Inhoud:
- Historie van Casablanca
- Hassan II Moskee
- Boulevard de la Corniche
- De medina van Casablanca
- Park van de Arabische Liga & Sacre Coeur
- Reizen naar Casablanca
- Beste reistijd Casablanca
- Reiservaringen en tips
Waar staat Casablanca om bekend?
Casablanca is in meerdere opzichten anders dan de vier Marokkaanse koningssteden Marrakech, Fez, Rabat en Meknes. Het is het kosmopolitische, economische en industriële hart van Marokko. Er liggen meer moderne gebouwen, er is meer industrie en meer hoogbouw in Casablanca; de medina neemt een veel kleiner deel van de stad in. Maar: Casablanca heeft wel zandstranden, een modern en uitbundig nachtleven én natuurlijk de iconische, megagrote Hassan II Moskee.
Marokko reis boeken – onze tips!
Top-5 Marokko reisaanbieders
- TUI – allround specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Marokko – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – diverse groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – ook wandel- en fietsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Historie van Casablanca
In het noordwestelijke deel van Marokko woonden altijd veel Berbers. Zij hebben ooit de stad opgericht onder de naam Anfa. Vanwege de ligging van de stad aan de Atlantische oceaan zijn er in het verleden veel groepen op uit geweest om deze stad te veroveren, zoals de Arabieren, de Portugezen en de Spanjaarden. Het waren de Spanjaarden die de naam van de stad veranderden van Anfa naar Casablanca, dat ‘wit huis’ betekent. Deze naam heeft de stad te danken aan de vele witgeverfde gebouwen in het stadscentrum.
De Spanjaarden werden aan het begin van de 20e eeuw verdreven door de Fransen, die van Casablanca een toppunt van koloniale beschaving wilde maken: ze bouwden er o.a. statige boulevards, fraaie villa’s en verschillende art deco gebouwen. Tegenwoordig is Casablanca met zijn 5,5 miljoen inwoners de grootste stad van Marokko. De Franse architectuur van weleer is op plekken wat afgebladderd. De stad straalt in bepaalde wijken een gevoel van melancholie en vergane glorie uit, zoals steden als Havana en Buenos Aires dat doen. Dat bedoelen we dan ook niet perse negatief!
De indrukwekkende Hassan II Moskee
Absoluut hoogtepunt van Casablanca en tegelijk de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de imposante Hassan II Moskee. De moskee is in zes jaar tijd gebouwd en werd voor publiek geopend in 1993. Het gebedshuis dankt zijn naam aan de toenmalige koning Hassan II. De moskee biedt ruimte aan 25.000(!) mensen, waardoor het één van de grootste moskeeën ter wereld is.
- Bijzonder aan de Hassan II Moskee is het dak dat open kan, waardoor er in het zonnetje gebeden kan worden.
- De buitenkant van het gebouw is erg detaillistisch afgewerkt met duizenden mozaïek-steentjes.
- De minaret is met zijn 210 meter de hoogste minaret ter wereld.
Tegen een kleine vergoeding is het mogelijk de moskee van binnen te bezoeken, ook als niet-moslim. Je krijgt een rondleiding door de gebedsruimtes, de wasruimtes en de bijbehorende hammam. Naar goed islamitisch gebruik dien je je schoenen binnen uit te doen en is het voor dames aan te raden uit respect een hoofddoek te dragen. Houd er rekening mee dat de moskee enkel te bezoeken is wanneer er geen gebedsdiensten plaatsvinden.

De buitenkant van de Hassan II Moskee.

De boulevard La Corniche
Loop van de Hassan II Moskee richting de kenmerkende witte vuurtoren van Casablanca (‘El Hank’) en je betreedt al snel de Boulevard de la Corniche, een van de belangrijkste straten van de stad parallel aan zee. Hier vind je diverse cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden die veelal uitzicht bieden op het strand en de oceaan. De boulevard en de wijk La Corniche zijn dé place to be om te zien en gezien te worden in de stad.

De straten van ‘modern’ Casablanca.
De medina van Casablanca
Vanaf de Hassan II Moskee ben je wandelend eveneens in een kwartiertje in de oude medina van Casablanca. Deze is niet zo groot als de medina’s van bijvoorbeeld Marrakech of Fez, maar biedt wel een interessant kijkje in het oude Marokko van Casablanca. Loop door de nauwe straatjes, bekijk de koopwaar bij de vele winkeltjes en stalletjes en laat je meevoeren door de mensenmassa. Het is niet de vraag of je verdwaalt in deze wirwar van steegjes, maar wanneer. Loop binnen bij één van de kleine bakkerijen en proef een handgemaakt brood dat druipt van de honing. Natuurlijk krijg je daar dan een kopje Marokkaanse mierzoete muntthee bij aangeboden.

Park van de Arabische Liga & Sacre Coeur
Een van de fijnste en sfeervolste parken van Casablanca is het Park van de Arabische Liga, een ideale plek om te ontsnappen uit de stadse chaos.
- Bij het park ligt ook de Cathedrale du Sacre Coeur, gebouwd in 1930 toen Marokko nog bij katholiek Frankrijk hoorde.
- Deze katholieke basiliek heeft veel Moorse invloeden en kenmerkt zich door de twee hoge torens.
- De kerk wordt momenteel niet meer gebruikt voor kerkdiensten en is van binnen te bezichtigen tegen een klein bedrag.
LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!
Casablanca – hoe kom je er?
Casablanca is goed te bereiken vanuit andere toeristische bestemmingen in Marokko. Met de bus of met een huurauto zijn de volgende steden goed aan te rijden:
Ook is het mogelijk vanuit de meeste van bovenstaande steden met de trein naar Casablanca te reizen. O.a. Transavia vliegt vanaf Schiphol direct op Casablanca, vanaf €137 retour.
Beste reistijd Casablanca
Casablanca is het beste in het voorjaar of in het najaar te bezoeken. De temperatuur is dan aangenaam en de kans op neerslag is klein. In de winter kan de temperatuur tot ongeveer 15 graden dalen.
Marokko reis boeken – onze tips!
Top-5 Marokko reisaanbieders
- TUI – allround specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Marokko – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – diverse groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – ook wandel- en fietsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!