Kinabalu National Park (Maleisië) + Mount Kinabalu beklimmen: tips, ervaringen

Kinabalu National Park (Maleisië) + Mount Kinabalu beklimmen: tips, ervaringen

Kinabalu National Park is de eerste UNESCO Werelderfgoed site van Maleisië. Naast een rijke diversiteit aan flora en fauna is de absolute blikvanger de Mount Kinabalu, de hoogste berg van Borneo.

Door , laatst bijgewerkt op 2 juli 2023
5 minuten lezen

Kinabalu National Park

In het noorden van Borneo torent de machtige Mount Kinabalu over de rest van het eiland uit. Gelegen in de staat Sabah maakt de berg deel uit van het Kinabalu National Park. In 2000 werd dit natuurpark benoemd tot UNESCO Werelderfgoed, destijds een primeur voor Maleisië. Omdat er meer dan 5.000 plantensoorten groeien is het park is ook een middelpunt van plantendiversiteit in Zuidoost-Azië. Je vindt er onder meer de grootste bekerplant op aarde en Rotschilds slipperorchidee, één van de meest zeldzame orchideeën op deze aardbol.

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Mount Kinabalu beklimmen

Mount Kinabalu

De meeste reizigers bezoeken het nationaal park om Mount Kinabalu te beklimmen, met zijn 4095,2 meter een van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië. Je hoeft geen echte klimprof te zijn; Mount Kinabalu is één van de meest toegankelijke bergen om te beklimmen. Laat niet weg dat het een zware tocht is! Je bent verplicht een gids te boeken, zodat je veiligheid te allen tijden gegarandeerd kan worden. Je kan de berg in één dag beklimmen, maar het is ook mogelijk (en aangeraden) onderweg te overnachten in Laban Rata (3272 meter boven de zeespiegel).

Mount Kinabalu Mount Kinabalu beklimmen Laban Rata basiskamp, Kinabalu National Park

Laban Rata basiskamp.

Ben je van plan deze indrukwekkende kolos te overwinnen, dan is het slim om zes maanden op voorhand te reserveren. Het aantal klimmers wordt beperkt tot maximaal 135 per dag. Verstandig is om een Mount Kinabalu-beklimming via een reisbureau te boeken, want daarmee wordt alles (vervoer, vergunning, overnachting, etc.) tijdig voor je geregeld. Kijk bijvoorbeeld hier bij Riksja Maleisië of Koning Aap.

De Via Ferrata

Via Ferrata, Kinabalu National Park

Een andere manier om Mount Kinabalu (gedeeltelijk) te beklimmen is de Via Ferrata, oftewel ijzeren weg. Hierbij volg je een route langs de rotswand terwijl je bent vastgemaakt aan een staalkabel. Het is gemakkelijker dan bergbeklimmen en ervaring is niet perse nodig; wel veel durf en sowieso géén hoogtevrees! Het parcours op Mount Kinabalu vormt de hoogste via ferrata ter wereld: je klimt hier van 3200 tot 3800 meter hoogte. Mountain Torq is het bedrijf dat deze dienst aanbiedt. Ook hier is het aangeraden op voorhand te boeken. Prijzen variëren van €92 tot €126.

Kinabalu Nationaal Park bezoeken zonder te klimmen

Mount Kinabalu

Zicht op Mount Kinabalu van afstand bij een heldere hemel.

Uiteraard kan je het park ook bezoeken zonder Mount Kinabalu te beklimmen. Alleen het zicht op de machtige berg is al spectaculair en er zijn diverse hikes te maken zonder perse de top te halen. Naast wandelen zijn er diverse andere activiteiten te ondernemen: van mountainbiken en een canopy walk tot zelfs golfen. Daarnaast zijn er ook de Poring Hot Springs, warme zwavelbronnen waarin het uiterst aangenaam vertoeven is.

Mahua waterval, Kinabalu National Park

Mahua waterval.

Overnachten in het Kinabalu Nationaal Park

Zoals gezegd kunnen bergbeklimmers in het Laban Rata basiskamp een overnachting boeken, wat je het best maanden op voorhand doet. Wil je het park gewoon een dagje bezoeken, dan is het logischer om in Kota Kinabalu te overnachten. Deze stad ligt op een uurtje rijden van het park en heeft tal van overnachtingsmogelijkheden. Reizigers op een beperkt budget kunnen terecht in het Sensi Backpackers Hostel, waar je tien euro voor een bed in een slaapzaal betaalt. Ook Balada is een aanrader, waar je twaalf euro betaalt voor een bed in een slaapzaal. Heb je graag wat meer privacy, dan is het Basic Hotel een goede tip. Hier kost een eigen tweepersoonskamer zeventien euro. Iets meer luxe voor nog steeds een zeer schappelijke prijs vind je in het goed beoordeelde Mandarin Hotel, waar een tweepersoonskamer zo’n 35 à €40 kost.

Reizen naar het Kinabalu National Park – Hoe kom je er?

Eerst moet je naar Kota Kinabalu reizen; deze hoofdstad van Sabah is bereikbaar per vliegtuig en bus. Van hieruit, in de noordelijke busterminal, kan je de bus pakken naar het Kinabalu National Park. Je kan ook een minibus nemen, maar deze vertrekken pas wanneer het busje vol zit. Dat geldt ook voor een taxi, die je eveneens kan delen. Het is een uurtje rijden vanuit Kota Kinabalu naar de ingang van het park, al doen bussen er iets langer over.

Georganiseerde Maleisië rondreizen die het Kinabalu National Park aandoen vind je o.a. hier bij 333Travel, Koning Aap, Sawadee en Djoser. Je eigen Maleisië-reis samenstellen met bouwstenen kan hier bij YourWay2Go, Riksja Maleisië of Tenzing Travel.

Beste reistijd Kinabalu National Park

De beste tijd om Mount Kinabalu te beklimmen en/of het park te bezoeken is tussen maart en augustus, tijdens het droge seizoen. Je kan ook tijdens andere maanden klimmen, maar probeer december en januari te vermijden want dit zijn de natste maanden.

Maleisië reis boeken – onze tips!

Top-5 Maleisië reisaanbieders

 1. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 2. ANWB – vertrouwd boeken
  Bekijk aanbiedingen
 3. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 Kinabalu National Park reiservaringen en tips

 • Saar op 12-05-2019

  “geweldige klim mount Kinabalu”

  Naar het Kinabalu national park kom je eigenlijk maar om 1 ding te doen: mount kinabalu beklimmen. Wij vonden het een geweldige ervaring. Het pad naar de top is goed begaanbaar (geen ‘’klim-uitrusting’’ nodig, tenzij je van tevoren de via ferrata route kiest), maar dat maakt de klim niet minder zwaar! Zorg dat je hier met een goede conditie en wat hiking-ervaring aan begint, anders ga je de top niet bereiken. En als je de top eenmaal hebt bereikt, dan wacht je nog een pittige afdaling. Voor

  zonsopkomst vertrek je naar de top (3u ’s nachts), maar wij vonden de zonsopkomst niet het meest spectaculair. Zorg dat je ook vroeg op de dag begint met je eerste klim, zodat je wat tijd hebt om bij te komen bij de lodge. Je kan de klim in een tour boeken, waarbij alles wordt geregeld (is prijziger), wij vonden het echter ook prima te doen om alles zelfstandig te boeken. In dat geval stuur je even een mailtje naar sutura lodges om een overnachting te boeken in Laban ratah lodge. Zodra je hier een overnachting hebt, ben je zeker dat je aan de klim kan beginnen. De klim-permit en gids regel je dan op de ochtend van je klim/overnachting (reserveren hiervan is niet nodig – de boeking van een overnachting is je reservering). Het is handig om de dag van tevoren al in de buurt van het park te verblijven, zodat je niet nog vanaf Kota Kinabalu hoeft te reizen.

 • Arie op 21-11-2017

  “Mooi park vlakbij de stad”

  We zijn hier met een minivan (openbaar) heen gegaan. We hebben een tour met gids gedaan door de natuur onderaan de berg, en een tour door de botanische tuinen. De tour onderaan de berg was leuk met gids, omdat je zo meer leert over de planten en dieren die je onderweg ziet. De botanische tuinen zijn prima zonder gids te bezoeken. Vele bloemen die in het NP voorkomen staan daar, met name orchideen. Mooi om te zien, maar niet super bijzonder. Daarna nog een korte wandeling gedaan op eigen houtje, de paden zijn redelijk aangegeven. Leuk park als je in de buurt bent, maar zou er niet speciaal voor naar Kota Kinabalu gaan, tenzij je mt kinabalu gaat beklimmen.

 • wil op 11-11-2017

  “Dagje Kinabalu park”

  We reden vanuit Kota Kinabalu met een busje naar dit park. De berg was niet te zien vanwege de mist. Het park was erg mooi, maar wel helemaal ingesteld op mensen die allerlei trails wilden lopen. Er zijn erg veel trails uitgezet in dit park .Dat was voor ons te zwaar. We hebben een klein stukje van een trail gelopen en dat was erg mooi. Er is een botanische tuin in het park, maar die lijkt wel erg op de rest van het park. We werden om drie uur weer opgehaald door het busje wat ons terug reed naar Kota Kinabalu

 • Sharon op 25-10-2017

  “Tussen de oneindige bomen!”

  Vanuit Kota Kinabalu kan je dagtrips boeken naar het nationale park. Naar de top van de berg leek mij net iets te heftig, dus een dagje naar het park leek mij een goed alternatief. De eerste stop was bij een lokaal marktje met heel veel honden, lekker fruit en een uitzicht over de berg Kinabalu. Hartbrekend al die lieve honden zonder huis, dus daar moet je je even over heen zetten. Maar verder een leuke stop voor een aantal minuten. Daarna hebben we nog gestopt bij de botanische tuinen met prachtige bloemen en daar begon het gevoel van Borneo al met de dichte begroeiing van de hoge bomen. Dit gevoel kwam tijdens de klim naar boven ook weer terug! Er volgende vele treden naar boven in de warmte van het oerwoud. Eenmaal aangekomen was er een prachtig uitzicht te zien op de canopywalk en het leek net alsof er geen einde kwam aan de lange bomen. Super tof! Minpuntje vond ik de warmwaterbaden. Hier loop je doorheen voordat je het park in gaat. Veel mensen baden daar in het warme water dat uit bronnen zou komen. Voor mijn gevoel was het nogal aangelegd en niet echt natuurlijk. Op deze plek na, was het een leuke trip!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Kinabalu National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Kinabalu National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief