Orang-oetans spotten op Borneo (Maleisië): tips & ervaringen

Orang-oetans spotten op Borneo (Maleisië): tips & ervaringen

Maleisisch-Borneo is een van de weinige plekken op aarde waar je orang-oetans in het wild kunt zien. Zowel in Sabah als Sarawak zijn deze machtige beesten in hun natuurlijke habitat te bewonderen.

Door , laatst bijgewerkt op 3 juli 2023
5 minuten lezen

Orang-oetans in Borneo

Naast Sumatra en Kalimantan in Indonesië is Maleisisch-Borneo de enige plek ter wereld waar je nog orang-oetans in het wild kunt tegenkomen. Ze zijn inheems in Borneo en er leven talrijke wilde populaties in bosreservaten. Daarnaast zijn er ook meerdere revalidatiecentra en asielen waar je orang-oetans kunt ontmoeten. Je hebt daar de zekerheid dat je ze gaat zien, maar het is absoluut (ook) aan te raden de orang-oetans in hun natuurlijke habitat te gaan bewonderen. Je zal ze doorgaans niet van dichtbij zien en het kost ook meer tijd, maar het is misschien de laatste kans om deze schitterende dieren in het wild te aanschouwen. Hieronder volgen de beste plekken om orang-oetans in Maleisië te zien. Dit gebeurt allemaal op een verantwoorde manier, dierentuinen waar de arme apen zijn opgesloten in een kooi of anderszins slecht worden behandeld hebben we uiteraard buiten beschouwing gelaten.

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Kinabatangan Wildlife Reserve, Suaka Kehipudan Liar

Orang-Oetans op Borneo

Dit wildreservaat bestaat uit onder andere meren en mangrovemoerassen en het is een van de amper twee plekken op aarde waar tien primatensoorten voorkomen. Tijdens een boottochtje op de rivier kun je orang-oetans in het wild bewonderen. Maar dat is niet het enige, want er leven hier ook onder meer neusapen, krokodillen en dwergolifanten. De meeste boottochten vertrekken in het dorpje Sukau, waar je ook verschillende overnachtingsmogelijkheden hebt (tip: de mooie Borneo Nature Lodge).

Orang-oetans in Borneo

Maliau Basin Conservation Area, Tawau

Echte avonturiers moeten absoluut het Maliau Basin Conservation Area bezoeken, waar je de meest ongetemde natuur van Borneo vindt. In deze ongerepte bossen waan je je zo in The Lost World. Gelukkig zijn hier geen bloeddorstige dinosaurussen, maar vredelievende orang-oetans. De kans is niet zo groot om hen te spotten, maar als je ze ziet, is het een van de beste plekken op aarde om hen te bewonderen en is het een ervaring die je nooit meer vergeet.

Danum Valley, Lahad Datu

In dit tropische oerwoud vind je naast orang-oetans ook neusapen en dwergolifanten, net zoals een aantal andere zeldzame diersoorten. Je kan een aantal trektochten maken of op nachtsafari gaan. Het is helaas nooit zeker of je een orang-oetan in het wild zult spotten, maar het is in elk geval een geweldige locatie om het te proberen.

Danum Valley, Borneo Danum Valley, Borneo Danum Valley, Borneo

Danum Valley.

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sandakan

Wil je er absoluut zeker van zijn een orang-oetan te kunnen zien, dan moet je naar het Sepilok Rehabilitation Centre gaan. Tijdens de ochtend worden ze gevoed, waardoor ze uit de bomen naar beneden klimmen en je ze met je eigen ogen kunt zien. Veel toeristen komen naar dit centrum om dat te zien. Tijdens de dag kun je proberen de orang-oetans te spotten vanaf plateaus in de bomen. Met een oppervlakte van 43 vierkante kilometer is Sepilok overigens het grootste asiel voor illegaal gevangen-, wees- en gewonde orang-oetans ter wereld. Er wordt hen geleerd opnieuw in het wild te overleven, wat soms wel zeven jaar kan duren.

Sepilok, Borneo

Sepilok.

Semenggoh Wildlife Centre, Siburan

In dit reservaat dat op 24 kilometer van Kuching ligt, worden sinds 1975 orang-oetans verzorgd die gewond zijn geraakt in het wild of voordien als illegale huisdieren werden gehouden. In de ochtend en namiddag worden de orang-oetans gevoed, dus dan heb je de meeste kans om ze met je eigen ogen te zien. Daarnaast worden in Semenggoh Wildlife Centre diverse andere dieren verzorgd, zoals gibbons, krokodillen en stekelvarkens.

Orang-oetans in Borneo

Spelende baby orang-oetan.

Rainforest Discovery Centre, Sandakan

Wat startte als een educatief centrum voor plaatselijke kinderen, is uitgegroeid tot een publieke trekpleister. Vanaf de enorme canopy walk kan je de orang-oetans in de boomtoppen spotten. Aanvullende troef van het Rainforest Discovery Centre is dat het een stuk minder druk is dan het populaire Sepilok.

Rasa Ria, Tuaran

Tot slot heb je op Borneo nog het Rasa Ria Reserve, waarbij je ook niet de wildernis hoeft in te trekken om een glimp op te vangen van deze magnifieke dieren. Dit asiel werd in het leven geroepen om onder meer orang-oetans te rehabiliteren in het wild. Er zijn speciale programma’s waarbij kinderen bijvoorbeeld groentes en fruit helpen klaarmaken voor de apen. Dankzij de vaste voedermomenten ben je er zeker van de orang-oetans te kunnen bewonderen.

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

12 Orang-oetans (Borneo) reiservaringen en tips

 • Richard Hoogzaad op 14-05-2019

  “Orang-oetans (Borneo)”

  Fantastisch mooie ervaring is het inderdaad om deze dieren in het wild te zien. Wij zagen bij de Kinabatangan rivier een moeder met kind. Ondanks dat er helaas nog weinig habitat over is gebleven door de palmolieplantages, was het toch echt heel erg mooi om dit tezamen met heel veel ander moois daar te zien. :D

 • Saar op 12-05-2019

  “spotten in natuurlijke omgeving”

  Borneo is een geweldige plek om orang-oetans te spotten, zowel in het wild als door het park (Sepilok) in de buurt van Sandakan te bezoeken. Het park lijkt zeer diervriendelijke en de dieren verblijven daar echt in de vrije natuur, maar omdat ze gevoederd worden, kan je ze erg goed zien! Er is ook een nursery voor de jonge orang-oetans wat erg leuk is om te zien. Om ze in het echt/wild te spotten, kan je het best een boottocht-excursie over de Kinabatangan rivier maken. Blijf ook een dagje in Sandakan, waar het Engelse theehuis op een heuveltje buiten het centrum een leuk en aangenaam plekje is!

 • Deborah op 29-11-2017

  “Fantastisch Borneo”

  1 van de leukste dingen die ik ooit bezocht heb was Sepilok Orangutan Rehabilitation Center. Heel bijzonder dat dit bestaat.
  Iedereen die gaat zou ook echt een aapje symbolisch moeten addopteren om te zorgen dat dit blijft bestaan. Wat super is, is ze in dit park echt als doel hebben dat de apen weer terug de jungle in gaan (ze krijgen bv alleen bananan te eten, als je iets anders wilt ga je het zelf maar zoeken!). De apen krijgen ook voorrang, dus als er eentje aan komt wandelen, moet jij opzij. Je blijft echt foto's maken!!


 • Arie op 21-11-2017

  “zo menselijk”

  We vertrekken vroeg met de local bus naar Semenggoh wildlife centre bij Kuching. Je bent bij het voeder moment. De orang oetans zijn semi-wild. Dat houdt in dat ze vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen, maar ze hebben wel de mogelijkheid om te komen voor de voeder momenten. Als er minder voedsel beschikbaar is in de natuur, zijn er meer orang oetans te zien. Wij hebben 2 vrouwtjes met een jong gezien. Super om te zien!

 • Ilse Van de Laar op 20-11-2017

  “Sprakeloos”

  Als je dol bent op dieren en natuur dan is Borneo the place to be! Oog in oog te staan met één van de meest indrukwekkende dieren op aarde...de oerang oetang is iets waar mijn hart een keer van over sloeg. Op een paar meter afstand zie je deze immens grote dieren samen met hun jongen in hun eigen habitat. Dat is een beeld wat je je leven lang niet zult vergeten!

 • wil op 11-11-2017

  “Semnggoh Wildlife Centrum”

  Wij bezochten het Semenggoh Wildlife Centrum in Sarawak, het grootste orang-oetan rehabilitatiecentrum voor oerang-oetangs. we gingen er met een taxi naar toe vanuit Kuching. De chauffeur wachtte op ons. De activiteit duurt namelijk niet zo lang. je kunt 's morgens komen kijken en 's middags weer terugkomen. na het voederen gaan de apen weer terug het park in. we zagen al aan het schudden van de bomen, dat er een aap in aantocht was. We hadden geluk, want het was het ALPHA-mannetje, dat niet zo vaak gespot werd aldaar. De andere apen kwamen op een ander plekje naar het voedsel. Je staat met zijn allen op een soort tribune en moet erg stil zijn. het is zeker de moeite waard.

 • sammy tempels op 09-11-2017

  “oranje slingerapen”

  Net als op Sumatra in Indonesie kan je op Borneo orang-oetans spotten in hun natuurlijke habitat. Helaas wordt de orang-oetan ernstig met uitsterven bedreigd. De ideale plek om deze geweldige dieren te zien is het Semenggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum. Het Semenggoh Wildlife Centrum is het grootste orang-oetan rehabilitatiecentrum in Sarawak, opgericht in 1975 als een opvangcentrum voor de gewonde en wees geworden orang-oetans. Denk niet dat dit een dierentuin is want de hoofdtaak hier is het opvangen van orang-oetans en het bewust maken van het feit dat deze dieren met uitsterven bedreigd zijn aan de bezoekers. Je kan de dieren door de bomen zien slingeren, vooral bij voedertijd, en ze heel dicht benaderen maar toch steeds blijven oppassen. Het blijven wilde dieren en soms komen ze wel heel dicht. Ook op de wandelpaden kom je ze tegen waardoor dit toch een speciale en leuke ervaring wordt. Er zijn niet veel plaatsen op de wereld waar je dit nog kan beleven.

 • Manon op 05-11-2017

  “Oranje piekharen”

  De Orang Oetans zijn speelse, nieuwsgierige dieren. Ik heb ze mogen zien in Sepilok op Borneo. Je kunt er de hele dag vertoeven en een paar keer de voedermomenten bijwonen. Daar komen ze naartoe als ze zin hebben. Ze kunnen zelf het park rond, dus je moet wel oppassen dat ze je camera of zonnebril niet afpakken, maar dat maakt het onwijs bijzonder.

 • Denise Meertens op 04-11-2017

  “Orang-oetans in Sepilok”

  Eén van de hoofdredenen voor ons bezoek aan Borneo: de Orang-oetans. Fantastische beesten! En ondanks dat ze in opvangcentrum zitten, waan je je midden in de jungle. Ze zeggen dat je rond etenstijd de meeste kans hebt om ze te zien, maar wij hebben er al lopende door het park een hoop gezien! Ook bij het naast gelegen opvangpark voor Sunbears, lopen de Orang-oetans over de ballustrade. Een mooie ervaring!

 • Mitchell op 30-10-2017

  “Wauw wat was dit fantastisch”

  Ons bezoek aan Sepilok en Sandakan was natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje aan het Orang-Utan sanctuary. En wat was dit het waard! Na een soort van tegenvallende voedersessie (slechts 1 aap), hadden we daarna een 1-op- 1 ontmoeting met een Orang. Dat was zo speciaal en de hele vlucht naar Maleisië waard.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Orang-oetans (Borneo) reiservaring en tips!

Ben jij in Orang-oetans (Borneo) geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief