Het Atlas gebergte in Marokko: tips & bezienswaardigheden

Het Atlas gebergte in Marokko: tips & bezienswaardigheden

Het uitgestrekte Atlasgebergte ligt voornamelijk in het oosten van Marokko en staat bekend om zijn ruige landschappen, eeuwenoude kasbahs en primitieve berberdorpjes. Het gebergte is vooral geliefd bij de actieve reiziger.

Door , laatst bijgewerkt op 31 augustus 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

  1. Hiken en de Toubkal beklimmen
  2. Skiën in de Atlas
  3. Kasbahs in de Atlas
  4. Tours door het Atlasgebergte
  5. Reizen naar het Atlasgebergte
  6. Beste reistijd het Atlasgebergte
  7. Reiservaringen en tips

Waar staat het Atlasgebergte om bekend?

Een groot deel van het binnenland van Marokko bestaat uit berglandschap. Van noordoost naar het zuidwest zijn dit achtereenvolgens het Rifgebergte, de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas. De Hoge Atlas begint niet ver ten zuiden van Marrakech en is het ruigste, meest onherbergzame stuk Marokko. Eenmaal over de bergen heen, nog verder zuidwaarts, kom je bij de uitlopers van de Sahara.

Onderweg kom je langs eeuwenoude kashba’s (versterkte dorpen of forten, opgetrokken uit leem en stro), spectaculaire bergpassen en vruchtbare rivieroases vol dadelpalmen. Vooral de Dadès vallei, met zijn indrukwekkende rotsformaties en kloven, is ronduit schitterend. Het Atlasgebergte heeft meerdere bergtoppen van boven de 4.000 meter waar het gehele jaar sneeuw ligt. Veel georganiseerde Marokko rondreizen doen dit schitterende ruige gebergte aan in hun programma. Lees verder en je begrijpt waarom.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Hiken en de Toubkal beklimmen

De hoogste berg van Marokko en zelfs van Noord-Afrika is de Djebel Toubkal met zijn 4.167 meter hoogte. De berg ligt op zo’n 60 km van Marrakech en kan beklommen worden. Het startpunt van de beklimming ligt op een kleine twee uur rijden van Marrakech. In circa 2 dagen kan in principe iedereen met een goede conditie de top bereiken; onderweg word je getrakteerd op uitzichten variërend van groene heuvels tot later vooral kale rotsen en zelfs sneeuw.

Tijdens wandelingen door het Atlasgebergte passeer je regelmatig talloze kleine afgelegen berberdorpjes waar men nog steeds erg primitief leeft. Je komt ook veel berber-herders tegen die hun schapen, geiten en ezels laten grazen op de vlaktes en hellingen. Onderweg zijn simpele berghutten gebouwd waarin overnacht kan worden. O.a. bij Riksja Marokko en SNP Natuurreizen worden wandelreizen en Toubkal-beklimmingen aangeboden.

Hiken in Toubkal Nationaal Park

Hiken in Toubkal Nationaal Park.

Skiën in de Atlas

In de wintermaanden is het mogelijk om te skiën in het Atlasgebergte, bijvoorbeeld in de wintersportoorden Ifrane en Oukaimeden. Boven op de piste kom je met de lift of je gaat voor een minder standaard vervoermiddel en neemt de ezel de piste op. Op wintersport gaan in het Marokkaanse Atlasgebergte is totaal anders dan een wintersportvakantie in Europa. De sfeer van après-ski is er niet of nauwelijks; het gaat meer om de natuur, de rust en de ruimte.

Ifrane

Ifrane – ‘Het kleine Zwitserland van Marokko’.

Raften, paardrijden en abseilen in het Atlasgebergte

In sommige delen van het Atlasgebergte kun je raften op de rivieren die ontstaan door het smelten van de sneeuw op de bergtoppen. Je vaart in een boot over het ijskoude water met watervallen en draaikolken terwijl je tussendoor op de rustige stukken het uitzicht kunt bewonderen.

  • Een andere manier om stukken van de Atlas te ontdekken is door een paardrijtocht te maken door de heuvels en wateren, langs de berberdorpjes.
  • Ook abseilen en canyoning is mogelijk in het Atlasgebergte. Zorg hierbij wel voor goed materiaal en een lokale gids die weet op welke plekken dit veilig is om te doen. O.a. vanuit Marrakech kun je dagtrips boeken.

LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!

Kasbahs in de Atlas

In het Atlasgebergte liggen eeuwenoude kasbahs. Dit zijn ommuurde vestingen, of eigenlijk verstevigde Berbersteden, die in vroegere tijden zijn gebouwd ter bescherming tegen aanvallen van vijandige volkeren. Binnen de muur van een kasbah liggen tientallen tot honderden gebouwen die gebruikt worden als woningen, werkplaatsen en winkels en die gescheiden worden door nauwe straatjes. Tegenwoordig zijn sommige oude kasbahs in de Atlas omgebouwd tot schitterende luxe hotels met zwembaden en al, midden in de natuur. Kijk bijvoorbeeld bij de prachtige Kasbah du Toubkal of Kasbah Angour.

Traditioneel dorp in de Atlas

Traditioneel dorp in de Atlas.

Aït-Ben-Haddou

Aït-Ben-Haddou.

Er zijn ook veel kasbahs die nog steeds bewoond worden door de lokale bevolking, of juist geheel verlaten en verwaarloosd zijn en daarmee overgeleverd zijn aan de natuur. Op de grens van de Atlas ligt kasbah Aït-Ben-Haddou. Dit is de bekendste kasbah van Marokko, en deels nog bewoond. Op deze magische locatie werden vele films zoals Game of Thrones en The Gladiator opgenomen. Deze en andere kasbahs zijn bijvoorbeeld te bezoeken met georganiseerde dagtrips vanuit Marrakech.

Tours door het Atlasgebergte

De meeste tours naar en door de Atlas vertrekken vanuit koningsstad Marrakech. Heb je één dag de tijd? Dan kun je een tour boeken naar bijvoorbeeld de Ourika Valley, de omgeving van Ouarzazate en de kasbah Aït-Ben-Haddou. Ook kun je kiezen voor een daghike door de Atlas bergen in de buurt van Imlil. Daarnaast worden er wandeltours en wandelvakanties in de Atlas aangeboden variërend van twee dagen tot wel twee weken. Kijk voor Atlas-wandelreizen bijvoorbeeld bij:

Vanuit Marrakech vertrek je meestal in een minibusje richting de Atlas. Van daaruit ga je, tenzij je een dagtrip hebt geboekt, te voet verder de bergen in.

Atlasgebergte Atlasgebergte

Het Atlasgebergte – hoe kom je er?

Het Atlasgebergte is erg uitgestrekt, vandaar dat het lastig is om aan te geven hoe dit het beste bereikt kan worden. Een bezoek aan het Atlasgebergte in Marokko is het makkelijkst vanuit de 60 kilometer verderop gelegen stad Marrakech. Vanuit deze stad rijden geregeld lokale bussen en tourbusjes naar het Atlasgebergte. Je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren, o.a. hier via Sunny Cars.

Het gebergte kan ook bezocht worden vanuit Fez en Meknes in het noorden. Aan de zuidkant van het Atlasgebergte ligt de Dadès vallei die bekend staat vanwege zijn oprijzende muren van roodbruin rotsgesteente met daar tussendoor een groene slinger van bomen, planten en water. Een wandeling of rondrit door de Dadès vallei kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan het Atlasgebergte. Ook een enkele (georganiseerde) rondreis Marokko doet het Atlasgebergte aan.

Wat is de beste reistijd voor het Atlasgebergte?

De beste reistijd voor een bezoek aan het Marokkaanse Atlasgebergte is afhankelijk van je reisdoel:

  • Wil je skiën? Dan zijn vooral januari en februari de aangewezen maanden.
  • Kom je om te wandelen of om één van de andere sportieve activiteiten te doen? Dan is het voorjaar en de zomer de beste tijd om deze regio te bezoeken.
  • Vanwege de hoge ligging is het met temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 graden ook middenin de zomer aangenaam.

Marokko reis boeken – onze tips!

Top-5 Marokko reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

18 Atlasgebergte reiservaringen en tips

  • Bob Arnoldus op 14-04-2019

    “Atlasgebergte 2019”

    Het atlasgebergte is een super mooi stuk landschap tussen Fez en Merzouga. Wij zijn met de auto door dit gebergte gereden en we zijn meerdere keren stil gaan staan langs de weg om te kijken naar de grootsheid van dit gebergte. Het leuke is dat je ook in het atlasgebergte sneeuw hebt. Dit is niet iets wat je verwacht in Marokko (althans wij niet). je kan je ogen uitkijken tijdens een rit door dit gebergte, ik zou wanneer ik in Marokko zou zijn dit gebergte zeker niet overslaan. Het is qua wegen goed te bereiken, de wegen zijn over het algemeen van nederlandse/europese kwaliteit.

  • Charlotte Margadant op 08-04-2019

    “Neem de nachttrein door het Atlasgebergte”

    Zo'n gave ervaring in Marokko is de nachttrein die je in één nachtje helemaal van Marrakech naar Essouira brengt. Je kan je eigen coupé reserveren en dan slaap je heerlijk op het zachte gehobbel van de trein. Voor je het weet ben je aan de andere kant van dit grote land! Het kost maar weinig maar je bent een hele gave ervaring rijker!

  • Simone Kmn op 05-04-2019

    “Prachtige natuur”

    Wij hebben een dagtrip gemaakt naar het atlas gebergte. Wij hadden plaatjes gezien maar wisten niet wat we konden verwachten. Maar wat een pracjt8ge natuur. Heel bijzonder. We hebben hier prachtige wandelingen gemaakt. Dit is zeker een bezoek waard.

  • Roderick op 27-11-2017

    “Kronkelende bergweggetjes met over beladen vrachtauto's”

    De prachtige vergezichten, de kronkelende bergpassen en de vele wandelroutes maken het Atlasgebergte tot een onvergetelijke, spannende en actieve vakantie bestemming.
    Als je na een vermoeiende wandeltocht terugkomt bij het hotel en je heerlijk kan relaxen in de Marrokaanse hammam, wordt je Marroko trip pas echt een onvergetelijke trip.

  • Elle op 26-11-2017

    “Prachtig landschap ”

    Een schitterend landschap waar je prachtig kunt wandelen en doorheen kan rijden met de auto. In de winter ligt er hoog in de bergen veel sneeuw, wat mooi is om te zien. Daarnaast heb je verschillende viewpoints die goed staan aangegeven met borden, dat zijn mooie uitkijk punten om te stoppen.

  • Annet van der Stel op 24-11-2017

    “Spannende rit door Atlasgebergte”

    Wij hadden vanuit Marrakech een auto gehuurd om over het Atlasgebergte te rijden, richting de woestijn met als eindpunt Zagora. Het was in oktober. Ik vond het best een spannende rit, er ontbrak soms een afzetting zodat je zo de diepte in keek en dat voelde niet altijd prettig. In de diepte lagen ook autowrakken. Op de terugweg regende het en een dag later lag er sneeuw, dan kun je er toch beter niet rijden denk ik. Op de terugweg was er vlak voor ons een ongeluk gebeurd, een personenwagen frontaal op een taxi, de taxi's rijden vaak ook als gekken. Het was beslist wel een mooie rit en er waren mooie bomen te zien.
    We zijn gestopt op het hoogste punt, dat was wel leuk, daar even iets gedronken. Verder waren er veel stalletjes met zgn edelstenen, waar door de regen echter de kleur vanaf spoelde.
    Over het Atlasgebergte zijn we doorgereden naar Ait bin Haddou, prachtig om te zien en hebben we de Atlas studio's bezocht, ook heel leuk om het ene moment tussen een Western dorp te lopen en even later tussen Egyptische bouwsels. Verderop werd op dat moment een deel van Game of thrones verfilmd.
    Advies voor wie met eigen vervoer over het Atlas gebergte gaat is om je niet te laten opjutten door taxi's en gewoon rustigjes aan te rijden. Dan gaat het prima.

  • An Van Loock op 11-11-2017

    “Wat een indrukken”

    Wat een verschillende indrukken hebben we hier niet opgedaan. Het gedoogbeleid, de natuur, de kloven, wandelingen die we deden.
    Het eten en de geuren vergeten we nooit meer.
    De baden zorgden wel voor de nodige wonden die tere velletje niet gewoon zijn.

    Als afsluiter van ons vele wandelingen deden we een dromedaristocht door de Sahara met maaltijd, overnachting en ochtend ski.
    Dit is een zeer aparte ervaring, maar absoluut de moeite om te doen!

  • sammy tempels op 08-11-2017

    “heerlijk rondcruisen in de bergen”

    Het Atlas gebergte moet je eigenlijk onderverdelen in een anti atlas gebergte, een midden atlas gebergte en een hoog atlasgebergte. Direct aan de Atlantische Oceaan, in het westen van Marokko, ligt het begin van de Anti-Atlas. Het gebied strekt zich uit over zo’n vijfhonderd kilometer, waar het overgenomen wordt door de Hoge-Atlas. Aan de zuidelijke zijde van de Anti-Atlas ligt de uitgestrekte Sahara, waar nog altijd Berbers leven. Ook in de midden atlas kan je leuke plaatsen bezoeken, de toppen halen hier een hoogte van 3000 meter. En dan de hoge atlas: Hier zijn de toppen, zoals verwacht, nog hoger. De hoogste toppen bereiken een hoogte van een ruime vier kilometer. Het gebied biedt ruimte aan de hoogste berg van heel Noord-Afrika, de Toubkal, met een hoogte van 4165 meter. Wanneer je naar de top van deze berg gaat dan kun je, bij helder weer, genieten van een bijzonder uitzicht. Het is mogelijk om de toeristische plaats Marrakech te zien. Gelijk waar je gaat, dit gebergte leent zich ideaal om met de huurwagen een geweldige roadtrip te maken. Wie niet zovel tijd heeft kan vanuit bijvoorbeeld Marrakech mooie daguitstappen maken. Een van die uitstappen kan de Ouzoud waterval zijn. Een mooie waterval van 110 meter hoog die vooral in de lente dankzij het smeltende bergwater zeer mooi is. Ouzoud word ook door de Marokkanen zelf graag bezocht in een daguitstap. Super is ook de kasba ait ben haddou. Superdecor! Ait Ben Haddou is eigenlijk de stad maar dankt zijn bekendheid aan de vele mooie kasba's. De kasba's zijn versterkt door muren met hoektorens met daartussen smalle stegen, en hiermee een typisch voorbeeld van Zuid-Marokkaanse architectuur. De stad heeft zo'n 750 inwoners, van wie de meesten tegenwoordig in moderne huizen in een wijk aan de andere kant van de rivier wonen. Er wonen echter nog steeds een paar families binnen de kasba.. Helemaal bovenop staat de graanopslag, ook weer binnen een ommuring. Dit was het best verdedigde deel van de kasba. De stad werd mogelijk al rond het jaar 750 gesticht door Berbers, onder leiding van Ben-Haddou, die, naar men zegt, ergens binnen de kasba begraven zou liggen. De stad groeide uit tot een knooppunt voor handelsroutes tussen de Sahara en Marrakesh. Dat deze stad iets speciaals is merk je aan de vele grote filmproducties die hier opnames komen draaien zijn. De stad werd als decor gebruikt voor onder meer de volgende films: Game of Thrones, The Jewel of the Nile, The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, Lawrence of Arabia, Kundun, The Mummy, Gladiator, Alexander, Dunya en Desie in Marokko, Prince of Persia: The Sands of Time en Babel. Onnodig te zeggen, na het lezen van deze lijst, dat Ait Ben Haddou zeker een bezoek waart is.

  • op 30-10-2017

    “Ongelooflijk”

    We waren alleen doorgereisd in een auto onderweg naar de Sahara, maar het Atlasgebergte is echt geweldig. Veel mooi uitzichtpunten, chrystals, sneeuw, bos, dropjes met in de rivier kledingwassende mensen, de echte landelijke Marokko.
    Tipje: neem alle soort kleding mee ook als je alleen doorreis, want het is niet fijn om in je sneakers in sneeuw te stappen... :)

  • Kiki op 27-10-2017

    “Een van de hoogtepunten van mijn rondreis”

    Het Atlasgebergte was een van de hoogtepunten van mijn rondreis door Marokko!
    Trek goede wandelschoenen aan en maak een paar prachtige wandelingen...erg goed te doen en de uitzichten zijn prachtig.
    Onderweg kan je altijd wel iets te drinken/eten ergens krijgen dus neem niet teveel mee, zonde van je energie.
    Vergeet je camera niet, want de vergezichten zijn fotogeniek.
    Tijdens mijn rondreis van twee weken kon ik hier even, door de rust, helemaal opladen...heerlijk!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Atlasgebergte reiservaring en tips!

Ben jij in Atlasgebergte geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief