In het noorden van Jordanië, op zo’n 50km van Amman, ligt de stad Jerash. Jerash was een van de belangrijkste Grieks-Romeinse steden in het Midden-Oosten. Je vindt er ruïnes die wel 2000 jaar oud zijn.

Reizigers over Jerash

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Jerash bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 9 Jerash reiservaringen

Jerash

De Romeinse stad Jerash – 2000 jaar geleden ook wel Gerasa genoemd – werd in het jaar 333 voor Christus gesticht, onder leiding van Alexander de Grote, door de Romeinen. De stad groeide uit tot een bloeiende stad door de gunstige ligging op de handelsroute van Europa naar Azië. Door deze bloei mocht Jerash deel uitmaken van het rijk van Decapolis (net als Amman). Er werden wegen aangelegd, er werden paleizen gebouwd en er kwamen typisch Romeinse bouwwerken als triomfbogen en tempels.

Vliegtickets Jordanië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jordanië
V.a. 155

Overnachten in Jerash

Vergelijk alle hotels in Jerash
Bekijk hotels

De beroemde tempel van Artemis – nu grotendeels een ruïne – werd één van de bekendste Romeinse tempels van de wereld. In de 7e eeuw na Christus veroverde de Perzen en vervolgens de Moslims de stad. Er werden moskeeën aan Jerash toegevoegd. In de 8e eeuw werden veel gebouwen in Jerash vernietigd door een aardbeving. In de 19e eeuw werden de ruïnes van Jerash opnieuw ontdekt door de Duitse reiziger Ulrich Jasper Seetzen.

De Romeinse ruïnes van Jerash

Triomfboog van Jerash

Triomfboog van Jerash.

Jerash staat bekend om zijn vele Romeinse ruïnes waarvan enkele zeer beroemd zijn. Ze zijn gelegen ten westen van het nieuwe stadscentrum Je kunt de ruïnes bezoeken en je laten rondleiden door een gids voor ongeveer €25. Dat laatste is wel aan te raden, want er staan eigenlijk nergens borden of informatiezuilen. Bij het betreden van de archeologische site zie je als eerste de bekende triomfboog van Jerash. Achter de triomfboog staat het hippodrome van Jerash. Hier werden legendarische wagenraces gehouden. Wanneer je doorwandelt richting het noorden kom je de tempel ter ere van Zeus tegen. Daarnaast staat het Forum. Vanaf het Forum kun je uitkijken over het hele complex. De hoofdweg van Jerash, Cardo Maximus, verbindt het Forum met het noordelijke deel van Jerash. Langs deze weg staan de ruïnes van verschillende kerken en moskeeën, het Nymphaeum, de Tempel van Artemis en het Amfitheater.

Het Forum, Jerash

Het Forum.

Hippodrome van Jerash

Het hippodrome van Jerash.

Nymphaeum, Jerash

Het Nymphaeum.

Amfitheater van Jerash

Het Amfitheater van Jerash.

Tempel van Artemis

De beroemde tempel van Artemis werd in de 2e eeuw gebouwd ter ere van de Godin Artemis. Deze tempel werd door kruisvaarders gebruikt als bedevaartoord. De tempel heeft een oppervlakte van 161 bij 121 meter en is groter dan de tempel ter ere van de oppergod Zeus. Tegenwoordig is het grotendeels een ruïne maar kun je de stevige muren en hoge pilaren van de tempel nog bewonderen, meerdere zuilen staan nog fier overeind.

Tempel van Artemis, Jerash

De Tempel van Artemis.

Jerash

Reizen naar Jerash – Hoe kom je er?

Vanuit Amman vertrekken er dagelijks regelmatig bussen naar Jerash. Een enkeltje Amman – Jerash kost €1 en duurt ongeveer 1,5 uur. Er worden ook diverse complete tours aangeboden vanuit Amman inclusief vervoer, toegang tot de ruïnes en een gids.

Georganiseerde Jordanië-rondreizen die Jerash aandoen vind je hier bij Kras, Djoser, Sawadee, Shoestring, FOX Verre Reizen en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen d.m.v. bouwstenen kan hier bij YourWay2Go en Riksja Jordanië, of kom in contact met de lokale reisspecialist van Better Places.

Top 3 Jordanië specialisten

Sawadee
Sawadee

Diverse avontuurlijke Jordanië groepsreizen, waaronder ook een rondreis speciaal ontwikkeld voor vrouwelijke reizigers.
Bezoek website

Kras
Kras

Bij Kras vind je scherp geprijsde Jordanië groepsreizen, maar ook een individuele flydrive waarin je reist met eigen huurauto.
Bezoek website

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Elena, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Beste reistijd Jerash

De beste periode om Jerash te bezoeken is tijdens het voor- of najaar. In deze periode vermijd je de hitte en kun je de ruïnes in niet al te warme omstandigheden ontdekken.

Jordanië rondreis aanbiedingen

9 Jerash reiservaringen en tips • 37 landen bezocht
  56 reviews
  29 waarderingen

  “Jerash, groter dan verwacht en indrukwekkend”

  Geplaatst 08-05-2019

  Trek hier voldoende tijd voor uit, zodat je alles kunt zien. Het is enorm groot dus je zult veel lopen. En laat je fantasie gaan, zodat je je voor kunt stellen hoe deze stad vroeger geweest moet zijn.
  Als je de tijd neemt kun je wat klauteren en mooie hoekjes zien, er echt van genieten. Bij de parkeerplaats zijn restaurants. Binnen Jerash wordt hier en daar wel water te koop aangeboden, neem dat ook zelf mee. Wij hadden een airbnb in Jerash bij de eigenaars van een van de restaurants, zodat we ruim voldoende tijd hadden om alles te zien en na afloop daar heerlijk terecht konden en de volgende doorreizen. Zorg dat je een goede beschrijving bij je hebt, er staan weinig bordjes. Erg mooi vonden wij het ampfitheater en de enorme zuilenrij. Er zijn ook mozaieken. In het hippodrome worden soms shows gegeven.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  26 reviews
  2 waarderingen

  “Historisch midden oosten ”

  Geplaatst 01-05-2019

  Jerash is goed te bezoeken vanaf de hoofdstad Amman. Jerash was vroeger één van de belangrijkste steden van het midden-oosten. Je vindt er veel reünies en je kunt je goed inbeelden hoe het er vroeger moet zijn geweest. Leuk voor een dagtripje maar Jordanië heeft bijzondere plekken dan dit.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 43 landen bezocht
  52 reviews
  9 waarderingen

  “Groots en goed bewaard”

  Geplaatst 12-04-2019

  Eerlijk gezegd, had ik, zelfs als historicus, me niet heel veel voorgesteld bij Jerash.

  Echter, deze stad is verbluffend goed bewaard gebleven. Verwacht niet het Jordaanse Rome, maar je krijgt wel echt een goed idee van de grootsheid van een Romeinse stad. Je ziet de karrensporen nog zitten in de straten, en er is erg veel wat nog redelijk overeind staat. Twee prachtige theaters zijn echt de moeite waard om even voor te gaan zitten. (Zelfs als er een Jordaniër met een doedelzak begint te jengelen). Neem drie uurtjes de tijd om het te zien. Het is makkelijk te bereiken met een taxi vanuit Amman.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 32 landen bezocht
  8 reviews
  1 waardering

  “Veel stenen, toch bijzonder”

  Geplaatst 12-04-2019

  Wij hebben Jerash bezocht tijdens ons verblijf in Amman. Dit was met een uber (illegaal in Jordanië maar het is te doen) goed te bereiken in ongeveer 2 uurtjes. Het oude gedeelte van Jerash zelf is een soort park met veel 'stenen' zoals je ze in Rome kan vinden alleen dan meer vervallen. Wat Jerash voor ons zo bijzonder maakte was dat we bij binnenkomst aangesproken werden door een jonge verkoper die ons twee hoofddoeken verkocht. Hij was ontzettend lief en nodigde ons zelfs uit voor een lunch bij hem thuis de dag erop! Zijn moeder had verse mansaf gemaakt (traditioneel Jordaans). Het was heel bijzonder om zijn verhaal te horen (hij was gevlucht uit Syrië) en om een dag met een local mee te leven. Hij nam ons mee voor lemon and mint juice (aanrader!!) en hij bestelde shisha voor ons. Dit was voor ons de eerste keer dat we in aanraking kwamen met de gastvrijheid van Jordanië! Jerash is leuk als uitstapje voor een dagje, maar niet het meest bijzondere van het land.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 69 landen bezocht
  26 reviews
  9 waarderingen

  “Ontzettend goed bewaarde stad”

  Geplaatst 13-11-2017

  Ik heb nog nooit zo erg het idee gehad echt in een oude stad te lopen. Omdat de 'wegen' (met pilaren) zo goed bewaard zijn gebleven, is het een immens gevoel. Zo leefde ze vroeger! In een uur of twee heb je het ook wel weer gezien, maar enorm indrukwekkend.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  26 reviews
  3 waarderingen

  “Bijzondere stad vlakbij Amman”

  Geplaatst 12-11-2017

  Als je door Jerash loopt, lijkt het even alsof je in Rome loopt. De oude Romeinse gebouwen zijn erg goed bewaard gebleven en de ruïnes zijn dan ook indrukwekkend om te bekijken. Bijzonder om te zien hoe alles zo goed bewaard is gebleven. Wandel rustig door het centrum. wij hebben dit alleen gedaan, maar met een gids schijnt ook een aanrader te zijn. De tempel van artemis is wel het mooist, hier staan bijna alle zuilen nog volledig op zijn plek (op een na). Ook zijn de mozaïek vloeren in de kerken (of wat er nog van over is) erg mooi om te zien. Je komt hier gemakkelijk vanuit Amman met de auto

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  26 reviews
  5 waarderingen

  “Romeinse stad”

  Geplaatst 27-10-2017

  Dit had ik nooit verwacht! Een bijna volledige Romeinse stad is terug te vinden in Jerash. Van de straten, pleinen, tempels en arena aan toe. Het is goed bewaard gebleven en ik heb nog nooit zoveel Romeinse overblijfselen bij elkaar gezien.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 54 landen bezocht
  74 reviews
  9 waarderingen

  “Oude Romeinse stad”

  Geplaatst 27-10-2017

  Leuk om voor een paar uur naartoe te gaan vanuit Amman. Prachtig bewaard gebleven Romeinse ruïnes. Zeker het amfitheater is indrukwekkend maar ook de enorme pilaren langs de voormalige wegen. Met gids leuker omdat je dan op allerlei bijzondere details gewezen wordt.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 26 landen bezocht
  56 reviews
  7 waarderingen

  “Bijzondere ervaring”

  Geplaatst 26-10-2017

  Tijdens mijn rondleiding in Jerash had ik eerder het gevoel in Rome rond te lopen dan in Jordanië...vreemd gevoel was dat!
  Mooi bewaard gebleven ruïnes! Vanuit Amman heel makkelijk en snel te bereiken. Zeker de moeite waard om te bezoeken...hier kan je makkelijk een dag rondlopen als je van mooie Romeinse ruïnes houd.
  Er zijn leuke boeken met platen van hoe het was en nu is...leuk voor thuis.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Jerash reiservaring en tips!

Ben jij in Jerash geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Jordanië specialisten

Sawadee

Sawadee

Diverse avontuurlijke Jordanië groepsreizen, waaronder ook een rondreis speciaal ontwikkeld voor vrouwelijke reizigers.
Bezoek website


Kras

Kras

Bij Kras vind je scherp geprijsde Jordanië groepsreizen, maar ook een individuele flydrive waarin je reist met eigen huurauto.
Bezoek website


Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Elena, de reisspecialist die er woont. Stuur haar je wensen en zij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Meer Jordanië reisorganisaties

Shoestring
Shoestring

Tweak je privé-rondreis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Groeps-, single of privéreizen.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Incl. familiereis Jordanië!
Bezoek website

Riksja Jordanië
Riksja Jordanië

Zelf samenstellen.
Bezoek website

TUI
TUI

Israël-Jordanië groepsreis.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Jordanië

Alle bezienswaardigheden in Jordanië

Vliegtickets naar Jordanië


Hotels in Jordanië zoeken

Hotels in Jordanië zoeken

Boek je rondreis naar Jordanië

Sawadee
1. Sawadee

Avontuurlijke groepsrondreizen.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Groepsrondreizen.
Bezoek website

Better Places
3. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 39 Jordanië rondreizen
Vanaf €749 incl. vliegticket

Vliegtickets Jordanië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Jordanië
V.a. 155