27 Vakantiedagen

Reizen binnen Maleisië – openbaar vervoer & transport

Maleisië is een vrij modern land waar het vervoer prima is geregeld. Er is een uitgebreid en veilig wegennetwerk door het land heen, zeker op het Maleisische schiereiland. Op Borneo is dat minder en zijn binnenlandse vluchten vaak de beste optie.

Bussen

Het reizen met de bus is een goedkope en fijne manier om van de ene naar de andere plaats te komen. Bijna alle steden zijn met de bus bereikbaar. Je ticket kost slechts een paar euro, en daarvoor krijg je een moderne bus met veel beenruimte en airco. Enige nadeel is dat ze de vertrektijden soms niet heel erg nauw nemen en onderweg nog onverwachte stops kunnen maken of zomaar mensen oppikken langs de weg.

Boot

Het reizen per boot is in Maleisië soms noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de kleinere eilanden zonder vliegveld. Bijvoorbeeld tussen de eilanden Penang en Langkawi gaat er een boot, dit is goedkoper dan vliegen en scheelt ook nog eens tijd (in – en uitchecken). Het vervoer per boot is niet heel luxe en kan met slechte weersomstandigheden wat onprettig zijn.

Vliegen

Kuala Lumpur heeft de grootste luchthaven van Maleisië. Vanuit deze stad gaan er talloze vluchten naar bestemming in heel Maleisië. Een binnenlandse vlucht heb je al voor ca. €25 inclusief alle toeslagen. Goedkope airlines zijn AirAsia, Firefly, Malindo Air en MASWings. Deze laatste vliegt binnen Maleisisch Borneo en is een dochtermaatschappij van Malaysia Airlines.

Treinen

Met de trein reizen kan alleen op het Maleisische schiereiland; op Borneo zijn geen spoorlijnen. Je kunt vaak kiezen tussen een trein overdag of een nachttrein en hebt de keuze uit 1e of 2e klas. Voordeel van een nachttrein is dat je de volgende ochtend op je bestemming aankomt en een nacht hebt bespaard. Dit kan ook nog best comfortabel, er zijn privé-coupés met een bed en eigen toilet.

Een dagtrein voor een langere rit is niet echt aan te raden: de uitzichten op het Maleisische schiereiland zijn over het algemeen niet heel interessant. In verhouding met de bus, heeft de trein vaak nog wel een flink aantal stops onderweg naar je bestemming. Om je een beetje een idee te geven qua prijzen: voor nog geen €10 (RM40) heb je al een 2e klas ticket van Kuala Lumpur naar Singapore.

Auto & brommer

Het huren van een auto is een prima optie om Maleisië te verkennen, voor het Maleisische schiereiland althans. Let op: je rijdt in Maleisië wel aan de linkerkant van de weg. Op sommige wegen wordt er tol geheven. De lokale bevolking vermijdt deze wegen vaak waardoor het lekker rustig is. Het rijden in hoofdstad Kuala Lumpur is soms hectisch, maar met een auto nog wel te doen. Met een brommer is dit niet aan te raden. Het huren van een brommer is vooral fijn op de eilanden zoals Langkawi en Penang. Benzine is goedkoop en je kunt op je gemak het eiland rondrijden.

Lokaal vervoer

Behalve alle bovenstaande vervoersmiddelen kun je natuurlijk ook altijd een taxi of tuktuk nemen. Je vind op bijna elke straathoek wel een taxi. Je kunt het beste alleen een taxi pakken voor kleine afstanden. In Kuala Lumpur rijden alle taxi’s gewoon op de meter, dit is vaak goedkoper dan vooraf een prijs afspreken.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Maleisië specialisten

Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle delen van Maleisië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Maleisië reis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

FOX heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en strandvakanties naar Maleisië.
Bezoek website


De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties

Met o.a. diverse individuele Maleisië rondreizen met gids en privé-chauffeur, of zelf rijden in een huurauto!
Bezoek website

Meer Maleisië reisorganisaties

Riksja Maleisië
Riksja Maleisië

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Strak geprijsde rondreizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

O.a. combireis Maleisië - Singapore.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen & familiereizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Maatreizen i.s.m. specialisten.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Maleisië

Van Verre
1. Van Verre

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Zowel groep als privé rondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
3. De Jong Intra Vakanties

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk Maleisië rondreizen
Vanaf €114 incl. vliegticket

Vliegtickets Maleisië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maleisië
V.a. 447