Todra Kloof in Marokko bezoeken: tips, ervaringen

Todra Kloof in Marokko bezoeken: tips, ervaringen

De Todra Gorge is een spectaculaire kloof met enorme oprijzende rotsmuren die schitteren in het zonlicht. Het is een prachtig gebied om te gaan hiken of rotsklimmen.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
5 minuten lezen

Todra Kloof

De Todra Kloof behoort tot het oostelijke deel van het Hoge Atlasgebergte en ligt vlakbij het stadje Tinerhir. De kloof is duizenden jaren geleden ontstaan doordat de Todra en Dades rivieren over de rotsen stroomden, waarbij zij de rotsen uitholden en er een doorgang ontstond. Tegenwoordig stroomt er over de bodem van de kloof nog steeds een ijskoud riviertje, echter bij lange na niet meer zo groot en krachtig als vroeger.

De eerste (of laatste, afhankelijk van waar je komt) 600 meter van de feitelijk 40 kilometer lange kloof zijn de bekendste en spectaculairste. Twee enorme rotsmuren tot wel 160 meter hoog komen hier op dichte afstand van elkaar. Op sommige punten is de kloof hier nog geen 10 meter breed.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Hiken door de kloof

De Todra Kloof is wandelend het beste te zien, aangezien toegang met de auto maar beperkt is. Afhankelijk van je wensen kun je een wandeltocht van een halve of een hele dag maken. Loop over de kleine paadjes en bewonder de enorme rotswanden die links en rechts oprijzen. Je loopt over de keien van het lage punt van de kloof omhoog naar één van de hoogste punten.

De ochtendzon zorgt voor indrukwekkende kleurschakeringen op de rotsen. Onderweg zie je de berberkindjes die over de rotsen springen met hun kudde berggeiten en verder is er enkel rust en spectaculaire rotspartijen. Eenmaal boven word je beloond met een weids uitzicht over de bergen en de dorpjes.

 • Er gaan verhalen de rondte over wandelaars die zonder gids de kloof in gingen en vervolgens verdwaalden. Het inhuren van een lokale gids is daarom geen overbodige luxe.
 • Naast het maken van wandelingen, kun je op bepaalde punten ook bergbeklimmen in de kloof. Met behulp van een gids en klimtouwen probeer je zo hoog mogelijk de steile rotswand te beklimmen.
Todra Kloof Todra Kloof

Ga thee drinken bij een berberfamilie

In en nabij de Todra Kloof zijn diverse berberdorpen gelegen. Sommige families staan er voor open om groepjes wandelaars te ontvangen. Er wordt uitleg gegeven over hun leefwijze en natuurlijk krijg je een glaasje mierzoete Marokkaanse muntthee. Je zit in een uit lappen en zeilen bestaande hut waar de thee op traditionele manier in mini-glaasjes geschonken wordt. Het communiceren gaat via gebarentaal, want Engels of Frans spreken deze berbers niet. Hoe meer afgelegen het dorpje dat je bezoekt, hoe authentieker de ervaring is.

Dorpje nabij de Todra Kloof

Dorpje nabij de kloof.

Berber kasbah in de Todra kloof

Berber kasbah in de Todra Kloof.

Faciliteiten & accommodaties bij de Todra Kloof

Niet ver van het begin van de kloof ligt het stadje Tinghir of Tinerhir, waar enkele faciliteiten voor reizigers zijn, zoals restaurants, cafés, kleine winkeltjes en hotels en guesthouses. In Tinerhir is het tevens mogelijk een gids te regelen om te gaan hiken of klimmen. Ook op en rond de 15 km lange weg van Tinerhir naar de Todra Kloof liggen diverse sfeervolle accommodaties, zoals:

Tinerihr

Het stadje Tinerihr.

LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!

Todra Kloof – hoe kom je er?

Vanuit het nabijgelegen Tinerihr loopt een smalle geasfalteerde weg richting het beginpunt van de kloof. Met de auto is deze regio het best te bezoeken voor of na een bezoek aan Marrakech of Fez. Vanwege de vele bochtige wegen en de hoge bergen in dit gebied rijd je langer over deze afstanden dan de wegenkaart doet denken. Vanuit Marrakech vertrekt geregeld een bus richting Tinerihr (ca. 6 uur). Vanuit hier kun je een gedeelde taxi naar de ingang Todra Gorge nemen, of een tour boeken.

Bij Riksja Marokko van Riksja Travel kun je je eigen Marokko reis samenstellen met bouwstenen. Een rondreis Marokko die de Todra kloof aandoet is niet zo lastig te vinden. Onder meer de volgende aanbieders doen deze indrukwekkende kloof aan:

Beste reistijd Todra Kloof

Van oktober tot half april kent de regio van Todra Kloof een regentijd, waardoor er bijna iedere dag wel een beetje neerslag kan vallen. De beste tijd van het jaar om de kloof te bezoeken is tussen half april en september, aangezien de kans op regen dan klein is. De temperatuur in de zomer is vanwege de ligging in het Atlasgebergte nog steeds aangenaam met ongeveer 25 graden.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

7 Todra Kloof reiservaringen en tips

 • Kelly van Kollenburg op 24-04-2019

  “Geweldige landschappen”

  Een super mooie rivier oase die zeker het bezoek waard is. Een wandeling door de kloof laat je prachtige plekken zien. Let hierbij wel op dat je voldoende water mee neemt en een goede route uitstippelt. Als je verdwaald kun je zo 8 uur onderweg zijn.

 • Roos op 22-11-2017

  “Wat een schoonheid!”

  De Todra Kloof is erg indrukwekkend en ik raad mensen aan om het zowel overdag als 's nachts te bezoeken. In de buurt kun je een mooie wandeling maken om een prachtig overzicht van het gebied te hebben. We bleven daar een nachtje slapen. Voordat we naar bed gingen nodigden de hoteleigenaren ons uit op het dak om de sterren te bekijken en om te zien hoe spectaculair de rotsen er uit zagen. 's ochtends begonnen we de wandeling rond 05.30/06.00 zodat we de zonsopkomst konden zien. Wat een rijkdom!

 • op 30-10-2017

  “Indrukwekkend”

  Todra Kloof is niet te missen als je onderweg bent naar de Sahara of gewoon rondreist in de regio. We waren onderweg naar de Sahara, maar hadden een goede uurtje in Todra Kloof geweest om gewoon langs te lopen. De grote steenmuren zijn indrukwekkend, zeker een mooi plek voor foto's en voor een piknik als je daar zin in hebt.
  Er zijn wel veel kinderen die hun kleine kunstwerkjes hier aan jou willen verkopen, bladwijzers en whatnot. Koop maar NIKS van hun omdat als het werkt, sturen hun ouders die kinderen niet naar school. Je paar dirhams helpt de familie niet aan de lange termijn, dus ondanks het heel moeilijk is omdat de kinderen komen langs achter jou en hebben vaak hel trieste gezichten, zeg gewoon "non, merci".

 • Donna op 22-10-2017

  “Ga voorbij de kloof!”

  Prachtige kloof! Als je een auto hebt, rij dan vooral door de kloof heen. Dan kom je op een veel minder toeristisch stuk, waar je de bergen in kunt klimmen. Er zit een fantastisch hotel wat uit de bergen gehouwen is en waar ze heerlijk eten serveren. In de ochtend kun je dan vroeg naar de kloof terug rijden, waar het licht heel mooi is om foto's te maken en er zijn dan nog geen busladingen vol toeristen gearriveerd!

 • HildeB op 02-02-2016

  “Hoog boven de verwachting”

  Als je door Marokko reist zijn de verschillen in landschappen enorm: oneindige vlaktes, hoge ruwe bergen, onverwachte hitte, besneeuwde toppen en groene valleien kom je op 1 reisdag tegen. Wat het bijzondere van de Todra kloof is, is dat je deze plek niet voorstelt bij Marokko.
  Toen ik hier ging wandelen, een kort stuk maar, want meer tijd hadden we niet, was het zondag. En dan blijkt dat dit een plek is waar Marrokaanse families naartoe gaan voor hun vermaak (spelen in 't water, eten, bijpraten, zingen en dansen). Een drukte van belang, die weg is als je iets verder de kloof inloopt. En die kloof is indrukwekkend mooi. Fantastische rode rotswanden die stijl omhoog lopen, door de zon nog roder van kleur dan dat ze eigenlijk zijn. En door de enorme hoogte, voel je je als mens nietig. De natuur is zo veel groter en intenser als ze helemaal over je heen buigt.
  Een prachtige plek in een land waar de mensen onvoorzien warm en hartelijk zijn!

 • Lianne Bosch op 30-01-2016

  “Heerlijk wandelen in de Palmeraie”

  Wij verbleven met onze 3 kinderen enkele nachten in de palmeraie (palmentuin) tussen de Todrakloof en de plaats Tinerhir. Een prachtig mooie plek! Vanuit ons guesthouse (la Palmeraie) konden we zo de palmentuin inwandelen. Dit is een oase midden in een droog gebied. In de palmentuin hebben de mensen allemaal een stukje land waar ze groente en fruit verbouwen. De oogst wordt vervoerd met kleine ezeltjes. Heel fotogeniek! De irrigatie vind plaats via kleine smalle kanaaltjes. Vanuit ons guesthouse konden we 2 kanten opwandelen. De kant op naar het stadje Tinerhir, of juist de andere kant op naar de Todra kloof. Een hele smalle kloof met steile rotswanden die een heel eind de hoogte ingaan. De Todra kloof is een nauwe toegangsweg om dieper het Atlas gebergte in te gaan. Ook dat hebben we een dag gedaan, taxi gehuurd en door isolate dorpjes zoals het bergdorp Tamtattouche. We bezoeken er ook nog een zoutmijn, waar hele plakkaten zout op ezeltjes de berg afgaan. Het smalste gedeelte van de Todra kloof wordt ook druk bezocht door de lokale bevolking, er zijn wat restaurantjes, en er zijn veel families die picknicken op de oevers van het riviertje. Erg leuke plek om te bezoeken, maar vergeet ook het achterliggende dal niet!

 • Petra Hanko op 30-01-2016

  “Onvergetelijk!”

  Wij waren in de hete zomer van 2010 in Marokko met af en toe absurde temperaturen ver boven de 40 graden. S avonds koelde het af met enorme hoosbuien. Toen we in Tinirhir waren en richting de Todrakloof reden was er een probleem. Het had zo hard geregend dat de brug, de enige toegangsweg naar de kloof was weggeslagen. En daar sta je dan en heb je zover voor gereden. We besloten onze huurauto te parkeren en zijn de rivier wandelend overgestoken en hebben onze rit vervolgd aan de andere kant met een taxi die hier een leuke boterham aan verdiende. Maar het was erg de moeite waard! We overnachtten in hotel Tomboctou, een aanrader! Ik heb inmiddels veel gereisd, en Marokko staat zeker de de top drie van landen die ik tot dus er heb gezien.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Todra Kloof reiservaring en tips!

Ben jij in Todra Kloof geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief