Jerash – eeuwenoude ruïnes in Jordanië

Jerash – eeuwenoude ruïnes in Jordanië

In het noorden van Jordanië, op zo’n 50km van Amman, ligt de stad Jerash. Jerash was een van de belangrijkste Grieks-Romeinse steden in het Midden-Oosten. Je vindt er ruïnes die wel 2000 jaar oud zijn.

Door , laatst bijgewerkt op 7 oktober 2023
4 minuten lezen

Waar staat Jerash bekend om?

De Romeinse stad Jerash – 2000 jaar geleden ook wel Gerasa genoemd – werd in het jaar 333 voor Christus gesticht door de Romeinen onder leiding van Alexander de Grote. De stad groeide uit tot een bloeiend imperium door de gunstige ligging op de handelsroute van Europa naar Azië. Om deze reden mocht Jerash deel uitmaken van het rijk van Decapolis (net als Amman). Dit resulteerde in de komst van wegen, paleizen en typisch Romeinse bouwwerken als triomfbogen en tempels.

Jordanië reis boeken – onze tips!

De beroemde tempel van Artemis – nu grotendeels een ruïne – werd één van de bekendste Romeinse tempels ter wereld. Ook staat Jerash bekend om haar bewogen geschiedenis:

 • In de 7e eeuw na Christus veroverde de Perzen en vervolgens de Moslims de stad. Zij voegen moskeeën aan Jerash toe.
 • In de 8e eeuw werden veel gebouwen in Jerash vernietigd door een aardbeving, waardoor de stad werd verborgen onder de aarde.
 • In de 19e eeuw werden de ruïnes van Jerash opnieuw ontdekt door de Duitse reiziger Ulrich Jasper Seetzen.

De Romeinse ruïnes van Jerash

Jerash staat bekend om zijn vele Romeinse ruïnes waarvan enkele zeer beroemd zijn. Ze zijn gelegen ten westen van het nieuwe stadscentrum. Je kunt de ruïnes bezoeken en je laten rondleiden door een gids voor ongeveer €25. Dat laatste is wel aan te raden, want er staan nergens borden of informatiezuilen. Bij het betreden van de archeologische site zie je als eerste de bekende triomfboog van Jerash.

 • Achter de triomfboog staat het hippodrome van Jerash. Hier werden legendarische wagenraces gehouden.
 • Wanneer je doorwandelt richting het noorden kom je de tempel ter ere van Zeus tegen. Daarnaast staat het Forum.
 • Vanaf hier kun je uitkijken over het hele complex. De hoofdweg van Jerash, Cardo Maximus, verbindt het Forum met het noordelijke deel van Jerash. Langs deze weg staan de ruïnes van kerken en moskeeën, het Nymphaeum, de Tempel van Artemis en het Amfitheater.
Triomfboog van Jerash

Triomfboog van Jerash.

Het Forum, Jerash

Het Forum.

Hippodrome van Jerash

Het hippodrome van Jerash.

Nymphaeum, Jerash

Het Nymphaeum.

Amfitheater van Jerash

Het Amfitheater van Jerash.

Tempel van Artemis

De beroemde tempel van Artemis werd in de 2e eeuw gebouwd ter ere van de Godin Artemis. Deze tempel werd door kruisvaarders gebruikt als bedevaartoord.

 • De tempel heeft een oppervlakte van 161 bij 121 meter en is groter dan de tempel ter ere van de oppergod Zeus.
 • Tegenwoordig is het grotendeels een ruïne, maar kun je de stevige muren en hoge pilaren van de tempel nog bewonderen. Meerdere zuilen staan nog fier overeind.
Tempel van Artemis, Jerash

De Tempel van Artemis.

Jerash

Reizen naar Jerash – Hoe kom je er?

Vanuit Amman vertrekken er dagelijks bussen naar Jerash. Een enkeltje van Amman naar Jerash kost €1 en duurt ongeveer 1,5 uur. Er worden ook complete tours aangeboden vanuit Amman inclusief vervoer, toegang tot de ruïnes en een gids.

LEES OOK: Mooiste plekken Jordanië: de 10x absolute hoogtepunten!

Georganiseerde Jordanië-rondreizen die Jerash aandoen vind je hier bij TUI, Djoser, Sawadee, Shoestring, ANWB Vakanties en Koning Aap. Zelf je eigen Jordanië rondreis samenstellen met bouwstenen? Dat kan bij Riksja Jordanië. Ook de lokale reisspecialisten van Better Places kunnen van advies voorzien.

Wat is de beste reistijd voor Jerash?

De beste periode om Jerash te bezoeken is tijdens het voor- of najaar. In deze periode vermijd je de hitte en kun je de ruïnes in niet al te warme omstandigheden ontdekken.

Jordanië reis boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

9 Jerash reiservaringen en tips

 • Annet van der Stel op 08-05-2019

  “Jerash, groter dan verwacht en indrukwekkend”

  Trek hier voldoende tijd voor uit, zodat je alles kunt zien. Het is enorm groot dus je zult veel lopen. En laat je fantasie gaan, zodat je je voor kunt stellen hoe deze stad vroeger geweest moet zijn.
  Als je de tijd neemt kun je wat klauteren en mooie hoekjes zien, er echt van genieten. Bij de parkeerplaats zijn restaurants. Binnen Jerash wordt hier en daar wel water te koop aangeboden, neem dat ook zelf mee. Wij hadden een airbnb in Jerash bij de eigenaars van een van de restaurants, zodat we ruim voldoende tijd hadden om alles te zien en na afloop daar heerlijk terecht konden en de volgende doorreizen. Zorg dat je een goede beschrijving bij je hebt, er staan weinig bordjes. Erg mooi vonden wij het ampfitheater en de enorme zuilenrij. Er zijn ook mozaieken. In het hippodrome worden soms shows gegeven.

