Inhoud:
- Hiken en de Toubkal beklimmen
- Skiën in de Atlas
- Kasbahs in de Atlas
- Tours door het Atlasgebergte
- Reizen naar het Atlasgebergte
- Beste reistijd het Atlasgebergte
- Reiservaringen en tips
Waar staat het Atlasgebergte om bekend?
Een groot deel van het binnenland van Marokko bestaat uit berglandschap. Van noordoost naar het zuidwest zijn dit achtereenvolgens het Rifgebergte, de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas. De Hoge Atlas begint niet ver ten zuiden van Marrakech en is het ruigste, meest onherbergzame stuk Marokko. Eenmaal over de bergen heen, nog verder zuidwaarts, kom je bij de uitlopers van de Sahara.
Onderweg kom je langs eeuwenoude kashba’s (versterkte dorpen of forten, opgetrokken uit leem en stro), spectaculaire bergpassen en vruchtbare rivieroases vol dadelpalmen. Vooral de Dadès vallei, met zijn indrukwekkende rotsformaties en kloven, is ronduit schitterend. Het Atlasgebergte heeft meerdere bergtoppen van boven de 4.000 meter waar het gehele jaar sneeuw ligt. Veel georganiseerde Marokko rondreizen doen dit schitterende ruige gebergte aan in hun programma. Lees verder en je begrijpt waarom.
Marokko reis boeken – onze tips!
Top-5 Marokko reisaanbieders
- TUI – allround specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Marokko – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – diverse groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – ook wandel- en fietsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Hiken en de Toubkal beklimmen
De hoogste berg van Marokko en zelfs van Noord-Afrika is de Djebel Toubkal met zijn 4.167 meter hoogte. De berg ligt op zo’n 60 km van Marrakech en kan beklommen worden. Het startpunt van de beklimming ligt op een kleine twee uur rijden van Marrakech. In circa 2 dagen kan in principe iedereen met een goede conditie de top bereiken; onderweg word je getrakteerd op uitzichten variërend van groene heuvels tot later vooral kale rotsen en zelfs sneeuw.
Tijdens wandelingen door het Atlasgebergte passeer je regelmatig talloze kleine afgelegen berberdorpjes waar men nog steeds erg primitief leeft. Je komt ook veel berber-herders tegen die hun schapen, geiten en ezels laten grazen op de vlaktes en hellingen. Onderweg zijn simpele berghutten gebouwd waarin overnacht kan worden. O.a. bij Riksja Marokko en SNP Natuurreizen worden wandelreizen en Toubkal-beklimmingen aangeboden.
Skiën in de Atlas
In de wintermaanden is het mogelijk om te skiën in het Atlasgebergte, bijvoorbeeld in de wintersportoorden Ifrane en Oukaimeden. Boven op de piste kom je met de lift of je gaat voor een minder standaard vervoermiddel en neemt de ezel de piste op. Op wintersport gaan in het Marokkaanse Atlasgebergte is totaal anders dan een wintersportvakantie in Europa. De sfeer van après-ski is er niet of nauwelijks; het gaat meer om de natuur, de rust en de ruimte.
Raften, paardrijden en abseilen in het Atlasgebergte
In sommige delen van het Atlasgebergte kun je raften op de rivieren die ontstaan door het smelten van de sneeuw op de bergtoppen. Je vaart in een boot over het ijskoude water met watervallen en draaikolken terwijl je tussendoor op de rustige stukken het uitzicht kunt bewonderen.
- Een andere manier om stukken van de Atlas te ontdekken is door een paardrijtocht te maken door de heuvels en wateren, langs de berberdorpjes.
- Ook abseilen en canyoning is mogelijk in het Atlasgebergte. Zorg hierbij wel voor goed materiaal en een lokale gids die weet op welke plekken dit veilig is om te doen. O.a. vanuit Marrakech kun je dagtrips boeken.
LEES OOK: Mooiste plekken Marokko: de 8x ábsolute hoogtepunten!
Kasbahs in de Atlas
In het Atlasgebergte liggen eeuwenoude kasbahs. Dit zijn ommuurde vestingen, of eigenlijk verstevigde Berbersteden, die in vroegere tijden zijn gebouwd ter bescherming tegen aanvallen van vijandige volkeren. Binnen de muur van een kasbah liggen tientallen tot honderden gebouwen die gebruikt worden als woningen, werkplaatsen en winkels en die gescheiden worden door nauwe straatjes. Tegenwoordig zijn sommige oude kasbahs in de Atlas omgebouwd tot schitterende luxe hotels met zwembaden en al, midden in de natuur. Kijk bijvoorbeeld bij de prachtige Kasbah du Toubkal of Kasbah Angour.
Er zijn ook veel kasbahs die nog steeds bewoond worden door de lokale bevolking, of juist geheel verlaten en verwaarloosd zijn en daarmee overgeleverd zijn aan de natuur. Op de grens van de Atlas ligt kasbah Aït-Ben-Haddou. Dit is de bekendste kasbah van Marokko, en deels nog bewoond. Op deze magische locatie werden vele films zoals Game of Thrones en The Gladiator opgenomen. Deze en andere kasbahs zijn bijvoorbeeld te bezoeken met georganiseerde dagtrips vanuit Marrakech.
Tours door het Atlasgebergte
De meeste tours naar en door de Atlas vertrekken vanuit koningsstad Marrakech. Heb je één dag de tijd? Dan kun je een tour boeken naar bijvoorbeeld de Ourika Valley, de omgeving van Ouarzazate en de kasbah Aït-Ben-Haddou. Ook kun je kiezen voor een daghike door de Atlas bergen in de buurt van Imlil. Daarnaast worden er wandeltours en wandelvakanties in de Atlas aangeboden variërend van twee dagen tot wel twee weken. Kijk voor Atlas-wandelreizen bijvoorbeeld bij:
Vanuit Marrakech vertrek je meestal in een minibusje richting de Atlas. Van daaruit ga je, tenzij je een dagtrip hebt geboekt, te voet verder de bergen in.
Het Atlasgebergte – hoe kom je er?
Het Atlasgebergte is erg uitgestrekt, vandaar dat het lastig is om aan te geven hoe dit het beste bereikt kan worden. Een bezoek aan het Atlasgebergte in Marokko is het makkelijkst vanuit de 60 kilometer verderop gelegen stad Marrakech. Vanuit deze stad rijden geregeld lokale bussen en tourbusjes naar het Atlasgebergte. Je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren, o.a. hier via Sunny Cars.
Het gebergte kan ook bezocht worden vanuit Fez en Meknes in het noorden. Aan de zuidkant van het Atlasgebergte ligt de Dadès vallei die bekend staat vanwege zijn oprijzende muren van roodbruin rotsgesteente met daar tussendoor een groene slinger van bomen, planten en water. Een wandeling of rondrit door de Dadès vallei kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan het Atlasgebergte. Ook een enkele (georganiseerde) rondreis Marokko doet het Atlasgebergte aan.
Wat is de beste reistijd voor het Atlasgebergte?
De beste reistijd voor een bezoek aan het Marokkaanse Atlasgebergte is afhankelijk van je reisdoel:
- Wil je skiën? Dan zijn vooral januari en februari de aangewezen maanden.
- Kom je om te wandelen of om één van de andere sportieve activiteiten te doen? Dan is het voorjaar en de zomer de beste tijd om deze regio te bezoeken.
- Vanwege de hoge ligging is het met temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 graden ook middenin de zomer aangenaam.
Marokko reis boeken – onze tips!
Top-5 Marokko reisaanbieders
- TUI – allround specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Dé Vakantiediscounter – online deals
→ Bekijk aanbiedingen - Riksja Marokko – zelf samenstellen
→ Bekijk aanbiedingen - Sawadee – diverse groepsreizen
→ Bekijk aanbiedingen - Djoser – ook wandel- en fietsreizen
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!