Laatst bijgewerkt op 4 september, 2022

Bako National Park is één van de oudste nationale parken van Maleisisch-Borneo. Absoluut hoogtepunt van dit veelzijdige natuurpark zijn de zeldzame neusapen die er leven.

Bako National Park

In Sarawak op het Maleisische deel van Borneo, op amper een half uurtje rijden van het centrum van Kuching, ligt het Bako National Park. Hier vind je uiterst diverse en gevarieerde natuur op een relatief klein gebied. Dicht bebost regenwoud wisselt prachtige zandstranden af. Daarboven biedt het Bako National Park dé uitgelezen kans om de fascinerende neusapen (‘proboscis’) in het wild te zien.

Vliegtickets Maleisië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maleisië
V.a. 447

Overnachten in het Bako National Park

Vergelijk alle hotels in het Bako National Park
Bekijk hotels

Dieren in Bako National Park

Neusaap in het Bako National Park

Neusaap in het Bako National Park.

Bako National Park is beroemd om zijn bijzondere neusapen. Er wordt gezegd dat er nog zo’n 275 exemplaren van deze zwaar bedreigde diersoort in het park leven. Maar ook tal van makaken hebben hier hun thuis, net zoals het baardzwijn dat enkel op Borneo voorkomt. Ook tref je varanen aan, hagedissen die maar liefst twee meter lang kunnen worden. En met een beetje geluk spot je een vliegende hagedis. Je hebt de grootste kans deze dieren te vinden in het mangrovemoeras wanneer het begint te schemeren, een overnachting in het park is daarom zeker aan te raden.

Neusapen op Borneo

De diverse flora van het park

Naast verschillende soorten fauna, is ook de flora ontzettend gevarieerd. In het Bako National Park vind je bijna elk type vegetatie dat in de staat Sarawak voorkomt, inclusief vleesetende planten. Er vallen ook zeven verschillende ecosystemen te onderscheiden: vegetatie op het strand, de klippen, het grasland, heidebos, laaglandbos, mangrovebos en tot slot turf moerasbos.

Vleesetende planten in het Bako National Park

Vleesetende planten.

Bako National Park
Bako National Park

Hiken & wandelroutes

De beste manier om de rijke diversiteit aan flora en fauna in het park te bewonderen, is nog altijd een wandeltocht. Er zijn diverse wandelpaden- en routes te volgen. Het Telok Paku Trail vormt de kortste hike en is bovendien vrij vlak, wat het tot een gemakkelijke tocht maakt. Het eindigt aan een prachtig strand, waar je meteen het water in kunt duiken. Het Tajor wandelpad is iets moeilijker en leidt je langs heuveltoppen met een prachtig uitzicht over het park. Eindigen doe je aan een klein maar leuk watervalletje, waar je ook kunt zwemmen. De langste en zwaarste wandeltocht is het Telok Limau Trail. Wie dapper genoeg is om zich hieraan te wagen, moet zeker het personeel van het park op de hoogte stellen, want er zijn al eens een aantal avonturiers zoek geraakt of door uitputting gestrand. Tot slot is er ook nog het Lintang wandelpad waarbij je in een halve dag alle verschillende soorten vegetatie ziet.

Wandelroutes in het Bako National Park

Wandelroutes in het park.

Teluk Pandan Kecil, Bako NP

Het schitterende strand Teluk Pandan Kecil.

Overnachten in Bako National Park

Er zijn mogelijkheden om te overnachten in het park, maar deze zijn beperkt. In het hoofdkwartier is een hostel waar je €4 betaalt voor een bed in een slaapzaal. Daarnaast zijn er ook nog chalets en lodges. Je kunt zowel een kamer of de gehele lodge of chalet huren. Meer overnachtingsmogelijkheden vind je in Kuching dat op een half uurtje rijden ligt.

Bako National Park

Reizen naar Bako National Park – hoe kom je er?

De reis naar het park bestaat uit twee delen. Allereerst neem je vanuit Kuching (in het busstation vlakbij de openluchtmarkt) de bus (nummer 1) of minibus naar Bako Market. Vervolgens neem je hier de boot naar de ingang van het park. Het kaartje voor de boot kost €9 (heen en terug), en voor het toegangsticket tot het park betaal je €4.

Georganiseerde Maleisië-rondreizen die Bako National Park aandoen vind je o.a. hier bij ANWB Vakanties, 333TRAVEL (privéreizen) Koning Aap en Djoser (groepsreizen). Je eigen Maleisië-reis samenstellen met bouwstenen kan hier bij Riksja Maleisië, Van Verre en YourWay2Go, of vraag een offerte op maat aan bij Tenzing Travel.

Top 3 Maleisië specialisten

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle delen van Maleisië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Maleisië reis.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en strandvakanties.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
De Jong Intra Vakanties

Met o.a. diverse individuele Maleisië rondreizen met gids en privé-chauffeur, of zelf rijden in een huurauto!
Bezoek website

Beste reistijd Bako National Park

Het tropische klimaat zorgt voor een gemiddelde temperatuur rond de 27 tot 30 graden. Het regenseizoen duurt van november tot februari, dus dit is niet de ideale tijd om het park te bezoeken. De beste tijd om het Bako National Park te bezoeken is van maart tot oktober.

10 Bako National Park reiservaringen en tips • 18 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Prachtig park met neusapen”

  Geplaatst 21-11-2017

  Wij hebben hier 1 dag doorgebracht. Met een toeristen busje (sneller en maar ietsjes duurder dan local bus) zijn we naar de boot gegaan, van waaruit je naar de ingang van het park wordt gebracht. Bij het info centrum wordt verteld welke wandelingen je kan doen om de neusapen te zien. Wij kozen de kortste van 3 kwartier. Na een leuk tochtje door de jungle, waar we onderweg een hoop aapjes spotten, komen we bij het eindpunt van de wandeling waar in een boom inderdaad een neusaap zit. Je had wel een verrekijker nodig om hem te zien, maar het zijn prachtige beesten. Ik zou aanraden minstens 1 nachtje te slapen in Bako, voor een nog grotere kans om de neusapen te zien. Ze komen 's nachts namelijk ook bij het hoofdkwartier.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 47 landen bezocht
  27 reviews
  29 waarderingen

  “Hele goede plek om de neusapen te zien”

  Geplaatst 21-11-2017

  In dit park hebben wij heel veel verschillende dieren gezien. Maar ook van heel dichtbij. We hebben o.a. de neusapen, makaken en de silver leaf monkeys van heel dichtbij kunnen bekijken. Het park is een supermooi park waar je hele mooie hikes kan maken. We liepen gewoon samen, met z'n tweeën, over het eiland en volgde de velen trails. Het klimaat, de luchtvochtigheid, de ondergrond en het klimmen zorgt er wel voor dat je je snel vergist over welk trail je moet nemen. Het is best vermoeiend, dus begin met bijvoorbeeld het pad van 800 meter heen en dezelfde weg terug. Met de brandende zon, de luchtvochtigheid en het klimmen, merk je al snel hoe makkelijk je dit volhoudt (of niet). Begin niet gelijk aan een lange wandeling.
  Een absolute aanrader en makkelijk te bereiken.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 38 landen bezocht
  44 reviews
  18 waarderingen

  “7 vegetatiezones in 1 park”

  Geplaatst 20-11-2017

  Bako NP is bijzonder om een aantal redenen.
  De eerste is dat er 7 vegetatiezones zijn, die qua uiterlijk enorm van elkaar verschillen.
  De tweede is dat je er zelf, dus zonder gids, wandelingen kunt maken.
  En de derde reden is dat je hier van heel dichtbij neusapen kunt zien.
  Je kunt in Bako dus zelf wandelingen maken die qua natuur heel erg van elkaar verschillen. Zelf vond ik de pitcherplants (vleesetende planten) en het mangrove woud heel indrukwekkend. Er is ook een route die uitkomt op een verlaten strand. Wij waren hier de enigen en hadden het dus helemaal voor onszelf.
  Maar de neusapen maakten de grootste indruk. Wat een rare beesten zijn dat eigenlijk. Ik liep ergens de bocht om en stond er oog in oog mee!
  Je kunt ook in het park blijven overnachten. Dat vind ik een aanrader, want zo heb je de tijd om meerdere wandelingen op je gemak te doen. Let wel op dat je alles goed af sluit, want voor je het weet gaat een makaak er met je spullen vandoor! Toen ik 's avonds naar mijn huisje liep in het donker, kwam ik een wild zwijn tegen. Ik weet niet wie er harder schrok, dat zwijn of ik!
  Het is inmiddels heel wat jaartjes geleden dat ik in Maleisie was, maar mijn herinneringen aan Bako staan nog vers in mijn geheugen. Echt een top bestemming!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • “Neusapen en watervallen”

  Geplaatst 20-11-2017

  De aankomt in bako national parc was al direct een geweldige ervaring. Toen we uit de boot stapten zaten er al silverleaf monkeys op t strand ons aan te (g)apen :) Toen we voor bij deze prachtige dieren verder de jungle in liepen zagen we indrukwekkende mensapen vlak boven ons hoofd in een boom zitten! Afgezien van het gezicht met een enorme neus lijken het net mensen en bewegen ze zich ook op een bijna menselijke manier.. We hebben een hele tijd staan kijken naar dit prachtig indrukwekkende dier. Toen we eenmaal echt de jungle in gingen was het klimmen en klauteren over rotsen,boomwortels en provisorisch aangelegde houten bruggetjes maar na 3 uren klimmen werden we beloond met een adembenemd mooie waterval waar we konden zwemmen en konden relaxen in een sprookjesachtige omgeving. Wat een enorme aanrader!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 20 landen bezocht
  27 reviews
  14 waarderingen

  “Absoluut een overnachting waard”

  Geplaatst 15-11-2017

  Bako vond ik erg bijzonder. Vanuit Kuching neem je de boot en kom je aan op dit eiland. Afhankelijk van het getij wordt je aan strand afgezet of bij een pier. Wees dus voorbereid op natte voeten! Het eiland bied meerdere accomodaties en wij verbleven er in een zonder airco. Nooit echt een probleem maar hier miste we het wel! Buiten het feit dat het heel warm was was het vooral ook erg vochtig in de huisjes. Dus mocht je er budget voor hebben is dat hier geen overbodige luxe! Er zijn veel mogelijkheden om te hiken. Wij hebben onszelf met een bootje laten afzetten op een strand, de tocht alleen al was erg indrukwekkend. En zijn toen terug naar het basecamp gaan lopen. Zo voelde we geen tijdsdruk om optijd ergens te zijn zodat het bootje ons zou ophalen of wellicht alweer weg zou zijn gevaren. Het was een bijzondere tocht over paden die soms meer kapot dan heel waren. Maar dit was een leuk avontuur. Onderweg meerdere neusapen tegengekomen wat soms nog spannende taferelen veroorzaakte. Echt een heel mooie ervaring om hier te mogen overnachten! Oja en pas op voor alle apen die er rondlopen rond het basecamp. Want als je even iets vergeet of een deur openlaat ben je zo je spullen kwijt!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 40 landen bezocht
  101 reviews
  128 waarderingen

  “neusapen in Borneo”

  Geplaatst 09-11-2017

  Bako nationaal park is één van de kleinste nationale parken in Sarawak. Het park ligt op ongeveer 37 km van de stad Kuching en is dus zeer gemakkelijk te bereiken. Het park dankt zijn faam aan de aanwezige neusapen die zich hier vrij gemakkelijk laten zien. Het hoofdkwartier nereik je per boot over de Santubong rivier die uitmond in de zuid Chinese zee. Korte wandelingen en langere jungletreks staan centraal in het nationale park. Er zijn in totaal 16 duidelijk aangegeven wandelpaden in Bako nationaal park; ze verschillen van afstand en moeilijkheid. De meeste paden gaan langs prachtige watervallen en stranden. Bako National Park is het oudste park van Sarawak en is ondanks de relatief kleine oppervlakte, één van de meest diverse parken van heel Maleisië. Zo vind je hier 7 verschillende eco-systemen: laagland bos, mangrove bos, veenmoeras bos, strand vegetatie, klif vegetatie, weide vegetatie en heide bos. Neusapen zijn vrij makkelijk te spotten, want aan het einde van de dag verzamelen ze zich massaal rondom het terrein van het hoofdkantoor. Je kunt er ook nog andere soorten apen zien en ook slangen en hagedissen. Leuk is het "wild" varken dat in de buurt van het strand rondhangt. Mijn zoon Largo had er een speciale band mee en kon het dier perfect aaien wat volgens de gidsen van het park uitzonderlijk was.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  30 reviews
  12 waarderingen

  “Neusapen spotten (met verrekijker)”

  Geplaatst 08-11-2017

  Om Bako national park te bereiken neem je eerst vanuit Kuching een bus. Wij wilden met de lokale bus, maar vlak voordat deze zou komen kwam er een minibusje die alle toeristen oppikte om ze naar de boot te brengen. Hij heeft ons niet afgezet en het is een stuk sneller en comfortabeler. Bij de entree van het park betaal je behoorlijk geld en moet je een tijdje wachten om de boot te nemen naar het park zelf. Eenmaal daar via het information centre begonnen aan onze wandeling. We hadden slechts 1 dag en hadden nog behoorlijk spierpijn van onze pinnacle trekking (zie andere review), en hebben dus gekozen voor een korte wandeling van 1 uur die ons naar de neusapen zou brengen. Wij onderweg overal zoeken, niets gevonden natuurlijk, want de neusapen zitten in een boom aan het eind van de wandeling, en je hebt een behoorlijke zoomfunctie nodig op je camera om ze goed te zien. Wij hadden de mazzel dat er een groepje met gids was anders hadden we hem helemaal niet gezien. Als je dus de echte beleving wil en de apen goed wil zien raad ik aan minstens 1 nacht in Bako te blijven. De neusapen komen als de hordes toeristen weg zijn namelijk wel uit hun boom :)

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  20 reviews
  2 waarderingen

  “Neusapen en al het anders mooi! ”

  Geplaatst 01-11-2017

  Wauw wauw wauw! Op aandringen van een vriendin zijn we 2 dagen (+ 1 overnachting in een veel te hete cabin zonder airco) verbleven op een prachtig mooi paradijsje! Wat een geweldige plek; wat een natuur; wat een gekke beesten en wat is het mooi als je de zon ziet ondergaan, het water wat zich terug trekt en je vervolgens een fantastische strandwandeling kan maken naar grote rotsblokken en de neusapen en andere apen opeens vlakbij komen. Een plek waar het vreselijk vochtig is, maar jeejte een plek waar het een klein paradijs is en ik erg graag nog eens zou terug willen!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 22 landen bezocht
  40 reviews
  2 waarderingen

  “Prachtige natuur”

  Geplaatst 23-10-2017

  Hoogtepunt van onze reis door Maleisie. Fantastisch om door dit gebied te wandelen en te varen. Met een beetje geluk zie je verschillende soorten apen, waaronder neusapen. Een beetje conditie is wel handig bij een dagtocht, want het is vooral veel klimmen. Maar echt de moeite waard!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 17 landen bezocht
  28 reviews
  1 waardering

  “Een van de hoogtepunten van Maleisie”

  Geplaatst 21-10-2017

  Bako is geweldig voor mensen die houden van jungle en mooie hikes. Er is keuze genoeg, zwaardere hikes en makkelijkere. Wij zagen bij de accomodaties in de buurt een neusaap, geweldig om te zien. Ook tijdens de hikes hoorden en zagen we af en toe kleinere aapjes. Je moet wel een beetje conditie hebben, want de hikes zijn over het algemeen wel veel klimmen.
  Doe ook zeker een nachtsafari, waarbij je met een gids een stukje gaat lopen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Bako National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Bako National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Maleisië specialisten

Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle delen van Maleisië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Maleisië reis.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

FOX heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en strandvakanties naar Maleisië.
Bezoek website


De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties

Met o.a. diverse individuele Maleisië rondreizen met gids en privé-chauffeur, of zelf rijden in een huurauto!
Bezoek website

Meer Maleisië reisorganisaties

Riksja Maleisië
Riksja Maleisië

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Maleisië met bouwstenen.
Bezoek website

TUI
TUI

Strak geprijsde rondreizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

O.a. combireis Maleisië - Singapore.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen & familiereizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Maatreizen i.s.m. specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Maleisië

Alle bezienswaardigheden in Maleisië

Vliegtickets naar Maleisië


Hotels in Maleisië zoeken

Hotels in Maleisië zoeken

Boek je rondreis naar Maleisië

Van Verre
1. Van Verre

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Zowel groep als privé rondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
3. De Jong Intra Vakanties

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 120 Maleisië rondreizen
Vanaf €135 incl. vliegticket

Vliegtickets Maleisië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maleisië
V.a. 447

Volg ons op Facebook