27 Vakantiedagen

Reizen binnen Marokko – openbaar vervoer & transport

Het openbaar vervoer in Marokko is over het algemeen zeer goed geregeld. Bijna alle dorpen en steden kunnen met het openbaar vervoer bereikt worden en de staat van de infrastructuur is goed te noemen.

Bussen

Vanuit alle grote steden in Marokko vertrekken geregeld bussen naar andere steden. CTM en Supratours zijn voorbeelden van nationale Marokkaanse busmaatschappijen die de steden met elkaar verbinden. Reizen met de bus kan erg goedkoop zijn in Marokko, voor een enkeltje CasablancaMarrakech (een reis van 3,5 uur) betaal je bijvoorbeeld maar €8. Bij een bezoek aan kleinere steden kan overstappen op één of meerdere andere bussen noodzakelijk zijn.

Vliegen

Alle grote steden van Marokko zijn voorzien van een luchthaven en op de meeste van deze vliegvelden landen geregeld Europese vluchten en binnenlandse vluchten uit andere delen van Marokko. Marokko kent vier eigen luchtvaartmaatschappijen namelijk Royal Air Maroc, Air Arabia Maroc, Jet4U en Atlas Blue.

Treinen

Sommige steden zijn met elkaar verbonden middels een spoorwegnetwerk, waardoor reizen met de trein zeker een goede optie is voor Marokko. De sporen en treinen zijn over het algemeen goed onderhouden en vergeleken met andere Afrikaanse landen rijden de treinen hier redelijk op tijd. Het is aan te raden om een ticket van tevoren te reserveren, aangezien het erg druk kan zijn in Marokkaanse treinen. Een ticket van Casablanca naar Marrakech kost ongeveer €12. Vanuit Fez kun je bijvoorbeeld als dagtripje met de trein naar Meknès.

Auto & motor

De wegen in Marokko zijn vaak redelijk tot goed onderhouden, waardoor rijden buiten de steden vrij makkelijk is. In de grote steden is dit echter een heel ander verhaal, soms lijkt het of de Marokkanen geen verkeersregels hebben. Er wordt veel getoeterd, regels worden overtreden en auto’s proberen te allen tijde voor te dringen. Het huren van een auto in Marokko kan op iedere grotere luchthaven en in de steden, reserveer kan bijvoorbeeld bij Sunny Cars. Houdt er rekening mee dat een huurauto in Marokko aardig in de prijzen kan lopen. Voor één dag een auto huren kan tussen de €50 en €100 in rekening worden gebracht. Voor het rijden in Marokko is een internationaal rijbewijs vereist, dit is af te halen bij de ANWB.

Lokaal vervoer

Petit taxi, Marokko

De rode petit taxi’s in Fez. Foto door Alfons Taekema.

Het lokale vervoer in Marokko is op te delen in petit taxi’s en grand taxi’s. Petit taxi’s rijden voornamelijk binnen de steden en dorpen en leggen over het algemeen kortere routes af. Een petit taxi kan op straat worden aangehouden door met opgeheven arm langs de kant van de weg te gaan staan. Tijdens het spitsuur kan het mogelijk zijn dat een petit taxi met andere reizigers wordt gedeeld. Een grand taxi wordt gebruikt voor langere ritten naar plekken buiten de steden. Grand taxi’s vertrekken vanaf een vast punt, bijvoorbeeld het busstation. Dit type taxi’s wordt altijd gedeeld en vertrekt pas wanneer het vervoermiddel vol is. Het kan zijn dat er onderweg wordt gestopt om passagiers uit te laten stappen of op te halen.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Marokko specialisten

Local Hero Travel

Local Hero Travel

Je “Local Hero” Brahim maakt jouw reis uniek met zijn insider tips. Gelijk persoonlijk contact en lokaal geregeld.
Bezoek website


ANWB Vakanties

ANWB Vakanties

ANWB Vakanties biedt zowel groepsrondreizen als privéreizen met huurauto (tip!) naar Marokko aan.
Bezoek website


Riksja Marokko

Riksja Marokko

Stel zelf de Marokko rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website

Meer Marokko reisorganisaties

Djoser
Djoser

Geliefde Marokko groepsreizen.
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Marokko on a budget.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie discounter

Internet only deals.
Bezoek website

D-reizen
D-reizen

Stedentrips & strandvakanties.
Bezoek website

Koning Aap
Koning Aap

Incl. meerdere familiereizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Complete groeps- en wandelreizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Groepsrondreizen, stedentrips Marrakech & strandvakanties.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Marokko

Local Hero Travel
1. Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld.
Bezoek website

ANWB Vakanties
2. ANWB Vakanties

Groeps- en privérondreizen.
Bezoek website

Riksja Marokko
3. Riksja Marokko

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek websiteBekijk Marokko rondreizen
Vanaf €244 incl. vliegticket

Vliegtickets Marokko

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Marokko
V.a. 32