• Uitgebreide reisinformatie
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Tips & ervaringen van reizigers!

Bako National Park ervaringen,
reviews, reisverslagen & persoonlijke tips

10 Bako National Park reiservaringen en tips

Geweldig

60%

Tof

40%

Wel oké

0%

Niet zo

0%

Vreselijk

0%

  • Arie op 21-11-2017

    “Prachtig park met neusapen”

    Wij hebben hier 1 dag doorgebracht. Met een toeristen busje (sneller en maar ietsjes duurder dan local bus) zijn we naar de boot gegaan, van waaruit je naar de ingang van het park wordt gebracht. Bij het info centrum wordt verteld welke wandelingen je kan doen om de neusapen te zien. Wij kozen de kortste van 3 kwartier. Na een leuk tochtje door de jungle, waar we onderweg een hoop aapjes spotten, komen we bij het eindpunt van de wandeling waar in een boom inderdaad een neusaap zit. Je had wel een verrekijker nodig om hem te zien, maar het zijn prachtige beesten. Ik zou aanraden minstens 1 nachtje te slapen in Bako, voor een nog grotere kans om de neusapen te zien. Ze komen 's nachts namelijk ook bij het hoofdkwartier.

  • Iris op 21-11-2017

    “Hele goede plek om de neusapen te zien”

    In dit park hebben wij heel veel verschillende dieren gezien. Maar ook van heel dichtbij. We hebben o.a. de neusapen, makaken en de silver leaf monkeys van heel dichtbij kunnen bekijken. Het park is een supermooi park waar je hele mooie hikes kan maken. We liepen gewoon samen, met z'n tweeën, over het eiland en volgde de velen trails. Het klimaat, de luchtvochtigheid, de ondergrond en het klimmen zorgt er wel voor dat je je snel vergist over welk trail je moet nemen. Het is best vermoeiend, dus begin met bijvoorbeeld het pad van 800 meter heen en dezelfde weg terug. Met de brandende zon, de luchtvochtigheid en het klimmen, merk je al snel hoe makkelijk je dit volhoudt (of niet). Begin niet gelijk aan een lange wandeling.
    Een absolute aanrader en makkelijk te bereiken.

  • Wendy op 20-11-2017

    “7 vegetatiezones in 1 park”

    Bako NP is bijzonder om een aantal redenen.
    De eerste is dat er 7 vegetatiezones zijn, die qua uiterlijk enorm van elkaar verschillen.
    De tweede is dat je er zelf, dus zonder gids, wandelingen kunt maken.
    En de derde reden is dat je hier van heel dichtbij neusapen kunt zien.
    Je kunt in Bako dus zelf wandelingen maken die qua natuur heel erg van elkaar verschillen. Zelf vond ik de pitcherplants (vleesetende planten) en het mangrove woud heel indrukwekkend. Er is ook een route die uitkomt op een verlaten strand. Wij waren hier de enigen en hadden het dus helemaal voor onszelf.
    Maar de neusapen maakten de grootste indruk. Wat een rare beesten zijn dat eigenlijk. Ik liep ergens de bocht om en stond er oog in oog mee!
    Je kunt ook in het park blijven overnachten. Dat vind ik een aanrader, want zo heb je de tijd om meerdere wandelingen op je gemak te doen. Let wel op dat je alles goed af sluit, want voor je het weet gaat een makaak er met je spullen vandoor! Toen ik 's avonds naar mijn huisje liep in het donker, kwam ik een wild zwijn tegen. Ik weet niet wie er harder schrok, dat zwijn of ik!
    Het is inmiddels heel wat jaartjes geleden dat ik in Maleisie was, maar mijn herinneringen aan Bako staan nog vers in mijn geheugen. Echt een top bestemming!

  • Ilse Van de Laar op 20-11-2017

    “Neusapen en watervallen”

    De aankomt in bako national parc was al direct een geweldige ervaring. Toen we uit de boot stapten zaten er al silverleaf monkeys op t strand ons aan te (g)apen :) Toen we voor bij deze prachtige dieren verder de jungle in liepen zagen we indrukwekkende mensapen vlak boven ons hoofd in een boom zitten! Afgezien van het gezicht met een enorme neus lijken het net mensen en bewegen ze zich ook op een bijna menselijke manier.. We hebben een hele tijd staan kijken naar dit prachtig indrukwekkende dier. Toen we eenmaal echt de jungle in gingen was het klimmen en klauteren over rotsen,boomwortels en provisorisch aangelegde houten bruggetjes maar na 3 uren klimmen werden we beloond met een adembenemd mooie waterval waar we konden zwemmen en konden relaxen in een sprookjesachtige omgeving. Wat een enorme aanrader!

  • Claire Groot op 15-11-2017

    “Absoluut een overnachting waard”

    Bako vond ik erg bijzonder. Vanuit Kuching neem je de boot en kom je aan op dit eiland. Afhankelijk van het getij wordt je aan strand afgezet of bij een pier. Wees dus voorbereid op natte voeten! Het eiland bied meerdere accomodaties en wij verbleven er in een zonder airco. Nooit echt een probleem maar hier miste we het wel! Buiten het feit dat het heel warm was was het vooral ook erg vochtig in de huisjes. Dus mocht je er budget voor hebben is dat hier geen overbodige luxe! Er zijn veel mogelijkheden om te hiken. Wij hebben onszelf met een bootje laten afzetten op een strand, de tocht alleen al was erg indrukwekkend. En zijn toen terug naar het basecamp gaan lopen. Zo voelde we geen tijdsdruk om optijd ergens te zijn zodat het bootje ons zou ophalen of wellicht alweer weg zou zijn gevaren. Het was een bijzondere tocht over paden die soms meer kapot dan heel waren. Maar dit was een leuk avontuur. Onderweg meerdere neusapen tegengekomen wat soms nog spannende taferelen veroorzaakte. Echt een heel mooie ervaring om hier te mogen overnachten! Oja en pas op voor alle apen die er rondlopen rond het basecamp. Want als je even iets vergeet of een deur openlaat ben je zo je spullen kwijt!

