Waar staat Yogyakarta (‘Jogjakarta’) bekend om?
Yogyakarta (Jogjakarta) is niet de officiële, maar wat ons betreft wel de cúlturele hoofdstad van Indonesië. De stad vormt hét centrum van de Javaanse cultuur en is één van de weinige ‘fijne’ grote Indonesische steden om te verblijven. Dat is niet alleen omdat de Borobudur en Prambanan tempels vlakbij liggen, maar ook om deze universiteitsstad zelf: veel cultuur, sfeer en een bruisend uitgaansleven. Bovendien zijn er een aantal bijzondere paleizen te bezoeken in de stad. Yogyakarta staat ook bekend om het vervaardigen van vele vormen Batik en de zilversmederijen.
Indonesië reis boeken – onze tips!
Top-5 Indonesië reisaanbieders
- TUI – zonvakanties & rondreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Van Verre – individuele rondreizen op maat
→ Bekijk aanbiedingen - Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen
Yogyakarta ligt in het hart van Java en telt ruim 500.000 inwoners. Hoewel het een grote stad is, valt de verkeersdrukte in Yogyakarta mee. De invloed van de Nederlanders in de koloniale tijd is nog overal terug te zien. Het centrum van de stad bestaat uit vele kleine straatjes waar je heerlijk in kunt verdwalen.
Het Kraton paleis
Het Kraton paleis ligt in Yogyakarta en is gebouwd tussen 1756 en 1790 door de toenmalige Sultan. Het complex beslaat een oppervlakte van maar liefst 14.000 vierkante meter. Het Kraton is eigenlijk een stad in een stad. Hier ligt tot op heden nog steeds de residentie van de Sultan.
- Het paleis heeft een grote spirituele waarde en weerspiegelt het centrum van de wereld. Elke ingang, gebouw en boom heeft een symbolische betekenis.
- Het spirituele centrum is de Pelataran Kedaton, de Koninklijke binnenplaats. Het Kraton is dagelijks te bezoeken tussen 8.30 en 13.00. Er worden rondleidingen door gidsen gegeven.
Het Waterpaleis
Het Waterpaleis ligt binnen het Kraton complex. Het paleis wordt ook wel Taman Sari genoemd, wat ‘Geurige Tuinen’ betekent, verwijzend naar de fruitbomen en bloesems rondom het complex. Het paleis werd gebouwd tussen 1758 en 1765 en was een onderdeel van een groter complex van paleizen en baden. Er staat ook een toren vanwaar de Sultan zijn harem kon gadeslaan tijdens het zwemmen. De wijk rondom het waterpaleis neemt je mee terug naar de koloniale tijd met mooie sfeervolle huizen.

Yogyakarta’s vogeltjesmarkt
De vogeltjesmarkt van Yogyakarta ligt ook in het Kraton complex, tussen het paleis van de Sultan en het Waterpaleis. De markt is een bezienswaardigheid op zichzelf en (waarschuwing!) eigenlijk niet zo geschikt voor dierenliefhebbers. Er worden voornamelijk zangvogels in kleine kooitjes verkocht die mee mogen doen aan de prestigieuze zangwedstrijden. Je vindt er echter ook andere dieren, zoals mangoesten, hanen, duiven, slangen en uilen. Ook dieren die voor traditionele medicijnen gebruikt worden, zoals gekko’s en kalongs, kun je hier kopen.

Rit in een becak
Een must-do in Yogyakarta is een ritje maken in een traditionele becak (fietstaxi) waar de stad bekend om staat. In een becak leun jij lekker achterover en navigeert de bestuurder achter jou de fiets. Zo heb je goed zicht op wat er allemaal om je heen te zien is.
- Er zijn tegenwoordig ook gemotoriseerde becaks, maar voor de ervaring is een traditionele fietstaxi leuker. Deze gaan niet zo heel snel, dus gebruik deze alleen voor kortere afstanden. Zeg vooraf tegen de bestuurder waar je heen wilt of wijs de locatie aan op een kaart.
- Veel becakbestuurders bieden vaak een tour aan waarbij je op meerdere plekken stopt, maar vaak ook bij plekken waar je niet om gevraagd had zoals souvenirs winkels. Wil je dit niet? Geef dit dan vooraf duidelijk te kennen aan.

Fort Vredeburg
Een vast onderdeel van elke stadstour door Yogyakarta is Fort Vredeburg. Het Fort is een overblijfsel uit de Nederlandse koloniale tijd en werd ooit gebouwd om de Nederlandse gouverneur te beschermen. Het Fort is te vinden tegenover Geidung Agung, één van de zeven presidentiële paleizen van Indonesië. Tegenwoordig is Fort Vredeburg een museum wat dagelijks geopend is voor publiek.

Winkelen aan de Jalan Malioboro
Yogyakarta is een walhalla voor shopaholics. De Jalan Malioboro is de belangrijkste winkelstraat van de stad. De straat bestaat uit een twee kilometer lange bazaar met koloniale huizen en oneindig veel winkeltjes. Naast kledingwinkels en souvenirshops vind je er veel Javaans handwerk, antiek, batik, lederwerk en traditionele poppen en maskers. In de zijstraten van de Jalan Malioboro liggen batik galerieën en ateliers. ’s Avonds kun je aan en rond de centrale straat Malioboro heerlijk eten.

Jalan Malioboro.
Alun-alun Kidul (South Square)
Een leuke plek om rond zonsondergang te bezoeken is het zuidelijke Alun-alun Kidul plein, dat ’s avonds verandert in een soort kermis. Veel locals komen hier dan naartoe om snacks of ijsco’s te kopen of een rondje te rijden in één van de talloze rijtuigen met felgekleurde verlichting en luide muziek. Een andere populaire bezigheid is hier om geblinddoekt te proberen in een rechte lijn over het veld te lopen om door de twee grote bomen heen te lopen. Het is niet alleen grappig om te proberen, maar het moet je ook geluk brengen wanneer je er in slaagt!

Felgekleurde verlichte rijtuigen bij Alun-alun Kidul. Foto door Alfons Taekema.
Waar overnachten in Yogyakarta?
Yogyakarta is een van de populairste toeristische steden van Indonesië en heeft een enorm aanbod aan accommodaties: van lowbudget hostels en guesthouses tot goede middenklasse- en boetiekhotels en uiteraard ook enkele luxe 5* hotels. Het leukst om als reiziger te verblijven zijn de wijken Sosrowijayan en Jl Prawirotaman. Vooral Sosrowijayan, vlakbij de belangrijkste straat Malioboro gelegen, is een heerlijke ‘kampong’ (oude buurt) vol smalle straten met guesthouses, restaurantjes, bars, winkeltjes en tourbureautjes.
Kijk hier voor een uitgebreid overzicht met accommodaties in Yogyakarta (tip: gebruik de kaartzoekfunctie!). Onze tips: het uitstekende, maar goedkope Griya Wijilan Hotel (vanaf €26 per 2 persoonskamer) of het wat luxere Hotel Arjuna (vanaf €44, inclusief zwembad!).
Borobudur
Op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta ligt de wereldberoemde Borobudur tempel in een vallei bij de Merapi vulkaan, één van de meest actieve vulkanen van het land. De naam Merapi betekent ‘berg van vuur’. De laatste uitbarsting vond plaats in 2010 en kostte vele mensen het leven.


Lees hier meer informatie over de Borobudur tempel.
Prambanan
Ten oosten van Yogyakarta in de vlakte van Prambanan ligt het Prambanan tempelcomplex. Het complex werd gebouwd in 850 na Christus en is het grootste Hindoeïstische complex van Indonesië. Prambanan telt maat liefst 237 tempels en is lang onder een dikke laag as, aarde en planten bedekt geweest. De tempel van Shiva werd echter in 1811 ontdekt door de Brit Colin MacKenzie.
De vele tempels zijn door een aardbeving in 2006 deels beschadigd geraakt en worden nog gerestaureerd. Het is toch nog steeds zeer de moeite waard om het complex te bezoeken. Zonsopkomst en -ondergang zijn perfect voor het maken van foto’s, de tempels baden dan in een prachtig mystiek licht.


Lees hier meer Prambanan informatie en tips.
Reizen naar Yogyakarta – hoe kom je er?
Yogyakarta ligt in het midden van Java en is via de lucht, de weg én het spoor eenvoudig te bereiken. Vanuit onder meer Jakarta en Bandung zijn er dagelijkse treinverbindingen naar Yogyakarta: een mooie treinreis langs rijstvelden die er zo’n 9 uur over doet. Het vliegveld van ‘Yogya’ ligt op 10 kilometer van de stad en heeft dagelijkse verbindingen met o.a. Jakarta, Denpasar, Surabaya en Bandung.
Georganiseerde Java-rondreizen (vaak i.c.m. Bali en/of Lombok) doen áltijd Yogyakarta aan. Je vindt ze bij alle Indonesië-aanbieders op deze pagina, zoals TUI, ANWB Vakanties, Sawadee, Djoser, Shoestring en individuele reisspecialisten 333 Travel, Riksja Indonesië en Van Verre.
Indonesië reis boeken – onze tips!
Top-5 Indonesië reisaanbieders
- TUI – zonvakanties & rondreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Van Verre – individuele rondreizen op maat
→ Bekijk aanbiedingen - Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – groeps- & familiereizen
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!