Mombasa (Kenia): havenstad vol historie en unieke bezienswaardigheden

Mombasa (Kenia): havenstad vol historie en unieke bezienswaardigheden

Mombasa is de ‘gateway’ voor een verblijf op de Keniaanse stranden aan de oostkust. Maar reis niet meteen door naar het strand: deze levendige stad zit vol boeiende historie.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Old Town
 2. Fort Jesus
 3. Moi Avenue
 4. Is Mombasa veilig?
 5. Reizen naar Mombasa
 6. Beste reistijd Mombasa
 7. Reiservaringen en tips

Waar staat Mombasa om bekend?

Mombasa (circa 1 miljoen inwoners) is dé centrale grote stad aan de Keniaanse oostkust. Het is de tweede stad van Kenia en een zeer belangrijke havenstad met een grootse handelshistorie en authentiek oud centrum. Er worden hier veel goederen ontvangen vanuit heel de wereld, die vervolgens weer verspreid worden over de landen in het Afrikaanse binnenland. Mombasa is gelegen op een schiereiland en staat via een korte ferry in verbinding met de stranden aan de kust.

Het straatbeeld in Mombasa is niet te vergelijken met dat in hoofdstad Nairobi. Waar in Nairobi veel grote internationale bedrijven zijn gevestigd in grote gebouwen, voelt Mombasa veel exotischer en authentieker aan. De cultuur in Mombasa vormt een mengelmoes van Arabische, Afrikaanse, Indiase, Portugese en Britse invloeden.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Struin door ‘Old Town’

Het historische gedeelte van Mombasa wordt ook wel ‘Old Town’ genoemd. De gebouwen zijn over het algemeen in de 16e en 17e eeuw gebouwd en hebben onder meer Arabische invloeden. In de rustige straten van het oude centrum dwaal je ook langs karakteristieke Swahili-huisjes en kleine winkeltjes. Verder is het leuk om:

 • Met een gids rond te lopen die je de hidden gems laat zien en uitgebreid vertelt over het slavernijverleden van deze kuststad.
 • Een bezoek te brengen aan de twee moskeeën van de oude stad: de Bohra Moskee en de Mandhry Moskee. Deze laatste is gevestigd in een zeer oud pand dat gebouwd is aan het begin van de 16e eeuw.
 • De Keniaanse keuken te ontdekken! Culinair gezien is de oostkust, Mombasa voorop, een verademing: geniet van verse vis, exotische kruiden en tropisch fruit!
Mombasa

De ‘old town’ van Mombasa.

Markt in de Old Town van Mombasa

Markt in de oude stad.

Vrachtschepen dichtbij de oude haven van Mombasa

Vrachtschepen dichtbij de oude haven.

Fort Jesus

Fort Jesus ligt vlakbij de Old Town aan de kust van het Mombasa-schiereiland. Dit fort is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Het fort werd in 1593 gebouwd door de Portugezen, als verdedigingsfort tegen vijandige volken. De jaren daarna is het fort vaak van eigenaar gewisseld tussen de Britten, Arabieren en Portugezen.

 • Tegenwoordig is Fort Jesus ingericht als museum waar gebruiksvoorwerpen en opgravingen uit de oudheid tentoon worden gesteld.
 • Het historische gebouw is redelijk goed bewaard gebleven en geeft een fascinerend inkijkje in de geschiedenis.
Fort Jesus

Moi Avenue

Op Moi Avenue zijn in 1952 enkele enorme bogen gebouwd in de vorm van ivoren slagtanden van een olifant. De bogen zijn gebouwd als eerbetoon aan Koningin Elizabeth II die toentertijd een bezoek bracht aan Mombasa en omgeving. Tegenwoordig maken de bogen deel uit van het normale straatbeeld en rijdt het verkeer er gewoon onderdoor.

Moi Avenue

De beroemde reusachtige olifant slagtanden op Moi Avenue.

Bezoek Akamba Village voor traditionele souvenirs

Akamba Village staat bekend om zijn handwerkproducten. Op deze locatie vervaardigen locals diverse souvenirs, variërend van houtsnijwerk, sieraden en stenen beelden. Het leuke van deze markt is dat je zelf kunt zien hoe men de producten maakt, waardoor je zeker weet dat het handwerk is.

Kind in Mombasa

Is Mombasa veilig?

Dat verschilt per periode en soms zelfs per stadsdeel. Raadpleeg daarom voor je naar Mombasa reist altijd de actuele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor de wijken Changamwe, Majengo, Kisauni en ook Old Town gold een tijdlang een waarschuwing. De omgeving rond het strand van Mombasa (Nyali Beach) is over het algemeen het veiligst om te verblijven. Hotels in Mombasa vind je o.a. op Booking.com.

Reizen naar Mombasa – hoe kom je er?

Vliegen naar Mombasa is altijd met overstap, sinds Arkefly (TUI) in 2014 zijn directe charterroute beëindigde. Reken op minimaal 10 uur reistijd en een overstap in bijvoorbeeld Istanbul, Dubai of Nairobi. Zowel Istanbul als Dubai zijn geschikte steden voor een stop-over.

 • Eenmaal in Mombasa aangekomen kun je je verplaatsen met de lokale bus of met een taxi.
 • Het is vanwege de veiligheid aan te raden om een taxi te laten bestellen door je accommodatie, zodat je geen taxi op straat hoeft aan te houden.

Vind je het wat spannend om op eigen gelegenheid door dit safariland te reizen? Boek dan een rondreis Kenia bij een touroperator of specialist in verre reizen.

Wat is de beste reistijd voor Mombasa?

De omgeving van Mombasa kent elk jaar twee regenperiodes; de eerste van half maart tot en met half juli en de tweede in oktober en november. De beste reistijden voor Mombasa liggen daarom in de overige maanden van half juli tot en met september en van december tot en met half maart. Houd er rekening mee dat de temperaturen in de maanden december tot en met half maart boven de 30 graden kunnen komen, waardoor het erg heet kan zijn.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 Mombasa reiservaringen en tips

 • Richard Piersma op 22-11-2017

  “Safari op zijn best ”

  Kenia staat bekend als een gevaarlijk land en ik zou ook niet aanraden om alleen een rondje te gaan lopen. We hebben ook een safari gedaan natuurlijk en dit was prachtig. Wij hadden een privé auto die ons overal langs reed. Ik zou er ook zeker blijven slapen in een super luxe tent met 's nachts de geluiden van de dieren om je heen.

 • Laura van der Heijden op 24-10-2017

  “Oversteken met het pontje”

  Het oversteken met het pontje is een avontuur op zich. Hele lange rijen mensen en auto's willen oversteken. Er is nog niet zo lang geleden een nieuwe ferry gekocht, deze is voor de mensen in Mombasa een hele aanwinst. Ik ben niet lang in Mombasa geweest maar vond de sfeer niet heel prettig. De sfeer in Nairobi vond ik persoonlijk prettiger. Om van het vliegveld naar de kustplaatsen te gaan moet je door Mombasa en het verkeer is chaotisch, zelf rijden zou ik hier niet doen.

 • Marian Tims op 29-06-2017

  “MOMBASA”

  ga met een tuktuk de stad door. Op deze manier op allerlei verrassende plaatsen gekomen. Mijn locale gids en ik hebben op die manier de stad verkend en ben op heel veel plaatsen gekomen waar ik echt de enige blanke was. (kosten nog geen 20 $ voor een uur of 4) Ook mooi om te kijken, en tussen de wilde dieren te lopen is HALLER PARK. Pirate beach, voor je op het strand komt voldoende stalletjes om iets (verpakt) eten en drinken te kopen en heerlijk onder de palmen te zitten. Alleen het is er HEET, drukkend warm ook. Bij grote winkelcentra is het voor weinig goed eten.

 • Marjolein Odekerken op 29-02-2016

  “Het Mystieke Mombasa”

  Na langere tijd in Kenia doorgebracht te hebben, ben ik in de weekenden vaak naar Mombasa geweest om mn 'westerse batterij' weer een beetje op te laden. In 2010 werd net de eerste westerse koffiebar geopend, tegenwoordig is het ondenkbaar dat je nog in een restaurant zit zonder airco of fan. De ontwikkeling van Kenia is heel hard gegaan, en vooral in Mombasa is het prominent in het straatbeeld te zien. Een mooie, charmante stad waar je echt kan wegduiken in de kleine straatjes en kan genieten van de contrasten tussen culturen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Mombasa reiservaring en tips!

Ben jij in Mombasa geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief