De universiteitsstad Yogyakarta vormt hét centrum van de Javaanse cultuur en is een fijne stad vol sfeer. Tevens is het een ideale uitvalsbasis voor de Borobudur en Prambanan tempels.

Reizigers over Yogyakarta

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Yogyakarta bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 29 Yogyakarta reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 27 december, 2019

Yogyakarta

Yogyakarta is niet de officiële, maar wat ons betreft wel de cúlturele hoofdstad van Indonesië. De stad vormt hét centrum van de Javaanse cultuur en is één van de weinige ‘fijne’ grote Indonesische steden om te verblijven. Dat is niet alleen omdat de Borobudur en Prambanan tempels vlakbij liggen, maar ook om deze universiteitsstad zelf: veel cultuur, sfeer en (uitgaans-)leven in de brouwerij! Bovendien zijn er een aantal bijzondere paleizen te bezoeken in de stad. Yogyakarta staat ook bekend om het vervaardigen van vele vormen Batik en de zilversmederijen.

Vliegtickets Jakarta

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jakarta
V.a. 469

Overnachten in Yogyakarta

Vergelijk alle hotels in Yogyakarta
Bekijk hotels

Yogyakarta ligt in het hart van Java en telt ruim 500.000 inwoners. Hoewel het een grote stad is, valt de verkeersdrukte in Yogyakarta mee. De invloed van de Nederlanders in de koloniale tijd is nog overal terug te zien. Het centrum van de stad bestaat uit vele kleine straatjes waar je heerlijk in kunt verdwalen.

Het Kraton paleis

Het Kraton paleis ligt in Yogyakarta en is gebouwd tussen 1756 en 1790 door de toenmalige Sultan. Het complex beslaat een oppervlakte van maar liefst 14.000 vierkante meter. Het Kraton is eigenlijk een stad in een stad. Hier ligt tot op heden nog steeds de residentie van de Sultan. Het paleis heeft een grote spirituele waarde en weerspiegelt het centrum van de wereld. Elke ingang, gebouw en boom heeft een symbolische betekenis. Het spirituele centrum is de Pelataran Kedaton, de Koninklijke binnenplaats. Het Kraton is dagelijks te bezoeken tussen 8.30 en 13.00, er worden rondleidingen door gidsen gegeven.

Het Waterpaleis

Het Waterpaleis in Yogyakarta

Het Waterpaleis ligt binnen het Kraton complex. Het paleis wordt ook wel Taman Sari genoemd, wat ‘Geurige Tuinen’ betekent, verwijzend naar de fruitbomen en bloesems rondom het complex. Het paleis werd gebouwd tussen 1758 en 1765 en was een onderdeel van een groter complex van paleizen en baden. Er staat ook een toren vanwaar de Sultan zijn harem kon gadeslaan tijdens het zwemmen. De wijk rondom het waterpaleis neemt je mee terug naar de koloniale tijd met mooie sfeervolle huizen.

Yogyakarta’s vogeltjesmarkt

Yogyakarta’s vogeltjesmarkt

De vogeltjesmarkt van Yogyakarta ligt ook in het Kraton complex, tussen het paleis van de Sultan en het Waterpaleis. De markt is een bezienswaardigheid op zichzelf en (waarschuwing!) eigenlijk niet zo geschikt voor dierenliefhebbers. Er worden voornamelijk zangvogels in kleine kooitjes verkocht die mee mogen doen aan de prestigieuze zangwedstrijden. Je vindt er echter ook andere dieren, zoals mangoesten, hanen, duiven, slangen en uilen. Ook dieren die voor traditionele medicijnen gebruikt worden, zoals gekko’s en kalongs, kun je hier kopen.

Rit in een becak

Becak, Yogyakarta

Een must-do in Yogyakarta is een ritje maken in een traditionele becak (fietstaxi) waar de stad bekend om staat. In een becak leun jij lekker achterover en bestuurt de bestuurder achter jou de fiets. Zo heb je goed zicht op wat er allemaal om je heen te zien is. Er zijn tegenwoordig ook gemotoriseerde becaks, maar voor de ervaring is een traditionele fietstaxi leuker. Deze gaan niet zo heel snel, dus gebruik deze alleen voor kortere afstanden. Zeg vooraf tegen de bestuurder waar je heen wilt, of wijs het aan op een kaart. Veel becakbestuurders bieden vaak een tour aan waarbij je op meerder plekken stopt, maar vaak ook bij plekken waar je niet om gevraagd had zoals souvenirs winkels. Wil je dit niet, geef dit dan vooraf duidelijk te kennen aan.

Fort Vredeburg

Fort Vredeburg, Yogyakarta

Een vast onderdeel van elke stadstour door Yogyakarta is Fort Vredeburg. Het Fort is een overblijfsel uit de Nederlandse koloniale tijd en werd ooit gebouwd om de Nederlandse gouverneur te beschermen. Het Fort is te vinden tegenover Geidung Agung, één van de zeven presidentiële paleizen van Indonesië. Tegenwoordig is Fort Vredeburg een museum wat dagelijks geopend is voor publiek.

Winkelen aan de Jalan Malioboro

Jalan Malioboro in Yogyakarta

Jalan Malioboro.

Yogyakarta is een walhalla voor shopaholics. De Jalan Malioboro is de belangrijkste winkelstraat van de stad. De straat bestaat uit een twee kilometer lange bazaar met koloniale huizen en oneindig veel winkeltjes. Naast kledingwinkels en souvenirshops vind je er veel Javaans handwerk, antiek, batik, lederwaar en traditionele poppen en maskers. In de zijstraten van de Jalan Malioboro liggen batik galerieën en ateliers. ’s Avonds kun je aan en rond de centrale straat Malioboro heerlijk eten.

Alun-alun Kidul (South Square)

Alun-alun Kidul, Yogyakarta

Felgekleurde verlichte rijtuigen bij Alun-alun Kidul. Foto door Alfons Taekema.

Een leuke plek om rond zonsondergang te bezoeken is het zuidelijke Alun-alun Kidul plein, dat ’s avonds verandert in een soort kermis. Veel locals komen hier dan naartoe om snacks of ijsco’s te kopen of een rondje te rijden in één van de talloze rijtuigen met felgekleurde verlichting en luide muziek. Een andere populaire bezigheid is hier om geblinddoekt te proberen in een rechte lijn over het veld te lopen om door de twee grote bomen heen te lopen. Het is niet alleen grappig om te proberen, maar het moet je ook geluk brengen wanneer je er in slaagt!

Overnachten in Yogyakarta

Yogyakarta is een van de populairste toeristische steden van Indonesië en heeft een enorm aanbod aan accommodaties: van lowbudget hostels en guesthouses tot goede middenklasse- en boetiekhotels en uiteraard ook enkele luxe 5* hotels. Het leukst om als reiziger te verblijven zijn de wijken Sosrowijayan en Jl Prawirotaman. Vooral Sosrowijayan, vlakbij de belangrijkste straat Malioboro gelegen, is een heerlijke ‘kampong’ (oude buurt) vol smalle straten met guesthouses, restaurantjes, bars, winkeltjes en tourbureautjes.

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht met accommodaties in Yogyakarta (tip: gebruik de kaartzoekfunctie!). Onze tips: het uitstekende maar goedkope Griya Wijilan Hotel (v.a. €26 per 2 persoonskamer) of het wat luxere Hotel Arjuna (v.a. €44, inclusief zwembad!).

Borobudur

Op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta ligt de wereldberoemde Borobudur tempel in een vallei bij de Merapi vulkaan, één van de meest actieve vulkanen van het land. De naam Merapi betekent ‘berg van vuur’. De laatste uitbarsting vond plaats in 2010 en kostte vele mensen het leven.

Borobudur
Borobudur

Lees hier meer informatie over de Borobudur tempel.

Prambanan

Ten oosten van Yogyakarta in de vlakte van Prambanan ligt het Prambanan tempelcomplex. Het complex werd gebouwd in 850 na Christus en is het grootste Hindoeïstische complex van Indonesië. Prambanan telt maat liefst 237 tempels en is lang onder een dikke laag as, aarde en planten bedekt geweest. De tempel van Shiva werd echter in 1811 ontdekt door de Brit Colin MacKenzie. De vele tempels zijn door een aardbeving in 2006 deels beschadigd geraakt en worden nog gerestaureerd, het is toch nog steeds zeer de moeite waard om het complex te bezoeken. Zonsopkomst en ondergang zijn perfect voor het maken van foto’s, de tempels baden dan in een prachtig mystiek licht.

Prambanan
Prambanan

Lees hier meer Prambanan informatie en tips.

Reizen naar Yogyakarta – hoe kom je er?

Yogyakarta ligt in het midden van Java en is via de lucht, de weg én het spoor eenvoudig te bereiken. Vanuit o.a. Jakarta en Bandung zijn er dagelijkse treinverbindingen naar Yogyakarta: een mooie treinreis langs rijstvelden die er zo’n 9 uur over doet. Het vliegveld van ‘Yogya’ ligt op 10 kilometer van de stad en heeft dagelijkse verbindingen met o.a. Jakarta, Denpasar, Surabaya en Bandung.

Georganiseerde Java-rondreizen (vaak i.c.m. Bali en/of Lombok) doen áltijd Yogyakarta aan. Je vindt ze bij alle Indonesië-aanbieders rechts op deze pagina, zoals TUI, FOX Verre Reizen, TUI, Djoser, Shoestring en individuele specialisten Riksja Indonesië en Van Verre.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Indonesië rondreis aanbiedingen

29 Yogyakarta reiservaringen en tips • 36 landen bezocht
  97 reviews
  109 waarderingen

  “gezellige stad die het echte indonesie nog weerspiegeld”

  Geplaatst 26-10-2019

  Yogyakarta heeft naast de toeristische trekpleisters Borodpudur en Prambanan nog veel bezienswardigheden. Het koninklijk paleis, de water tempel, de lokale markten.............noem maar op. Het drukke Marlioboro street is het bruisend centrum van de stad. Mega druk, hectisch en bij aankomst de eerste keer overrompelend. Toch vind je hier een losse sfeer tussen de zeer vriendelijke plaatselijke bevolking.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 31 landen bezocht
  13 reviews
  5 waarderingen

  “Een stad waar je de tijd vergeet!”

  Geplaatst 02-05-2019

  Yogja is een stad waardoor je de tijd letterlijk even vergeet. Vanuit Yogja kan je onder andere de Borobodur en de Prambanan bezoeken. Daarnaast heb je ook Nationaal park Gunung Merapi in de buurt liggen. Ga naar de markt en ontdek de echte Yogyakarta. Geniet van de eettentjes op straat, probeer onbekend eten op de markt. Ik kan je zeggen, het is fantastisch.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  13 reviews
  2 waarderingen

  “Ga met zonsopkomst naar de borobudur”

  Geplaatst 25-04-2019

  De borobudur is natuurlijk een plek waar dagelijks veel toeristen komen, daar ontkom je niet aan. Maar alsnog mag je het niet overslaan. Het is een indrukwekkende tempel en prachtig met zonsopkomst.
  Daarnaast is Yogyakarta een leuke plek om te verblijven. Je kan in de stad zelf nog meerdere dingen bekijken wat je kan combineren in een dag.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 19 landen bezocht
  52 reviews
  11 waarderingen

  “Prima als uitvalsbasis”

  Geplaatst 19-04-2019

  Yogyakarta is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in de buurt. Zo kan je natuurlijk naar Borobudur en Prambanan. Hou er wel rekening mee dat dit uiteraard erg mooi is, maar wel heel druk! Ik zou dan de Borobudur bij zonsopkomst aanraden, dan is het nog iets minder druk. Daarna gaat het open voor de 'gewone' tours en weet je helemaal niet meer wat je ziet.
  Wat wij in Yogyakarta super leuk hebben gevonden, is een kookcursus bij Via Via. Zij hebben ook een guesthouse (wat ook prima was!) en een restaurant, waar ze dus kookcursussen geven. De vrouw die dit gaf wist goed waar ze het over had, sprak zelfs een aantal woorden Nederlands, en heeft ons erg lekkere gerechten leren maken. Deze eet je daarna op in het gezellige restaurant. Dit is geen toeristische kookcursus, zo waren wij maar met samen en mochten we zelf meedenken over wat we wilden maken. Zeker boeken!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  53 reviews
  30 waarderingen

  “Centrale ligging”

  Geplaatst 17-04-2019

  Yogja ligt heel centraal tussen de culturele hoogtepunten. Vanuit Yogja kun je de tourtjes boeken naar Borobudur en Pramabanan. In de stad kun je goed eten op de marktjes. Als je souvenirs wil kopen dan moet je dat hier doen, want hier is het goedkoop. Verder kun je het ford Vredenburg en Kraton bezichtigen. Wij vonden het een fijne plek!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Leuke uitvalsbasis ”

  Geplaatst 16-04-2019

  In Yogjakarta zelf vond ik persoonlijk niet veel te bezien, er is een kraton (paleis) maar dit vond ik niet de moeite waard (erg rommelig). Voor een stukje nederlandse geschiedenis is fort vredenburg leuk om te zien.
  Maar het is vooral een super uitval basis van Borobudur en Prambanan. Om even aan de drukte te ontsnappen is het aan te raden een hotel met zwembad te reserveren

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “fijne uitvalsbasis”

  Geplaatst 15-04-2019

  Yogyakarta heeft alles wat Jakarta niet heeft: schone straten, makkelijk te overzien, gezellige eetgelegenheden. The bird market is voor dierenliefhebbers geen leuke plek, maar wel erg intrigerend want ze verkopen hier zeker niet alleen birds. Het is een goede uitvalsbasis voor omliggende tempels en het paleis van de sultan mag je ook zeker niet overslaan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  26 reviews
  7 waarderingen

  “Yogjakarta 2018”

  Geplaatst 14-04-2019

  Jogjakarta is volgens mij de leukste stad op het eiland Java in indonesie. Hier zijn 2 prachtige tempels te vinden, namelijk de BOROBUDUR en PRAMBANAN, de grootste boeddhistische en hindoeïstische tempels ter wereld. Deze zijn ook zeer indrukwekkend. Ze liggen net buiten de stad maar zijn per privé chauffeur met auto binnen een dag goed te bezoeken. Ook zijn er talloze kleine eettentjes die je kan proberen. Ze zijn hier gewend aan toeristen maar dat merk je nog niet echt aan de bevolking. nog steeds ben je bijzonder als europeaan. Al heb ik daar zelf (vriendin ook niet) geen hinder van gehad. De mensen zijn zeer vriendelijk.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 13 landen bezocht
  27 reviews
  2 waarderingen

  “Paleizen en tempels”

  Geplaatst 13-04-2019

  Vanuit Yogyakarta hebben wij een bezoek gebracht aan de Prambanan en de Borobudur. Een perfecte plek om meerdere dagen te verblijven. Ook is de stad zelf erg leuk om te zien, de mooie paleizen en het dagelijkse leven zijn erg leuk om te zien . We zaten in een mooi hotel vlakbij het centrum, op loopafstand zaten meerdere leuke restaurantjes, waar we 3 avonden heerlijk hebben gegeten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  52 reviews
  23 waarderingen

  “Unieke stad, veel te doen”

  Geplaatst 13-04-2019

  Wij hebben Yogya "ontdekt" door middel van een becak. We hebben bezoekjes gebracht aan het paleis, de vogeltjesmarkt, het waterpaleis en verschillende ambachts- winkeltjes.
  Het was een drukke hete dag, het kan fijn zijn om een mondkapje op te doen wanneer je in het verkeer zit.
  Het maken van batik en wajangpoppen was erg interessant om te zien en dit was ook zeker de moeite waard.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Yogyakarta reiservaring en tips!

Ben jij in Yogyakarta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelige rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek websiteBekijk 595 Indonesië rondreizen
Vanaf €329 incl. vliegticket

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 469

Volg ons op Facebook