De stad Casablanca (Marokko): bezienswaardigheden & tips wat te doen

De stad Casablanca (Marokko): bezienswaardigheden & tips wat te doen

Havenstad Casablanca is de grootste stad van Marokko. Veel meer dan de oude Koningssteden zoals Marrakech en Fez vormt Casablanca een mix tussen het authentieke Marokko en het moderne westen.

Door , laatst bijgewerkt op 16 april 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Historie van Casablanca
 2. Hassan II Moskee
 3. Boulevard de la Corniche
 4. De medina van Casablanca
 5. Park van de Arabische Liga & Sacre Coeur
 6. Reizen naar Casablanca
 7. Beste reistijd Casablanca
 8. Reiservaringen en tips

Waar staat Casablanca om bekend?

Casablanca is in meerdere opzichten anders dan de vier Marokkaanse koningssteden Marrakech, Fez, Rabat en Meknes. Het is het kosmopolitische, economische en industriële hart van Marokko. Er liggen meer moderne gebouwen, er is meer industrie en meer hoogbouw in Casablanca; de medina neemt een veel kleiner deel van de stad in. Maar: Casablanca heeft wel zandstranden, een modern en uitbundig nachtleven én natuurlijk de iconische, megagrote Hassan II Moskee.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Historie van Casablanca

In het noordwestelijke deel van Marokko woonden altijd veel Berbers. Zij hebben ooit de stad opgericht onder de naam Anfa. Vanwege de ligging van de stad aan de Atlantische oceaan zijn er in het verleden veel groepen op uit geweest om deze stad te veroveren, zoals de Arabieren, de Portugezen en de Spanjaarden. Het waren de Spanjaarden die de naam van de stad veranderden van Anfa naar Casablanca, dat ‘wit huis’ betekent. Deze naam heeft de stad te danken aan de vele witgeverfde gebouwen in het stadscentrum.

De Spanjaarden werden aan het begin van de 20e eeuw verdreven door de Fransen, die van Casablanca een toppunt van koloniale beschaving wilde maken: ze bouwden er o.a. statige boulevards, fraaie villa’s en verschillende art deco gebouwen. Tegenwoordig is Casablanca met zijn 5,5 miljoen inwoners de grootste stad van Marokko. De Franse architectuur van weleer is op plekken wat afgebladderd. De stad straalt in bepaalde wijken een gevoel van melancholie en vergane glorie uit, zoals steden als Havana en Buenos Aires dat doen. Dat bedoelen we dan ook niet perse negatief!

De indrukwekkende Hassan II Moskee

Absoluut hoogtepunt van Casablanca en tegelijk de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de imposante Hassan II Moskee. De moskee is in zes jaar tijd gebouwd en werd voor publiek geopend in 1993. Het gebedshuis dankt zijn naam aan de toenmalige koning Hassan II. De moskee biedt ruimte aan 25.000(!) mensen, waardoor het één van de grootste moskeeën ter wereld is.

 • Bijzonder aan de Hassan II Moskee is het dak dat open kan, waardoor er in het zonnetje gebeden kan worden.
 • De buitenkant van het gebouw is erg detaillistisch afgewerkt met duizenden mozaïek-steentjes.
 • De minaret is met zijn 210 meter de hoogste minaret ter wereld.

Tegen een kleine vergoeding is het mogelijk de moskee van binnen te bezoeken, ook als niet-moslim. Je krijgt een rondleiding door de gebedsruimtes, de wasruimtes en de bijbehorende hammam. Naar goed islamitisch gebruik dien je je schoenen binnen uit te doen en is het voor dames aan te raden uit respect een hoofddoek te dragen. Houd er rekening mee dat de moskee enkel te bezoeken is wanneer er geen gebedsdiensten plaatsvinden.

Hassan II Moskee, Casablanca

De buitenkant van de Hassan II Moskee.

Hassan II Moskee, Casablanca

De boulevard La Corniche

Loop van de Hassan II Moskee richting de kenmerkende witte vuurtoren van Casablanca (‘El Hank’) en je betreedt al snel de Boulevard de la Corniche, een van de belangrijkste straten van de stad parallel aan zee. Hier vind je diverse cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden die veelal uitzicht bieden op het strand en de oceaan. De boulevard en de wijk La Corniche zijn dé place to be om te zien en gezien te worden in de stad.

Casablanca

De straten van ‘modern’ Casablanca.

De medina van Casablanca

Vanaf de Hassan II Moskee ben je wandelend eveneens in een kwartiertje in de oude medina van Casablanca. Deze is niet zo groot als de medina’s van bijvoorbeeld Marrakech of Fez, maar biedt wel een interessant kijkje in het oude Marokko van Casablanca. Loop door de nauwe straatjes, bekijk de koopwaar bij de vele winkeltjes en stalletjes en laat je meevoeren door de mensenmassa. Het is niet de vraag of je verdwaalt in deze wirwar van steegjes, maar wanneer. Loop binnen bij één van de kleine bakkerijen en proef een handgemaakt brood dat druipt van de honing. Natuurlijk krijg je daar dan een kopje Marokkaanse mierzoete muntthee bij aangeboden.

Casablanca

Park van de Arabische Liga & Sacre Coeur

Een van de fijnste en sfeervolste parken van Casablanca is het Park van de Arabische Liga, een ideale plek om te ontsnappen uit de stadse chaos.

 • Bij het park ligt ook de Cathedrale du Sacre Coeur, gebouwd in 1930 toen Marokko nog bij katholiek Frankrijk hoorde.
 • Deze katholieke basiliek heeft veel Moorse invloeden en kenmerkt zich door de twee hoge torens.
 • De kerk wordt momenteel niet meer gebruikt voor kerkdiensten en is van binnen te bezichtigen tegen een klein bedrag.

LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!

Casablanca – hoe kom je er?

Casablanca is goed te bereiken vanuit andere toeristische bestemmingen in Marokko. Met de bus of met een huurauto zijn de volgende steden goed aan te rijden:

Ook is het mogelijk vanuit de meeste van bovenstaande steden met de trein naar Casablanca te reizen. O.a. Transavia vliegt vanaf Schiphol direct op Casablanca, vanaf €137 retour.

Beste reistijd Casablanca

Casablanca is het beste in het voorjaar of in het najaar te bezoeken. De temperatuur is dan aangenaam en de kans op neerslag is klein. In de winter kan de temperatuur tot ongeveer 15 graden dalen.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

5 Casablanca reiservaringen en tips

 • Ewout Vrolijk op 24-05-2019

  “Erg mooi, maar toch ga ik niet terug”

  Heb deze stad, die bekend staat om de vele witte gebouwen, een keer bezocht. In het centrum heb je de oude markt waar veel dingen te koop zijn. Tevens is daar ook de grote moskee, wat ik indrukwekkend vond. Zal niet snel apart hier heen komen voor steden trip maar als je toch in de buurt bent vind ik wel het bezoeken waard.

 • Tara Jansen op 24-04-2019

  “De moskee is mega indrukwekkend”

  Als je casablanca bezoekt is het bezoeken van de Hassan II mosque 10,000x waard. Het meest indrukwekkende waar ik ooit ben geweest door de grootte en de lokale materialen waarvan het is gemaakt. Een tour moet je zeker boeken, alleen het museum dat erbij hoort is het niet waard om te bezoeken. Ook kan je heerlijk vis eten in Casablanca aangezien het aan de kust ligt. Voorderest is het voornamelijk een business stad en niet veel te doen.

 • Kelly van Kollenburg op 24-04-2019

  “Vieze stad”

  Cassablanca is erg vies en dat is nog eens extra goed te zien op de witte gebouwen. Zeker niet aan te raden. Alleen de boulevaard en de stranden zijn mooi. Voor een strand vakantie is de stad wel geschikt.

 • Nikki Janssen op 10-04-2019

  “Moskee is prachtig”

  Mijn score geef ik niet voor de Hassan II moskee, die zou echt 5 sterren krijgen. Maar buiten de moskee valt de stad tegen en vonden wij het vooral weer snel wegwezen. Er hangt geen prettige sfeer, op straat echt een minder veilig gevoel. Bezoek dus vooral wel de moskee, maar reis daarna weer snel door naar veel mooiere en fijnere steden in Marokko zoals Marrakech, Rabat, Fez en Meknes.

 • Elisah Oomen op 29-11-2017

  “Viel een beetje tegen”

  Ik vond Casablanca een beetje een tegenvaller, na het prachtige Marrakesh. Eén van de grote bezienswaardigheden van Casablanca, was het grote plein met een toren erop. Deze toren is van de moskee. Van binnen was de moskee gelukkig best wel mooi. De markt was best prima, maar ook weer niet in vergelijking met Marrakesh. Als ik terugga naar Marokko, dan wordt het niet nog een keer naar Casablanca. Dan ben ik eerder benieuwd naar Fez.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Casablanca reiservaring en tips!

Ben jij in Casablanca geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief