Fez (Marokko): alle bezienswaardigheden, ervaringen & tips wat te doen!

Fez (Marokko): alle bezienswaardigheden, ervaringen & tips wat te doen!

Fez heeft de grootste authentieke medina van de moslimwereld. Een labyrint met meer dan 9000 kleine straatjes, steegjes en poortjes. De nachtmerrie van iedere kaartenmaker, de droom van 1000-en-1 nacht.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2024
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Geschiedenis Fez
 2. De medina van Fez
 3. Geuren, kleuren en smaken
 4. Ville Nouvelle
 5. Uitstapjes vanuit Fez
 6. Overnachten in Fez
 7. Reizen naar Fez
 8. Hoeveel dagen in Fez?
 9. Beste reistijd Fez
 10. Reiservaringen en tips

Stedentrip Fez (Marokko) – waar staat Fez bekend om?

Authentieke ijzersmeden, leerlooiers, pottenbakkers; winkeltjes vol fraaie tapijten en gewaden; de geuren van kruiden, olijven, kebab en muntthee, chaotische marktjes vol verse groenten en fruit… Geen stad fysiek zó dichtbij, maar cultureel zó ver weg als het mystieke Fez. In dik drie uur vliegen sta je in een compleet andere wereld. Fez is de meest authentieke van alle vier de Marokkaanse koningssteden, minder toeristisch ook dan bijvoorbeeld Marrakech. De eeuwenoude stad heeft met zijn enorme medina de grootste autovrije zone ter wereld.

Fez stedentrip boeken – onze tips!

Top-5 Fez citytrip aanbieders

Geschiedenis Fez

Al in de 8e eeuw werd de voorloper van de stad Fez gesticht door vader en zoon Idris die op de linker- en rechterrivieroever ieder een dorp oprichtte. In de 11e eeuw werden deze twee dorpen samengevoegd tot de stad Fez en werd het een echte handelsstad.

 • Tegenwoordig is Fez met zijn 1 miljoen inwoners één van de grootste steden van Marokko.
 • Het historische centrum waar de medina en de stadsmuur onderdeel van uitmaken is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.
Fez

De medina van Fez in de vroege ochtend.

De medina van Fez

Fez is geen stad met bezienswaardigheden in de klassieke zin van het woord. Eigenlijk is er maar één echte attractie: de medina. En dus moet je vooral lopen, heel veel lopen. Je zult keer op keer verdwalen, maar dat is alleen maar leuk. Onthoud: bergafwaarts is dieper de medina in, bergopwaarts is richting de grote toegangspoort, de fraaie Bab Boujeloud.

Elk deel van de medina heeft zijn eigen handel en specialiteit: vlakbij de tanneries (zie verderop) vind je bijvoorbeeld meerdere weverijen waar men tapijten en sjaals met de hand maakt; het kleine pleintje Place el-Seffarine staat weer om de vele zilver- en koperwerkplaatsen.

Bab Bou Jeloud

Bab Bou Jeloud, de blauwe poort naar de medina.

Vlakbij de blauwe poort vind je de Madrassa Bou Inania, een oude religieuze school (madrasa) en moskee gebouwd tussen 1351 en 1356. Dit gebouw bevat zeer fijne versieringen in de Merenidische stijl: houtwerk, stucwerk, bogen, kalligrafie en gedetailleerde mozaïeken. De madrassa beschikt ook over een minaret, wat ongebruikelijk is voor Fez, en het is de enige moskee die voor niet-islamieten toegankelijk is in Fez.

Madrassa Bou Inania

Binnenplaats van de Madrassa Bou Inania. Foto door Alfons Taekema.

Loop veel zelf door Fez, maar boek ook een dag(deel) een gids. Hij loopt net weer die straatjes in die je zelf niet vindt en vertelt je alles over de levensgewoonten in Fez. Als je het toch te pakken hebt, loop dan ook naar de filmsetachtige Mellah, de deels verlaten joodse wijk, net buiten de medina. Grote kans dat een local je direct aanbiedt om de buurt te laten zien, uiteraard voor een bescheiden vergoeding.

Geuren, kleuren en smaken

Fez is een uitdaging voor je neus. De meest indringende geur komt van de ‘tanneries’, oftewel leerlooierijen, waar dierenhuiden gevild en gekleurd worden in diepe vaten vol vloeistoffen waarvan je de exacte samenstelling niet wilt weten. Een genot voor het oog, niet voor de neus.

Leerlooierij in Fez

Eén van de leerlooierijen in Fez.

Leerlooierij in Fez Leerlooierij in Fez

Toch worden je reuk- en smaakorganen ook op een positieve manier geprikkeld. Rokende eettentjes, verse vruchten en olijven op de markt, geurende muntthee bij lokale cafeetjes. Wees niet bang en schuif in de food souk aan bij de locals voor een verse kebab. De ‘keuken’ is dan misschien niet zo schoon als thuis, maar het kruidige vlees is een feest.

’s Avonds vermengen etensgeuren zich op de gezellige pleintjes en straatjes bij de Bab Boujeloud. Aan de tajine’s (stoofpot) en couscous ontkom je niet. Heerlijk, en meer dan €5 hoeft het niet te kosten. Bij de wat chiquere eetgelegenheden in de medina vind je de fameuze ‘pastilla’, een hartige pastei van duif of kip en amandelen in dun bladerdeeg.

Kruiden, Fez

TIP: onderhandel!

Wat je ook koopt in Fez, of het schoenen, kruiden, kleren of theepotten zijn, neem nóóit genoegen met de eerste vraagprijs. Sterker nog, de verkoper zal beledigd zijn als je niet minstens meteen een tegenbod doet van ¼ van die prijs. Ga ervan uit dat de prijs uiteindelijk altijd met minstens 40 of 50% omlaag kan.

Souk, Fez

Traditionele lampen te koop in de souk.

Ville Nouvelle

Wil je perse iets anders dan de Marokkaanse keuken, begeef je dan naar de Ville Nouvelle waar je verschillende Italiaanse, Chinese en Franse eetgelegenheden vindt. Het nieuwere, Franse gedeelte van Fez bereik je voor enkele euro’s met de taxi. Hier is alles compleet anders. Brede boulevards, rotondes met fraaie fonteinen en overal ijsshops en cafés. Hier bevinden zich ook de schaarse nachtclubs die Fez rijk is.

LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!

Uitstapjes vanuit Fez

Wie de chaos van de medina even wil ontvluchten, kan in de omgeving van Fez mooie dagtripjes maken. Tip: pak bijvoorbeeld de trein naar Meknes en daar meteen een taxi naar de ruïnes van Volubilis en de heilige moslimstad Moulay Idris. Eet bij het teruggaan op het grote plein van Meknes, wandel daar nog even door de (kleinere) medina en neem dan de trein weer terug. Op roadtrip door Marokko? Combineer Fez dan met het aan de kust gelegen Rabat en Casablanca of het noordelijke Chefchaouen.

Overnachten in Fez: riads en dakterrassen

Een van de mooiste aspecten van een bezoek aan Fez is het logeren in een ‘riad’ of ‘dar’. Vergeet de standaard hotels in de ‘ville nouvelle’ (het nieuwe gedeelte van Fez); slaap in een riad of ‘dar’!

 • Een riad is een authentiek, gerestaureerd Marokkaanse herenhuis, gelegen in de medina, met een sfeervolle binnenplaats en heerlijk dakterras.
 • Een ‘dar’ is een soortgelijk Marokkaans huis maar dan zonder binnenplaats.
 • Door de kleurrijke tapijten en vele prachtige mozaïeken waan je jezelf in een riad of dar in een Aladdin-film. De meeste riads en dars worden gerund door geëmigreerde Fransen en hebben slechts enkele kamers.
 • ’s Ochtends zet het vaak Marokkaanse huispersoneel verse sapjes, gebakken crêpes, jam en koffie voor je neer.
 • Geniet bij ondergaande zon na een lange warme dag, uitkijkend over de daken en minaretten van Fez, op de loungebank van het dakterras.
 • Voor de liefhebber: met een beetje mazzel (of: research vooraf!) hebben ze er, in tegenstelling tot in de rest van de medina waar dit verboden is, wijn en koude blikjes bier.
 • Enkele Fez accommodatie tips voor schitterende, betaalbare riads en dars in de medina: Riad Laayoun, Dar Skalli, Riad Meski of de luxe, wat modernere Riad Anata.
 • Kijk hier voor een compleet overzicht aan hotels en riads in Fez.
Riad in Fez

Voorbeeld van een riad in Fez (Dar Skalli). Foto door Alfons Taekema.

Reizen naar Fez – hoe kom je er?

Nabij Fez ligt het Fes-Saiss Airport waar dagelijks vluchten aankomen uit Europa en uit andere Afrikaanse landen. Ryanair vliegt rechtstreeks vanaf Eindhoven, Brussel en Weeze naar Fez, soms al vanaf €55 retour.

Hoeveel dagen in Fez?

Om ál het moois van Fez te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je minimaal 2 (het liefst 3) dagen nodig. 1 dag is écht te weinig om de stad goed te leren kennen. Kies daarom altijd voor minimaal 1 nacht als je een bezoek aan Fez brengt.

Beste reistijd Fez

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur in Fez behoorlijk oplopen. Vandaar dat deze stad het beste te bezoeken is in het voorjaar of najaar: april, mei en september zijn perfecte maanden. In de wintermaanden is er kans op veel neerslag en daalt de temperatuur tot (soms ruim) onder de 20 graden.

Fez stedentrip boeken – onze tips!

Top-5 Fez citytrip aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

23 Fez reiservaringen en tips

 • Kay Roedelof op 09-05-2019

  “Bijzonder”

  Wauw, 50 jaar terug in de tijd!! En dat op 3 uur vliegen.
  Fez is een totaal andere wereld.
  Hoewel ik hiervoor al in Marrakech ben geweest, verrast deze stad toch heel erg. Authentieker, rauwer, viezer, nog meer een doolhof.
  De vriendelijkheid van de inwoners valt op, Engels is verrassend goed.
  Hoewel ons bezoek tijdens de ramadan was, heeft dit de sfeer niet verpest. Hoewel het soms wel wat moeilijk was om eten te scoren ;-)
  Fez of Marrakech? Ik zou zeggen ga allebei! Hoewel ik Marrakech wel eerder nog eens zou bezoeken dan Fez.

 • Marc op 08-05-2019

  “Het minder toeristische Marrakech”

  Ik vond Fez de mooiste stad waar ik ben geweest tijdens mijn rondreis door Marokko. De oude binnenstad is zeker zo mooi als die van Marrakech maar het is er veel minder toeristisch. Je merkt ook dat de mensen veel relaxter zijn en niet continu wat van je willen. De Medina is prachtig en je kan hier heerlijk uren rondslenteren langs alle kraampjes en winkeltjes. Wat ook heel leuk is om te doen is een rondleiding door een traditionele leerlooierij. Er zijn ook uitstapjes mogelijk naar de woestijn, Meknes (een van de andere koningssteden die vlakbij zijn), het heilige dorpje Moulay Idriss en de koninklijke graanschuren. De makkelijkste manier om dit te doen is gewoon via je hotel een taxi te regelen. Overnachten in een traditionele Riad vonden wij echt geweldig. Vooral als je in de ochtend op het dakterras kan zitten voor je ontbijt of bijvoorbeeld s avonds lekker kan zitten om na te genieten van de dag of gewoon een boekje te lezen. De ultieme restaurant tip is Café Clock! Een unieke ervaring die niet veel steden hebben is de berg/heuvel net buiten de stad. Na een leuke wandeling kun je vervolgens genieten van het adembenemende uitzicht over de oude medina.

 • Stijn Lamers op 29-04-2019

  “Fez: Het absolute hoogtepunt”

  Fez is het absolute hoogtepunt van mijn rondreis door Marokko. Doordat de medina van de stad niet voor auto's en scooters toegankelijk is, hangt er niet zo'n benzinelucht als in Marrakech. De stad heeft met haar rijke cultuur en vele hoogtepunten echt iets magisch. Ik zou dan ook aanraden om er zeker een paar dagen te verblijven. De leerlooiers en vele andere ambachten in de stad zijn allemaal zeker een bezoek waard. Wil je wat aankopen doen, ben dan zeker niet bang om te onderhandelen. Het is voor de terugvlucht toegestaan om 3 kilo handgemaakte spullen mee te nemen bovenop je toegestane bagage, dus maak hier zeker gebruik van.

  Let wel op als je 's avonds door de medina wilt struinen, zeker als vrouw zijnde. Wanneer de winkeltjes gaan sluiten kan het aardig leeg aanvoelen, wat zeker voor vrouwen onveilig kan aanvoelen.

 • Danielle de Jong op 26-04-2019

  “Terug in de tijd”

  De tijd heeft in Fez - vooral vergeleken met Marrakech - stilgestaan. Het is alsof je in de Aladdin-film bent gestapt. Kan je niet goed navigeren, dan biedt deze stad wel een uitdaging. Omdat de stad grotendeels bestaat uit smalle straatjes en hogere gebouwen, kan je je moeilijk oriënteren. Men spreekt ook niet heel goed Engels, dus de weg vragen is er niet altijd bij. Men is doorgaans wel heel vriendelijk en gastvrij. Een erg bijzondere bestemming voor de avonturier.

 • Charlotte Margadant op 08-04-2019

  “Minder mooi Fez”

  Deze stad raakte me niet. Na het mooie Marrakech en Chefchouen viel Fez zo tegen. Het voelde gevaarlijk als we 's avonds door de doolhof steegjes ons hotel zochten en overal was het zo druk en vies... Overal ruik je de geuren van eten maar niet op een goede manier.

 • Boaz op 30-11-2017

  “Stad vol ezel-snelwegen”

  Warm en broeierig. Je hoort de ezels niet alleen aankomen, je ruikt ze ook. De geur vermengt zich met de geuren uit de souks en de huizen die hoog boven je uit torenen. Prachtstad! Helemaal weg van alles. Ga vooral van de 'hoofdwegen' af en ontdek wat er nog méér is.
  Onze mooiste 'spontane' ervaring. Aan het eind van de middag ontdekken we Koran-schooltje en we worden door een leraar meegenomen naar het dak. Het uitzicht over alle Fez-daken alleen al is onwerkelijk. Terwijl het schemert zien we vanachter een dak een enorme oranje/rode zon opkomen. Precies op dat moment roept de 1e moskee op tot gebed, de andere moskeeën volgen. Een mythische ervaring...

 • Frank Timmerhuis op 20-11-2017

  “Weekendtrip Fez”

  Fez is een echte aanrader voor een weekend weg. Niet super toeristisch en vrij authentiek en brengt je echt in een andere cultuur. De souk mag natuurlijk niet worden overgeslagen maar je moet wel op je hoede zijn voor de verkooptruccen en de zogenaamde 'gidsen'. Ook de riad moet natuurlijk bezocht worden, enkel verschilt het comfort niveau van een riad overnachting sterk tussen de riads. Een dagje naar Ifrane per bus brengt je weer in een andere sfeer en is ook aan te raden.

 • Michel Bosch op 19-11-2017

  “Neem de trein naar Meknes”

  Ben je in Fes, dan is het heel gemakkelijk om met de trein naar Meknes te gaan. Een kaartje is goedkoop, ongeveer 2 euro voor een enkele reis. En alleen al het station van Fes is een plaatje! In Meknes aangekomen neem je een goedkope taxi richting het historische centrum, naar de Place el Hedim. Meknes is een van de 4 koningssteden die Marokko rijk is. De andere zijn Fes, Rabat en Marrakech. Aan dit plein is ook de ingang naar de gezellige medina. En je kunt het museum Dar Jamal bezoeken. Erg de moeite waard. De medina is omgeven door een lange stadsmuur met diverse mooie poorten. Op loopafstand ligt het mooie mausoleum van Moulay Ismael wat ook te bezoeken is. Al met al kan je gemakkelijk een dag doorbrengen in Meknes.

 • Karien van Jaarsveld op 07-11-2017

  “Een gigantisch doolhof”

  Fes is duidelijk minder toeristisch als Marakech, maar zeker niet minder avontuurlijk. Juist de smalle straatjes die dwars door elkaar heen lopen binnen de stadsmuren van de souk maken het een leuke stad om een paar daagjes te verkennen. Je moet zeker een kijkje nemen bij de leerlooiers, om dan vooral ergens anders een mooie leren tas te kopen (want in de winkels direkt grenzend aan de leerlooierijen zijn die tot wel 10 keer duurder). Geniet ook lekker van een hapje of een drankje op een rooftop restaurant om een beeld van bovenaf te krijgen of maak een wandeling buiten de stadsmuren.

 • Annemijn op 06-11-2017

  “Rondreis door Marokko met als hoogtepunt Fez!”

  Mijn bezoek aan Fez maakte onderdeel uit van een tripje langs Marrakesh, Rabat en vervolgens Fez. Fez was van de 3 veruit de mooiste ervaring, dus vandaar deze review. Fez is een authentieke Marokkaanse stad, waar het toerisme in het voorjaar nog niet extreem aanwezig is. Dit merk je vooral aan de Marokkanen zelf, want ze zijn iets minder op je geld uit. De mensen in Fez/Marokko zijn op zich heel gastvrij, maar je moet er wel rekening mee houden dat er wel altijd een kleine vrijwillig verplichte bijdrage wordt verwacht van je. De stad zelf is heel mooi. De medina (ommuurde binnenstad) is heel knus en er lopen 2 straatjes doorheen waar over de hele lengte allemaal kleine marktkraampjes en winkeltjes zijn. Het bijzondere aan de stad is dat er een berg naast ligt met daarop een ruïne. Je kan naar de top wandelen en zo heb je prachtig uitzicht over de stad. Uitstapjes naar Moulay Idris, Volubilis en Mekness zijn aan te raden en mijn eettip is zeker te weten Cafe Clock!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Fez reiservaring en tips!

Ben jij in Fez geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief