De Sahara woestijn in Marokko bezoeken: tips & ervaringen

De Sahara woestijn in Marokko bezoeken: tips & ervaringen

De magische Sahara is de grootste woestijn ter wereld. Een gedeelte hiervan ligt in Zuid-Marokko, waaronder de beroemde zandduinen van Erg Chebbi. Je kunt er kamelentochten maken, nomadendorpen bezoeken of overnachten in een bedoeïenentent onder de blote sterrenhemel.

Door , laatst bijgewerkt op 31 augustus 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Uitvalsbasis: Merzouga of Zagora?
 2. Per 4×4 of kameel door Erg Chebbi
 3. Wat voor tours door de Sahara zijn er?
 4. Beste reistijd Sahara
 5. Reiservaringen en tips

De Sahara bezoeken in Marokko

De Sahara loopt van het uiterste zuiden van Marokko en de Westelijke Sahara helemaal over de breedte van het Afrikaanse continent via Mauritanië, Mali, Niger, Algerije, Tunesië, Libië, Tsjaad en Soedan naar Egypte. De Sahara dankt zijn naam aan de Arabische taal waar het woord sahra ‘woestijn’ betekent. De Sahara is immens groot met een geschatte totale oppervlakte van ongeveer 9 miljoen km2. In de woestijn leven ook enkele wilde diersoorten zoals de kameel, het jachtluipaard en de gestreepte hyena. Geen Marokko rondreis is compleet zónder een bezoek aan (én overnachting in) de machtige Sahara!

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Uitvalsbasis: Merzouga of Zagora?

Meest logische Marokkaanse uitvalsbasissen voor tochten door de Sahara zijn de desert outposts Zagora/M’Hamid en Merzouga, beide op minimaal 10 uur rijden van Marrakech. Het stadje Merzouga ligt direct aan de rand van de woestijn, bij de beroemde zandduinen van Erg Chebbi. De duinen zijn hier hoger dan bij Zagora/M’Hamid, maar Merzouga is wat toeristischer en je deelt de woestijn hier dus met meer mede-reizigers.

In en om Merzouga vind je meer dan 150 verschillende (zeer betaalbare) hotels, guesthouses, riads en ‘kasbahs’ om te overnachten: kijk hier voor een overzicht. Onze tips zijn:

Merzouga Erg Chebbi Erg Chebbi

Zandduin bij Erg Chebbi.

De ligging van het zuidoostelijk gelegen Merzouga maakt combinaties met bijvoorbeeld de Todra Kloof en de Dadès Vallei mogelijk.

Zagora is de minst toeristische van de twee. De woestijn is hier ‘echter’, maar rotsachtiger en kaler ten opzichte van de beroemde zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga. Vanaf Zagora moet je eigenlijk nog ca. 1,5 uur verder rijden naar M’Hamid waar de woestijn écht begint. Het is echt ‘the end of the road’ van Marokko. Slaaptip hier, middenin de woestijn: de karakteristieke berbertenten van Bivouac M’hamid. Wil je liever in Zagora overnachten? Dan heb je een keuze uit enkele tientallen betaalbare riads en guesthouses, sommige zelfs met zwembad en al. Tips:

De route naar Zagora en M’Hamid leidt je na Ouarzazate door de prachtige Draa Vallei (bij de gelijknamige rivier), ook wel bekend als de Vallei van de Miljoenen Palmbomen en Duizend kashba’s. In de Draai Vallei wonen geen berbers, maar ‘donkerder’ etnische stammen uit o.a. de Sahara, vaak met tulbanden, djellaba’s, hoofddoeken, gewaden en andere kleurrijke kleding.

Per 4×4 of kameel door Erg Chebbi

Erg Chebbi (bij Merzouga) is het bekendste woestijngedeelte van Marokko. Het gebied is bekend vanwege de hoge zandduinen en de rood-oranje kleur van het woestijnzand. Vanuit Merzouga worden verschillende zandactiviteiten aangeboden in Erg Chebbi:

 • Maak een kamelentocht door de woestijn, rijdt in een 4×4 jeep over het losse zand of ga op visite bij een berberfamilie en drink met hen een kopje Marokkaanse muntthee.
 • Ook een woestijntocht te voet behoort tot de mogelijkheden. Ben je actief ingesteld? Ga dan sandboardend van de zandduinen af of ga quad rijden door de woestijn.
 • Na een dagje vol met activiteiten kun je blijven overnachten in deze grote zandvlakte. Er wordt een traditionele Marokkaanse maaltijd voor je gekookt en je slaapt volgens goed berbergebruik in een klein tentje gemaakt van doeken. Omdat het pikdonker is in de woestijn, zijn de sterren ’s avonds erg helder.
Erg Chebbi

LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!

Wat voor tours door de Sahara zijn er?

De Sahara is enorm qua oppervlakte, vandaar dat je hier tours kunt maken die variëren van één dag tot één week. De zelfdoener reist zelf per bus of huurauto naar Zagora of Merzouga (reken op minimaal 10 à 12 uur vanuit Marrakech) en regelt daar zijn eigen kamelentocht, 4×4 drive of woestijnovernachting. Maar je kunt ook voor het gemak van een georganiseerde tour gaan vanuit Marrakech.

 • Hoe meer dagen je de tijd hebt, hoe verder je kunt gaan. Een logische optie is bijvoorbeeld een 3-daagse tour vanuit Marrakech, waarbij je ook het Atlasgebergte en zijn kasbahs (zoals Aït Ben Haddou) aandoet, net als ‘filmstad’ Ouarzazate, een geliefde halteplaats op de weg zuidwaarts naar de woestijn.
 • Er zijn ook tours vanuit Marrakech die Merzouga en Erg Chebbi combineren met o.a. de Todra Gorge en de Dadès Vallei, en je uiteindelijk afleveren in Fez. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Georganiseerde rondreizen Marokko inclusief bezoek aan (en overnachting in) de Sahara vind je o.a. bij Djoser, Shoestring en TUI; individuele Marokko-reizen inclusief woestijnbezoek kun je zelf samenstellen op Riksja Marokko of bij Marokko2Go

Wie een eigen huurauto wil boeken in Marokko, kan o.a. terecht op Sunny Cars.

Wat is de beste tijd om de Sahara (Marokko) te bezoeken?

De omgeving van Erg Chebbi krijgt de meeste regenval tussen oktober en half april. In de zomermaanden juni en juli kunnen de temperaturen in de woestijn hoog oplopen. Vandaar dat de beste reistijd voor een bezoek aan Merzouga half april – mei en augustus – september zijn.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

8 Sahara reiservaringen en tips

 • Stijn Lamers op 29-04-2019

  “Zonsondergang in de Sahara”

  De Sahara was zeker een van de hoogtepunten van mijn reis. Hoewel er niet veel meer dan zand te zien is, is de zonsop- en ondergang, de sterrenhemel en de algehele sfeer in de kampen geweldig. Er wordt vaak een kampvuur gemaakt, waarbij lekkere dingen tevoorschijn komen en er lekker gegeten wordt.

  Een kamelentocht door de woestijn is zeker aan te raden, ook omdat hier de zonsondergang vrijwel altijd bij inbegrepen zit. Let wel op, want het kan gigantisch koud worden 's nachts (en zelfs vriezen), dus neem genoeg kleren mee.

 • Marion van Veen op 11-01-2018

  “Sahara HASSILABIAD”

  Leuker dan merzouga is Hassilabiad, 7 km ten noorden van Merzouga. Nog kleinschaliger dan Merzouga. Fijne auberge is AUBERGE de Sahara. Wij komen er al 8 jaar.
  De zandduinen blijven betoverend. Ik ben zo enorm van deze plek op aarde gaan houden. Da tik het thuis altijd weer mis.
  De vormen, het lijnen spel, de kleuren. Het is altijd weer fantastisch daar.

 • Peter Buster op 29-11-2017

  “Merzouga, een mini sahara !”

  In Merzouga sta je aan de rand van de Sahara. Hoe verder naar het zuiden hoe zandiger het wordt. Naast de verschillende kleine dorpen heb je prachtige rotspartijen en zie je als je geluk hebt loslopende dromedarissen. Merzouga is een prima uitvalsbasis om van daar uit verschillende woestijnritjes te maken. Het is nog maar de rand van de Sahara maar je krijgt een stukje mee van de oude glorie waaruit het land is ontstaan. Let wel op de auto's die samen met je het duin beklimmen. Er zijn geen verkeersregels!!

 • Anneline op 11-11-2017

  “Onvergetelijk”

  Wat was het bezoek aan de Sahara bijzonder. Wij hebben een vierdaagse tour gedaan die via het Atlasgebergte naar de Sahara ging. Vanaf Merzouga begon de tocht per kameel (al een heel avontuur op zich) richting de uitgestrekte zandvlakte, waar we tegen zonsondergang bij ons kamp aankwamen. Voor het avondeten nog "even" een zandduin opgeklommen om de laatste lichtstralen op te vangen. Er leek maar geen einde aan de heuvel te komen, maar het eenmaal bereiken van de top geeft een ongekend gevoel. Het afdalen is ook erg leuk (probeer eens van de zandheuvels af te rollen of recht in het zand te sprengen zoals je vroeger ook als een rechte plank het zwembad in sprong). Na het avondeten bij een kampvuur gezeten en genoten van akoestische gitaar. Vervolgens besloten om die zandheuvel nog eens te beklimmen en wauw, wat een view. Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel vallende sterren gezien. Bij 48 ben ik gestopt met tellen. Een enorm mooie aanblik als je de wijde hemel met glinsterende sterren boven je hebt en een knus kampvuur met vrolijke mensen in het dal ziet.
  's Nachts was het wel erg koud, dus zorg ervoor dat je je goed aankleedt! De volgende ochtend al om half 6 weer op de kameel om terug te gaan, zodat we daar een duin op konden klimmen om de zon op te zien komen. Zeker een aanrader!

 • op 27-10-2017

  “Een moetje”

  Stilte, sterren en zand tot de horizon... dat is de Sahara. Je kunt het niet voorstellen voor je computer hoe het voelt in the middle of nowhere te zijn in perfekte stilte en donker in de nacht. De sterren zien zo uit als op de foto's die je dacht met photoshop gemaakt waren. Kameelreizen, in een tent slapen met nomaden, sandboarden en gewoon blootsvoets rondlopen in het zand maken er een geweldige vakantie van.
  We waren er in januari, en waren gezegt dat tussen november-april is het de beste tijd om te bezoeken, want in de zomer wordt het echt onverdraaglijk heet overdags. In januari overdags was het ergens tussen 20-25C en 's nachts rond de 5-10C. Neem dus wel je jas en andere warme kleding mee!
  Meeste tours gaan naar Erg Chebbi of Erg Chigaga - we waren naar Erg Chigaga geweest omdat het wat verder is van steden en daardoor minder toeristisch is. Reisbureau "Top Desert" is een aanrader voor als je wilt gaan - je krijgt een prive auto, een lokale, Engels-, Arabisch- en Berber (lokale taal) sprekende chauffeur/guide, alle accomodatie en 2x per dag eten geregeld voor onderweg en in de camp waar je in de Sahara blijft.

 • Ashley op 19-10-2017

  “Slapen in de woestijn!”

  Wat een avontuur, van de stad naar de woestijn, op een kameel of dromedaris schudden (dit had ik iets onderschat) Prachtig in een duin gelegen kamp, heerlijk eten, zonsondergang en muziek. De volgende ochtend de duin opklimmen en de zon op zien komen, wat geweldig!

 • Linda Merx op 12-12-2016

  “Sprookjesachtige bestemming ”

  Goed 3 uurtjes vliegen naar Marrakech en je bevindt je in een hele andere wereld. Geniet van de geuren en kleuren van deze stad waarbij een gids van toegevoegde waarde is om zo in korte tijd veel van de stad te zien. De 5 daagse tour naar Merzouga woestijn via de dades gorge en de vele kasbahs, oases was adembenemend. Hoogtepunt was wel de 2 uur durende tocht op de kameel naar het kamp om daar te overnachten. Prachtige zonsondergang, het fijne zachte warme zand onder je voeten. Geslapen onder de sterrenhemel. ..alhoewel je gunt jezelf geen tijd om te slapen.zand zand en zand de duintoppen veranderen per seconde van kleur. Je voelt je heel klein in dit natuurgeweld! Ik kan een ieder dit aanraden. Wij boekten onze tour bij Visita Marruecos service was grandioos!!

 • Sabine Pieters op 07-01-2016

  “Sterren kijken en in nomadententen slapen”

  Vanuit Marrakech kun je heel makkelijk een tour plannen naar de Sahara. Voor toen nog ongeveer 60 EUR (zou nu 90 EUR zijn, heb ik me laten vertellen) word je vroeg in de ochtend opgehaald met een busje en ga je met ongeveer 8 andere toeristen aan een lange autorit beginnen dwars door het atlas gebergte, stoppend in een klein dorpje voor de lunch, en uiteindelijk aankomen aan de rand van de Sahara. Daar rijd je per kameel in 2 uur naar een plek bij de eerste zandduinen, waar een aantal tenten staan waar je de avond en nacht zult spenderen, onder de kamelendekens. Dat gaat wel koud zijn, dus kleed je warm aan, ondanks tropische hitte gedurende de dag! Een simpele traditionele maaltijd en 's avonds muziek op traditionele instrumenten met de bedoeinen. Maar ga ook zeker eens naar buiten om naar de sterrenhemel te kijken! Omdat het zo donker is zie je er veeel meer! De volgende ochtend een simpel ontbijt en de lange busrit terug. ' s Avonds ben je weer in Marrakech (als je de tour bij een van de vele touroperators daar hebt geregeld natuurlijk!) en weet je meteen weer dat het echt stil was in de woestijn. Althans... je bent echt niet heel ver in de woestijn, dus de langszoevende auto's op de snelweg verderop moet je maar negeren...

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Sahara reiservaring en tips!

Ben jij in Sahara geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief