Reizen naar Nairobi (Kenia): alle bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Reizen naar Nairobi (Kenia): alle bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Nairobi heeft een bedenkelijke reputatie als een van de gevaarlijkste steden ter wereld. En het is allesbehalve een prachtstad. Toch is het een van Afrika’s meest dynamische en boeiende metropolen.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

  1. De Masai
  2. Centrum van Nairobi
  3. Musea
  4. Olifanten en giraffen
  5. Uitgaan in Nairobi
  6. Overnachten in Nairobi
  7. Reizen naar Nairobi
  8. Beste reistijd Nairobi
  9. Reiservaringen en tips

Waar staat Nairobi om bekend?

Nairobi stond al bekend als onveilige stad vol criminaliteit (‘nairobbery’, was de bijnaam) toen er in 2013 ook nog eens die grote aanslag in een winkelcentrum (gepleegd door de Somalische terroristengroepering al-Shabaab) overheen kwam. Winkelcentrum Westgate opende in 2015 echter weer zijn deuren en een grote aanslag is er sinds 2013 niet meer geweest.

Veel expats zeggen zich in Nairobi niet minder veilig te voelen dan in Londen of Parijs. Overvallen en tasjesdieven zijn een probleem, maar dat is het geval in alle grote steden van de wereld. Lees voor je gaat goed de laatste veiligheidsadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en gebruik je eigen gezonde verstand. Als je je steeds per taxi verplaatst en ’s avonds niet alleen aan de wandel gaat, valt het met de onveiligheid mee.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
  1. Sawadee – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  2. Riksja Travel – zelf samenstellen
    Bekijk aanbiedingen
  3. 333 Travel – privérondreizen
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – ook kampeerreizen!
    Bekijk aanbiedingen
  5. Koning Aap – combi met Oeganda
    Bekijk aanbiedingen

Gesticht door de Masai

Een bijzonder fenomeen in Nairobi: her en der op straat zie je Masai vrouwen en mannen hun koopwaar aanbieden, van sieraden tot dekens. Sommige wijken in de stad hebben zelfs één dag per week een speciale Masai-markt waar voornamelijk traditioneel handwerk wordt aangeboden. Niet gek, want Nairobi heeft zijn bestaan te danken aan de Masai bevolking.

Honderden jaren geleden was er op de plek waar tegenwoordig Nairobi ligt helemaal niets behalve veel moerasland. De Masai zetten hier een drinkplaats op voor hun vee en om zelf drinkwater bij te vullen. Van hieruit ontstond een klein dorpje dat gedurende de jaren is uitgegroeid tot de grootste stad van Kenia.

Tegenwoordig wonen er ongeveer 3,5 miljoen inwoners in Nairobi en is het de hoofdstad van het land. De stad heeft niet alleen zijn oorsprong maar ook zijn naam te danken aan de Masai. ‘Enkare nairobi’ betekent in hun taal namelijk ‘koele wateren’, dit refereert naar de drinkplaats die deze stad vroeger was.

Nairobi

Central Business District in Nairobi.

Markt in Nairobi

Lokale groente -en fruitmarkt in Nairobi.

Het centrum van Nairobi

Nairobi is een voor Afrikaanse begrippen moderne metropool, maar zit vol tegenstellingen. Tegenover het chaotische verkeer en de armoedige sloppenwijken staan luxueuze shopping centra, internationale restaurants en een bruisend nachtleven. Het stadscentrum van Nairobi staat bekend als het commerciële hart van de regio en herbergt naast talloze (internationale) bedrijven en kantoren veel shopmogelijkheden en een uitgebreid uitgaansleven. Dé winkelstraat van Nairobi is Kenyatta Avenue, waar je een enorme verscheidenheid van goedkope tot zeer luxe winkels vindt.

Sloppenwijk Kibera

Sloppenwijk Kibera.

Sloppenwijk in Nairobi

Sloppenwijk in Nairobi.

De musea van Nairobi

In Nairobi zijn meerdere interessante musea. Het Nationaal Museum van Kenia is het grootste en best opgezette museum van het land. Hier is een indrukwekkende tentoonstelling over de geschiedenis van het land, het volk en de gebruiken te zien.

  • Ook vind je in Nairobi een spoorwegmuseum, waar diverse oude treinen van binnen en van buiten te zien zijn en je leert over de geschiedenis van de Keniaanse spoorwegen.
  • In het zuiden van Nairobi, in de wijk Karen, is het Karen Blixen House gevestigd. In dit huis heeft Karen Blixen haar legendarische beroemde boek ‘Out of Africa’ geschreven; het gebouw is inmiddels omgebouwd tot museum.

Olifanten en giraffen van heel dichtbij

Ook een bezoek waard in Nairobi is de David Sheldrick Wildlife Trust, waar met weinig middelen verweesde en verlaten olifantjes worden opgevangen en verzorgd en uiteindelijk teruggezet in de natuur. Doel van deze stichting is om de olifantenpopulatie in Kenia te laten groeien.

  • Als bezoeker kun je zien hoe de olifanten met elkaar spelen, hoe ze worden gevoerd en de hoe de olifantjes hier leven.
  • Ook kun je er een olifantje (financieel) ‘adopteren’ en zo bijdragen aan het behoud van de stichting.

Meer een giraffeliefhebber? Ga dan langs bij het Nairobi Giraffe Centre. De insteek van dit centrum is gelijk aan die van het olifantencentrum. Men vangt er verweesde of in de steek gelaten giraffes op en zet deze uiteindelijk weer uit in het wild. Je kunt de dieren er voeren en zelfs een kusje van ze krijgen!

Nairobi

Uitgaan in Nairobi

Nairobi beschikt over vele clubs, barretjes en dansgelegenheden waar tot diep in de nacht de voetjes van de vloer gaan. Uitgaansmogelijkheden variëren van zeer basic houten drinkhutjes tot luxe clubs met DJ’s en cocktails. Veel barretjes in Nairobi bieden meerdere avonden per week live-muziek in de vorm van lokale Afrikaanse bandjes of zangers.

  • Vanwege de aanwezigheid van veel hulporganisaties zijn er veel expats in Nairobi, waardoor je tijdens het uitgaan vaak een mix van locals en westerse mensen tegenkomt.
  • Wil je op stap in Nairobi? Laat je dan door de lokale bevolking adviseren over waar je wel en niet moet zijn!

Ga in Nairobi ook in elk geval een keer goed eten. Zowel het centrum als de (expat-)buitenwijken zitten boordevol goede restaurants. Indiaas, Ethiopische, Thais of Italiaans: tijdens de safari zal de kost minder spannend zijn, dus hier moet je ervan genieten.

Overnachten in Nairobi

Zoals gezegd: wie besluit een bezoek aan Nairobi te brengen, doet er goed aan om zich vooraf over de actuele veiligheidssituatie en reisadviezen te laten informeren.

  • In het moderne stadscentrum liggen grote internationale hotelketens waar het over het algemeen redelijk veilig is om te verblijven.
  • Ook buitenwijk Karen is een veilige buurt om te overnachten. Bekijk het uitgebreide hotelaanbod in Nairobi hier op Booking.com.

Reizen naar en binnen Nairobi

KLM en Kenya Airways vliegen vanaf Amsterdam Schiphol meerdere malen per dag dan wel rechtstreeks of met een overstap naar Nairobi. Een rechtstreeks retourtje met KLM boek je al vanaf €560. Vluchten met overstap naar Nairobi vind je soms al vanaf €400 retour.

Voor vervoer in Nairobi zelf is het aan te raden een taxi door je hotel te laten regelen of zelf een auto te huren. Het openbaar vervoer in de stad is vanwege de veiligheid niet aan te raden.

Waarom naar Nairobi reizen?

Rondreizen Kenia starten vaak in Nairobi. Het is namelijk de enige luchthaven in Kenia waar vanuit Nederland direct naartoe gevlogen wordt. Veel touroperators vervolgen hun reis naar onder meer Lake Nakuru, Hell’s Gate en Masai Mara. Ook een combinatie met Serengeti Nationaal Park in Tanzania en het paradijselijke Zanzibar komt vaak voor.

Beste reistijd Nairobi

Nairobi kent per jaar twee korte regenseizoenen: van maart tot en met mei en in november en december. Vaak regent het niet de hele dag, maar zijn dit één of meerdere hevige tropische buien. De beste reistijd voor Nairobi is echter in de overige maanden: januari en februari of juni tot en met oktober.

  • Tijdens de maanden januari en februari is de gemiddelde temperatuur over het algemeen wat hoger en kan het daardoor flink heet worden.
  • Van juni tot en met oktober is het met gemiddeld 22 graden iets koeler en zeer aangenaam.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
  1. Sawadee – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  2. Riksja Travel – zelf samenstellen
    Bekijk aanbiedingen
  3. 333 Travel – privérondreizen
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – ook kampeerreizen!
    Bekijk aanbiedingen
  5. Koning Aap – combi met Oeganda
    Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

8 Nairobi reiservaringen en tips

  • Marrit van Esch op 26-04-2019

    “Machakos”

    Dichtbij Nairobi ligt het stadje Machakos. In vergelijking met Nairobi een stuk rustiger en vriendelijker. Nairobi heeft twee kanten; de grote welvarende stad en Kibera, de sloppenwijken. Erg lang hebben we hier niet rondgekeken, Nairobi had ons weinig te bieden. Door de ligging van het vliegveld kwamen we onderweg dan ook niet langs veel welvarende plekken, eerder minder welvarend. Machakos kent weinig toeristen en is daarom een perfecte plek om het echte leven te ontdekken. Alhoewel ons hotel erg goed was en in een goede buurt lag, was er in de nabije omgeving nog veel te wensen over. We hebben ons vermaakt op de markt, waar de vrouwen kleurrijke manden weven die ze gebruiken door om hun voorhoofd te binden en zo zware spullen te tillen. Fruit, groente en vis ligt vers voor je klaar en Mzungu's (blanken) zijn een groot vermaak onder de lokale bevolking. Ik heb hier gewerkt als juf samen met Keniaanse studenten, het is het zeker waard om in Kenia vrijwilligerswerk te gaan doen.

  • Jolien Oomens op 15-04-2019

    “Niet te lang blijven”

    Vanuit Azië kwamen wij aan in Nairobi. Dit was wel even een kleine schok. Een grote drukke stad. We sliepen in een hotel in het midden van de stad dus gelukkig waren er wat winkeltjes en een bakker om de hoek. Ik ben allesbehalve racistisch, maar ik vond het lastig om ineens de enige blanke te zijn op straat. We hebben daarna een hotelletje geboekt in een buitenwijk en dat voelde al veel prettiger. Er zijn grote shopping malls waar je lekker kunt eten of gewoon lekker rond kunt lopen.

  • Davy Goossens op 13-04-2019

    “Drukke stad, mooie opvang”

    De stad zelf is erg druk en voor ons niet heel aantrekkelijk om rond te lopen. Maar je kunt wel naar een olifantenopvang. Voor een klein bedrag kun je zien hoe de weesolifantjes melk krijgen. Ze lopen vrij rond en als je mazzel hebt komen ze ook dichtbij. Na afloop heb je nog kans om leuke souvenirs te kopen waarmee je de opvang sponsort. Ook het boek van Daphne Sheldrick is de moeite waard om te lezen.

  • Jelle op 11-04-2019

    “Jukumu Letu, bezoek een kinderopvang in de sloppen”

    Wij hebben het geluk dat we mensen kennen die in Kenia wonen. 1 van deze mensen is Caroline die 10 jaar geleden een kinderopvang (Jukumu Letu) is begonnen in de sloppen van Ngong-hill. Werkelijk een fantastisch project waar ik zeker aandacht voor wil vragen. En mbt deze beschrijving en referentie naar mij (Jelle of op https://jukumuletu.nl/) kun je daar zeker langs gaan. Wees niet bang om een stukje van het echte Nairobi te zien. Naast de kinderopvang (dagopvang) is het ook school. Zoek contact met Caroline en ze zorgt dat je daar komt. En dan heb je werkelijk een fantastische dag/middag die je kijk op Kenia zeker verandert. Die van ons in ieder geval wel.

  • Daphne Smit op 23-11-2017

    “Ook dieren midden in de stad”

    We hebben twee prachtige projecten bezocht in Nairobi. Namelijk de olifantenopvang van David Sheldrick en een giraffenopvang. In de ochtend begonnen we bij de olifanten, we waren vroeg aanwezig zodat we een mooi plekje konden bemachtigen. We stonden te wachten bij een omheind stuk grond, we zagen alleen twee verzorgers met een kruiwagen vol met grote flessen melk.
    En toen was het elf uur, in de verte zagen we vier kleine olifantjes aanrennen. Ze wisten precies wat ze konden verwachten en kregen allemaal een fles melk. Als de eerste vier klaren waren kwamen de volgende vier. Elke keer werd er over elk olifantje ook verteld hoe ze in de opvang terecht zijn gekomen. Het zijn namelijk allemaal weesolifantjes. In totaal hebben we ongeveer 30 olifantjes gezien. En als je geluk had kwamen ze dichtbij genoeg zodat je ze kon aaien. En na afloop kon je nog een olifantje adopteren. Echt super om mee te maken en niet duur, maar $7

    In de middag gingen we naar de giraffenopvang, dit was wel erg commercieel maar nog steeds super gaaf. Je kon de giraffen voeren vanaf een platform en ze ook een kusje geven. Zo bijzonder om te doen, vooral omdat giraffen mijn lievelingsdieren zijn. Na het voeren kreeg je nog een korte uitleg over de opvang en de dieren zelf.

  • Marianne Pfeifle op 18-12-2016

    “Nairobi, mooi stad”

    Nairobi wordt vaak negatief in het nieuws gebracht, maar als je goed om je heen kijkt is er zoveel te zien en doen. Zoals in elke grote stad altijd op je hoede zijn , maar geef een lach en je krijgt een lach terug. Je zult zien dat een grote stad ook zijn charme heeft. We verblijven meestal in Soweto, een sloppenwijk van Nairobi en beleven daar zoveel moois. Zoek op internet een klein reisbureautje, maak een deal en ze laten je graag hun stad zien. Nairobi museum, Karen Blixen museum, Giraffe Center, Elephant orphanage, Nairobi National Park, ons favoriete restaurant Talisman , onze favoriete logeerplek Wildebeest Eco Camp, (een oase van rust. in een drukke stad) Dus genoeg te zien en doen. Geniet van het mooie Kenia

  • Marjolein Odekerken op 29-02-2016

    “Probeer het te ontwijken als het lukt”

    Nairobi was in 2010 nog een prima stad om kort in te verblijven, je kon er nog met goed fatsoen een taxi pakken en nog enigszins over straat lopen. Helaas is het momenteel hoe dan ook beter als je er vooral niet doorheen probeert te gaan omdat het wegennetwerk echt niet voorbereid was op een enorme toename van verkeer. De laatste keer dat ik de stad in probeerde te komen (december 2015) heeft me dat zeker 3,5 uur gekost omdat de auto's in feite ook nergens heen kunnen, en ik heb nog dagen zwarte zakdoeken gehad van alle uitlaatgassen. De stad is sowieso niet erg hartelijk, de mensen vaak kil en berekenend, maar toch had het altijd wel even wat om van uitzicht te kunnen wisselen en naar westerse maatstaven te kunnen winkelen, vooral de boekenwinkels zijn er echt fantastisch en een voorbeeld voor die in Nederland!

  • Daisy Van Der Meer op 27-02-2016

    “Heerlijke Afrikaanse stad!”

    Persoonlijk kom ik graag in Nairobi. Het is een stad die 24u per dag leeft. Ik heb mij er nog nooit een seconde onveilig gevoeld. Meestal reis ik per taxi maar ook met het openbaar vervoer is het prima te doen. Dan moet je wel goed weten waar je naartoe wilt. Nairobi heeft voor iedereen wel iets in petto, hetzij een van de opvangcentra voor olifanten of giraffen, of gewoon lekker shoppen in een van de moderne malls. Lekker eten is absoluut niet moeilijk te vinden. Nairobi kent vele goede restaurants. Zelf vind ik westlands een prettige omgeving om te verblijven. Meestal verblijf ik in Jacaranda hotel, wat op een goede plek is gelegen en in de drukke stad een leuke binnentuin heeft. Kortom Nairobi moet je gezien hebben bij een bezoek aan Kenia.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Nairobi reiservaring en tips!

Ben jij in Nairobi geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief