Perhentian Islands (Maleisië): tips, ervaringen & highlights van de ‘Perhentians’

Perhentian Islands (Maleisië): tips, ervaringen & highlights van de ‘Perhentians’

De Perhentian Islands is een eilandengroep met een iconische status in de backpackwereld. De wateren zijn hier zo helder dat je meteen vanaf het strand kunt gaan snorkelen. En het mooiste is: deze paradijsjes zijn betaalbaar!

Door , laatst bijgewerkt op 20 mei 2023
6 minuten lezen

Perhentian Islands

De Perhentian Islands bestaan uit Perhentian Besar (‘groot’) en Perhentian Kecil (‘klein’): twee kleine eilanden voor de noordoostkust van schiereiland Maleisië. Wegen zijn hier niet, verplaatsen gaat te voet, per kano of per watertaxi. De vele verstopte witte stranden, groene jungle en heldere wateren op de Perhentian eilanden zorgen voor een echt ‘bounty gevoel’. Daarbij hebben de Perhentians een aantal fantastische snorkel- en duikplekken. De eilanden zijn ook prima te combineren, want ze liggen slechts 15 minuten uit elkaar (watertaxi).

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Perhentian Kecil heeft de meeste goedkope accommodaties en trekt vooral backpackers; op Perhentian Besar zijn wat kleinschalige, stijlvolle resorts voor gezinnen en stelletjes.

Perhentian Besar

Perhentian Besar heeft een groot aanbod aan accommodaties, van simpele hutjes tot aan luxe resorts. Perhentian Besar, wat ‘groot eiland’ betekent, is over het algemeen iets luxer dan het kleinere buureiland Perhentian Kecil. Maar toch: voor ongeveer 25 euro (RM120) per nacht heb je hier al een simpel hutje vlakbij het strand. Omdat het eiland maar een beperkt aantal bezoekers kwijt kan, is ruim van tevoren reserveren echt noodzakelijk. Onze absolute nummer één accommodatie tip voor Perhantian Besar: het pál op het strand gelegen Tuna Bay Resort Island Resort (v.a. €65, zie foto hieronder). Tweede keus is eventueel het Coral View Island Resort.

Tuna Bay Resort Island Resort, Perhentians Islands

Het Tuna Bay Resort Island Resort.

Behalve relaxen, zwemmen en snorkelen is er weinig te doen op Perhentian Besar, maar dat is precies wat deze eilandjes zo aantrekkelijk maakt. Wil je toch iets actiefs ondernemen, dan kun je van het ene strandje naar het andere strandje gaan wandelen door de jungle. Er is een aantal (soms pittige) wandeltochten waarbij goede wandelschoenen wel handig zijn. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de watertaxi nemen!

Perhentian Islands Perhentian Islands

Perhentian Kecil

Perhentian Kecil is hét backpackerseiland van Maleisië, met een ruim aanbod aan goedkope en simpele hutjes en guesthouses. Je hebt al accommodaties beschikbaar vanaf 5 euro (RM25) per nacht, die vaak prima ter plekke te boeken zijn. Verwacht hier niet te veel van, voor dit bedrag slaap je met meerdere reizigers op een slaapzaal. Als je een hoger budget tot je beschikking hebt, biedt ook Perhentian Kecil enkele paradijselijke topaccommodaties: het heerlijke Bubu Villa en het Bubu Resort bijvoorbeeld, of het Alunan Resort. Tijdens het hoogseizoen (juni tot september) is het op het eiland overigens een stuk drukker.

Perhentian Kecil Perhentian Kecil

Ook op Perhentian Kecil kun je prima wandelen, luieren snorkelen en duiken. Het is er iets levendiger in de avonden dan op Perhentian Besar, vooral op Long Beach, maar verwacht geen partyeiland zoals een Koh Phangan in Thailand; Perhentian Kecil is vooral ‘heel chill’.

Duiken en snorkelen bij de Perhentians

Duiken bij de Perhentian Islands

Het prachtige koraal, heldere water en de honderden kleurrijke vissen zijn de grootste redenen dat veel mensen de Perhentians bezoeken. Vanaf het strand kun je talloze mooie plekjes vinden. Vlak voor de resorts zal het koraal van iets mindere kwaliteit zijn, maar je hoeft maar een stukje langs het strand te lopen of een te kano pakken om onaangetast koraal te vinden. Het makkelijkst is als je zelf een snorkeluitrusting hebt, maar dit is ook overal te huur voor ca. 3 euro per dag (RM15). Tijdens het snorkelen zie je allerlei (niet verlegen) vissen en met geluk ook schildpadden en kleine rifhaaien. Je kunt op de Perhentian Islands ook een duikcursus volgen, dit is in verhouding erg goedkoop. De Perhentians zijn perfect voor beginners vanwege de prettige duikcondities. Heb je al een brevet, reken dan op ongeveer €20 per duik inclusief duikuitrusting. Er is weinig stroming, goed zicht en je hoeft niet diep te gaan om al het moois te zien.

Reizen naar de Perhentian Islands – hoe kom je er?

De Perhentians zijn te bereiken vanuit de havenplaats Kuala Besut. Per boot vaar je in ongeveer 40 minuten naar de eilanden. De boten vertrekken meerdere keren per dag, de laatste vertrekt rond 17:00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar in de kleine haven. Vanuit Kuala Lumpur kun je per bus reizen naar Kuala Besut, hier doe je ongeveer 9 uur over. Een andere optie is om vanuit Kuala Lumpur naar de plaats Kota Bahru te vliegen. Vanuit Kota Bahru kun je een taxi of bus nemen naar Kuala Besut (ca. 1 uur rijden, €15). Je kunt ook vliegen naar Kuala Terengganu, dit ligt op ca. 2 uur rijden (€25) vanaf Kota Besut.

Liever met een huurauto door Maleisië? Dat kan ook. Haal deze bijvoorbeeld op bij de luchthaven van Kota Bharu, rij naar Kuala Besut en bezoek de Perhentians. Pak daarna weer de auto en rij terug via de Cameron Highlands naar Kuala Lumpur of Penang. Dit is alleen logisch als je niet al te veel dagen op de Perhentians verblijft i.v.m. de autohuurkosten die je wel gewoon betaald voor de dagen dat de auto stilstaat in Kuala Besut.

Georganiseerde Maleisië rondreizen inclusief de Perhentians

De meeste georganiseerde Maleisië rondreizen doen vooral Langkawi aan als eilandbestemming. Er zijn echter uitzonderingen. Onder meer bij Riksja Maleisië en bij Van Verre kun je zelf een Maleisië reis samenstellen met de Perhentians als losse bouwsteen. Ook deze eilandhopreis van Van Verre doet de Perhentian Islands aan.

Beste reistijd Perhentian Islands

Het hoogseizoen loopt van juni tot september, de meeste accommodaties zijn dan al vroeg volgeboekt. Ondanks deze drukte zijn er alsnog genoeg verlaten strandjes te vinden op de Perhentian Islands. Het moessonseizoen begint vanaf begin oktober t/m het begin maart. Tijdens deze periode is een bezoek aan de Perhentians bijna onmogelijk, aangezien de meeste resorts sluiten. Ook varen er geen boten meer tussen het vaste land en de eilanden. Wanneer de moesson precies begint wisselt regelmatig, de resorts blijven zo lang mogelijk open, als het weer dit toelaat. Wil je mooi weer én buiten het hoogseizoen? Dan zijn de ‘tussenmaanden’ april, mei en september vaak ideaal. Zoals veel landen met een tropisch klimaat kan er ook in de ‘droge periode’ wel eens een bui vallen, maar dit is vaak van korte duur en kan juist lekker verfrissend zijn.

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

37 Perhentian Islands reiservaringen en tips

 • Saar op 06-05-2019

  “Onbeschrijfelijk mooi”

  De perhentians zijn echt een paradijs op aarde. De stranden kunnen niet witter, de zee kan niet helderder en de jungle kan niet groener. We verbleven op Besar, het grotere eiland. Kecil schijnt meer 'party' te zijn, maar daar hoor je nog wel eens vervelende verhalen over. Ik kan Besar echt aanraden en probeer in de buurt van Coral Bay/ Coral View te zitten, voor de beste snorkellocatie. Geweldig om hier te snorkelen, allerlei tropische vissen, kleine haaien en schildpadden; je komt het hier allemaal tegen. verdere bezienswaardigheden zijn er niet, maar dat heb je niet nodig. Het enige wat je wilt zien is dat tropische strand en de heldere zee. Om op andere locaties van het eiland/de eilanden te komen, moet je vaak de 'boottaxi' nemen. houdt er rekening mee dat die na zonsondergang duurder worden. Ga je naar een meer afgelegen strandjes met de boot, dan regel je ook alvast dat deze je weer op komt halen (tot die tijd zit je er wel echt ''vast''). houdt qua snorkelen ook rekening met het tij. tijdens vloed is het zicht minder en als je bijvoorbeeld naar turtle beach/point gaat, dan wordt het strand erg kort en kan je er vrijwel niet snorkelen. Kortom; onderstaande foto says it all ;)

 • Inge Van Zoggel op 25-04-2019

  “Tropisch paradijs”

  Alles wat je verwacht van een tropisch eiland, zon, blauwe zee en witte stranden. Een aanrader is om te overnachten op het grotere en rustigere eiland. Zeer geschikt voor duikliefhebbers. Duiklocaties op een paar minuten afstand met de boot.

 • Thom op 15-04-2019

  “Chille eilandvibe”

  Vanuit Kota Bahru zijn we naar Perhentian Kecil gegaan. Een hele chille eilandvibe. Leuke houten huisjes tegen de bergwand, waar je vanuit je slaapkamer prachtig uitzicht over de zee hebt. Je kunt ook overal goedkoop en lekker eten.

  We hebben ook gedoken. Dit was wel oké, maar niet heel bijzonder.

 • Roy op 09-04-2019

  “Schitterend duiken en snorkelen”

  De hemel op aarde!!!

  Ik was hier aan het eind van een rondreis door Maleisië en vond dit tropische eiland, met zijn witte stranden en knalblauwe zee heerlijk om weer even te onthaasten. Ik was in Tuna Bay, waar je heerlijk met je blote voeten over de vlonders loopt, 's avonds een vers gegrild visje eet en overdag kan snorkelen of duiken. De betere hotels hebben een eigen bootdienst, en reserveren is aanbevolen.

  Ik vind dit echt een must do voor je Maleisië reis, tenzij je echt niets met bounty stranden hebt.

 • Suus op 08-04-2019

  “opzoek naar Nemo”

  Mooi eiland , verwacht geen luxe maar wat heb je nodig met een huisrif voor de deur. Neem voor je ontbijt een duik en de kans is groot dat je met een zeeschildpad kan zwemmen. Later op de dag komen er dagjes mensen waardoor het drukker kan zijn, maar die gaan aan het einde van de middag weer weg en dan kan jij weer zwemmen met kans op een ervaring met de zeeschildpad die dan weer opzoek gaat naar eten.

 • marjolein op 30-11-2017

  “Paradijs op aarde!!!!”

  waaauw wat mooi als je daar aankomt! Helder blauwe zee en mooie witte stranden.
  We verbleven bij mama chalet, erg mooi chalet en je kon daar erg goed eten!
  Chalet was eenvoudig maar meer heb je daar ook niet nodig, douche was wel koud maar ach...zo erg is dat niet.
  Vanuit onze plek kon je overal goed komen te voet langs het strand.
  Vanuit ons chalet hebben wij een snorkeltour geboekt die ons de mooiste plekjes lieten zien om te zwemmen en snorkelen.
  waauw wat mooi al dat koraal (helaas wel wat aangetast door de mens, ondanks ze zeggen dat ze er niet aan mogen komen doen mensen dat toch! wat respectloos!!)
  we hebben tijdens het snorkelen mooie felgekleurde visjes gezien, ''kleine'' haaien van ong 1,5meter zo'n 3 stuks, we hebben gesnorkeld tussen de zeeschilpadden wat mooi zijn ze!! Natuur is daar ook mooi, mooie apen in het wild gezien.

  Kortom een heerlijk plek om te relaxen!!!!

 • Annemie Alberts op 30-11-2017

  “Duiken en relaxen op Perhentian Kecil”

  Het kleinste van de twee Perhentian eilanden, het kleine strand Coral Bay. Eten met de blote voeten in het zand. Schitterende snorkelplek meteen aan het strand. Helder water in verschillende kleuren blauw. Slapen in het Butterfly hostel, verschillende hutjes aan het strand. Kortom GENIETEN!!!

 • Sanne op 29-11-2017

  “Adembenemend Perhentian Island”

  Vanaf Kuala Lumpur gaat er een bus richting de opstap plaats van de Perhentian Islands (Kuala Besut). Er liggen verschillende eilanden bij de Perhentian Islands.
  Eenmaal op het eiland aangekomen is zijn er een tal van mogelijkheden om te snorkelen. Daarnaast is het geen uitstekend gebied om te genieten van de witte stranden.
  Ik had tijdens het zwemmen het geluk om een schildpad te zien. Kortom de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Pherentian Island.

 • Jo C. op 28-11-2017

  “Blauwe zee en hagelwitte stranden”

  De Perhentian islands zijn één van de leukste eilandjes die ik heb bezocht. De eilandjes hebben hagelwitte zand stranden en de zee rondom de eilandjes is helder blauw.
  Op de eilanden zelf is niet ontzettend veel te beleven, de meeste mensen komen om te duiken/ snorkelen of gewoon om te relaxen.
  Het snorkelen (ik heb geen duikbrevet) is hier werkelijk een aanrader. Het water is heel helder en je kunt dus erg ver onder water zien, minstens 30 meter.
  Ook heb je hier grote kans om schildpadden en bepaalde soorten haaien tegen te komen.
  'S avonds kun je bij een van de leuke restaurantjes heerlijk eten, ook wordt er vaak een bbq aangeboden,

 • Frank Timmerhuis op 27-11-2017

  “Bounty paradise”

  Op Perhentian besar hebben we enkele dagen verbleven. De boottocht vanaf kuala besut kan vrij ruig zijn afhankelijk van het weer. De eilanden ademen een relaxte sfeer en bieden veel vermaak in de vorm van dagtrips. Zelf hebben we vooral gerelaxed, gesnorkeld, en het eiland over gewandeld over 1 van de weinige paden. Een kano huren is een echte must om bij de afgelegen stranden te komen en daar een dag te snorkelen. Met een simpel hutje vlakbij het strand voelden we ons back to basic op een prachtig tropisch eiland. Wees wel voorbereid op de grote hoeveelheid muggen. Al met al vind ik het een niet te missen eilandengroep bij een bezoek aan Maleisië.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Perhentian Islands reiservaring en tips!

Ben jij in Perhentian Islands geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief