Het Gunung Mulu National Park ligt diep in de ongerepte binnenlanden van Sarawak op Borneo en staat bekend om zijn bijzondere kalkstenen rotstoppen (‘pinnacles’) en spectaculaire grotten.

Reizigers over Gunung Mulu National Park

 • “Insecten paradijs”

  Roderick

 • “Pinnacles trekking”

  Arie

 • “De slopende hike naar the pinnacles”

  Margit Yana

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Gunung Mulu National Park bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 3 Gunung Mulu National Park reiservaringen

Gunung Mulu National Park

Sinds 2000 behoort het Gunung Mulu National Park tot het UNESCO Werelderfgoed, samen met het eveneens op Maleisisch-Borneo gelegen Kinabalu National Park. Ten opzichte van dit park ligt Gunung Mulu meer ten zuiden, in het midden van het eiland, vlakbij de grens met Brunei. Gunung Mulu werd genoemd naar de 2377 meter hoge Mount Mulu en staat onder meer bekend om zijn kalkstenen puntige karstrotsen, ook wel ‘pinnacles’ genoemd. Hun leeftijd wordt geschat tussen de 17 en 40 miljoen jaar. Je kunt ze ook beklimmen: de goedkoopste optie is om via het park een gids te boeken. Reserveer ruimschoots van tevoren zodat je zeker weet dat er een gids beschikbaar is. Het is een avontuurlijke trektocht, dus je hebt op zijn minst een goede conditie nodig. Neem zelf ook genoeg eten en drinken mee.

Vliegtickets Maleisië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maleisië
V.a. 447

Overnachten in het Gunung Mulu NP

Vergelijk alle hotels in het Gunung Mulu National Park
Bekijk hotels
Pinnacles, Gunung Mulu National Park

De unieke kalkstenen rotsformaties, ook wel ‘pinnacles’ genoemd.

Naast de unieke puntige karstrotsen biedt Gunung Mulu NP spectaculaire grotten en een rijke diversiteit aan planten en dieren. Zo kun je hier twee soorten van de neushoornvogel aantreffen, twintig vleermuissoorten en heel wat verschillende apen. Ook de Maleisische beer is hier gespot!

De grotten van het Gunung Mulu National Park

Gunung Mulu is wereldwijd beroemd om zijn grotten, die heel wat speleologen naar deze kant van het land lokken. De Sarawak Chamber is ongetwijfeld het kroonjuweel van de rijke verzameling grottenstelsels. De grottenzaal is qua ruimte de grootste ter wereld en moet wat volume betreft enkel onderdoen voor de Miao Room in China. Men heeft zelfs berekend dat hier maar liefst 40 Boeing 747’s in passen, zonder dat hun vleugels elkaar overlappen. Alleen als je een speleologiebewijs kunt voorleggen, is het mogelijk deze grot (met een gids) te bezoeken.

Deer Cave, Gunung Mulu National Park

De Deer Cave. Foto Robdu.

Gelukkig zijn er ook grotten in het Gunung Mulu National Park die wél gemakkelijk voor iedereen te bezoeken zijn. De populairste is zonder enige twijfel de enorme Deer Cave, welke je eenvoudig kunt bereiken aan de ingang van het park. Bezoek deze indien mogelijk in de avond, zo kun je een fantastisch schouwspel van de natuur meemaken: de uitvlucht van drie miljoen vleermuizen, op zoek naar voedsel. Mis ook absoluut de Garden of Eden niet, een kalkstenen vallei binnen in de grot.

Deer Cave, Gunung Mulu National Park

Een zwerm vleermuizen verlaat de Deer Cave.

Een bezoek aan de Deer Cave wordt vaak gecombineerd met Lang’s Cave, waarvan de ingang vlakbij ligt. Hier heb je de kans om prachtige foto’s van vleermuizen te maken en met wat geluk zie je een slang die geniet van een hapje vleermuis.

Daarnaast kan je ook de Clearwater Cave bezoeken. Met een lengte van ongeveer 107 kilometer is het de langste grot van Azië. In het hoofdkwartier van het park kun je een vier uur durende tour (in combinatie met de Cave of the Winds) boeken voor ongeveer vijftien euro. Vervoer met boot en gids zitten in de prijs inbegrepen. Als het iets avontuurlijker mag, heb je de keuze uit twee moeilijkere tochten: allereerst is er de Clearwater Revival (ca. €50). Hierbij baan je je al zwemmend en klimmend een weg door de grot, waarbij het nooit te moeilijk wordt. Je hoeft dan ook geen bewijs te kunnen voorleggen. Meer ervaren speleologen kiezen dan weer het best voor de Clearwater Connection (ook ca. 50 euro). Hiervoor moet je wel speleologie-ervaring kunnen voorleggen, bijvoorbeeld in de vorm van een lidmaatschap van een vereniging. Je kunt ook altijd eerst met de Clearwater Revival tour meedoen om zo je kunde te bewijzen. Dan kun je eventueel de volgende dag mee op de 4,8 kilometer lange Connection-trip, die zo’n zes tot acht uur duurt. Beide tours moeten op voorhand geboekt worden.

Clearwater Cave, Gunung Mulu National Park

De Clearwater Cave. Foto door John Mason.

Overnachten in het Gunung Mulu National Park

Overnachten in het park is gemakkelijker dan je denkt. Op twee kilometer afstand van de ingang zijn diverse homestays waar je de nacht kunt doorbrengen. Daarnaast heb je ook nog de Benarat Lodge waar je een kleine €50 betaalt voor een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt. Als het iets exclusiever mag, ben je bij het Mulu Marriott Resort aan het juiste adres. Kamers kosten hier dik €100 per nacht, maar je verblijft in uiterst luxueuze omstandigheden.

Gunung Mulu National Park
Hiken in het Gunung Mulu National Park

Trektocht langs de ‘pinnacles’.

Reizen naar het Gunung Mulu National Park – hoe kom je er?

Het Gunung Mulu NP heeft zijn eigen vliegveldje: Mulu Airport. Er gaan vluchten heen vanuit zowel Miri, Kota Kinabalu als Kuching. Er rijden geen bussen naar het Gunung Mulu National Park, dus als je erheen wilt rijden, moet je zelf een auto huren. Kies in dit geval voor een 4X4, want van wegdek kun je niet echt spreken in dit ongerepte deel van Sarawak. Vanuit Miri is het maar liefst 8 uur rijden.

Georganiseerde Borneo-rondreizen die Gunung Mulu aandoen zijn o.a. déze van Djoser, déze van Sawadee en déze van 333 Travel. Je eigen Maleisië-reis samenstellen met bouwstenen kan hier bij Riksja Maleisië en Van Verre, of vraag een offerte op maat aan bij Tenzing Travel.

Top 3 Maleisië specialisten

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle delen van Maleisië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Maleisië reis.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en strandvakanties.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
De Jong Intra Vakanties

Met o.a. diverse individuele Maleisië rondreizen met gids en privé-chauffeur, of zelf rijden in een huurauto!
Bezoek website

Beste reistijd Gunung Mulu National Park

Gunung Mulu wordt in tegenstelling tot de meeste plaatsen in Zuidoost-Azië niet echt beïnvloed door de moessonseizoenen. Juli tot september zijn de droogste maanden want hier regent het maar drie dagen op zeven. De natste maanden zijn oktober tot januari en mei en juni. Het weer kan echter onvoorspelbaar zijn en het heeft ook een grote invloed op zowel inkomende als uitgaande vluchten. Zorg er dus voor dat je reisprogramma flexibel genoeg is.

Maleisië rondreis aanbiedingen

3 Gunung Mulu National Park reiservaringen en tips • 48 landen bezocht
  26 reviews
  11 waarderingen

  “Insecten paradijs”

  Geplaatst 27-11-2017

  Een van onze hoogte punten van Maleisisch Borneo. Met een klein vliegtuigje word je naar de airstrip gevlogen van Mulu NP. Als je in het hotel van het park slaapt slaap je letterlijk in de jungle. De kamers staan in de jungle en er zijn houten looppaden gemaakt om alle faciliteiten met elkaar te verbinden. Een echte aanrader zijn de "nightwalks". Tijdens zo'n nacht/avondwandeling zie je echt de meest bizarre insecten. Van reuze wandelende takken tot gigantische spinnen en schorpioenen. Neem wel je eigen zaklamp mee, de lampen die je daar krijgt zijn niet altijd de beste.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 18 landen bezocht
  26 reviews
  4 waarderingen

  “Pinnacles trekking”

  Geplaatst 21-11-2017

  In de voorbereiding kwamen we langs the pinnacles trekking, dat wilden we wel doen. De meest gangbare manier om naar Mulu te gaan is vliegend. Je landt tussen de berg, wat een geweldig gezicht is. Het vliegveld is super klein, je tassen worden door een gat in de muur op de lopende band in het gebouw gelegd. 's Avonds besloten we de paar kilometer naar de grot te lopen waar de bad exodus plaats vindt. Net na zonsondergang komen duizenden vleermuizen naar buiten om op zoek te gaan naar voedsel. De foto's zijn geweldig, maar bij ons viel het een beetje tegen. Het is echter elke dag anders. De volgende dag begon de 3 daagse pinnacles trekking. De eerste dag is prima, je bezoekt de grotten als je dat wil (leuk maar niet heel bijzonder) en daarna loop je 9km over een goed aangegeven paadje en vlak terrein naar het basiskamp. Daar kook je en slaap je. De volgende dag beklim je de berg. De tocht omhoog is zwaar, heet en duurt ongeveer 4 uur. Het uitzicht is mooi, over de pinnacles, maar het heeft mij niet verbluft. De tocht naar beneden is een ware uitputtingsslag en duurt langer dan de tocht omhoog. Ondanks dat het naar beneden is is dit veel zwaarder omdat je naar beneden moet 'klimmen'. Als je eenmaal beneden bent heb je toch een voldaan gevoel en kan je een duik nemen in de verfrissende rivier. De laatste dag loop je de 9km weer terug.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  30 reviews
  12 waarderingen

  “De slopende hike naar the pinnacles”

  Geplaatst 08-11-2017

  Deze review hoef je alleen te lezen als je sportief bent, van een uitdaging houdt en in conditie lichamelijk conditie verkeerd. Voldoe je hier niet aan, overweeg dan niet om the pinnacles trekking te doen. Het is een 3 daagse tour, waarbij je de eerste dag 9km over vlak land loopt. Zonder gids, maar het pad is perfect aangegeven. Deze 9km hebben we in ong 1.5 uur gedaan, je kan stevig doorlopen. Je slaapt in het basecamp, waar matjes liggen die prima slapen. Eigen klamboe moet je evt zelf meenemen, net als een lakenzakje en iets van een kussen. De keuken is goed uitgerust qua pannen en gas, eten moet je zelf regelen. Er zijn enkel snacks te krijgen. De tweede dag is 'de' dag. Je staat erg vroeg op, wij vertrokken tussen 6 en 7 in de ochtend. De tocht naar boven is 2,4 km maar een ware hel. Je hebt een uur om bij het eerste punt te komen, na 1.2 km. De klimt flink omhoog en het is al behoorlijk zwaar, in onze groep zijn 2 mensen op dit punt afgehaakt, maar eerlijk is eerlijk, zij waren niet in goede lichamelijke conditie. De tweede helft van de tocht heeft ons nog ong. 2.5 uur gekost. In totaal waren we 4 uur na vertrek op de top. Dit tweede deel is onwijs steil, er zijn rotswanden die je beklimt zoals je de klimmuur zou beklimmen, met handen en voeten. Dit kost onwijs veel energie. Eenmaal boven heb je ongeveer een uur om van het uitzicht te genieten en vooral uit te rusten. Het uitzicht is mooi, maar ik heb mooiere dingen gezien. Daarna begon de terugtocht, en dat is nog zwaarder dan de heenweg. Het naar beneden klimmen gaat voor een deel achterstevoren zoals wanneer je aan het abseilen bent, maar dan voetje voor voetje. De terugtocht heeft ons dan ook 5 uur gekost. Helemaal gesloopt en oververhit kwamen we weer bij het kamp, waar je een duik kan nemen in de koude rivier. De derde en laatste dag gebruik je om met je spierpijn (die vandaag nog mee valt) de 9km terug te lopen naar het punt waar je met de boot opgehaald zult worden. Dit duurt weer 1.5 uur als je stevig doorloopt, maar met spierpijn en pauze zou ik hier zeker 2 uur voor rekenen. Nu zul je misschien denken, deze review is niet positief maar de waardering is vijf sterren... Dat klopt. Het was onwijs zwaar, maar de ervaring op zich was een onwijs gave ervaring. Het was intens, maar het gevoel dat je het hebt gedaan was echt een overwinning. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik sportief ben en aardig doorzettingsvermogen heb, maar op dag 2 had ik een voedselvergiftiging en ik heb dus de hele tocht van in totaal 10 uur gedaan op nuchtere maag. Dus, ben je sportief en heb je een goed ontbijt en eten voor onderweg, dan is dit zeker een aanrader! PS. Plan de dagen erna niet teveel qua activiteiten. De spierpijn is moordend.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Gunung Mulu National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Gunung Mulu National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Maleisië specialisten

Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle delen van Maleisië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Maleisië reis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX heeft een breed aanbod van o.a. groepsreizen, individuele rondreizen en strandvakanties naar Maleisië.
Bezoek website


De Jong Intra Vakanties

De Jong Intra Vakanties

Met o.a. diverse individuele Maleisië rondreizen met gids en privé-chauffeur, of zelf rijden in een huurauto!
Bezoek website

Meer Maleisië reisorganisaties

Riksja Maleisië
Riksja Maleisië

Zelf samenstellen met bouwstenen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Maleisië met bouwstenen.
Bezoek website

TUI
TUI

Strak geprijsde rondreizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Rondreizen en reizen op maat.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Avontuurlijke groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

O.a. combireis Maleisië - Singapore.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Groepsrondreizen & familiereizen.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Maatreizen i.s.m. specialisten.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Maleisië

Alle bezienswaardigheden in Maleisië

Vliegtickets naar Maleisië


Hotels in Maleisië zoeken

Hotels in Maleisië zoeken

Boek je rondreis naar Maleisië

Van Verre
1. Van Verre

Individuele rondreizen op maat.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
2. FOX Verre Reizen

Zowel groep als privé rondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
3. De Jong Intra Vakanties

Individuele rondreizen.
Bezoek websiteBekijk 119 Maleisië rondreizen
Vanaf €1039 incl. vliegticket

Vliegtickets Maleisië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Maleisië
V.a. 447