Stedentrip Fez (Marokko) – waar staat Fez bekend om?
Authentieke ijzersmeden, leerlooiers, pottenbakkers; winkeltjes vol fraaie tapijten en gewaden; de geuren van kruiden, olijven, kebab en muntthee, chaotische marktjes vol verse groenten en fruit… Geen stad fysiek zó dichtbij, maar cultureel zó ver weg als het mystieke Fez. In dik drie uur vliegen sta je in een compleet andere wereld. Fez is de meest authentieke van alle vier de Marokkaanse koningssteden, minder toeristisch ook dan bijvoorbeeld Marrakech. De eeuwenoude stad heeft met zijn enorme medina de grootste autovrije zone ter wereld.
Fez stedentrip boeken – onze tips!
Top-5 Fez citytrip aanbieders
- 27Vakantiedeals – actuele deals
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Prijsvrij – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Traveldeal – arrangementen
→ Bekijk aanbiedingen - TUI – allround specialist
→ Bekijk aanbiedingen
Geschiedenis Fez
Al in de 8e eeuw werd de voorloper van de stad Fez gesticht door vader en zoon Idris die op de linker- en rechterrivieroever ieder een dorp oprichtte. In de 11e eeuw werden deze twee dorpen samengevoegd tot de stad Fez en werd het een echte handelsstad.
- Tegenwoordig is Fez met zijn 1 miljoen inwoners één van de grootste steden van Marokko.
- Het historische centrum waar de medina en de stadsmuur onderdeel van uitmaken is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.
De medina van Fez
Fez is geen stad met bezienswaardigheden in de klassieke zin van het woord. Eigenlijk is er maar één echte attractie: de medina. En dus moet je vooral lopen, heel veel lopen. Je zult keer op keer verdwalen, maar dat is alleen maar leuk. Onthoud: bergafwaarts is dieper de medina in, bergopwaarts is richting de grote toegangspoort, de fraaie Bab Boujeloud.
Elk deel van de medina heeft zijn eigen handel en specialiteit: vlakbij de tanneries (zie verderop) vind je bijvoorbeeld meerdere weverijen waar men tapijten en sjaals met de hand maakt; het kleine pleintje Place el-Seffarine staat weer om de vele zilver- en koperwerkplaatsen.
Vlakbij de blauwe poort vind je de Madrassa Bou Inania, een oude religieuze school (madrasa) en moskee gebouwd tussen 1351 en 1356. Dit gebouw bevat zeer fijne versieringen in de Merenidische stijl: houtwerk, stucwerk, bogen, kalligrafie en gedetailleerde mozaïeken. De madrassa beschikt ook over een minaret, wat ongebruikelijk is voor Fez, en het is de enige moskee die voor niet-islamieten toegankelijk is in Fez.
Loop veel zelf door Fez, maar boek ook een dag(deel) een gids. Hij loopt net weer die straatjes in die je zelf niet vindt en vertelt je alles over de levensgewoonten in Fez. Als je het toch te pakken hebt, loop dan ook naar de filmsetachtige Mellah, de deels verlaten joodse wijk, net buiten de medina. Grote kans dat een local je direct aanbiedt om de buurt te laten zien, uiteraard voor een bescheiden vergoeding.
Geuren, kleuren en smaken
Fez is een uitdaging voor je neus. De meest indringende geur komt van de ‘tanneries’, oftewel leerlooierijen, waar dierenhuiden gevild en gekleurd worden in diepe vaten vol vloeistoffen waarvan je de exacte samenstelling niet wilt weten. Een genot voor het oog, niet voor de neus.
Toch worden je reuk- en smaakorganen ook op een positieve manier geprikkeld. Rokende eettentjes, verse vruchten en olijven op de markt, geurende muntthee bij lokale cafeetjes. Wees niet bang en schuif in de food souk aan bij de locals voor een verse kebab. De ‘keuken’ is dan misschien niet zo schoon als thuis, maar het kruidige vlees is een feest.
’s Avonds vermengen etensgeuren zich op de gezellige pleintjes en straatjes bij de Bab Boujeloud. Aan de tajine’s (stoofpot) en couscous ontkom je niet. Heerlijk, en meer dan €5 hoeft het niet te kosten. Bij de wat chiquere eetgelegenheden in de medina vind je de fameuze ‘pastilla’, een hartige pastei van duif of kip en amandelen in dun bladerdeeg.
TIP: onderhandel!
Wat je ook koopt in Fez, of het schoenen, kruiden, kleren of theepotten zijn, neem nóóit genoegen met de eerste vraagprijs. Sterker nog, de verkoper zal beledigd zijn als je niet minstens meteen een tegenbod doet van ¼ van die prijs. Ga ervan uit dat de prijs uiteindelijk altijd met minstens 40 of 50% omlaag kan.
Ville Nouvelle
Wil je perse iets anders dan de Marokkaanse keuken, begeef je dan naar de Ville Nouvelle waar je verschillende Italiaanse, Chinese en Franse eetgelegenheden vindt. Het nieuwere, Franse gedeelte van Fez bereik je voor enkele euro’s met de taxi. Hier is alles compleet anders. Brede boulevards, rotondes met fraaie fonteinen en overal ijsshops en cafés. Hier bevinden zich ook de schaarse nachtclubs die Fez rijk is.
LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!
Uitstapjes vanuit Fez
Wie de chaos van de medina even wil ontvluchten, kan in de omgeving van Fez mooie dagtripjes maken. Tip: pak bijvoorbeeld de trein naar Meknes en daar meteen een taxi naar de ruïnes van Volubilis en de heilige moslimstad Moulay Idris. Eet bij het teruggaan op het grote plein van Meknes, wandel daar nog even door de (kleinere) medina en neem dan de trein weer terug. Op roadtrip door Marokko? Combineer Fez dan met het aan de kust gelegen Rabat en Casablanca of het noordelijke Chefchaouen.
Overnachten in Fez: riads en dakterrassen
Een van de mooiste aspecten van een bezoek aan Fez is het logeren in een ‘riad’ of ‘dar’. Vergeet de standaard hotels in de ‘ville nouvelle’ (het nieuwe gedeelte van Fez); slaap in een riad of ‘dar’!
- Een riad is een authentiek, gerestaureerd Marokkaanse herenhuis, gelegen in de medina, met een sfeervolle binnenplaats en heerlijk dakterras.
- Een ‘dar’ is een soortgelijk Marokkaans huis maar dan zonder binnenplaats.
- Door de kleurrijke tapijten en vele prachtige mozaïeken waan je jezelf in een riad of dar in een Aladdin-film. De meeste riads en dars worden gerund door geëmigreerde Fransen en hebben slechts enkele kamers.
- ’s Ochtends zet het vaak Marokkaanse huispersoneel verse sapjes, gebakken crêpes, jam en koffie voor je neer.
- Geniet bij ondergaande zon na een lange warme dag, uitkijkend over de daken en minaretten van Fez, op de loungebank van het dakterras.
- Voor de liefhebber: met een beetje mazzel (of: research vooraf!) hebben ze er, in tegenstelling tot in de rest van de medina waar dit verboden is, wijn en koude blikjes bier.
- Enkele Fez accommodatie tips voor schitterende, betaalbare riads en dars in de medina: Riad Laayoun, Dar Skalli, Riad Meski of de luxe, wat modernere Riad Anata.
- Kijk hier voor een compleet overzicht aan hotels en riads in Fez.
Reizen naar Fez – hoe kom je er?
Nabij Fez ligt het Fes-Saiss Airport waar dagelijks vluchten aankomen uit Europa en uit andere Afrikaanse landen. Ryanair vliegt rechtstreeks vanaf Eindhoven, Brussel en Weeze naar Fez, soms al vanaf €55 retour.
Hoeveel dagen in Fez?
Om ál het moois van Fez te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je minimaal 2 (het liefst 3) dagen nodig. 1 dag is écht te weinig om de stad goed te leren kennen. Kies daarom altijd voor minimaal 1 nacht als je een bezoek aan Fez brengt.
Beste reistijd Fez
Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur in Fez behoorlijk oplopen. Vandaar dat deze stad het beste te bezoeken is in het voorjaar of najaar: april, mei en september zijn perfecte maanden. In de wintermaanden is er kans op veel neerslag en daalt de temperatuur tot (soms ruim) onder de 20 graden.
Fez stedentrip boeken – onze tips!
Top-5 Fez citytrip aanbieders
- 27Vakantiedeals – actuele deals
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Prijsvrij – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Traveldeal – arrangementen
→ Bekijk aanbiedingen - TUI – allround specialist
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!