 • Jelmer Laernoes op 01-05-2019

  “Historisch midden oosten ”

  Jerash is goed te bezoeken vanaf de hoofdstad Amman. Jerash was vroeger één van de belangrijkste steden van het midden-oosten. Je vindt er veel reünies en je kunt je goed inbeelden hoe het er vroeger moet zijn geweest. Leuk voor een dagtripje maar Jordanië heeft bijzondere plekken dan dit.

 • Pieter Jaspers op 12-04-2019

  “Groots en goed bewaard”

  Eerlijk gezegd, had ik, zelfs als historicus, me niet heel veel voorgesteld bij Jerash.

  Echter, deze stad is verbluffend goed bewaard gebleven. Verwacht niet het Jordaanse Rome, maar je krijgt wel echt een goed idee van de grootsheid van een Romeinse stad. Je ziet de karrensporen nog zitten in de straten, en er is erg veel wat nog redelijk overeind staat. Twee prachtige theaters zijn echt de moeite waard om even voor te gaan zitten. (Zelfs als er een Jordaniër met een doedelzak begint te jengelen). Neem drie uurtjes de tijd om het te zien. Het is makkelijk te bereiken met een taxi vanuit Amman.

 • Bo op 12-04-2019

  “Veel stenen, toch bijzonder”

  Wij hebben Jerash bezocht tijdens ons verblijf in Amman. Dit was met een uber (illegaal in Jordanië maar het is te doen) goed te bereiken in ongeveer 2 uurtjes. Het oude gedeelte van Jerash zelf is een soort park met veel 'stenen' zoals je ze in Rome kan vinden alleen dan meer vervallen. Wat Jerash voor ons zo bijzonder maakte was dat we bij binnenkomst aangesproken werden door een jonge verkoper die ons twee hoofddoeken verkocht. Hij was ontzettend lief en nodigde ons zelfs uit voor een lunch bij hem thuis de dag erop! Zijn moeder had verse mansaf gemaakt (traditioneel Jordaans). Het was heel bijzonder om zijn verhaal te horen (hij was gevlucht uit Syrië) en om een dag met een local mee te leven. Hij nam ons mee voor lemon and mint juice (aanrader!!) en hij bestelde shisha voor ons. Dit was voor ons de eerste keer dat we in aanraking kwamen met de gastvrijheid van Jordanië! Jerash is leuk als uitstapje voor een dagje, maar niet het meest bijzondere van het land.

 • Annelies op 13-11-2017

  “Ontzettend goed bewaarde stad”

  Ik heb nog nooit zo erg het idee gehad echt in een oude stad te lopen. Omdat de 'wegen' (met pilaren) zo goed bewaard zijn gebleven, is het een immens gevoel. Zo leefde ze vroeger! In een uur of twee heb je het ook wel weer gezien, maar enorm indrukwekkend.

 • Ati op 12-11-2017

  “Bijzondere stad vlakbij Amman”

  Als je door Jerash loopt, lijkt het even alsof je in Rome loopt. De oude Romeinse gebouwen zijn erg goed bewaard gebleven en de ruïnes zijn dan ook indrukwekkend om te bekijken. Bijzonder om te zien hoe alles zo goed bewaard is gebleven. Wandel rustig door het centrum. wij hebben dit alleen gedaan, maar met een gids schijnt ook een aanrader te zijn. De tempel van artemis is wel het mooist, hier staan bijna alle zuilen nog volledig op zijn plek (op een na). Ook zijn de mozaïek vloeren in de kerken (of wat er nog van over is) erg mooi om te zien. Je komt hier gemakkelijk vanuit Amman met de auto

 • Lotte Neijman op 27-10-2017

  “Romeinse stad”

  Dit had ik nooit verwacht! Een bijna volledige Romeinse stad is terug te vinden in Jerash. Van de straten, pleinen, tempels en arena aan toe. Het is goed bewaard gebleven en ik heb nog nooit zoveel Romeinse overblijfselen bij elkaar gezien.

 • Mariska op 27-10-2017

  “Oude Romeinse stad”

  Leuk om voor een paar uur naartoe te gaan vanuit Amman. Prachtig bewaard gebleven Romeinse ruïnes. Zeker het amfitheater is indrukwekkend maar ook de enorme pilaren langs de voormalige wegen. Met gids leuker omdat je dan op allerlei bijzondere details gewezen wordt.

 • Kiki op 26-10-2017

  “Bijzondere ervaring”

  Tijdens mijn rondleiding in Jerash had ik eerder het gevoel in Rome rond te lopen dan in Jordanië...vreemd gevoel was dat!
  Mooi bewaard gebleven ruïnes! Vanuit Amman heel makkelijk en snel te bereiken. Zeker de moeite waard om te bezoeken...hier kan je makkelijk een dag rondlopen als je van mooie Romeinse ruïnes houd.
  Er zijn leuke boeken met platen van hoe het was en nu is...leuk voor thuis.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Jerash reiservaring en tips!

Ben jij in Jerash geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief