezen werpen dan offergaven in de krater om de demonen van de vulkaan gunstig te stemmen.

Reisinspiratie

Alle Indonesië artikelen

Indonesië rondreis aanbiedingen

19 Bromo vulkaan reiservaringen en tips • 55 landen bezocht
  27 reviews
  42 waarderingen

  “En toen waren we met meer...”

  Geplaatst 29-11-2017

  De zonsopgang is echt mooi, maarrrrr om eerst in het donker te horen dat je niet de enige bent was tot daaraan toe. Toen het daadwerkelijk licht werd en ik om mij heen keek wist ik niet wat ik zag.... honderden (het voelde als duizenden) toeristen op een kluitje... Not my cup of tea. Heb je tijd (en vind je al die toeristen niet erg): vooral gaan. Heb je minder tijd of wil je je tijd beter besteden? Ga vooral naar een ander plekkie!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 29 landen bezocht
  26 reviews
  34 waarderingen

  “De moeie om vroeg voor op te staan”

  Geplaatst 29-11-2017

  Ok, je moet dus echt heel vroeg op, eerst om de zonsopkomst te bekijken (waar je niet romantisch met z'n 2en bent maar met heel veel anderen die allemaal op hetzelfde moment foto's gaan nemen, lees flitsen), toch heel gaaf. Vervolgens ga je verder om Bromo zelf te beklimmen. Verwacht geen mooi paadje/ trapje, het is echt even doorstappen door het zand. (Zand wat je ook echt overal later weer terug vindt) maar ook dit vond ik heel bijzonder. zeker 1 van de highlights op mijn vakantie en echt een aanrader.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 24 landen bezocht
  27 reviews
  6 waarderingen

  “Onwerkelijk plaatje”

  Geplaatst 21-11-2017

  De Bromo vulkaan geeft bijna een onwerkelijk maanachtig uitzicht. Met name tijdens zonsopgang heb je een prachtig mysterieus uitzicht op de vulkaan. Houd er wel rekening mee dat het erg koud is als de zon nog onder is. Een muts en handschoenen zijn dan wel aan te raden. Deze kun je ook voor €1 kopen bij het uitkijkpunt. Wanneer de vulkaan actief is kun je helaas niet naar de kraterwand, maar is het alsnog meer dan de moeite waard om de uitkijkpunten op de vulkaan te bezoeken. Je kunt de vulkaan vanaf verschillende plekken bezoeken. Wij hebben de trein naar Malang gepakt en hebben vanaf daar een tour geboekt naar de Bromo, waarbij we om 01.00 uur werden opgehaald.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 0 reviews
  0 waarderingen

  “Warme kleren mee”

  Geplaatst 21-11-2017

  Twee dingen die je niet moet vergeten wanneer je naar Bromo gaat zijn 1) warme kleding en 2) hoogteziekte.
  De temperatuur gaat van 30+ naar ongeveer 13 graden. En omdat je s ochtends heel vroeg gaat opstaan om de vulkaan te zien bij het ochtendgloren is het extra koud. Daarnaast ligt het gebied een stuk hoger. Zelf had ik last van hoogte ziekte door het snelle stijgen en dalen. Wees alert zodat je lichaam zich goed kan aanpassen

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 21 landen bezocht
  27 reviews
  9 waarderingen

  “Een zonsopgang om niet te missen”

  Geplaatst 20-11-2017

  Wij hebben ervoor gekozen om de Bromo vulkaan op eigen gelegenheid te bezoeken. Laat in de avond kwamen we aan in het dorpje Cemoro Lawang. De volgende dag hebben we de Bromo vulkaan bezocht, dit kan makkelijk lopend vanaf Cemoro Lawang. Doordat bijna iedereen met georganiseerde tours gaat is het alleen op specifieke tijdstippen erg druk. Toen wij op de Bromo waren, was het rustig. Het is indrukwekkend om op de kraterrand te staan, met name vanwege het grommende geluid. De volgende dag zijn we vroeg opgestaan (voor zonsopgang) voor de beroemde zonsopgang met uitzicht op de Bromo vulkaan. Het is heel bijzonder hoe het uitzicht verandert. Wat betreft overnachten in Cemoro Lawang: Heb lage verwachtingen. Het is overduidelijk dat de hotels een machtspositie hebben. Toeristen komen toch wel. We hebben dit als nadeel ervaren in deze omgeving. We wilden het graag zelf regelen en bv. met het openbaar vervoer naar onze volgende bestemming (Bondowoso). Dit was bijna onmogelijk. Waarbij we zelfs in de openbare bus een toeristenprijs moesten betalen (kaartverkoper/buschauffeur werkten hierbij samen). In het hotel in Bondowoso gaven ze aan dat het gebied er om bekend staat dat toeristen flink worden afgezet.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  27 reviews
  16 waarderingen

  “Een koude maar imponerende zonsopkomst....”

  Geplaatst 17-11-2017

  Vanaf ons hotel, onderaan de vulkaan, reden we 's ochtends vroeg richting vulkaan. We waren niet de enigen want we belandden in een soort file van Jeeps richting platform. Hier stapten we uit en liepen naar het uitzichtpunt. We hadden hier een mooi overzicht op de vulkaan zelf. Klappertandend, gehuld in een deken wachtten we op de zonsopkomst. Deze was alle kou en ontberingen waard.
  Vervolgens reden we naar de Bromo zelf en beklommen de trappen naar boven. Neem wel een mondkapje mee want de zwavellucht is enorm. Hier hadden we een mooi overzicht op de krater en de vallei.
  Het is een bijzondere tocht geworden; de moeite waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  26 reviews
  9 waarderingen

  “Magische zonsopkomst”

  Geplaatst 13-11-2017

  We moesten midden in de nacht uit bed omdat we erg vroeg werden opgehaald door een jeep om naar de vulkaan te rijden. Boven op de vulkaan aangekomen waren er al een heleboel jeeps. Er zijn een aantal eetkraampjes waar je sochtends iets te eten en te drinken (lekkere warme kop koffie/thee met die kou bovenop de vulkaan) kunt halen. Het vroege op staan was het echt waard want het was een van de mooiste en mysterieuze zonsopkomsten die ik ooit gezien heb. De wolken gleden langs de berghelling naar beneden en de voet van de Bromo vulkaan was rondom ook helemaal gehuld in een mist. Dit zorgde voor mysterieuze foto’s. Gelukkig verdween de mist heel snel toen de zon net zichtbaar werd. Vervolgens zijn we met de Jeep naar de voet van de vulkaan gegaan en konden we naar de rand van de krater lopen (behoorlijke trap aan het eind die je op moet) Je kunt de hele klim ook met een paard doen, maar dit zou ik niet aanraden. Deze dieren zagen er niet verzorgd uit en sommige liepen erg mank terwijl ze toch gedwongen werden om mensen naar boven te dragen.
  Het uitzicht boven is wel fenomenaal. Mooi uitzicht op de omgeving en je kijkt de krater in (je ziet geen lava maar hoort wel constant een grommend/rommelend geluid, daarnaast komt er ook continu rook uit).

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  13 reviews
  36 waarderingen

  “Bromo: een week lang zwart snot”

  Geplaatst 10-11-2017

  Bij de Bromo hebben we zowel de vulkaan zelf beklommen als het uitzichtpunt. We zaten in het dorpje Cemoro Lawang wat praktisch gezien naast dit gebied ligt. Middenin de nacht zijn we opgestaan om zelfstandig naar het uitzichtpunt te lopen. Het was een flinke klim in het donker en tevens ijskoud toen we boven kwamen (een goede jas is geen overbodige luxe), maar het uitzicht over de vallei tijdens de zonsopkomst (zelfs al is het wat bewolkt) maakt het helemaal goed. Hierna zijn we afgedaald om te ontbijten in het dorpje. Weer wat bijgekomen hebben de vallei doorgelopen om de Bromo zelf te beklimmen, iets wat een stuk beter te doen is dan de klim naar het uitzichtpunt. Er zijn ook jeeps te huur die je zowel een stuk naar boven richting het uitzichtpunt brengen als naar de Bromo, maar zelf lopen is dus ook prima te doen. In de vallei kan het flink waaien waardoor er flinke stofwolken op je af komen met als gevolg dat je een week lang zwart snot hebt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  13 reviews
  2 waarderingen

  “Bromo vulkaan en zonsopkomst = waanzinnig”

  Geplaatst 08-11-2017

  S ochtends vroeg, uurtje of 4 je bed uit, want het is nogal een tocht naar de bromo vulkaan. Diep in de nacht, dus tijdens de tocht naar de bromo vulkaan zag je niet zoveel, want tijdens de zonsopkomst stonden we klaar op een uitzichtpunt, wat een van mn mooiste reiservarigen is tot nu toe.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  16 reviews
  7 waarderingen

  “Nachtje doorhalen voor prachtig natuurschoon”

  Geplaatst 07-11-2017

  Ondanks de massa's toeristen die ook ter plekke zijn om 4u 's nachts is de sunrise en de omgeving van/op de bromo echt een aanrader! Vanaf het moment dat de zon opkomt, een indrukwekkend schouwspel met allerlei kleuren, tot het licht is en je pas echt ziet hoe hoog je eigenlijk zit is een unieke en bijzondere ervaring. Om vervolgens in een colonne jeeps (want, massatoerisme) weer af te dalen en voet te zetten op de actieve Bromo vulkaan, wauw! Wat een indruk heeft deze tocht op mij gemaakt.
  Nadeel/oneerlijk in het hele national park; je betaald als "buitenlander" vaak het dubbele van wat de locals betalen (320.000 rp entree park tegen 120.000 voor domestics, plus alle extra entrees voor watervallen/tempel etc.).

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Bromo vulkaan reiservaring en tips!

Ben jij in Bromo vulkaan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

PANGEA Travel
PANGEA Travel

Individuele rondreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

NRV
NRV

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333TRAVEL
333TRAVEL

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Meer over vliegen naar Indonesië

Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek websiteBekijk 544 Indonesië rondreizen
Vanaf €499 incl. vliegticket

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 484 Meer over vliegen naar Indonesië