  • sammy tempels op 09-11-2017

    “neusapen in Borneo”

    Bako nationaal park is één van de kleinste nationale parken in Sarawak. Het park ligt op ongeveer 37 km van de stad Kuching en is dus zeer gemakkelijk te bereiken. Het park dankt zijn faam aan de aanwezige neusapen die zich hier vrij gemakkelijk laten zien. Het hoofdkwartier nereik je per boot over de Santubong rivier die uitmond in de zuid Chinese zee. Korte wandelingen en langere jungletreks staan centraal in het nationale park. Er zijn in totaal 16 duidelijk aangegeven wandelpaden in Bako nationaal park; ze verschillen van afstand en moeilijkheid. De meeste paden gaan langs prachtige watervallen en stranden. Bako National Park is het oudste park van Sarawak en is ondanks de relatief kleine oppervlakte, één van de meest diverse parken van heel Maleisië. Zo vind je hier 7 verschillende eco-systemen: laagland bos, mangrove bos, veenmoeras bos, strand vegetatie, klif vegetatie, weide vegetatie en heide bos. Neusapen zijn vrij makkelijk te spotten, want aan het einde van de dag verzamelen ze zich massaal rondom het terrein van het hoofdkantoor. Je kunt er ook nog andere soorten apen zien en ook slangen en hagedissen. Leuk is het "wild" varken dat in de buurt van het strand rondhangt. Mijn zoon Largo had er een speciale band mee en kon het dier perfect aaien wat volgens de gidsen van het park uitzonderlijk was.

  • Margit Yana op 08-11-2017

    “Neusapen spotten (met verrekijker)”

    Om Bako national park te bereiken neem je eerst vanuit Kuching een bus. Wij wilden met de lokale bus, maar vlak voordat deze zou komen kwam er een minibusje die alle toeristen oppikte om ze naar de boot te brengen. Hij heeft ons niet afgezet en het is een stuk sneller en comfortabeler. Bij de entree van het park betaal je behoorlijk geld en moet je een tijdje wachten om de boot te nemen naar het park zelf. Eenmaal daar via het information centre begonnen aan onze wandeling. We hadden slechts 1 dag en hadden nog behoorlijk spierpijn van onze pinnacle trekking (zie andere review), en hebben dus gekozen voor een korte wandeling van 1 uur die ons naar de neusapen zou brengen. Wij onderweg overal zoeken, niets gevonden natuurlijk, want de neusapen zitten in een boom aan het eind van de wandeling, en je hebt een behoorlijke zoomfunctie nodig op je camera om ze goed te zien. Wij hadden de mazzel dat er een groepje met gids was anders hadden we hem helemaal niet gezien. Als je dus de echte beleving wil en de apen goed wil zien raad ik aan minstens 1 nacht in Bako te blijven. De neusapen komen als de hordes toeristen weg zijn namelijk wel uit hun boom :)

  • Tanja Peeters op 01-11-2017

    “Neusapen en al het anders mooi! ”

    Wauw wauw wauw! Op aandringen van een vriendin zijn we 2 dagen (+ 1 overnachting in een veel te hete cabin zonder airco) verbleven op een prachtig mooi paradijsje! Wat een geweldige plek; wat een natuur; wat een gekke beesten en wat is het mooi als je de zon ziet ondergaan, het water wat zich terug trekt en je vervolgens een fantastische strandwandeling kan maken naar grote rotsblokken en de neusapen en andere apen opeens vlakbij komen. Een plek waar het vreselijk vochtig is, maar jeejte een plek waar het een klein paradijs is en ik erg graag nog eens zou terug willen!

  • Jolanda van Efferen op 23-10-2017

    “Prachtige natuur”

    Hoogtepunt van onze reis door Maleisie. Fantastisch om door dit gebied te wandelen en te varen. Met een beetje geluk zie je verschillende soorten apen, waaronder neusapen. Een beetje conditie is wel handig bij een dagtocht, want het is vooral veel klimmen. Maar echt de moeite waard!

  • Rene H op 21-10-2017

    “Een van de hoogtepunten van Maleisie”

    Bako is geweldig voor mensen die houden van jungle en mooie hikes. Er is keuze genoeg, zwaardere hikes en makkelijkere. Wij zagen bij de accomodaties in de buurt een neusaap, geweldig om te zien. Ook tijdens de hikes hoorden en zagen we af en toe kleinere aapjes. Je moet wel een beetje conditie hebben, want de hikes zijn over het algemeen wel veel klimmen.
    Doe ook zeker een nachtsafari, waarbij je met een gids een stukje gaat lopen.

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

  1. Riksja Travel – zelf samenstellen
    Bekijk aanbiedingen
  2. ANWB – vertrouwd boeken
    Bekijk aanbiedingen
  3. Sawadee – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
    Bekijk aanbiedingen

Deel jouw Bako National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Bako National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)
Jouw e-mailadres wordt niet getoond op de site

Uitgebreide reisinformatie
Meer dan 10 jaar ervaring
Tips & ervaringen van reizigers!

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief