Tsavo East & Tsavo West: prachtige nationale safari parken in Kenia

Tsavo East & Tsavo West: prachtige nationale safari parken in Kenia

Tsavo East en Tsavo West vormen samen het grootste nationale park van Kenia. Het is Kenia op zijn meest Afrikaans. Tijdens een safari kun je de complete Big Five spotten en ondertussen ook dichtbij giraffen, zebra’s en antilopen komen!

Door , laatst bijgewerkt op 18 april 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Het échte Afrika
 2. Verschillend Tsavo East & Tsavo West
 3. Wildlife
 4. Op safari in Tsavo East & Tsavo West
 5. Overnachten in Tsavo East & Tsavo West
 6. Reizen naar Tsavo East & Tsavo West
 7. Beste reistijd Tsavo East & Tsavo West
 8. Reiservaringen en tips

Wat zijn Tsavo East & Tsavo West (Kenia)?

Tot 1948 vormden Tsavo East en Tsavo West samen één National Park, maar daarna zijn de twee gescheiden door een snelweg en een spoorweg. De twee parken worden echter nog steeds wel eens aangeduid als Tsavo National Park, genoemd naar de rivier de Tsavo. Tsavo East is met zijn 13.747 vierkante kilometer de grootste van de twee parken. Het is één van de oudste en grootste nationale parken van heel Kenia.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Het échte Afrika

Bij het binnenrijden van zowel Tsavo East als Tsavo West National Park waan je je meteen in het echte Afrika. Dieprode zandwegen met aan weerszijden graslanden en savannes, met op de achtergrond groene heuvels: de perfecte omgeving voor een safari. De twee parken beslaan samen zo’n 22.000 km2 en worden gescheiden door de A109 snelweg, die als verbinding dient tussen Nairobi en Mombasa.

Tsavo East & Tsavo West

Verschillend Tsavo East & Tsavo West

Tsavo West verschilt qua natuur van Tsavo East. Dit komt door de aanwezigheid van meer heuvels en dichtere begroeiing, wat het spotten van dieren wat lastiger maakt. De landschappen zijn daarentegen wel weer fotogenieker. Tsavo East is platter, met meer uitgestrekte en drogere vlaktes waarover de Galana rivier stroomt.

 • Tsavo West is natter dan Tsavo East, heeft moerassen en staat bekend om Lake Jipe en de Mzima Springs.
 • Tsavo East is ruiger en heeft veel rotsen, zoals de bekende Mudanda Rock (die doet denken aan Ayers Rock in Australië), waar een populaire drinkwaterplaats is voor o.a. olifanten en luipaarden.
Tsavo West

Tsavo West.

Tsavo National Park Zonsondergang in Tsavo East

Zonsondergang in Tsavo East.

Wildlife in Tsavo East en Tsavo West

Zowel Tsavo East als Tsavo West barsten van het wildlife, zowel klein als groot. Het is goed mogelijk om hier de volledige Big Five te spotten: de olifant, het luipaard, de neushoorn, de buffel en de leeuw. Ten opzichte van de olifanten in sommige andere Afrikaanse parken, is het opvallend dat de olifanten in Tsavo vaak roodbruin van kleur zijn in plaats van grijs. Dit komt omdat de olifanten zichzelf hier besproeien met de roodbruine aarde ter bescherming tegen de zon.

 • Ook giraffen, zebra’s, antilopen, hyena’s, impala’s en cheeta’s leven in grote getalen in beide parken.
 • In het water en op de moerasgronden van vooral Tsavo West kom je veel krokodillen en nijlpaarden tegen.
 • Ook kleinere dieren zijn er volop in Tsavo: van dik diks, hagedissen en rockdassies tot schildpadden en aardwolven.
Zebra's in Tsavo East

Zebra’s in Tsavo East.

Giraffen in Tsavo West

Giraffen in Tsavo West.

Baviaan in Tsavo East

Baviaan in Tsavo East.

Op safari in Tsavo East & Tsavo West

Omdat Tsavo East National Park en Tsavo West National Park gescheiden worden door een snelweg, starten safari’s vaak in Tsavo East om vervolgens na één of twee dagen over te steken naar Tsavo West. De wegen in het park zijn over het algemeen onverhard, maar wel redelijk onderhouden. Wil je de kans vergroten wild te spotten? Boek dan een tour of neem een privégids in de arm.

 • In het regenseizoen kunnen de zandwegen veranderen in modderwegen, waardoor zelf rijden lastiger wordt.
 • De rest van het jaar is het prima te doen om zelf een auto of 4×4 te huren en zelfstandig op safari te gaan.
Tsavo East & Tsavo West safari

Overnachten in Tsavo East of Tsavo West

In de twee parken zijn samen ongeveer 40 accommodaties gevestigd, variërend van luxe lodges tot basic kampeermogelijkheden. Sommige kampen bieden faciliteiten in de vorm van een restaurant, winkeltje, bar of zwembad, terwijl andere accommodaties echt basic zijn en geen enkele faciliteiten hebben. Ook buiten de parken zijn talloze lodges gevestigd. Deze zijn meestal aanzienlijk goedkoper dan de lodges ín de parken. Twee tips: het Severin Safari Camp (Tsavo West, vanaf €273) en Maneaters (vanaf €178, Tsavo East).

Tsavo East en West National Park – hoe kom je er?

Afhankelijk van de ingang en het park (East of West), is het ongeveer 180 tot 250 kilometer rijden vanaf enerzijds Nairobi en anderzijds Mombasa. De parken liggen direct aan de snelweg die deze twee steden met elkaar verbindt.

 • In Nairobi en Mombasa kun je zelf een auto huren en naar de parken rijden, of een georganiseerde safari boeken waar vervoer bij inbegrepen is.
 • Je kunt vanuit Nairobi en Mombasa ook met de lokale bus richting de parken. Je moet dan uitstappen in het plaatsje Voi, vanwaar je een lift of (gedeelde) taxi kunt nemen.
 • Houd er rekening mee dat er in het park geen openbaar vervoer aanwezig is. Je kunt Tsavo ook bereiken met een klein chartervliegtuigje, maar dat is heel erg duur.

Georganiseerde Kenia rondreizen die Tsavo aandoen vind je onder meer bij ANWB Vakanties of bij Riksja Travel.

Beste reistijd Tsavo East & Tsavo West

Half juli tot en met september en december tot en met half maart zijn de beste maanden om de beide Tsavo National Parks te bezoeken. Dit zijn de droge periodes, waarin wildlife beter te spotten is vanwege lager struikgewas en grassen. Tevens zijn er dan minder drinkbronnen aanwezig, waardoor dieren vaak de grotere en bekende drinkplaatsen bezoeken. Houd er rekening mee dat het in december tot en met half maart erg heet kan zijn met temperaturen van boven de 30 graden.

Kenia reis boeken – onze tips!

Top-5 Kenia reisaanbieders
 1. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. 333 Travel – privérondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – ook kampeerreizen!
  Bekijk aanbiedingen
 5. Koning Aap – combi met Oeganda
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Tsavo East & Tsavo West reiservaringen en tips

 • Laura van der Heijden op 20-10-2017

  “Bijzonder landschap!”

  Heel mooi landschap! Nadat we al verschillende parken in Kenia gezien hadden was Tsavo West echt een verrassing. Van lava-gesteente tot groene stukken. Helaas weinig dieren kunnen spotten in onze 2 dagen hier, door de bebossing is het lastiger om dieren te zien. Wij hadden onze dosis al gehad in Masai mara dus hebben in Tsavo genoten van het landschap! Ga naar het uitkijkpunt voor een geweldig uitzicht.

 • Sylvia Koridon op 07-02-2016

  “Prive Sarai tour”

  Omdat er uiteindelijk niet meer mensen waren die mee wilde met de georganiseerde safari tour, waren mijn moeder en ik met z'n 2en. Wat heerlijk achteraf. Alle ruimte om van alle kanten vanuit het busje de dieren te kunnen bekijken zonder dat er mensen in de weg staan. Ook erg fijn voor het mooi op de foto zetten van de dieren!

  Een goeie spiegelreflex camera met grote lens is aan te raden voor een ieder die mooie foto's wil nemen!

  Een bezoek aan de parken met een gids is aan te raden. Wij hadden een gids die ook veel vertelde en die soms meer ziet dan jij als leek. Deze kan ook gevaarlijke situaties inschatten (zoals bij ons een boze olifant) en daar naar handelen.

  Meer dan de moeite waard! (foto's plaats ik later nog bij, heb ik nu niet bij de hand)

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Tsavo East & Tsavo West reiservaring en tips!

Ben jij in Tsavo East & Tsavo West geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief