Kenia kust & stranden: witte zandstranden vol tropische begroeiing

Kenia kust & stranden: witte zandstranden vol tropische begroeiing

De beste plek om een Kenia-reis eindigen is de oostkust. Hier geen tentjes in het wild, zelfgekookte maïsmeelpap en primitieve stammen, maar resorts aan het strand, tropisch fruit en de bijzondere Swahili-cultuur.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
7 minuten lezen

Waar staat de Oostkust van Kenia om bekend?

Witte zandstranden, een azuurblauwe zee en een exotische setting: de diverse stranden aan de oostkust maken Kenia tot meer dan een safariland. Rijd vanuit Mombasa langs de kust noord- of zuidwaarts en je staat in no time met je voeten in de Indische Oceaan. Langs de gehele oostkust van Kenia liggen kleine vissersdorpjes die zijn uitgegroeid tot strandvakantiebestemmingen.

Ten zuiden van Mombasa liggen de populairste strandplaatsen, waaronder Diani Beach, Tiwi Beach en Galu Beach. Ten noorden van de stad vind je onder meer Nyali, Kikimbala, Watamu, Malindi Beach en de exotische Lamu-archipel.

Jetskiën, surfen, duiken, snorkelen, zeilen of kajakken: de Keniaanse kust is een goede bestemming om watersporten uit te oefenen. Op sommige plekken vind je vlakbij de kust ongerept koraalrif waar zeldzame zeesterren, vissen en onderwaterplanten gespot kunnen worden.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Diani Beach: het populairste strand

Witte brede stranden geflankeerd door tropisch groene begroeiing, een azuurblauwe zee en een ruim aanbod aan resorts, hotels, lokale winkeltjes, souvenirstalletjes en barretjes: Diani Beach is de bekendste en populairste strandplaats van Kenia. Er is zelfs een casino!

Expats, huwelijksreizigers, watersporters, backpackers en resortgangers: Diani is geliefd onder een breed publiek, met de nadruk op de wat oudere resorttoerist. Een van de gaafste dingen die je er kunt doen, naast eindeloos chillen op het fraaie strand, is parasailen.

Diani Beach, Kenia Maasai op het strand

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht accommodaties bij Diani Beach. Enkele betaalbare tips: de Amani Luxury Apartments (vanaf €67) en het The Villa Luxury Suites Hotel (vanaf €89).

Tiwi Beach: lowkey en relaxed

Tiwi Beach ligt vlakbij Diani Beach, nog een stukje dichterbij Mombasa zelfs, maar is een stuk rustiger en meer low key. Veel grote resorts vind je hier niet: de accommodaties bestaan vooral uit simpele strandhuisjes of zelfs campings (tip: de onder backpackers legendarische Twiga Lodge). De stranden zijn mooi en het water is helder.

Net voor de kust ligt een koraalrif waar je goed kunt snorkelen. Nadeel van Tiwi Beach is dat het tijdens eb erg ondiep is, waardoor je een eind uit de kust moet lopen om in diepere wateren te komen. Voor wie nog een slaapplek zoekt: de appartementen van Tiwi Tatu zijn een aanradaer.

Tiwi Beach

Galu Kinondo Beach: Diani’s rustige zusje

Wandel vanaf Diani een klein stukje zuidwaarts en je komt bij het kleinschaliger Galu Beach, Diani’s rustige zusje. Het strand behoort met zijn witte zand, blauwe water en rijen palmbomen tot de mooiste van de regio. Voordeel van Galu Beach is dat je hier geen last hebt van eb en vloed, waardoor het een ideale plek is voor watersporters.

 • Je kunt hier onder andere jetskiën, zeilen, duiken, snorkelen en surfen.
 • Het is er rustiger dan bij Diani Beach, met enkele fraaie resorts en betaalbare beach hotels.
 • Je in luxe onderdompelen bij zee? Dan is het nabijgelegen Eleven Pearl Boutique Hotel & Spa (vanaf €123) een aanrader.
 • Een iets goedkopere optie is het Jacaranda Indian Ocean Beach Resort (vanaf €85), eveneens gelegen aan Diani Beach.
Galu Kinondo Beach

Malindi: stranden én national park

De bekendste stranden ten noorden van Mombasa vind je rond Malindi, met zijn 100.000 inwoners de belangrijkste Keniaanse kuststad na Mombasa. Malindi Beach en het nabijgelegen Watamu Beach zijn vooral erg geliefd onder Italiaanse toeristen en expats. Dat betekent dat je er goed kunt eten, maar ook dat de prijzen van accommodaties en activiteiten (zoals duiken) er vrij hoog zijn.

Malindi

Nabij Malindi ligt het Malindi Marine National Park, het oudste maritieme park van zowel Kenia als geheel Afrika. Het koraalrif is er ongerept en er leven ruim 600 vissen en schaal- en schelpdieren die je kunt bewonderen tijdens het snorkelen of duiken.

 • Er worden vanuit de stranden van Malindi snorkel- en duikexcursies aangeboden waarbij je met een boot de oceaan op gaat en onder begeleiding de mooiste plekjes bezoekt.
 • Vaak breng je ook een bezoek aan Turtle Bay, dat behoort tot het marine park. Hier komen de mangrovebossen samen met de oceaan. Turtle Bay is een geliefde verblijfplaats van tientallen vogelsoorten.

Lamu-archipel

Helemaal in het noorden, vlak bij de grens met Somalië, ligt de exotische Lamu-archipel. De plaats Lamu op het gelijknamige hoofdeiland is de oudste en best bewaarde Swahili-nederzetting en benoemd tot UNESCO-Werelderfgoed. Lamu is relaxen in de breedste zin van het woord. Auto’s zijn er niet, het openbaar vervoer gaat per ezel.

De stranden zijn prachtig en de sfeer is een beetje hippie-achtig. Met een traditionele dhow (kleine zeilboot) maak je geweldige tochtjes langs de eilanden van de archipel. Accommodaties zijn er in zowel de simpele budgetklasse als de luxe-categorie: kijk hier voor een overzicht. Tip: het geweldige Banana House & Wellness Centre (vanaf €73).

Lamu-archipel Lamu

Helaas heeft Lamu, dat op steenworpafstand van Somalië ligt, sinds de millenniumwisseling te maken gehad met een aantal gijzelingen en aanslagen van de terroristische groepering Al Shabaab. Informeer je goed over de actuele veiligheidssituatie voordat je besluit er naartoe te reizen.

Oostkust Kenia

De oostkust van Kenia – hoe kom je er?

Voor een bezoek aan de Keniaanse stranden kun je sowieso eerst het beste naar Mombasa vliegen. Voor de stranden ten zuiden van de stad, ga je eerst met de ferry van het schiereiland naar de kuststreek. Een echte Afrikaanse beleving, deze korte boottocht. Het is een drukte van jewelste, er wordt voorgedrongen en er worden zoveel mogelijk voertuigen en mensen op het veer gepropt.

 • De beveiliging is scherp; er lopen militairen met geweren rond en foto’s nemen is dan ook niet toegestaan.
 • Eenmaal met de ferry aan de overkant is het nog zo’n 15 tot 60 minuten rijden per taxi of lokaal busje naar de diverse stranden.
Oostkust Kenia

De stranden rond Malindi liggen op zo’n 2 uur rijden ten noorden van Mombasa. Je kunt met eigen huurauto of met lokale minibusjes. De wegen zijn redelijk onderhouden. Lamu heeft een eigen vliegveldje dat verbindingen heeft met Nairobi en Mombasa, al wisselt de hoeveelheid vluchten hevig. Boten naar Lamu (1 uur) vertrekken vanuit Mokowe op zo’n 5 tot 7 uur rijden van Mombasa.

Georganiseerde Kenia rondreis inclusief strand

Georganiseerde Kenia rondreizen die ook enkele stranddagen in het programma hebben, vind je onder meer bij ANWB Vakanties, Jambo Safari Club en Riksja Travel.

Wat is de beste reistijd voor de Oostkust van Kenia?

De omgeving van Mombasa en daarmee ook de stranden aan de Keniaanse oostkust kennen twee regentijden per jaar; de eerste van half maart tot en met half juli en de tweede in oktober en november. De beste reistijd voor een bezoek aan Kenia’s Oostkust is in de overige maanden: van half juli tot en met september en van december tot en met half maart.

Houd er rekening mee dat de temperaturen tussen half juli tot en september gemiddeld iets lager liggen, aangezien het dan winter is in Kenia. December tot en met half maart is daarom de beste reistijd voor een bezoek aan de stranden.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 Oostkust Kenia reiservaringen en tips

 • Geert jan op 24-11-2017

  “Het relaxte dorpje Lamu”

  Lamu is een klein moslim dorpje in het noorden van de oostkust van Kenia. Het enige transport wat je hier tegenkomt zijn ezels met wagens waardoor het voelt dat je 100 jaar terug in de tijd bent. De lokale mensen die hier wonen zijn zeer gastvrij en nodigen je snel uit om savonds bij ze thuis te komen eten voor een kleine vergoeding wat zeker een aanrader is. Een dagtocht op een dhow (lokale vissersboot) is een must do. Tijdens deze tocht wordt er een vismaaltijd bereidt op een eilandje en zeil je over de binnenwateren om het dorpje heen wat echt een top ervaring is! Zeker als de kapitein bomba heet en een flesje palmwijn meeneemt! Jo-ho jo-ho a pirate’s life for me ;)

 • Eva Walraven op 29-10-2017

  “Backpackerhemel in Kilifi”

  Een uur boven Mombasa ligt Kilifi, een klein stadje met prachtige stranden (Bofa Beach). Maar het echte hoogtepunt van Kilifi was Distant Relatives, een ecohostel. Dit paradijsje is opgezet door backpackers en dat merk je. Zwembad, bloementuin, conposttoiletten, pizza-night, upgrade naar een eigen hutje met buiten-badkamer.. ik vond het heerlijk hier! Temperatuur in augustus rond de 28 graden, perfect dus. Ga naar Kilifi, relax bij Distant Relatives!

 • Laura van der Heijden op 20-10-2017

  “Chale Island om helemaal te ontspannen!”

  Na een trip door Kenia gingen we 2 dagen naar diani beach. Daar zijn zo veel grote all inclusive hotels dat je niet echt doorhebt dat je in Kenia bent. Het strand is er super en ze zijn heel gastvrij. Je wordt vaak in het Duits aangesproken want bijna álle toeristen zijn Duits. Wij bezochten ook nog Chale Island voor een paar dagen, een heerlijk plekje. Het Italiaanse management zorgt voor een lekkere gevarieerde keuken. Maak ook een uitstapje naar Kisite marine park voor de dolfijnen, schildpadden en je kan er supermooi snorkelen en duiken.

 • Fieke op 14-02-2016

  “Prachtige witte stranden helder blauwe zee”

  Zo ontzettend mooi. Hele witte stranden met palmbomen en prachtig lichtblauwe zee. Helemaal niet druk je bent er bijna alleen. Niemand die daar met bikini aan zee ligt. Heerlijke plek om tot jezelf te komen.
  Ook eerste kerstdag op het strand geweest. Heel grappig om te zien dat ineens dan heel veel Kenianen met het hele gezin naar het strand gaan en zelfs gaan zwemmen in zee. Dit zie je op andere dagen niet snel. Het was bijzonder om juist op deze dag op het prachtige stand te zijn in Kenia.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Oostkust Kenia reiservaring en tips!

Ben jij in Oostkust Kenia geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief