Dadès Kloof & Dadès Vallei in Marokko

Dadès Kloof & Dadès Vallei in Marokko

De Dadès Kloof of ‘Dades du Gorges’ is spectaculair: aan weerszijden oprijzende muren van roodbruin rotsgesteente met daar tussendoor een groene slinger van bomen, planten en water. In de Dadès Kloof en Dadès Vallei is het prachtig wandelen (en overnachten!).

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Roadtrip door de Dadès Vallei
 2. Wandelen in de Dadès Vallei
 3. Kasbahs in de Dadès regio
 4. Reizen naar de Dadès Kloof
 5. Beste reistijd Dadès Kloof
 6. Reiservaringen en tips

De Dadès Kloof & Dadès Vallei

De Dadès Kloof en Dadès Vallei liggen in het midden van Marokko nabij Ouarzazate. De kloof is minder bekend dan zijn grote broer de Todra Kloof, maar hij is minstens net zo mooi, een stuk groener en minder toeristisch. De kloof begint bij het plaatsje Boumalne du Dadès en is het best te omschrijven als een dal of vallei met aan twee kanten enorm hoge oprijzende muren van rotsgesteente. Door het dal stroomt de Dadès rivier die zorgt voor een oase van groen. Hier groeien onder andere dadels, noten en vijgen die naar goed gebruik veel worden genuttigd in de Marokkaanse keuken.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Roadtrip door de Dadès Vallei

Wie de Dadès Vallei wil bezoeken maar niet heel veel tijd heeft, kan een roadtrip maken door de kloof en vallei. Er is vanuit het stadje Boumalne du Dadès een 60-kilometer lange weg door de vallei aangelegd.

 • Het duurt een dik uur om deze slingerweg bergop, bergaf en door de kloof te volgen tot het eindpunt van de vallei bij het dorpje Msemrir.
 • Onderweg kun je stoppen bij één van de vele kasbahs voor een kopje muntthee met uitzicht op de groene vallei.
 • Aan het einde van de vallei kun je deze weg verder noordwaarts volgen, dieper het Atlasgebergte in, of je rijdt dezelfde weg terug.
Dadès Kloof

De slingerweg in de Dadès Kloof.

Dadès Kloof

Wandelen in de Dadès Vallei

Heb je wat langer de tijd? Dan zijn de Dadès Kloof en Vallei het beste te voet te verkennen. Je kunt een dagtrip maken vanuit het plaatsje Boumalne du Dadès waarbij je een dag door de kloof wandelt en klautert. Onderweg passeer je meerdere malen de Dadès rivier en gaan je schoenen en sokken waarschijnlijk enkele malen uit om door het water te waden. De omgeving wisselt zich in een rap tempo af: het ene moment loop je door een barre omgeving van roodbruine rotsen en het volgende ogenblik sta je in een oase van groen tussen de bomen en planten.

Onderweg zie je vele oude kasbahs die qua kleur bijna opgaan in de kleur van de omliggende rotsen. In sommige kasbahs zijn oude panden omgebouwd tot restaurant of hotel, waar je een stop kunt maken voor een verfrissend drankje of een lokale lunch. Wil je de Dadès Kloof en vallei echt goed verkennen? Dan worden er ook meerdaagse wandeltochten aangeboden. Je loopt dan in enkele dagen door de gehele lengte van de kloof en overnacht tussendoor in lokale dorpjes en oude kasbahs.

Dadès Kloof Dadès Vallei

Kasbahs in de Dadès regio

Een kasbah is een ommuurde nederzetting die in vroegere tijden is gebouwd ter bescherming tegen vijandige volken en ongewenst bezoek van buitenaf. De grootte van een kasbah verschilt erg. Soms vind je binnen de muren enkele huisjes en een pleintje, terwijl andere kasbahs een complete stad met honderden huizen herbergen.

 • In de Dadès vallei zijn veel kasbahs nu in gebruik als luxe hotel en rustoord tijdens een tour of wandeling door de kloof.
 • De inrichting en service in kasbahs kan variëren van sober tot zeer luxe. Het is in elk geval een zeer authentieke ervaring om in een kasbah te eten of te overnachten.
 • Tips: Riad Rihana Dades en La Perle du Dades.
Dadès Vallei

LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!

De Dadès Kloof – hoe kom je er?

De Dadès Vallei ligt middenin Marokko tegen het Atlasgebergte aan. Geen enkele grote stad ligt echt dichtbij, waardoor deze plek dan ook minder toeristen kent. Marrakech ligt ongeveer 300 kilometer naar het westen en Fez ligt 500 kilometer noordwaarts. Ten oosten van de Dadès kloof (250 kilometer) ligt Merzouga, van waaruit je de Sahara in kunt trekken.

 • De Dadès regio is het beste te bereiken met een eigen huurauto. De wegen zijn redelijk onderhouden, al is het wel veel slingeren de bergen op en af.
 • Vanuit Marrakech kun je ook een dagtour boeken naar de Dadès Kloof. Vanuit Ouarzazate rijden meerdere malen per dag lokale bussen naar Boumalne du Dadès.
 • Georganiseerde Marokko rondreizen die de Dadès kloof aandoen vind je o.a. bij SNP Natuurreizen (met eigen huurauto!) en TUI, of kun je zelf samenstellen met deze bouwsteen van Riksja Marokko.

De Dadès Kloof & Dadès Vallei – beste reistijd

Van oktober tot half april kent de regio van de Dadès Vallei een regentijd, waardoor er bijna iedere dag wel een beetje neerslag kan vallen. De beste tijd van het jaar om de kloof en vallei te bezoeken is tussen half april en september, aangezien de kans op regen dan klein is. De temperatuur in de zomer is vanwege de ligging nabij het Atlasgebergte nog steeds aangenaam met ongeveer 25 graden.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Dadès Kloof & Dadès Vallei reiservaringen en tips

 • Charlotte Margadant op 08-04-2019

  “Mooi maar voor 1x”

  Als je onderweg naar de woestijn bent dan is deze stop het zeker waard maar reis niet alleen hiervoor daarheen. Het is leuk om vijf minuten te bekijken en je benen te strekken maar dan is het ook weer klaar.

 • op 30-10-2017

  “Frisse lucht en stilte”

  Dades Kloof is een van de mooiste plekken van Marokko. We hebben hier een nachtje geslapen, de lucht is fris en er is overal stilte. Heelrijk om te genieten na de rustige dagen in Marrakech. De kleine oasisjes zijn heel tof om te wandelen en de lokale mensen zijn niet heel gewend aan toeristen (het is wel ver weg van de meeste grotere steden zoals Marrakech of Fez) dus hier voel je echt een grote deal.

 • Kim op 18-10-2017

  “Waanzinnig mooi”

  Ik ben sowieso fan van Marokko. Met Moroccanguides 4 dagen met privé gids rond getrokken naar dades en todra vallei, Sahara, ait ben haddou. Erg uniek omdat ze stoppen waar de meeste toeristen niet stoppen en je op hun eigen manier meenemen in hun leven en cultuur. Je slaap bijvoorbeeld bij kleine familie guesthouses. Natuur is erg mooi en uniek. Op deze manier kom je bijna geen toeristen tegen.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Dadès Kloof & Dadès Vallei reiservaring en tips!

Ben jij in Dadès Kloof & Dadès Vallei geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief