Yogyakarta (Java): Bezienswaardigheden, tips, ervaringen

Yogyakarta (Java): Bezienswaardigheden, tips, ervaringen

De universiteitsstad Yogyakarta vormt hét centrum van de Javaanse cultuur en is een fijne stad vol sfeer. Tevens is het een ideale uitvalsbasis voor de Borobudur en Prambanan tempels.

Door , laatst bijgewerkt op 15 mei 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Het Kraton paleis
 2. Het Waterpaleis
 3. Vogeltjesmarkt
 4. Rit in een becak
 5. Fort Vredeburg
 6. Winkelen aan de Jalan Malioboro
 7. Alun-alun Kidul
 8. Overnachten in Yogyakarta
 9. Borobudur
 10. Prambanan
 11. Reizen naar Yogyakarta
 12. Reiservaringen en tips

Waar staat Yogyakarta bekend om?

Yogyakarta is niet de officiële, maar wat ons betreft wel de cúlturele hoofdstad van Indonesië. De stad vormt hét centrum van de Javaanse cultuur en is één van de weinige ‘fijne’ grote Indonesische steden om te verblijven. Dat is niet alleen omdat de Borobudur en Prambanan tempels vlakbij liggen, maar ook om deze universiteitsstad zelf: veel cultuur, sfeer en een bruisend uitgaansleven. Bovendien zijn er een aantal bijzondere paleizen te bezoeken in de stad. Yogyakarta staat ook bekend om het vervaardigen van vele vormen Batik en de zilversmederijen.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Yogyakarta ligt in het hart van Java en telt ruim 500.000 inwoners. Hoewel het een grote stad is, valt de verkeersdrukte in Yogyakarta mee. De invloed van de Nederlanders in de koloniale tijd is nog overal terug te zien. Het centrum van de stad bestaat uit vele kleine straatjes waar je heerlijk in kunt verdwalen.

Het Kraton paleis

Het Kraton paleis ligt in Yogyakarta en is gebouwd tussen 1756 en 1790 door de toenmalige Sultan. Het complex beslaat een oppervlakte van maar liefst 14.000 vierkante meter. Het Kraton is eigenlijk een stad in een stad. Hier ligt tot op heden nog steeds de residentie van de Sultan.

 • Het paleis heeft een grote spirituele waarde en weerspiegelt het centrum van de wereld. Elke ingang, gebouw en boom heeft een symbolische betekenis.
 • Het spirituele centrum is de Pelataran Kedaton, de Koninklijke binnenplaats. Het Kraton is dagelijks te bezoeken tussen 8.30 en 13.00. Er worden rondleidingen door gidsen gegeven.

Het Waterpaleis

Het Waterpaleis ligt binnen het Kraton complex. Het paleis wordt ook wel Taman Sari genoemd, wat ‘Geurige Tuinen’ betekent, verwijzend naar de fruitbomen en bloesems rondom het complex. Het paleis werd gebouwd tussen 1758 en 1765 en was een onderdeel van een groter complex van paleizen en baden. Er staat ook een toren vanwaar de Sultan zijn harem kon gadeslaan tijdens het zwemmen. De wijk rondom het waterpaleis neemt je mee terug naar de koloniale tijd met mooie sfeervolle huizen.

Het Waterpaleis in Yogyakarta

Yogyakarta’s vogeltjesmarkt

De vogeltjesmarkt van Yogyakarta ligt ook in het Kraton complex, tussen het paleis van de Sultan en het Waterpaleis. De markt is een bezienswaardigheid op zichzelf en (waarschuwing!) eigenlijk niet zo geschikt voor dierenliefhebbers. Er worden voornamelijk zangvogels in kleine kooitjes verkocht die mee mogen doen aan de prestigieuze zangwedstrijden. Je vindt er echter ook andere dieren, zoals mangoesten, hanen, duiven, slangen en uilen. Ook dieren die voor traditionele medicijnen gebruikt worden, zoals gekko’s en kalongs, kun je hier kopen.

Yogyakarta’s vogeltjesmarkt

Rit in een becak

Een must-do in Yogyakarta is een ritje maken in een traditionele becak (fietstaxi) waar de stad bekend om staat. In een becak leun jij lekker achterover en navigeert de bestuurder achter jou de fiets. Zo heb je goed zicht op wat er allemaal om je heen te zien is.

 • Er zijn tegenwoordig ook gemotoriseerde becaks, maar voor de ervaring is een traditionele fietstaxi leuker. Deze gaan niet zo heel snel, dus gebruik deze alleen voor kortere afstanden. Zeg vooraf tegen de bestuurder waar je heen wilt of wijs de locatie aan op een kaart.
 • Veel becakbestuurders bieden vaak een tour aan waarbij je op meerdere plekken stopt, maar vaak ook bij plekken waar je niet om gevraagd had zoals souvenirs winkels. Wil je dit niet? Geef dit dan vooraf duidelijk te kennen aan.
Becak, Yogyakarta

Fort Vredeburg

Een vast onderdeel van elke stadstour door Yogyakarta is Fort Vredeburg. Het Fort is een overblijfsel uit de Nederlandse koloniale tijd en werd ooit gebouwd om de Nederlandse gouverneur te beschermen. Het Fort is te vinden tegenover Geidung Agung, één van de zeven presidentiële paleizen van Indonesië. Tegenwoordig is Fort Vredeburg een museum wat dagelijks geopend is voor publiek.

Fort Vredeburg, Yogyakarta

Winkelen aan de Jalan Malioboro

Yogyakarta is een walhalla voor shopaholics. De Jalan Malioboro is de belangrijkste winkelstraat van de stad. De straat bestaat uit een twee kilometer lange bazaar met koloniale huizen en oneindig veel winkeltjes. Naast kledingwinkels en souvenirshops vind je er veel Javaans handwerk, antiek, batik, lederwerk en traditionele poppen en maskers. In de zijstraten van de Jalan Malioboro liggen batik galerieën en ateliers. ’s Avonds kun je aan en rond de centrale straat Malioboro heerlijk eten.

Jalan Malioboro.

Alun-alun Kidul (South Square)

Een leuke plek om rond zonsondergang te bezoeken is het zuidelijke Alun-alun Kidul plein, dat ‘s avonds verandert in een soort kermis. Veel locals komen hier dan naartoe om snacks of ijsco’s te kopen of een rondje te rijden in één van de talloze rijtuigen met felgekleurde verlichting en luide muziek. Een andere populaire bezigheid is hier om geblinddoekt te proberen in een rechte lijn over het veld te lopen om door de twee grote bomen heen te lopen. Het is niet alleen grappig om te proberen, maar het moet je ook geluk brengen wanneer je er in slaagt!

Alun-alun Kidul, Yogyakarta

Felgekleurde verlichte rijtuigen bij Alun-alun Kidul. Foto door Alfons Taekema.

Waar overnachten in Yogyakarta?

Yogyakarta is een van de populairste toeristische steden van Indonesië en heeft een enorm aanbod aan accommodaties: van lowbudget hostels en guesthouses tot goede middenklasse- en boetiekhotels en uiteraard ook enkele luxe 5* hotels. Het leukst om als reiziger te verblijven zijn de wijken Sosrowijayan en Jl Prawirotaman. Vooral Sosrowijayan, vlakbij de belangrijkste straat Malioboro gelegen, is een heerlijke ‘kampong’ (oude buurt) vol smalle straten met guesthouses, restaurantjes, bars, winkeltjes en tourbureautjes.

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht met accommodaties in Yogyakarta (tip: gebruik de kaartzoekfunctie!). Onze tips: het uitstekende, maar goedkope Griya Wijilan Hotel (vanaf €26 per 2 persoonskamer) of het wat luxere Hotel Arjuna (vanaf €44, inclusief zwembad!).

Borobudur

Op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta ligt de wereldberoemde Borobudur tempel in een vallei bij de Merapi vulkaan, één van de meest actieve vulkanen van het land. De naam Merapi betekent ‘berg van vuur’. De laatste uitbarsting vond plaats in 2010 en kostte vele mensen het leven.

Borobudur Borobudur tempel

Lees hier meer informatie over de Borobudur tempel.

Prambanan

Ten oosten van Yogyakarta in de vlakte van Prambanan ligt het Prambanan tempelcomplex. Het complex werd gebouwd in 850 na Christus en is het grootste Hindoeïstische complex van Indonesië. Prambanan telt maat liefst 237 tempels en is lang onder een dikke laag as, aarde en planten bedekt geweest. De tempel van Shiva werd echter in 1811 ontdekt door de Brit Colin MacKenzie.

De vele tempels zijn door een aardbeving in 2006 deels beschadigd geraakt en worden nog gerestaureerd. Het is toch nog steeds zeer de moeite waard om het complex te bezoeken. Zonsopkomst en -ondergang zijn perfect voor het maken van foto’s, de tempels baden dan in een prachtig mystiek licht.

Prambanan Prambanan

Lees hier meer Prambanan informatie en tips.

Reizen naar Yogyakarta – hoe kom je er?

Yogyakarta ligt in het midden van Java en is via de lucht, de weg én het spoor eenvoudig te bereiken. Vanuit onder meer Jakarta en Bandung zijn er dagelijkse treinverbindingen naar Yogyakarta: een mooie treinreis langs rijstvelden die er zo’n 9 uur over doet. Het vliegveld van ‘Yogya’ ligt op 10 kilometer van de stad en heeft dagelijkse verbindingen met o.a. Jakarta, Denpasar, Surabaya en Bandung.

Georganiseerde Java-rondreizen (vaak i.c.m. Bali en/of Lombok) doen áltijd Yogyakarta aan. Je vindt ze bij alle Indonesië-aanbieders op deze pagina, zoals TUI, ANWB Vakanties, Sawadee, Djoser, Shoestring en individuele reisspecialisten 333 Travel, Riksja Indonesië en Van Verre.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

27 Yogyakarta reiservaringen en tips

 • sammy tempels op 26-10-2019

  “gezellige stad die het echte indonesie nog weerspiegeld”

  Yogyakarta heeft naast de toeristische trekpleisters Borodpudur en Prambanan nog veel bezienswardigheden. Het koninklijk paleis, de water tempel, de lokale markten.............noem maar op. Het drukke Marlioboro street is het bruisend centrum van de stad. Mega druk, hectisch en bij aankomst de eerste keer overrompelend. Toch vind je hier een losse sfeer tussen de zeer vriendelijke plaatselijke bevolking.

 • Mariska Van Vooren op 02-05-2019

  “Een stad waar je de tijd vergeet!”

  Yogja is een stad waardoor je de tijd letterlijk even vergeet. Vanuit Yogja kan je onder andere de Borobodur en de Prambanan bezoeken. Daarnaast heb je ook Nationaal park Gunung Merapi in de buurt liggen. Ga naar de markt en ontdek de echte Yogyakarta. Geniet van de eettentjes op straat, probeer onbekend eten op de markt. Ik kan je zeggen, het is fantastisch.

 • Ellen op 25-04-2019

  “Ga met zonsopkomst naar de borobudur”

  De borobudur is natuurlijk een plek waar dagelijks veel toeristen komen, daar ontkom je niet aan. Maar alsnog mag je het niet overslaan. Het is een indrukwekkende tempel en prachtig met zonsopkomst.
  Daarnaast is Yogyakarta een leuke plek om te verblijven. Je kan in de stad zelf nog meerdere dingen bekijken wat je kan combineren in een dag.

 • Eleni Saarloos op 19-04-2019

  “Prima als uitvalsbasis”

  Yogyakarta is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in de buurt. Zo kan je natuurlijk naar Borobudur en Prambanan. Hou er wel rekening mee dat dit uiteraard erg mooi is, maar wel heel druk! Ik zou dan de Borobudur bij zonsopkomst aanraden, dan is het nog iets minder druk. Daarna gaat het open voor de 'gewone' tours en weet je helemaal niet meer wat je ziet.
  Wat wij in Yogyakarta super leuk hebben gevonden, is een kookcursus bij Via Via. Zij hebben ook een guesthouse (wat ook prima was!) en een restaurant, waar ze dus kookcursussen geven. De vrouw die dit gaf wist goed waar ze het over had, sprak zelfs een aantal woorden Nederlands, en heeft ons erg lekkere gerechten leren maken. Deze eet je daarna op in het gezellige restaurant. Dit is geen toeristische kookcursus, zo waren wij maar met samen en mochten we zelf meedenken over wat we wilden maken. Zeker boeken!

 • Sandra op 17-04-2019

  “Centrale ligging”

  Yogja ligt heel centraal tussen de culturele hoogtepunten. Vanuit Yogja kun je de tourtjes boeken naar Borobudur en Pramabanan. In de stad kun je goed eten op de marktjes. Als je souvenirs wil kopen dan moet je dat hier doen, want hier is het goedkoop. Verder kun je het ford Vredenburg en Kraton bezichtigen. Wij vonden het een fijne plek!

 • Laura op 16-04-2019

  “Leuke uitvalsbasis ”

  In Yogjakarta zelf vond ik persoonlijk niet veel te bezien, er is een kraton (paleis) maar dit vond ik niet de moeite waard (erg rommelig). Voor een stukje nederlandse geschiedenis is fort vredenburg leuk om te zien.
  Maar het is vooral een super uitval basis van Borobudur en Prambanan. Om even aan de drukte te ontsnappen is het aan te raden een hotel met zwembad te reserveren

 • Robbin op 15-04-2019

  “fijne uitvalsbasis”

  Yogyakarta heeft alles wat Jakarta niet heeft: schone straten, makkelijk te overzien, gezellige eetgelegenheden. The bird market is voor dierenliefhebbers geen leuke plek, maar wel erg intrigerend want ze verkopen hier zeker niet alleen birds. Het is een goede uitvalsbasis voor omliggende tempels en het paleis van de sultan mag je ook zeker niet overslaan.

 • Bob Arnoldus op 14-04-2019

  “Yogjakarta 2018”

  Jogjakarta is volgens mij de leukste stad op het eiland Java in indonesie. Hier zijn 2 prachtige tempels te vinden, namelijk de BOROBUDUR en PRAMBANAN, de grootste boeddhistische en hindoeïstische tempels ter wereld. Deze zijn ook zeer indrukwekkend. Ze liggen net buiten de stad maar zijn per privé chauffeur met auto binnen een dag goed te bezoeken. Ook zijn er talloze kleine eettentjes die je kan proberen. Ze zijn hier gewend aan toeristen maar dat merk je nog niet echt aan de bevolking. nog steeds ben je bijzonder als europeaan. Al heb ik daar zelf (vriendin ook niet) geen hinder van gehad. De mensen zijn zeer vriendelijk.

 • Davy Goossens op 13-04-2019

  “Paleizen en tempels”

  Vanuit Yogyakarta hebben wij een bezoek gebracht aan de Prambanan en de Borobudur. Een perfecte plek om meerdere dagen te verblijven. Ook is de stad zelf erg leuk om te zien, de mooie paleizen en het dagelijkse leven zijn erg leuk om te zien . We zaten in een mooi hotel vlakbij het centrum, op loopafstand zaten meerdere leuke restaurantjes, waar we 3 avonden heerlijk hebben gegeten.

 • Daphne Smit op 13-04-2019

  “Unieke stad, veel te doen”

  Wij hebben Yogya "ontdekt" door middel van een becak. We hebben bezoekjes gebracht aan het paleis, de vogeltjesmarkt, het waterpaleis en verschillende ambachts- winkeltjes.
  Het was een drukke hete dag, het kan fijn zijn om een mondkapje op te doen wanneer je in het verkeer zit.
  Het maken van batik en wajangpoppen was erg interessant om te zien en dit was ook zeker de moeite waard.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Yogyakarta reiservaring en tips!

Ben jij in Yogyakarta geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief