Sulawesi ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

13 Sulawesi reiservaringen en tips

Geweldig

77%

Tof

23%

Wel oké

0%

Niet zo

0%

Vreselijk

0%

  • Profiel Robbin
    op 15-04-2019
    20 landen bezocht • 26 reviews • 5 waarderingen
    5

    “Perfect voor de waterliefhebber”

    Sulawesi heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Wij zijn voor het snorkelen en de mooie stranden gegaan, maar kregen veel meer: prachtige walvissen en dolfijnen gezien, geweldige riffen waarbij het voelt alsof je in een aquarium zwemt en eilanden met ongerepte stranden. We gaan graag nog een keer terug, aangezien we nog natuurgebieden in het noorden willen zien evenals de rijke cultuur die het eiland zich rijk is.

    1 waardering

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Julia van Weelden
    op 07-11-2017
    28 landen bezocht • 13 reviews • 3 waarderingen
    5

    “Togean Islands: paradijs op aarde!”

    Veel mensen gaan naar de Gili eilanden, maar het echte paradijs is in mijn ogen de Togean Islands. Het is niet heel makkelijk bereikbaar, maar als je er dan bent is het extra mooi. Je eigen bungalow op het strand, relaxen in je hangmat, snorkelen, lekker eten en ontspannen maar! Een tripje naar het Jellyfish Lake, waar de kwallen hun gif zijn verloren, maakt de ervaring compleet. Je kan hier dus echt zwemmen met de kwallen zonder gebeten te worden. Dan zie je opeens hoe mooi deze dieren zijn!

    2 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Marloes Dommerholt
    op 07-11-2017
    16 landen bezocht • 16 reviews • 8 waarderingen
    4

    “Bounty Bira”

    In het zuidelijke puntje van Sulawesi ligt het plaatsje Bira. Voor de indonesische bevolking al behoorlijk toeristisch, maar voor onze begrippen echt nog een onontdekt stukje paradijs. Helemaal buiten het weekend heb je het witte strand en de blauwe zee bijna helemaal voor jezelf.
    We overnachtten in BaraCoco Bungalows, geen poespas maar wel de mooiste uitzichten over het strand en de zee. Vraag de eigenaar om een bootje te regelen zodat je kan snorkelen bij het nabij gelegen eiland. Dit is zeker de moeite waard, en als je geluk hebt spot je nog schildpadden!

    1 waardering

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Marloes Dommerholt
    op 07-11-2017
    16 landen bezocht • 16 reviews • 8 waarderingen
    5

    “Overnachten tussen de rijstvelden”

    Malino in Sulawesi is echt een aanrader. Een klein gehuchtje in het zuiden, nog niet overspoeld door toeristen. Een villa/bungalow temidden van de rijstvelden; Rumah tenga Sawah, van Tari Travel. Een adembenemend mooi plekje op deze wereld waar je zo ver je kan kijken de rijstvelden ziet, alleen vogeltjes hoort fluiten en prachtige zonsondergangen kan bewonderen.
    Take me back please!

    1 waardering

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Michelle Kuipers
    op 01-11-2017
    16 landen bezocht • 26 reviews • 11 waarderingen
    5

    “Bizar maar prachtig eiland”

    In Sulawesi, in het zuiden, wonen de zogenaamde Tana Toraja mensen. Deze mensen hebben een bizarre cultuur. Ik heb bij zo'n begrafenis mogen zijn en één ding is zeker; je hebt een sterke maag nodig. Het begrafenis seizoen is rond juli/augustus. Dan vinden er bijna dagelijks begrafenissen plaats. Daarnaast kun je ook begraafplaatsen bekijken, zoals de kindergraven in een boom, of begraafplaatsen in rotsen. De mensen hebben ontzettend mooie huisjes, en daarnaast is de natuur daar ook prachtig. Zeker de moeite waard.
    In het noorden heb je nationale parken en ook Bunaken. Bunaken is een onderwater paradijs. Als je heel veel geluk hebt, kun je er zelfs zeekoeien zien. Het is echt prachtig daar. De nationale parken zijn ook onwijs mooi. Je ziet er de raarste diertjes.

    1 waardering

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Eva Walraven
    op 28-10-2017
    39 landen bezocht • 34 reviews • 35 waarderingen
    5

    “Op vakantie naar een begrafenis...”

    Sulawesi is nog niet zo drukbezocht als bijvoorbeeld Bali, maar de toeristen die er komen, zitten allemaal op dezelfde plek. Ik heb alleen het zuid-westen bezocht; Makassar, Bira (aan de kust) en Rantepao, het hart van Tana Toraja. We hebben gedoken met haaien, ontbijt genuttigd in een Beatles-museum en een begrafenis bezocht. Deze belevenis in Tana Toraja is erg bijzonder; er wordt jaren gespaard voor de begrafenis, het duurt een week, ze slachten koeien en varkens en je brengt sigaretten mee als cadeau voor de familie. Daar krijg je een once-in-a-lifetime belevenis voor terug! Ook de grotten vol graven en botten zijn indrukwekkend; de dood komt hier dichtbij maar is ook mooi. Ga absoluut naar Sulawesi voor een bijzonder eiland vol traditie en prachtige natuur! Tip, als je tijd hebt, bezoek de Togian Islands. Daar hebben we hele goede verhalen over gehoord!

    1 waardering

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Zita
    op 23-10-2017
    24 landen bezocht • 26 reviews • 11 waarderingen
    5

    “Divers”

    Sulawesi is bij uitstek mijn favoriete eiland in Indonesie. In ieder geval van de eilanden die ik tot nu toe bezocht heb. Het is zo divers. In het noorden prachtige jungle met de leukste tarsier aapjes. Heel schattig zijn ze en hele mooie slangen hebben we hier ook gezien. De lokale markt is ook een ervaring. Honden die verkocht worden om te eten, gefrituurde vleermuis en noem maar op. Je krijgt een heel mooi beeld avn de lokale cultuur. De Togian Islands zijn echt prachtig. Het is even een reis voordat je er bent maar dit is het zeker waard. We zouden hier 3 dagen blijven maar zijn uiteindelijk een week gebleven. De straden zijn wit, het water zo helder. Snorkelen kun je gewoon vanaf het strand. Het Jellyfish lake was ook een heel aparte ervaring. De kwallen doen niets dus je kunt er gewoon tussen zwemmen. In het begin heel akelig maar als je er aan gewend bent een hele bijzondere ervaring.
    Tana Toraja is heel toeristisch maar zeker de moeite waard. Heel bijzonder om deze cultuur te zien. Ook de rijstvelden in dit gebied zijn prachtig. Huur een scooter voor een aantal dagen en trek er lekker zelf op uit.

    2 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Sander
    op 21-10-2017
    55 landen bezocht • 58 reviews • 19 waarderingen
    5

    “Eiland met eigen cultuur”

    We waren al op verschillende plekken in Indonesië geweest, maar Sulawesi is eigenlijk weer een geheel ander land. Gigantisch groot en dus grote afstanden af te leggen. De hoofdstad Makassar is niet veel te beleven maar het nabij gelegen Marang-Marang is echt prachtig, een paar boerderijtjes tussen de bergen in prachtige natuur. Maar in Sulawesi gaat het om de Toraja en hun tradities. De huisjes die nog steeds gebouwd worden zijn al indrukwekkend maar helemaal een belevenis is het bijwonen van een begrafenis. Hier wordt soms jaren voor gespaard en al het geld aan uitgegeven, als toerist is het een eer als je hier onderdeel van uitmaakt. Het voelt natuurlijk vreemd maar het is een mooi inkijkje in de gewoontes van het Toraja volk. We zijn hier maar een week geweest en dus maar een deel van Sulawesi gezien. Je kan hier dus zeker meerdere keren terugkomen om het gehele eiland te ervaren!

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Ann
    op 20-10-2017
    44 landen bezocht • 15 reviews • 3 waarderingen
    5

    “Sulawesi in 1 week”

    Je kunt Zuid- en midden Sulawesi heel goed in 1 week tot 10 dagen doen en heel veel zien. Sportieve activiteiten, strand, de Toraja cultuur, is allemaal prachtig! Onze route was als volgt: Makassar - Toraja - Sengkang meer - Bira beach - Malino - Bulusaraung - Makassar. Hotel Tengah Sawah in Malino is een absolute aanrader. In Bira beach kun je heerlijk bijkomen in hotel Bara Beach. Kom je om te duiken, ga dan naar Bunaken!

    2 waarderingen

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • Profiel Danielle Poulissen
    op 30-10-2016
    2 reviews • 0 waarderingen
    4

    “De cultuur van Toraja”

    De cultuur van Toraja is ongelooflijk mooi, behouden en laat zien hoe een oud geloof nog altijd veel invloed heeft. In Makassar een nachtbus naar Toraja genomen. Dit is een veel goedkopere manier van reizen en nog comfortabel ook. Uitgerust aangekomen op zoek naar mij hotel. Ook hier is iedereen erg vriendelijk en behulpzaam en ben ik binnen no time in mijn hotel. De vaste gids van het hotel stelt zich voor en vraagt naar mijn plannen. Daar komt een toer van 2 dagen uit en we gaan meteen op pad. Mijn gids Johny doet dit werk al erg lang en kent iedereen in de nabije omgeving. Zo neemt hij me mee naar een kleine begrafenis waar geen andere toeristen komen. Mooi om de rituelen te zien waar nog altijd aan vastgehouden wordt en welke verschillen er zijn binnen de verschillende klasses. Dit is te zien als ik op een veel grotere begrafenis kom. Bijzonder dat van heinde en verre de mensen komen en een varken of buffel cadeau doen die geofferd worden. Deze offers zijn overal rondom de begrafenis te zien. Hiervoor moet je een sterke maag hebben en goed kunnen relativeren, want het ziet er soms verschrikkelijk uit. Na deze schitterend mooie en bijzondere ervaring neemt Johny me nog mee naar de Kings graves, de babyboom, honderden jaren oude begraafplaatsen en meer plekken. Overal komt het 'oude' geloof naar boven wat binnen het huidige Christendom nog altijd een grote plaats heeft. De rituelen voeren ze nog altijd uit en ze geloven ook echt in wat ze doen. Zo worden de buffels en varken bij een begrafenis geofferd om de dode naar het hiernamaals te brengen waarbij de varkens de weg wijzen en de buffels de overledene dragen. Een huidige koning/ leider van een dorp wordt nog altijd begraven bij de King graves en worden de oude begraafplaatsen nog altijd in meer of mindere mate gebruikt. Mooier kan een cultuur haast niet zijn dan de pure, oprechte cultuur van Toraja. Dit is dan ook een plek die je eens in je leven bezocht moet hebben om dit te ervaren.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
  1. TUI – zonvakanties & rondreizen
    Bekijk aanbiedingen
  2. 333 Travel – privéreizen op maat
    Bekijk aanbiedingen
  3. Riksja Travel – zelf samenstellen
    Bekijk aanbiedingen
  4. Sawadee – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  5. Djoser – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen

Deel jouw Sulawesi reiservaring en tips!

Ben jij in Sulawesi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?